Quote:
Originally Posted by Leśna
napisała, że w jednym sklepie warunki były dobre, w innym złe - i przez to, że w tym jednym zwierzakom było źle, ten pierwszy, 'dobry' sklep też ma być potępiony?
|
Nie lezy w naszej kulturze zwyczaj sprzedazy psow w sklepach. To ze sprzedaje sie tam ptaki, rybki czy gryzonie to jest zupelnie inna sprawa. Nie mowie ze dobra. Pojawili sie juz i w Polsce hodowcy gryzoni, ktorzy staraja sie ograniczyc sprzedaz swinek czy krolikow w sklepach.
A to ze, te wlasnie zwierzaki sa towarem w sklepie nie oznacza ze psy spokojnie moga dzielic ich los.
To jest kwestia kultury spoleczenstwa, przy galopujacej konsumpcyjnosci, raczej w kiepskiej kondycji ;(
Swoja droga zadziwa mnie fakt ze klienci sklepu, badz co badz zaopartujacy sie w nim w produkty dla swoic ukochanych pupili, jednoczesnie poniewierali szczeniakami w klatce

Czy to nie dziwne?
Quote:
tylko że afery robią się tylko, jeśli chodzi o psy czy konie - o tym, że królik też się męczy w ciasnej klatce, raczej się nie wspomina... takie czasy, takie społeczeństwo - psy i konie są prawie jak ludzie, a króliki to tylko bezmyślne gryzonie... myszy, koty i króliki też mają rasy - a można je kupować w zwykłych sklepach
|
Alez to nie chodzi o afery tylko o budowanie swiadomosci.. przypadki sprzedazy psow w sklepach nie pomagaja w tym zmudnym procesie ;(
Quote:
chyba źle mnie zrozumiałaś - napisałam wyraźnie (albo tak mi się tylko wydaje ), że nie mam nicc przeciwko sprzedarzy psiaków sklepie, o ile są zdrowe i mają zapewnione dobre warunki - a więc nie ma mowy o nieodpowiedniej opiece! i może to rozszerzę - nie jestem zwolenniczką takiej taśmowej produkcji szczeniaków
|
Twoje swiete prawo do wlasnej opinii.
Quote:
a jak ktoś ma nagłą chęć na pieska, to może go kupić i tak - choćby klikając 'kup teraz' na allegro, i prosząc o dowóz szczeniaka - nawet mniej problemów niż pakować się w samochód i jechać do marketu z pieskami
|
No dobrze.. i co ? Tzn o czym to swidczy? Bo nie rozumiem...
Quote:
tego nie twierdzę - mówie o szpanie - bo niestety wiele razy widziałam ogłoszenia typu ''chart rosyjski borzoj, pięknie prezentuje się na trawniku lub kanapie przed kominkiem''
|
Wspomnilas o sprowadzaniu rasowego psa zza granicy jako przejawie snobizmu..
Owszem, zgadzam sie ze kupowanie psa dla szpanu raczej niczym dobrym sie nie skonczy

Ale nie stawialabym znaku rownosci pomiedzy kundlem i szczesciem oraz rasowcem i nieszczesciem
Pies jako zwierze wyjatkowo spoleczne, stadne , spedzajace cale zycie wsrod ludzi i innych zwierzat powinno miec mozliwosc dorastania w warunkach jak najlepiej sprzyjajacych jego prawidłowemu rozwojowi, Mysle, ze sklep nie jest w stanie spelnic tych warunkow. Dlatego nie jest to miejsce dla psow.
pozdrawiam
Gaga