Pozdravujem všetkých,
Mirka, Radek ... povedali všetko, bez zovšeobecňovania. Pri výbere psa je to skoro ako s výberom životného partnera. Záleží predovšetkým na konkrétnej dvojici ( iný počet členov svorky ). Keby som počúval rady svojich „skúsených“ pri výbere svojej životnej partnerky a ona svojich „ skúsených“ asi by som zavýjal ako vlk samotár. Teraz to ťaháme spolu už 30 rok. Vybrali sme si v rámci možností priestor a spôsob aký vyhovuje nám. Pokiaľ boli dohodnuté pravidlá bremenom, vyriešili sme to.
Náš ČSV je riadny ..... Snažím sa ho presvedčiť, že na noc musí z domu von strážiť a cez deň zasa ja musím ísť zabezpečiť potravu. Čas medzi tým patrí svorke. Obidvaja máme tvrdé hlavy, takže to riadne iskrí, najmä keď vonku mrzne.
V noci huláka po záhrade, viac sa vyspím, keď mi on spí pri nohách, alebo ja som u neho v búde. Pokiaľ mu pravidlá nevyhovujú vyrieši to takisto po svojom. Výsledok je, že musím častejšie upravovať oplotenie. Lesk v jeho očiach, keď mi pri tom *pomáha* neveští nič dobrého, lebo vie, že to nie nadlho. Záhradu rozryje, nábytok rozhryzie. Robil to aj NO, takže chyba bude skôr vo mne

než v psovi alebo psej rase.
Skúsení chovatelia asi stŕpnu, ale sú dni, kedy nemáme chuť vytiahnuť päty z domu, tak sme doma a relaxujeme. Keď potrebuje, vie že má na *to* záhradu, sú dni, kedy máme trasy 20 -30 km, samozrejme s oddychom pod stromami. Limitom je zdravie a chuť.
Takže mne lepšie vyhovuje dom a záhrada, ČSV si zvyká a podľa všetkého nemá s tým väčšie problémy. Viem, že z neho pracant čo poslúcha na slovo nebude, ale zatiaľ ani jeden mnou živený pes zámerne človeku neublížil. Ľudia im však áno.
Jats, odpoveď ti dá až čas. Nič nie je nemožné, pokiaľ chceš, nájdeš spôsoby, keď nebudeš chcieť, nájdeš dôvody. Vieš odhadnúť svoje možnosti ( možnosti svojej svorky ). Na prvý pohľad mám zmiešaný pocit, ale pokiaľ bude pes ( nielen ČSV )mať opateru ako zlatý cady eldorado zvládnete to hravo aj pod širákom, nielen v byte.
PF 2007
Borislav.