View Single Post
Old 24-10-2011, 12:19   #106
Kometa
Junior Member

Kometa's Avatar

Teda já nevím, proč jste si kdo pořizoval ČSV, ale já rozhodně ne proto, že bych chtěla pracovní plemeno (to si pořídím NO, nebo belgičáka nebo já nevím, co se používá na obrany apod.), ani proto, že vypadá jako vlk (nejsem blázen, abych si pořídila zvíře jen pro to, jak vypadá, a navíc mě ten vlčí vzhled ze začátku ani moc nebral, spíš jsem si na to až časem zvykla). Já hledala psa, který bude mít vyhovující vlastnosti k mému životnímu stylu - tzn. především zvíře, které mi bude rovnocenným samostatným partnerem, žádného plyšáka, kterého budu muset opečovávat, stříhat tlapičky a oušíčka, dělat mašličky, kupovat oblečky, nosit ho v taštičce... zvíře, které bude schopné se mnou přežít týden chození ve vysokých horách, spát pod širákem, chodit venku za každého počasí, být celý den na nohou, běhat u kola třeba 100km, u lyží v -20°C, a nebudu muset na něj brát žádné ohledy. Takže jsem vyřadila všechna menší plemena, všechna hladkosrstá (nesnesou zimu), všechna dlouhosrstá (moc práce s údržbou), všechna málo fyzicky zdatná... a těch, co zbylo byla opravdu hrstka... a když jsem ještě požadovalo samostatnost v uvažování (fakt nesnáším psy, kteří jsou schopní, celý den na pánovi viset pohledem a čekat, až dostanou nějaký povel k vyplnění), tak mi prostě vyšlo ČSV. A teď mi řekněte, jestli je teda chyba, že jsem si pořídila čévéčko, které dokonale vyhovuje mým požadavkům, když s ním nechci pracovat? Fakt si to někdo z vás myslí? Vždyť to zvíře o to nestojí... minimálně to naše zvíře je ve svém živlu, když může lítat po těch horách a nestojí o dril na cvičáku. Základní poslušnost děláme, ale nikoli klasickou metodou, ale přes pozitivní motivaci a to ho taky baví, ale jak ho do něčeho nutím, tak se začne vztekat je otrávený on i já. A obrany? Nepotřebuju svého psa učit, že je správně do lidí kousat... to se naučil sám a teď se ho to snažíme složitě odnaučit... nevím, proč bych mu měla ukazovat, že se to může? Myslím, že čévéčko to beztak ví samo, vždyť to byl taky jeden důvod šlechtění, ne? Měli sami rozhodovat, kdy zaútočit. Myslím, že kdyby mi šlo o život, tak v něm mám jistou podporu, to z něj bude rázem obranář jedna báseň. Hrát si na útočení na cvičáku... pardon, ale to není nic pro mě a přijde mi to naprosto zbytečné. Ano, pokud to baví psa i majitele, tak proti tomu nemám nejmenší... stejně tak, jako pokud psa i majitele baví jakýkoliv jiný sport, tak je to super a fandím tomu, ať k tomu ten pes byl šlechtěný nebo ne... nejde přece o to, jestli v tom budou mistři světa, ale o to, že si to užívají. A po pravdě... znám fenku irského setra, která je vícemistryně ČR v dogfrisbee... samojeda, který je mistrem světa (jestli se nepletu) v agility... foxteriéry, kteří dělají canisterapii... borderku, která běhá canicross a co jako, že původně byli určení pro něco jiného? To mě přijde úplně zcestné, odsuzovat to proto, že ti psi k tomu nebyli šlechtění.