Junior Member
|
jenze ja nedokazu jeste presne rict, jaka je vlastne labina. Jde totiz vzdy o to, o co ji jde, takze o motivaci. Mam starou Borderku, ktera je spise submisivni a nechava vse na me, ale pokud ma mou oporu, tak zvladne i zahnat nejake ratliky co se k nam zenou bez majitele, proste neni zas tak bojacna i presto ze tak pusobi, protoze se sama o sobe veskerym konfliktum vyhyba a chova se ke psum submisivne, je schopna spolu se mnou vetrelce stipnout, proste to ma i trochu naucene z hlidani ovci, kdy vyrazit vpred, pokud to chci i ja. Kdyz jsme adoptovali labinu, ktera nemela vychovani temer zadne, presto ze vyrostla mezi dvema starousi - jenze tito byli rozmazleni a mezi s sebou se casto hadajici psy, vypadalo to zpocatku tak, ze stara bordera ztrati rychle jeji pozici, protoze drza labina se proste neumela chovat, vnucovala se, otravovala a borderka to resila odchodem - dej mi pokoj....
Pochopitelne jsem musela situace u zradla nejdriv labince vysvetlit, protoze kdybych se do toho nenamichala, tak by zrava labina seniorku sezrala i spolu s jeji miskou. Dnes uz akceptuje, ze musi pockat, ale pochopitelne u toho stojim ja. Kdyz jde o aport, je to mezi nimi tak, ze labina akceptuje, kdyz ho ma borderka driv, nebo ho zaludne ukradne, ale nepere se o nej, stejne tak borderka. Kdyz jde o hru mezi obema, ma borderka navrh, proste hru ukonci ona, nebo si hraje. Pokud si labinka hraje s jinou kamaradkou a hra je pohodova, borderka si toho moc nevsima, pokud si labinka hraje moc ostre a zkousi kamaradku moc demolovat, prijde bordera ( pokud ji tedy necham jednat samotnou ) a ukonci hru tak, ze to proste te nasi labince, zakaze.
Rekla bych tedy, ze nemohu rict, ze labina je domina a borderka submisiv. protoze labina pak borderky ukonceni hry akceptuje i kdyz nekdy u toho drobet nadava, na druhou stranu, kdyz ji jde o kus burtu, byla by schopna borderce natrhnout kozich a vyhrat.
Povahove jako takova ( nemyslim ted styk s cizimi psy - kde ji bohuzel chybela sozializace a jeste se s tim pereme i kdyz uz mame oproti zacatku uz docela uspechy ), ale pri vycviku a pod. je labinka odvazna, neboji se vylezt kamkoliv, "kovove schody ve vysce, klouzacka na detskem hristi, cizi predmety atd. ) proste takovy ten vyrovnany typ psa, ktery by se neztratil ani u obran ( ktere tedy nedelame z duvodu jineho planu vyuziti ).
Takze opravdu nevim, do ktereho supliku zaradit labinku. Pokud ji usmernim, poslechne, ale pokud bych nebyla pritomna, nevim, jestli si od dospivajici mozna dominantni feny cevecka ( clovek nevi co se mu vyklube ) opravdu necha vse libit.
|