Quote:
Originally Posted by Grin
Powiedzieć to on sobie mógł, nic go to nie kosztuje, a co by zrobił, to zupełnie inna sprawa, tego nie wiemy. 
|
No właśnie wiemy, bo zrobił

Czyli postąpił konsekwentnie i logicznie.
Logiczny był też wybór najlepszego psa i suki w rasie. Zero rozjazdów. To nie chodzi o to, że ja bronię tego czy innego psa, nie! Czasem nei potrafiłam zrozumieć wyborów sędziego, tu wszystko było jak na tacy.
Quote:
A dowodów na to, że ludzie są BARDZO podatni na zbiorowe zaćmienia umysłów, jest niestety aż nadto, nie tylko w "pieskim świecie". W pieskim świecie natomiast pierwszym lepszym przykładem, jaki mi się nasuwa, to owczarki niemieckie. No bo nie potrafię sobie wyobrazić niczego poza "zaćmieniem", co mogłoby doprowadzić do obecnego stanu tej rasy.
|
Sędziowie to często hodowcy (tak a propos 'marzeń' Witka

) i u ONków zrobili, co zrobili wespół-w zespół.
U wilczaków to nie jest takie proste, nie ma jednego kierunku i wyraźnie widać różnice w tym, czemu hołdują hodowcy w poszczególnych krajach. Być może stanie się kiedyś to, o czym pisze Margo-nastąpi podział rasy. Wszystko zależy od siły lobbingu (choć patrząc na historię powstawania klubu-nie my się do tego przyłożymy

).
A wracając do sędziów, miałam okazje prywatnie porozmawiać z kilkoma i to, jak my interpretujemy wzorzec, często pod wpływem hodowców naszych psów, nie ma nic wspólnego z tym, jak czytają go sędziowie. Stąd być może tyle kontrowersji po wystawach?
Dawno, dawno temu...jeździł na wystawy pewien wilczak, którego właściciel był zawsze namawiany na udział w wystawie i utwierdzany w przekonaniu, że jedzie wystawić 'faworyta' (i musi pokazać światu to cudo)...dorosły, inteligentny, fajny facet....a po wystawach był oniemiały ze zdziwienia, NIE ROZUMIAŁ co się stało, bo "jak to? On ma faworyta i faworyt przegrał?". W końcu, po zrobieniu lekkiego skandalu, że on nie rozumie jak to tak może być, więcej się na wystawach nie pokazał. Sędzia kalosz? A może fatalna indoktrynacja? Bo jednak wzorzec był pisany nie na przykładzie tego psa....