Quote:
Originally Posted by Marianka.W
Statistiky o nezbonitovaných zvířatech jsou k ničemu, protože taková zvířata prostě nejdou do chovu.
|
Teda Lenko, mám Tě rád, ale jak můžeš tohle napsat ???

Opak je pravdou. Prvotním cílem bonitace je mít statistický přehled i přehled o konkrétních zvířatech. Údaje o neuchovněných zvířatech jsou někdy důležitější, než o těch uchovněných, protože ukazují na nedostatky, které se v jednotlivých vrzích vyskytují.
Quote:
Originally Posted by Undertaker
1)Co trošku zpřísnit pohled na měření při bonitaci? Zkrátka psa, kterýho majitel není schopen udržet a nechat změřit napoprvé prostě vyhodit od měření a vzít je až na konci s tím, že pokud to nikam nepovede, nechat to na jindy?
|
Naprostý souhlas. Proč mají být zodpovědní majitelé zdržováni a naštváváni tím, že přijede někdo, kdo svého psa není schopen zvládat ? Naprosto věcná a logická připomínka. Takže to sepiš do formy návrhu na změnu bonitačního řádu a pošli výboru české pobočky jako návrh pro konferenci. Myslím, že tohle projde
Quote:
2)Jak se tváříte na toho civilního figuranta po vzoru Německa? Naučená reakce na figuranta mi přijde, že nemá takovou vypovídající hodnotu jako útok civilisty.
|
To není po vzoru Německa, civilní figurant se např. na moravských bonitacích, které jsem viděl, používal. Navrhoval jsem to už několikrát. Protiargument je vždy stejný - co když se pes uvolní (přetrhne se úvaz nebo obojek) a na figuranta zaútočí ? Je tady samozřejmě možnost manžet pod oblečení pro tyhle dnes již zcela ojedinělé případy. Další možnost k podání Tvého návrhu na konferenci.
Quote:
3)Jak se díváte na test povahy poslední feny dneska? Dostala kód Of... ona by tu povahu asi i měla, ale když při pokusu o podání ruky civilistou bezhlavě startuje, nepřijde mi dobře pustit ji do chovu a už vůbec ne jako Of.
|
Bonitaci jsem neviděl a tedy nevím přesně o co jde. Ale tady bych asi s Tebou nesouhlasil. Bohužel dnešním trendem je vyřazovat z chovu psy, kteří v sobě mají agresivitu. Ale tu by dobrý pracovní (služební) pes měl mít. Zkus si při demonstraci podat přátelsky ruku s psovodem zásahové jednotky. Pes Tě bude chtít v tu chvíli zabít. A znamená to snad, že Policie má neovladatelné agresivní psy ? My chceme mít (a standart to jasné říká) všestranně použitelného psa, nikoliv společenské plemeno na gauč. A tedy měli bychom naopak vyřazovat z chovu psy příliš flegmatické a nikoliv psy, kteří mají ty nejlepší vlohy pro výcvik.
Quote:
Dobře, ale to je přesně to, co se mi nelíbí a přijde mi to nekorektní. "Dejte jí Of, já tu fenu znám jak se chává jinak." Hodnoceno by mělo být to, co předvede pes na place. Prostě tu bonitaci by měl mít člověk zmáklou tak, že takovejhle exces si prostě pes nemůže dovolit.
|
Tohle je velký problém. Bonitace není žádná soutěž s přitroublým hodnocením jako z výstav. Bonitace by měla co nejpravdivěji popsat psa. V tomto směru jsem pro, aby se bralo do úvahy vše, co je o psu známo, tedy i poznatky, které s jeho chováním mají členové bonitační komise mimo bonitační kruh. Na druhou stranu je to velice nebezpečná věc, protože jak jsme se mohli léta přesvědčovat před rokem 2006, takový přístup dává velkou možnost pro zneužití ve prospěch osobních chovatelských zájmů jednotlivých členů komise a jejich kamarádů. Další námět na zamyšlení a úpravu bonitačního řádu, například tím, že by kdokoliv z členů Klubu měl možnost na místě podat protest proti zadanému kódu.
Quote:
Originally Posted by Marianka.W
2) Na zkoušku povahy je milion a jeden názor. Já osobně bych zkoušku u kolíku úplně zrušila právě proto, že podle mého názoru vůbec o ničem nevypovídá.
|
Tak tady Lenko tvrdě narazíš. Tedy alespoň na mne
Quote:
Jdeš na to blbě. Ikdyby tuhle bonitaci prošli čtyři, tak budeš pořád chovat na tom co je. Těch psů, který na to v pohodě měli tam bylo daleko víc, jenže jejich majitelé se na to vybodli. Proto to pak vypadá jak vypadá. Holt by majitelům nezbylo nic jinýho než "kurňa, ono by to šlo, ale já sem na to kašlal, do příště to musim natrénovat, protože nemá cenu sem jezdit jentak s nepřipraveným psem" ... Týhle změny bych se nebál, lidi si zvyknou, že je potřeba psy trochu líp (u některých aspoň nějak) připravit a z hlediska počtů se dlouhodobě nic nezmění.
|
V tomhle Tě podpořím na 100% !!!