W ramach relacji z zycia z Saarloosem opowiem ciekawa historie z soboty dotyczaca mojej malej wilczycy. Nie dawno wkleilem jej zdjecia na facebook i dodalem do grupy Saarloos Wolfhond.
A nagle w sobote patrze a pod domem wycieczka kolegow i kolezanek dzwoni do drzwi zeby zobaczyc malego wilczka

Najpierw myslalem ze mala wilczyca bedzie przerazona spotkaniem nagle wielu nieznanych osob, ale nic z tych rzeczy za chwilke przybiegla szybciutko do drzwi z radoscia dac sie wyglaskac i przy okazji poskubac po rekach wszystkich gosci.
Efekt byl taki ze dwie osoby wizytowaly mala az 2 godziny gdy stwierdzila ze co dosc zabawy to dosc i ulozyla sie na miejscu spac. W kazdym badz razie wszyscy byli zachwyceni malym "wilczkiem" i kazdy oczywiscie odrazu wpadl na pomysl ze "wilczek" musi byc 100razy fajniejszy niz Owczarek Niemiecki czy tez popularny Husky. A te dwie osoby ktore byly najbardziej zachwycone wlasnie studiuja opis rasy i chyba w Skien bedzie niedlugo o 2 Saarlooski wiecej jesli uda im sie znalezc za granica dostepny miot. (Te w Trondheim juz wszystkie sa zarezerwowane jeszcze przed urodzeniem a kolejke jest juz na nastepny rok juz odrazu mimo ze ceny osiagnely ponad 3000 Euro (25 000 NOK) ).
W kazdym badz razie wilczaki mimo domniemanej "armii wrogow wilkow" staja sie coraz popularniejsze w Norwegii co mam nadzieje zaowocuje tym iz CSV latwiej zostana zalegalizowane gdy wiecej ludzi dowie sie ze Saarloosy sa absolutnie lagodne i nie ma w nich nic niebezpiecznego dla ludzi (moze CSV potrafia byc grozne w nieodpowiednich rekach, lecz wedle hodowcy w Niemczech oraz opisow rasy dorosle Saarloosy nawet "nie pogryzyby kogos" gdyby chcialy (chociaz wedle opisu rasy moja mala wilczyca powinna byc przerazona wizyta obcych a wygladala na zadowolona z wizyty i niczego sie nie bala, wiec nigdy nic nie wiadomo na 100 % z opisu rasy i opowiadania hodowcy).
Niedlugo beda nowe zdjecia miedzy innymi z "picie wody z ulubionego wodopoju" czyli bidetu gdy otworzy sie w nim bierzaca chlodna wode malutka wrecz uwielbia pic prosto z kranu zamiast ze swojej miski a bidet ma kran akurat w zasiegu pyszczka nawet malego wilczka