View Single Post
Old 13-07-2010, 16:37   #99
shaluka
Wilczy Duch

shaluka's Avatar

Send a message via ICQ to shaluka Send a message via Skype™ to shaluka

Co do szczekania, to będąc ostatnio na wystawie w Pradze, w Czechach i na Słowacji, były dwa całkiem odmienne psy, całkiem innych linii, a szczekały niczym tresowane w tym kierunku.. Tak więc wszędzie się zdarzają takowe osobniki, nie byłam w Wa-wie i nie wiem kto tam "śpiewał", ale trzeba też pamiętać o jeszcze jednej prawidłowości : o drugim psie innej rasy w domu.
Mam na myśli to, że wilczak to tylko stworzenie Boże, i uczy się wszystkiego od malucha jak inne owe stworzenia, tak więc jeśli miał styczność z osobnikiem lubiącym tą formę "rozrywki" to bardzo prawdopodobne, że mógł uznać to za normalne, standardowe i nabrać takowego nawyku...

To takie małe ad hoc z mojej strony, co by nie wrzucać wszystkich wilczaków do jednego worka i uważam, bo sama takie spotkałam, że jest sporo dobrych wilczaków co też zaszczekają ( łatwo to zaobserwować na obozach) z konkretnego powodu. Co zaś się tyczy mojego doświadczenia z trójka, to one znacznie wolą wycie, czasem bywa wręcz bardziej upierdliwe niż typowe szczekanie Bo ludzie są do niego nieprzyzwyczajeni.

P.S. Gratulacje dla zwycięzców, co do ocen sie nie wypowiadam, bo się nauczyłam, że zawsze znajdzie się krytyka i pochwała, a to tylko pokaz piękności i odrobinę charakteru. Zaś jeden z najlepszych socjali, dla których warto jeździć, a ocenę można po prostu zaakceptować i mieć nauczkę bądź radochę na przyszłość

Pozdrawiamy

"...Brak ci tchu i na oślep uciekasz, Wsiąka krew w biały śnieg, czarny piach, Nauczyłeś się dziś od człowieka: Życia chęć jest silniejsza niż strach."
shaluka jest offline   Reply With Quote