Pavel
Ano mas pravsu, ze na vystavach najma zahranicnych su posudzovane ako vyborne psy ktore by nemali byt ani velmi dobre. To je chyba organizatorov (podla mna), ze deleguju rozhodcov, co nemaju prax v danom plemene. Tiez existuju opacne extremy - moja sucka, (tiez uz blahej pamati) dostala na medzinarodnej vystave v Brne posudok "prilis svetle oko".
Tiez mas pravdu, ze ZVP 1 je skuska velmi jednoducha. Ja by som ako jednotku dala 70 km ale mna sa nikto nepytal, ze ano. Na druhej strane SVP 2 a 3 uz naozaj vytrvalost psa overuju dokladne. Nedaju sa spravit ak netrenujes, nemas psa nauceneho spravne behat pri bicykli a robis caste alebo dlhe prestavky. Je pravda ze ani tie neoveruju vseobecnu vyuzitelnost psa, ale to neoveri ziadna existujuca skuska (podla mojich vedomosti - pripustam ze sa mozem mylit). Vzdy sa skusa niektore z moznych vyuziti. Ked ale pozries na plemeno ako celok, a povies - aha, taketo skusky su s nimi bezne robene, mozes naozaj povedat ze plemeno je velmi siroko vyuzitelne.
Ano, brat psa s SVP 1 ako pracovneho psa je trosku silne, ale aj brat psa s A1 ako pracovneho je takisto neprimerane. S Kei sme spravili A2 takze viem o com hovorim. Mozno by mohli byt ako pracovne brane psy s vyssimi stupnami skusok. Mozno by nebolo od veci to navrhnut niekomu kompetentnemu, mozno je to len moj sibnuty napad.
Este jedna vec - SVP1 ma jednu vyhodu. Ak ma majitel ineho plemena nadejneho sampiona krasy a sam nie je schopny/ochotny so psom absolvovat skusky z vykonu, moze ho dat vycvicit. S CVckom tu mas problem - je zname ze tazko nesu takzeto zmeny a navyse asi stale nie je dost beznych vycvikarov, ktori by boli ochotni CVcko vycvicit specialne za ucelom ziskania pracovnej skusky kvoli sampionatu.
|