View Single Post
Old 04-09-2011, 20:11   #31
Faolan
Junior Member

Faolan's Avatar

dorotka_z:
Dzięki za link. Planuję udać się na kurs szkoleniowy w zimie, ale jeszcze nie wybrałam szkoły; a skoro z tej już kilka wilczaków skorzystało z powodzeniem, to chyba rzeczywiście najlepsza propozycja. Chociaż przyznam, że takie szkolenie rozważałam raczej pod kątem interakcji z innymi psami, a nie z ludźmi...

Ogólnie chcę podkreślić, że Uli nie leży odłogiem. Podstawowe polecenia już zna - a jak dobrze pójdzie, to i wykonuje (przywołanie na gwizdek na przykład wychodzi nam idealnie... na działce ). Nad socjalizacją też ciągle pracujemy. Ale jako że nie czuję się ekspertem, obawiam się problemów wynikających z eskalacji zlekceważonych zachowań. A z psem, który boi się ludzi, po prostu nie miałam jeszcze do czynienia (Karat, mój śp. ON-ek, był labradorem w wilczurzej skórze ).

Quote:
Originally Posted by Bajka View Post
Nie ukrywam,że mnie mocno 'uwiera' opinia spotykanych psiarzy na spacerach: "Po co komu szkoła, wydawanie pieniędzy bez sensu, żeby ktoś z tobą po mieście połaził.".
Mhm - a do tego jeszcze porady szkoleniowe własnego pomysłu... Smaczki to "przekupstwo", a najlepszy sposób na wymuszenie posłuszeństwa to "parę razy porządnie psem potrząsnąć" (tak mnie jeden facet niedawno przekonywał).
Faolan jest offline   Reply With Quote