Quote:
Originally Posted by jefta
Czy hodowca ma prawo wypowiadac swoje zdanie o reproduktorach (lub przyszlych reproduktorach) lub miotach innych hodowcow? Publicznie wytykac im wady?
Nie jest to pytanie retoryczne, ciekawa jestem waszego zdania.
|
Ja sobie myślę, że każdy ma prawo. Tutaj bardziej skupił bym się na formie. Zakładam też, że jak ktoś mówi o danym psie, to widział go w realu

bo jakoś bardziej mi się to miarodajne wydaje. Uważam również, że takie wypowiadanie może być odbierane jako reklama lub antyreklama i zawsze będzie budziło kontrowersje. Ja mogę mówić tylko za siebie i myślę, że słowa hodowców o moim psie są dla mnie cenne, bo znają się na tym lepiej niż ja a mi daje to obraz tego jak jest zgodnie z wzorcem rasy, którą jakby nie było pokochałem.
Mi się tu tylko słowo "wytykać" nie podoba, bo jest to zachowanie agresywne. Dopuszczam do siebie myśl, że mój Sukkules nie jest ideałem wzorca i nawet jej daleko do takiego, ale po cóż wytykać - można rozmawiać, można powiedzieć "wg mojej interpretacji wzorca to i to powinno wyglądać tak czy siak... w Twoim przypadku jest zgodne/niezgodne, itp." W moim odczuciu tu nie chodzi o ocenianie psa tylko bardziej rozmowę.
Jako posiadacz Sukkulesa chcę bardzo wiedzieć jak jest widziany mój pies, bo moja subiektywna opinia zauważa nieścisłości z wzorcem

A to który pies, gdzie wygrywa. No dajcie spokój! Tak miło jest wygrać, miło jest przegrać, a najmilej jest dać psu możliwość socjalu i spotkać super ludzi. A oceny - Sukkules z każdej wystawy ma inną, ale oceny doskonałe. Jak wygrała ostatnie dwie wystawy NSwR byłem w szoku - tym bardziej patrząc na inne pretendentki, ale cóż mi do tego, co myśli sędzia? Wygrywa Sukkules no to wygrywa, przegrywa - to przegrywa. Słusznie, nie słusznie... to
tylko wystawa.
Nie podoba mi się w tym wątku - właśnie forma przekazu. Najpierw nie dopatrzyłem się ataków, potem było odbijanie piłeczki, a na koniec grożenie sądem - DanielZ bez przesady - nikt za nazwanie psa nieładnym nie pójdzie siedzieć, tym bardziej, że żadne szykanowania nie mają miejsca. Weźcie wszyscy głęboki oddech.