Už jsem to napsal. Ti psi by samozřejmě fyzicky ani psychicky netrpěli kvůli tomu, že nemají PP. Těm psům je to buřt. Mohli by trpět v případě, že by se díky tomu, že nemají PP dostali do horších rukou, ale to je čistá spekulace. Nicméně trvám na tom, že nevydání PP kvůli nedodržování řádů chovatelem, pokud to není opodstatněné ještě jinými okolnostmi (těžká DKK rodičů, dodatečně zjištěné dědičné onemocnění rodičů apod.) je kontraproduktivní. Proč si to myslím jsem napsal v minulém příspěvku. Chovatele lze myslím potrestat i jinak, než že nebudou vydány PP.
Tento postoj k podobným případům mám dlouhodobě a v podobných případech v minulosti (naštěstí jich nebylo mnoho a doufám že ani do budoucna jich mnoho nebude) jsem se k tomu stavěl vždy stejně.
Navíc si myslím, že pokud štěňata nebudou mít PP, nikdo nezajistí že se nebudou množit dál - spíš naopak, budou naprosto mimo nějakou kontrolu, nikdo o nich nebude mít absolutně žádný přehled. Není lepší, aby ti psi dostali možnost řádně projít bonitací a vyšetřením na DKK a pokud splní podmínky chovnosti, tak si předem nezahazovat možnost jejich použití v chovu? Protože pokud "potrestá" klub pana Čermáka nevydáním PP štěňatům, jsou pro další plemenitbu tito psi navždy a nenávratně ztracení. A Dixie už žádná další štěňata kvůli věku mít nesmí.
Víc k tomu nemám opravdu co říct. Je to můj názor, na který jak jistě všichni uznají mám svaté právo, a moje rozhodnutí, které jsem udělal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Protože jsem ve výboru, tak se to promítlo i do výsledného rozhodnutí, jestli štěňata dostanou PP. Pokud s tím někdo nesouhlasí, je to zase jeho právo a já mu ho neberu. Při rozhodování pak vyhrává názor, který získá větší podporu. Tečka. Víc na tom není co řešit.
Karel
|