Quote:
Originally Posted by Hanka
Je to trošku podobné. Na jednoho rodiče s DKK B a horším se musí použít jen rodič s DKK A.
|
To vůbec není podobné a zaraží mne, že po tolika letech chovu, má někdo tak omezený názor.

DKK se selektuje na fenotyp, nikoliv na genotyp. Proto se zcela běžně i ze spojení psů hodnocených jako "negativní" narodí jedinci postižení. Na DKK se selektuje např. u NO 30 - 40 let?? (Ví někdo přesně?) A stále se postižená štěňata rodí. Pokud neselektujeme čistě na genotyp, je selekce málo účinná a postižení se chov nikdy nezbaví.
Tak tomu ale není v současné době u degenerativní myelopathie. Dědičnost je jasná, selekce jednoduchá a účinná.
Já jen žasnu, ale i se trochu "hořce" bavím. Pokud se někoho dotyčný problém netýká osobně, volá po zveřejňování...když začne, říká, ať se nezveřejňuje....
Rozumný člověk - chovatel - si poradí vždy a velmi dobře ví, že PES není jen jeden gen a nebo 2 klouby v těle (DKK)!
Výsledek 0/0 u DKK mi neříká nic o tom, že pes je 100% zdravý (jak jsem se dočtla na webu pí. Kaufmanové - hodnocení na DKK mi nic neříká o komplexním zdraví). Podle takového klíče, by jsme z ČSV mohli mít klidně za pár let plemeno nové, které by ČSV typem připomínalo jen velmi vzdáleně, s množstvím vad, neduhů a nedostatků, dost pravděpodobně stále s výskytem DKK, zato všechna na DM - N/N.
Ano, všichni si přejeme mít zvířata zdravá, krásná, ovladatelná a typická, jednoduše standardní! Ne vždy nám však naše plány vyjdou a občas se ptáme proč...a kde...?
Zdraví a vitalita je jistě na prvním místě a "věda" v chovatelství nám je pomocníkem - vodítkem, nikoliv metlou.
Monika
http://www.wolfdogs.cz/