Junior Member
|
tak si tu čtu celou tuto dlouhatánskou debatu a musím říct, že je to velmi zajímavé. Mně z toho plyne ponaučení, že vždy musím být daleko obezřetnější než by bylo potřeba, ne že by to můj pes potřebovat, ale abych ho chránila před takovými situacemi. Takže můj názor je, že když bych byla na takové akci já, schovala bych dobroty z prasátka na doma n. bych se psy raději odešla někam do klidnější části, kde mají krytá záda a nikdo se k nim nemůže nečekaně přiblížit a tam jim dobroty dala. Jsem majitelkou čsv teprve 2 roky, ale naučila jsem se velmi rychle pravidlo, že vždy své psy zabezpečím tak, aby kdyby došlo k nějaké takové situaci, byli zajištěni a nemohl mi nikdo nic říct. Takže já používám jednoznačně náhubek za všech okolností.
A s tím názorem, že pes neudělá nic dítěti, s tím taky nesouhlasím, NIKDY bych v tomhle žádnému psovi nevěřila, ať je to čsv, borderka n. zlatý retriever, děti jsou nevypočitatelné a v tom je to nebezpečí. A uplně největší nebezpečí jsou jejich rodiče, kteří si stejně jak Andriane povídají a nedávají pozor, a to nemluvím o většině malých uštěkaných "myší" které chodí věčně na volno a s egem vysokým jak mrakodrap (a neustále podporovaným milujícími pánečky), kteří absolutně nerespektují nějaká psí pravidla. Jenže dětem a "myší" se jejich chování toleruje kdežto velkým psům (a nedej bože s vizáží vlků) ne, ti jsou hned považování bestie. Vím, že je to někdy doslova k "posrání" furt se ohlížet na druhé, ale musíme brát to, že to děláme pro bezpečí našich vrkoušů a dobré jméno jejich zodpovědných majitelů.
Jinak ale souhlasím s tím, že jste to tak nenechali, neboť takové lži a výmysly prostě nemůžou být nechány tak.
A co se týče charakteru slepeckých psů, je sice výborné, že jsou svým majitelům prospěšní, ale v podstatě se pro ně nedobrovolně obětují. Myslím si, že to v nich musí pěkně vřít, co je to za život, žádná volnost (pokud teda nemají štěstí a nejsou v rodině i s vidoucíma lidma, kteří je občas pustí, hodí balonek, nechají pohrát se psy), pouze rutinně naučených pár tras (a o těch zmiňovaných metodách ani nemluvě). Někde ta flustrace prostě musí vyjít ven a tito tvorové nejsou hloupí a moc dobře ví, že jejich majitel na ně nemůže (tedy nemůže zavčasu zareagovat, když se pes chová špatně). Mám kamarádku, co má slepeckého psa (fenu) a něco tak nevychovaného, nesnášenlivého ke psům a dětem jsem fakt dlouho neviděla. Fakt nevím, co s těma psama dělají ti, co je mají ten první rok na socializaci, nebo je zkazí až v tom centru? No nebudu už dále rozvíjet své teorie, jen musím konstatovat, že žít život s čsv je opravdu náročné ze všech stran, jak ze strany psa samotného tak ze strany okolí. Někdy mám pocit, že čsv se svým přirozeným chováním fakt do dnešní doby miniaturních psích kreatur vůbec nehodí.
Mějte se moc hezky, buďte zodpovědní a držme spolu :-)
Bye Lucy@kluci
(zlaťák Hawkey, borderák Grippen a hvězda naší smečky čévéčko Kamil)
|