View Single Post
Old 23-10-2011, 21:35   #86
Undertaker
Member

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
Prvotním cílem bonitace je mít statistický přehled i přehled o konkrétních zvířatech. Údaje o neuchovněných zvířatech jsou někdy důležitější, než o těch uchovněných, protože ukazují na nedostatky, které se v jednotlivých vrzích vyskytují.

To není po vzoru Německa, civilní figurant se např. na moravských bonitacích, které jsem viděl, používal. Navrhoval jsem to už několikrát. Protiargument je vždy stejný - co když se pes uvolní (přetrhne se úvaz nebo obojek) a na figuranta zaútočí ? Je tady samozřejmě možnost manžet pod oblečení pro tyhle dnes již zcela ojedinělé případy. Další možnost k podání Tvého návrhu na konferenci.

Bonitaci jsem neviděl a tedy nevím přesně o co jde. Ale tady bych asi s Tebou nesouhlasil. Bohužel dnešním trendem je vyřazovat z chovu psy, kteří v sobě mají agresivitu. Ale tu by dobrý pracovní (služební) pes měl mít. Zkus si při demonstraci podat přátelsky ruku s psovodem zásahové jednotky. Pes Tě bude chtít v tu chvíli zabít. A znamená to snad, že Policie má neovladatelné agresivní psy ? My chceme mít (a standart to jasné říká) všestranně použitelného psa, nikoliv společenské plemeno na gauč. A tedy měli bychom naopak vyřazovat z chovu psy příliš flegmatické a nikoliv psy, kteří mají ty nejlepší vlohy pro výcvik.

Tohle je velký problém. Bonitace není žádná soutěž s přitroublým hodnocením jako z výstav. Bonitace by měla co nejpravdivěji popsat psa. V tomto směru jsem pro, aby se bralo do úvahy vše, co je o psu známo, tedy i poznatky, které s jeho chováním mají členové bonitační komise mimo bonitační kruh. Na druhou stranu je to velice nebezpečná věc, protože jak jsme se mohli léta přesvědčovat před rokem 2006, takový přístup dává velkou možnost pro zneužití ve prospěch osobních chovatelských zájmů jednotlivých členů komise a jejich kamarádů. Další námět na zamyšlení a úpravu bonitačního řádu, například tím, že by kdokoliv z členů Klubu měl možnost na místě podat protest proti zadanému kódu.
Cíl bonitace je jasnej, pro někoho je bonusem nebo hlavním cílem uchovnění svého psa... u toho asi není potřeba majitele přemlouvat, ale u těch co nehodlají chovat nebo mají psa už předem nechovného by bylo fajn, aby chovatel kladl důraz na tu bonitaci, protože mám pocit, že někteří se spokojí s tím, že dva či tři psi z jeho odchovu na bonitaci dojdou, tím pádem nějakou reklamu má, ale ty ostatní... to mi skoro zavání něčím podobným co jsi psal u NO, tzn. považovat je automaticky za P14.

Já třeba psa bonitoval na jaře na bonitaci moravské pobočky. Rozhodně tam nebyl civilní figurant, ale možná dřív býval. Zkrátka se mi systém, o kterém mi říkala právě Gábina z Německa zdá aspoň v tomhle lepší. Tenhle argument je mi jasnej, proto mi návrh s manžetami přijde OK. Ještě jsem neviděl, že by se na bonitaci pes od kolíku urval. Tomu bych se snažil předejít vhodným obojkem nebo postrojem Ten klubovej je pevnej dost. Zkrátka bych si to představoval asi tak, že během měření nebo skupinky se komise nebo pomocníci zaměří i na obojek a když bude pochybnost, přikážou použít klubovej.

Pavle škoda, že jsi tam nebyl, ale nesouhlasím. Asi bych nemluvil o agresivitě, ale o drivu. Agresivní jedince bych v chovu rozhudně nepodporoval, nebo ne jedince s nezvládnutou agresí. Ze psů na testu povahy jsem měl tentokrát dobrej pocit, až na dva. Byla tam i čuba, která ve stresu spadla do totální apatie, zkrátka vlastního světa. Hodil by se pro ni kód Opn (prostě nic). To mi nepřišlo vůbec špatný. Sice to pro služební výcvik není, ale pro někoho by to mohla být právě povaha, kterou hledá. Třeba u canisterapie myslím ideálka. Když se vrátim k té poslední feně, tak bych už tak netlačil na vlohy pro službu, ale na to, aby v chovu byly pokud možno vlohy pro všechno, ale aby ti psi pokud možno nebyli nebezpeční člověku v případech, kdy by prostě neměli. K čemu je tedy zkouška civila u kolíku? Bude lepší, když budem mít samý psy, kde při měření bude mít pes koš, 5 lidí ho chytne a něco naměří, ve skupince si ho vezme majitel nakrátko a když po někom vystartuje, tak se mu to prostě promine a u kolíku bude bezhlavě útočit na toho, kdo se přiblíží? Děkuju, ale o takovej chov a psy nestojím. Opravdu nestojím o psa, kterej bude rozhodovat komu podám ruku. Můj pes díky jedné špatné zkušenosti nesnášel průvodčí, trvalo mi to zhruba půl roku než se pro ně stal plně bezpečným a jsem za to rád, že dneska můžu předat doklady ke kontrole a na psa si ani nevzpomenout. Vím, že kupa polocistů nebo sekuriťáků má psy magory, protože spolíhají na to, že se to nějak přikreje a vypadá to drsně. Já o to nestojím. Radši bych měl v chovu zvířata klidných i drsnějších povah, ale všechny ZVLÁDNUTÉ.
Pokud si chceš ze psa udělat drsnýho magora, máš k tomu prostor, určitě si stále vybereš, ale já bych radši razil cestu, která by upřednostnila civilní majitele. Myslím, že při dnešním stavu plemene si pořád lze vybrat psy se vlohami pro sportovní nebo dokonce služební výcvik, ale nehrotil bych to do extrému.

S tím hodnocením psů na bonitacích taky rezolutně nesouhlasim a stojím si za svým. Nemusíš chodit ani před rok 2006. Protěžování psů, které bonitační komise zná (nebudu spekulovat o důvodech) funguje ještě dnes. Zkrátka prostor pro omluvení excesů. Stále trvám na tom, že se mi to nelíbí. Bonitace je pro mě něco, kde by pes měl předvíst maximum toho, co umí a opravdu v nejlepším světle. Nepřijde mi dobré exces tohoto typu ignorovat a dát psu stejně Of. Když si představím, že by tohle dělal pes u zkoušky směrem k rozhodčímu, taky by se to hodilo za hlavu? Vzhledem k tomu, že je možno psa přebonitovat, byl bych za odložit test povahy na příště. Tuhle "banalitu" by nakonec ocenil určitě i psovod. Sice by musel se psem trénovat, aby se tohle už nestalo, ale přijde mi to nakonec výborný do reálnýho života, ať už jako přípravu na zkoušky nebo jenom na setkání třeba s kamarády. Zkrátka pes si zafixuje, že tohle je něco, co mu nepřísluší řešit.

Klidně to co jsem psal připravím jako námět na konferenci, s tím nemám problém, ale chtěl bych, aby se k tomu nejdřív vyjádřilo co nejvíc lidí. PRoč, to už jsem psal dřív.
Undertaker jest offline   Reply With Quote