View Single Post
Old 11-02-2012, 19:51   #51
Wilko
Junior Member
 
Wilko's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 238
Smile

Quote:
Originally Posted by annomon View Post
@ Patty, ik begrijp je punt, maar er zijn ook veel te veel mensen op de wereld, en toch blijven we maar doorgaan met kinderen op de wereld zetten. Vaak omdat mensen het leuk vinden om iets voor/van zichzelf te hebben, en niet een afdankertje van een ander te krijgen/kopen, om het maar even plastisch te zeggen.

Dit is een van de vele uitvloeisels van onze consumptiemaatschappij met bijbehorende status die een bepaald ras hond, kat, paard of exotisch dier met zich meebrengt voor een eigenaar.

Ik zie iemand die als een generaal met zijn herder of tsjech succesvol 3x per week over het hondentrainingsveld marcheert, dat niet zo gauw opbrengen met een schattig fluffy, een spoeglelijke of moeilijk opvoedbare asielhond, terwijl volgens mij juist DAAR de uitdaging in optima forma ligt.
Ik denk dat je hier de spijker op zijn kop slaat:

Mensen kopen volgens mij best vaak een hond omdat ze het een mooi dier vinden, en misschien net iets minder vaak dan dat omdat het een beest is waar ze hun knuffelgevoelens of misschien zelfs hun neiging tot pa of ma spelen mee kunnen bevredigen. Ik hoor eerlijk gezegd maar zelden dat men een hond neemt omdat men een uitdaging zoekt.

Honden die er niet uit zien zoals mensen ze graag willen hebben, hebben minder kans op een goed tehuis, en dat geldt ook voor honden die (al dan niet geholpen door een onverantwoordelijk baasje) gedrag vertonen dat ze juist tot die uitdaging maakt dat je hierboven noemt.

Ik ben misschien een stuk harder in mijn opvattingen dan bijvoorbeeld Tatti, maar ik zou net zo goed geen afgestoten of verworpen kind van een niet verwante ander opvoeden als dat ik een hond die een andere eigenaar verpest heeft ga proberen te vormen tot wat ik er van wil maken. Ga ik daarmee voorbij aan honden waar niks mee mis is en die zonder meer bij ons zouden passen? Ja. Zou ik een bloedverwant kind zo maar op straat laten staan als zijn ouders zouden komen te overlijden. Waarschijnlijk niet.

Toch ben ik van mening dat ik de problemen van anderen niet op moet proberen te lossen, zeker als de oorzaak niet aangepakt wordt (teveel mensen en dieren worden geboren zonder dat ze gewenst zijn). Symptomen proberen aan te pakken heeft geen zin. Als alle honden die geen baasje hebben nu ineens magisch een baasje zouden krijgen, dan komt er net zo hard weer een nieuwe lading honden aan die ongewenst of op straat zijn geboren, door een baasje zijn verpest/mentaal zijn beschadigd.

Ik heb lang genoeg in de hulpverlening gewerkt om te weten dat problemen die niet bij de wortels aangepakt worden in de meeste gevallen zullen blijven bestaan. We zijn als mensheid helemaal niet geĆ­nteresseerd in het oplossen van veel problemen. Dat geldt zeker voor beschadigde "goederen", of dat nu mensen of dieren zijn, dat heb ik als hulpverlener in o.a. de cisisopvang vaak genoeg gezien.

Dat is dan ook de reden dat wij heel bewust voor een pup van dit ras hebben gekozen. Wij houden wel van een uitdaging, maar ook daarbij willen we een uitdaging binnen bepaalde grenzen. We zitten niet te wachten op potentiƫle problemen die anderen al veroorzaakt hebben. Dus ja, fijn dat er nog steeds TSW fokkers zijn!

Ik heb geen moeite met de prijs van een pup, dat een fokker er een paar euro aan over kan houden vind ik ook geen probleem: Ik schat de kans minimaal in dat een TSW fokker in de BeNeLux van zijn fokken alleen kan leven. Daarvoor levert dat ene nestje per jaar per teef simpelweg niet genoeg op.
Wilko jest offline   Reply With Quote