View Single Post
Old 04-10-2011, 10:22   #143
Puchatek
Senior Member

Quote:
Originally Posted by jefta View Post
Komplet badan jakie sa do wywalczenia przez klub to HD.
testy mieli by poprzec najwieksi-jakos trudno mi uwierzyc by sami sobie zadali taka strate... Ale ok moze jestem zbyt pesymistyczna.
HD. Zaraz będą następne, spoko: wilczak nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. A gdzie, np, testy DNA potwierdzające pochodzenie psa? /ja już nie kupię psa bez "świadectwa pochodzenia" -zbyt dobrze poznałam świat kynologicznych hodowców...

Uważam, że "za chwilę" testy będą MUSIELI poprzeć najwięksi.
To rynek ustanawia zasady. Masz do wyboru kupno psa od X lub Y. X ma znaną nazwę hodowli, Y ma ładne psy i badania. Co wybierze osoba myśląca?
Osoba, która wie, co to znaczy chory pies i ile kosztuje leczenie*.
Hodowca musi się liczyć z prawami rynku: czasem jest dobrze czasem
kryzys. A jakość to podstawa, jeśli chce się być liderem.

*-leczę od 2m-cy wilczarza -do tej pory nie zdiagnozowany, mogę już w głównych laboratoriach starać się o złotą kartę-przebadaliśmy wszystko, teraz leczymy objawowo to, co spieprzyli i zaniedbali lekarze. Skutek: suka jest niewidoma...i niestety, wnioski smutne: przerasowione psy, które "robiono" przez lata "na urodę", a nie "na zdrowie". Nadal to, niestety, cymbały robią i wilczarze zaczynają "wisieć" na allegro za grosze. Bo zbyt dużo zdrowotnych skutków ubocznych /genetyczna spuścizna/, a potencjalny kupiec to widzi.

Last edited by Puchatek; 04-10-2011 at 10:26.
Puchatek jest offline   Reply With Quote