View Single Post
Old 17-03-2004, 22:08   #9
Monika
Junior Member

Milá Margo,
bohužel asi těžko ti někdo uvěří, že když odmítám diskutovat na wolfodgu, že se bráním diskusi s chovateli a majiteli ČSV. Realita je úplně jiná a většina čévéčkářů to ví. Jak v Čechách tak v zahraničí. Diskutuji na téma československý vlčák každý den, pro vkus mé rodiny, až příliš. Faktem je, že ne na wolfdogu.
Nebaví mne však diskuse nesmysluplné a hloupé viz. téma barva. To je opravdu spíš pro pobavení. Standard jasně hovoří: „Barva srsti je žlutošedá až stříbrošedá s charakteristickou světlou maskou. Světlá srst je rovněž na spodní části krku a přední hrudi. Přípustné je tmavošedé zbarvení s maskou. „

Tak jaké stavění zvířat na výstavě podle barvy??? Žádná není nadřazena !

Tvé vlastní dedukce o barvě a vlcích bych také nechala stranou. Naši psi nejsou vlci, mají více jak 2/3 krve německého ovčáka a prošli padesáti lety šlechtění. Standard možnosti standardního zbarvení vytyčuje jasně.
Samozřejmě, každý rozhodčí má svůj vkus a vlivu vlastního vkusu se těžko brání. Budou-li stát vedle sebe 3 naprosto shodní jedinci a lišit se jen v odstínu vlkošedé barvy, rozhodne osobní - subjektivní dojem rozhodčího. Jak jinak. Vždyť výstav je nepřeberné množství a každý vystavovatel může i tak trochu taktizovat, podle vkusu rozhodčího, tak jak to funguje u všech plemen.
Vlkošedá barva je obecně platný termín v kynologii a každý ví (tedy skoro každý) co si pod tím představit. Tak jako barvy koní či třeba koček mají svá přísná pravidla. I v jejich případě by se mnohým laikům konkrétní označení mohla zdát nekorespondující s tím co vidí. Člověk znalý vždy ví a nediskutuje o tom co je dáno. Jsem opravdu zvědavá k jaké barvě se dopracujete třeba u Zilky či Kazana z PS, když i zvířatům, která nemají v bonitačním kódu označení tmavošedý, jste tuto barvu přidělili.
Teď trochu odbočím.
Co je špatného na slovu laik? I já jsem laik v nepřeberném množství lidských činností i když je dělám. Pokud nemám odpovídající vzdělání či mnohaletou praxi v oboru, jsem laik. Ani ty, ani Pavel vzdělání v oboru nemáte a mnohaletou praxi jakbysmet. Jinak by jste asi opravdu nemohli vlkošedě zbarvená zvířata označovat za hnědá. Navíc tak tvrdošíjným způsobem až je to opravdu směšné. Taky si myslím, že pokud jsou v Polsku schopni vystavit p.p. růžovému ČSV, je na vašem systému něco špatně a máme se asi na co těšit.
V ČR je průkaz původu vystaven jen zvířeti, které má na přihlášce vrhu uvedeno barva šedá či vlkošedá. Pokud se narodí štěňata „ růžová „ černá se znaky, bílá či jinak zbarvená, než uvádí standard, nejsou jim průkazy původu vystaveny.
A k Evě jen tolik. Nevšimla jsem si, že bych byla její guru. Ani se s ní nijak často nestýkám. S Evou nás spojuje stejná vystudovaná škola a čévéčka, tak asi jako s dalšími 5 členkami našeho klubu. I pan Hartl má „ zemědělskou školu na Suchdole“ a tolik asi k určité podobnosti názorů.
Eva je natolik inteligentní a sečtělá, že opravdu nepotřebuje moje názory.

O mé registraci na wolfdogu nevím. Wolfdog byl mnohokrát předěláván a to že má registrace stará 3 roky platí, jsem opravdu nevěděla. Heslo jsem samozřejmě zapomněla a tak jsem se poměrně pracně dopracovala k zaslání tohoto příspěvku. Ale to je vedlejší.
Nechápu proč se musí diskutující vůbec registrovat. Tím spíš, že je registrace zdarma. Drtivá většina kynologických stránek (a nejen jich) funguje bez jakékoliv registrace!
S vysvětlováním si nemusíš dělat starosti. Jelikož vím, že bych to stejně nepochopila, tak jako již několik let nechápu tok myšlenek a činů administrátorů wolfdogu. On totiž wofdog již nějakou dobu není o psech, ale jen o vytváření nesmyslných kauz ve snaze řešit věci, které jsou dávno vyřešené. Asi z nudy.

Monika Soukupová.
Monika jest offline   Reply With Quote