View Single Post
Old 23-03-2012, 21:48   #7
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Quote:
Originally Posted by MagdaW View Post
A ja czuje niesmak po zachowaniu P. Zofii

Dziwi mnie tez jej (czyli doświadczonego szkoleniowca) podejście do wilczaków, uważa że wilczaki i rasy pierwotne nie nadają się na tropienie ludzi, bo dzikich zwierząt w lesie to owszem. A jeśli jakiś pies pójdzie tropem swojego właściciela to tylko dlatego że jest zaniepokojony jego zniknięciem.
Ponieważ do rzeczonej żywię ogromny szacunek, skomentuje bardzo poprawnie politycznie: nie każdy podziela nasz entuzjazm do takich 'wynalazków' (czyli na co to komu i po co właściwie) jak wilczaki
Myślę, że w mądrym propagowaniu rasy powinno się pokazywać to, co wilczaki mają do zaoferowania, nawet jeśli będzie to wychodziło poza kanony standardowych regulaminów dyscyplin psich sportów. A maja do zaoferowania naprawdę dużo i nie muszą udawać owczarków na ćwiczaku Malinikami nigdy nie będą, bo i nie mają być, a aportowanie nie jest istotą psiejskości...

p.s.
Quote:
Nie rozumiem tez dlaczego po wykonanym zadaniu TYLKO rzucenie psu piłeczki jest odpowiednia nagrodą, i TYLKO to zmotywuje psa do dalszej pracy.
Ja też nie, bo nagrodą jest to, czego aktualnie pies pożąda, a nie to, co my ustalimy, że nią jest

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。

Last edited by Gaga; 23-03-2012 at 22:02. Reason: p.s.
Gaga jest offline   Reply With Quote