Quote:
Originally Posted by Pavel
Muvíš o dvou věcech. O plemeni a jednotlivém psu. Když bude někdo chtít psa na canisterapii, tak je pro něj ČsV jako plemeno špatnou volbou. Samozřejmě si může najít výjimečného jedince i mezi ČsV, který se na to bude hodit. Ale plemeno jako takové není šlechtěno s tím, aby se pro canisterapi hodilo.
No a tady právě vyvracíš sám sebe. Ano, právě že dnes má pes, který cvičí obrany velkou výhodu. Právě proto se u služebních psů úder zachoval, protože odolnost proti úderu lze přece jen mnohem složitěji nacvičit, než reakci na nápřah.
Ano, to je také téma. Proč když pes dospívá v průměru ve třech letech, s ním jít ve dvou na bonitaci ? Lidé se snaží co nejdříve bonitovat a někteří i co nejdříve chovat bez ohledu na to, že psi nejsou ještě dospělí. Pak to dopadá tak, jako jeden případ v nedávné minulosti v Itálii, kde byla fena kryta v 9 měsících věku 
|
Ne, mluvim o jedné věci. Ty to dělíš... neříkám, že každé ČVčko se hodi na canisku, ale rozhodně lze najít jedince, kterej vhodnej bude a rozhodně bych ho kvůli tomu neměl za vadnýho, protože v sobě nemá dost agresivity.
A který plemeno je šlechtěno na to, aby se na canisku hodilo? Tohle vůbec není o plemeni, ale o daným jedinci.
Pavle ten úder bych dneska už bych dneska fakt nepitval. Nemáme ho při bonitaci a jedině dobře. Jestli chceš, můžeš si ho zkoušet doma, aby sis ověřil, jestli nemáš psy sr**ky, ale já jsem radši, že nemusim napravovat vztahy se psem kvůli tomu, že jsem ho někde přivázal a on si zafixuje, že si do něj pak může kdejakej blbec kousnout. KDyž už zmiňuješ jiný bonitace, tak hodně se mi líbí bonitace, kterou mají v Německu dobrmani. Problém je v tom, že by ji neprošlo jediný ČVčko, takže jsem rád za to, jak to máme nastavený, jenom to správně a nezávisle posoudit. Nevím, kde bych vyvracel sám sebe. Při bonitaci jde o to zjistit vlohy, ne to kdo jak daleko prošel v obranách, aby se pes nechal praštit a bylo mu to jedno.
To, kdy půjde na bonitaci je snad na zvážení každýho majitele. Když vím, že mám ve dvou letech psa, kterej ji v pohodě projde, nevidím důvod tam nejít. Když mám pochybnosti, tak prostě počkám až pes trochu dospěje a natrénuju to, kde máme mezery. Jen to chce vzít trošku zodpovědně, protože nereprezentuju jen sebe a svýho psa, ale ještě chovatele.