View Single Post
Old 18-02-2010, 16:23   #35
XaedasKSP
Junior Member

Moje "teorie o rozmnazaniu" moga byc moze i dla ciebie zgroza (chociaz gdyby nie ta zgroza to Saarloos by nigdy nie wymyslil Saarloosow i nikt by niewpadl na pomysl stworzenia CSV, pewnie w tamtych czasach ludzie niektorzy mowili tak jak ty "te teorie krzyzowania wilka i owczarka to herezja i zgroza") lecz chcialbym odrazu poinformowac ze nie mam zadnych planow kiedykolwiek na wlasna reke mieszac CSV z Saarloosem czy w ogole z wilkiem lub czymkolwiek "innym". W zupelnosci do towarzystwa wystarczy mi jeden lub dwa wilczaki i 10 niepotrzebuje ani zadnej hodowli nie planuje zakladac. Saarloosa juz mam a CSV gdy beda legalne w Norwegii prawdopodobnie tez bede mial dodatkowo do Saarloska jako wilczaka nr.2 i to wszystkie wilczaki jakie planuje posiadac.

A i jeszcze tak na boku to musze powiedziec ze dla mnie zgroza jest mysl taka jaka maja niektorzy "papierkowcy" ze nawet jesli szczeniaki sa z tego samego miotu i jeden nie ma papierow z jakiegos powodu to juz nie jest to "CSV" no bo nie ma papierka. Znaczy sie dla nich to juz nie jest CSV nie tylko na papierze tylko w ogole nie jest to CSV w rzeczywistosci... W takim razie takich hodowcow sie pytam co to jest jesli ma geny CSV i jego bracia i siostry sa CSV. Czy to papier decyduje "kim jest wilczak/pies"......to tak jakby powiedziec ze czlowiek bez aktu urodzenia to "chyba jest malpa" bo nie ma metryki, niewazne ze wyglada i zachowuje sie jak czlowiek i ma braci i siostry z metryka

Aaaa wlasnie jeszcze jedno, ciekawe czym wedlug "papierkowcow" jest orginalny wilk w lesie. Ciekawe jak mozna stwierdzic ze jest to wzorcowy wilk skoro nie ma rodowodu i niewiadomo jak w buszu dzikie wilki sie dobieraly aby miec szczeniaki, czy najpierw zmierzyly sie wzrokiem czy maja odpowiednie ksztalty i proporcje heheheh, a moze niektore wilki to sa nierasowe wilki....hehehe.

(No chyba ze ja mam zla mysl o istnieniu CSV i Saarloosow bo wedlug mnie w dzisiejszych czasach chodzi o to zeby stworzyc "wilka" ktory wyglada jak wilk lecz ma charakter taki iz mozna go trzymac jako psa do towarzystwa w domu i w wycieczkach w glab natury. No i zeby miec jakotaka pewnosc ze nie urodzi sie nagle calkiem dziki osobnik "ktory bedzie zagryzal male dzieci dla zabawy bez powodu lub prowokacji" (w przypadku amerykanskich mieszanek 50 na 50 z wilkiem to nie ma zadnej pewnosci co do charakteru najczesciej. I mysle ze dlatego Saarloosy i CSV to sa wersje dla "normalnych wlascicieli" ktorzy chca miec towarzyszy w domu i na wycieczkach czy tez na nartach/sankach )
http://www.youtube.com/user/CrusadeN.../8/QQQ8eLL83Pw

Last edited by XaedasKSP; 18-02-2010 at 16:40. Reason: Dodalem cos
XaedasKSP jest offline   Reply With Quote