Ahoj,
Quote:
Originally Posted by Marinette
Už je prokázáno, že čip v těle zvířete putuje. Tak ať mi netvrdí, že to zvířeti nemůře nějak ublížit.
|
nevím odkud máš informaci, že čip je nějak nebezpečný ? Moji psi jsou očipovaní všichni a z našich štěňat minimálně 70% taky. Nikdy se nestalo, že by čip nějak "putoval". Ano, pokud je čipováno štěně, tak samozřejmě tím, jak roste se čip posune. Ale je to vždy jen pár centimetrů.
Já jsem se na "putování" ptal veterináře taky. Bylo mi vysvětleno, že tohle se stávalo u levných čipů, kde výrobci šetřili za každou cenu. Normální čip by měl být potažen jakousi látkou, která vyvolá v těle zvířete lehčí místní zánět. S tím si tělo bez problémů poradí a čip se v tělě zapouzdří a tím je pevně přichycen ke tkáni a je zamezeno jeho pohybu.
Navíc i kdyby se čip pohyboval, nevím co by mohlo hrozit. Čip je pod kůží, nikoliv ve svalech nebo v hrudní nebo břišní dutině.
Nejlépe je čipovat standardními čipy, vyvarovat se nabídek levných čipů (standardní čip stojí okolo 200-300 Kč). Navíc s čipy se budou muset majitelé psů brzy smířit všichni. Protože není daleko doba, kdy se u psů s PP bude místo tetování používat čip a myslím, že není daleko ani doba, kdy budou muset být čipováni všichni psi, bez rozdílu.
Pavel