View Single Post
Old 27-03-2004, 09:07   #8
Pavel
Moderator

Pavel's Avatar

Send a message via Skype™ to Pavel

Quote:
Originally Posted by oblivion
- prý je jistější úspěch se štěnětem po rodičích šampionů než po šampionech samotných
O tom by se mohla vést velice dlouhá polemika. Já osobně si myslím, že člověk, který si vybírá psa podle toho jestli z něj bude šampion či nikoliv, by si měl nejlépe koupit psa plyšového . Otázkou totiž je, zda udělený titul šampiona (předpokládám, že mluvíme o šampionovi krásy - tzn. výstavních oceněních) vždy zaručuje skutečnou kvalitu. Příkladů, kdy pes má na bonitaci (což by měla být nejobjektivnější metoda posouzení jeho souladu se standardem) známku horší než P1 a přesto se stane šampionem, je mnoho. A pro ty, kteří by chtěli jména, mám jedno a to dokonce zcela extrémní případ.
Můj nebohý kamarád Hokýsek (Hoky z Molu Es) měl bonitační kód A66,5 D5 E1,8 I8 Ob R2 P14 (těžká hlava, oči světle hnědé kulaté, krátké nadprstí, hrubý typ). Přesto byl držitelem titulu šampión (šampión Polska). Takže z tohoto pohledu si myslím je zcela zcestné kvalitu štěňat posuzovat.
Je mnoho důležitějších hledisek, podle kterých lze vybrat štěně. Titul šampióna krásy je to poslední, co by mělo seriózního zájemce zajímat.

Pavel
Pavel jest offline   Reply With Quote