Bardzo dobry artykuł, można mieć nadzieję, że dotrze przynajmniej do kilku nieświadomych*
A świadomość społeczeństwa jest naprawdę znikoma... i to nie tylko wśród przyszlych hodowców, ale w ogóle wśród społeczeństwa - nawet wśród psiarzy

Dzisiaj na przykład będąc na krakowskim Marszu Azylanta - czyli miejscu, gdzie można by się było spodziewać
świadomych właścicieli, usłyszałam dość ciekawą opinię na temat Związku Kynologicznego.
Dowiedziałam się bowiem od pewnej oburzonej pani, że z ZKwP nie pracują miłośnicy psów, tylko sami biznesmeni, których nie obchodzą psy, bo (uwaga):
"Co to za miłośnicy zwierząt, którzy tak dyskryminują psy? Wie pani, czego ja się ostatnio dowiedziałam? Że nie uznaje się białych bokserów, bo jacyś imbecyle twierdzą, że im PSUJĄ RASĘ! No jak można tak dyskryminować psy, tylko ze względu na kolor?!"
Dalszej dyskusji się nie przysłuchiwałam, choć przez chwilę miałam ochotę uświadomić pani, co niesie ze sobą biały kolor... ale na szczęście/nieszczęście się powstrzymałam...