View Single Post
Old 29-11-2010, 00:11   #9
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Gaga View Post
Rybka,a jeszcze jedno pytanie: to są testy dla ONów? Dla jakiejś innej rasy? Dla czw? Czy w ogóle to nie ma znaczenia i mogą być nawet dla pudli?
Też jestem za i w miarę możliwości chcę zrobić, ale muszę wiedzieć, że to test dla CSV. - skoro to tyle kasy i teraz ludzie się szczypią, to dlaczego mamy płacić za testy dla ONów przecież mamy rasę co nie?

To teraz na szybko, bo miałam piękny tekst ale mi go wcięło……..
Wreszcie miałam okazję przysiąść do tego tematu.
Więc walę tylko pytaniami, które pewnie dadzą Wam do myślenia, ale o tym właśnie dyskutujemy po za forum……….
Mamy dwie pary pól genowych wilk+ON i ON+wilk – to jako podstawa.
Wraz z rozwojem rasy mamy mutacje genów, po drodze wpadki hodowców (czytaj domieszki czegoś tam, gdzieś tam), zatem kolejna mutacja, pary mieszają się między sobą.
Pytanie czy mamy teraz czystego CSV= wilk+ON czy „COŚ”
Na podstawie wyglądu możemy oceniać – ten b. wilczy, ten b. ON
Ale czy faktycznie tak jest w genach? Czy może okazać się, że te z wyglądu ONkowate są bardzie zdrowe, a te wilkopodbne są nosicielami DM?
I co wtedy zrobią hodowcy? Stwierdzą, że rasa jest kiepska i znów domieszają wilka czy jak?
Zaczyna się wynajdować coraz to gorsze choroby, a przecież mówiono „to zdrowa rasa” – więc mamy CSV - tego zdrowego? Może zamiast serwowania „setki” badań na dzień dobry przydałby się genetyczny test na to czy nasz CSV jest mieszanką ON+wilk? – ale to pewnie też nie wyjdzie biorąc pod uwagę historię powstawania ONków.

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote