Quote:
Originally Posted by Bursztynek
He..ten jest idealny? Dlaczego? Nie mowie, ze brzydki czy cos ale...dlaczego akurat ten?
|
Fotka nie jest co prawda jakas super piekna, ale to bardzo znany wilczak. Nazywa sie Rep z Pohraniční stráže i to wlasnie na jego podstawie powstawal wzorzec rasy (a wiec opis jak powinien wygladac "wzorcowy" wilczak). Wiec im bardziej jakis pies podobny jest do Repa, tym bardziej jest on "typowy". Ale to taki dosyc "suchy" obraz, bo widac tu jedynie budowe,a to pewnie narazie Ciebie zbytnio jednak nie interesuje...

Ogolnie wilczak powinien byc jak najbardziej podobny do wilka. Pan Hartl (zalozyciel tej rasy) mowi zawsze, ze jak ktos nie chce czytac wzorca, to zamiast jezdzic do Czech i uczyc sie od tamtejszych sedziow, ten lepiej niech idzie do pierwszego lepszego ZOO i pooglada sobie jak wygladaja prawdziwe wilkie europejskie (w polskich ZOO mozna zobaczyc wiele typowych wilkow zlapanych w naszych gorach). Jak nie masz gdzie, to zobacz na zdjecia z naszej galerii:
http://www.wolfdog.org/pol/gallery/cat5.html
Na zdjecia z USA nie zwracaj uwagi, bo to inna "rasa" wilkow i wygladaja inaczej niz te zyjace w Europie...
Quote:
Originally Posted by Bursztynek
co do reszty Twojego postu to musze spokojnie poczytac...
|
Mam nadzieje, ze nie bylo tego za duzo....
Quote:
Originally Posted by Klara_i_Luna
Fakt, nie były najnowsze, ale żeby suczysko decydowało kiedy mam zmieniać meble?
|
No, my podeszlismy do tego na luzie i uznalismy, ze moze rzeczywiscie Bure maja lepszy gust od nas. Wiec jak decyduja, ze cos nie pasuje to wystroju mieszkania to tak wlasnie jest....
Quote:
Originally Posted by Gaga
Zaraz , zaraz to ja moge mlodego postawic do bonitacji dopiero jak skonczy 18 miesiecy
|
Na bonitacji, czyli przegladzie hodowlanym tak. A nawet warto troche poczekac, bo psy tej rasy rozwijaja sie wolno i 18 miesieczny wilczak jest nadal jeszcze "niedokonczony"... Ale jak pies ma 6 miesiecy to mozna zrobic z nim "svod mladych", czyli przeglad mlodych. Wyglada tak jak bonitacja, ale nie ma testu charakteru. Juz wtedy ma sie wglad, co z psem jest nie tak. A w przypadku charakteru, nad czym nalezy jeszcze popracowac....
Quote:
Originally Posted by Gaga
Oj ja mu zrobie przeglad ! Do wymiany pojdzie wszystko! Glowa przede wszystkim... 
|
A nie wystarczyloby mechaniczne pranie mozgu z darmowa wymiana oleju?