Odpowiadam, ale potraktuj to jako DYSKUSJE... Taka troche z przymrozeniem oka... To NIE JEST atakowanie z urtytymi podtekstami....
Quote:
Originally Posted by Puchatek
Uwielbiam owczarki niemieckie /te starszej daty -jeszcze tak nie "popaczone"/ i dlatego jest mi przykro, że były wykorzystywane przez tak haniebnych ludzi.
|
Jesli chodzi o LUDZI (nie systemy) to nie wiem, ktorzy sa haniebni...

Hitlerowcow ganimy, ale zobacz, ze najwieksze znane zlo owczarkom wyrzadzily wojska amerykanskie - to wlasnie te politycznie poprawne dowodztwo nakazalo zostawienie w Azji wszystkich sluzacych tam psow. Zostawienie na pastwe losu tysiecy psow. Pozostawienie ze wzgledu na wysokie KOSZTY ich przewiezienia do USA...
Nie interesuje mnie tutaj polityka - nie interesuje poprawnosc: jedno jest pewne - czasem mordercami sa ci, ktorzy ukrywaja sie pod przykrywka demokracji... Z tym, ze niektorzy maja lepszego PRa...
Quote:
Z Peronówki! Fili ani razu nie nazwałam faszystowską rasą/  /, tylko bardziej kojarzy mi się z tamtymi rejonami świata, a i charakterek mają bardziej pasujący do wrednej roboty  .
|
Fila kojarzy sie z taka rasa...

Bo wiadomo do jakich celow byla stworzona...

Z drugiej strony pomysl: czyz nie ma lepszego psa (lepszej rasy) dla wszystkich systemow w stylu nazizm/komunizm/czy co tam chcecie niz owczarek niemiecki....

Pies, ktory slepo wykonuje komendy? Bez myslenia czy to dobre, czy zle?

Czyz kazdy z tych systemow nie chcial stworzyc podobnej rasy ludzi?
Quote:
Czy ja nazwałam mojego ulubionego hybryda psem-mordercą???
|
Ja go tak nazwalam...

Wilczak budzi w Czechach u wielu osob (szczegolnie tych "starej daty") BARDZO negatywne skojarzenia. Przez lata byl to pies morderca - komunistyczna bestia broniaca granic socjalizmu... Byl jak strzelcy z wiezyczek przy murze berlinskim.
ALE ten podly komunizm stworzyl rase, przeprowadzil selecje, jakiej zaden inny "demokratyczny" kraj starej Europy przeprowadzic nie potrafil. Porownaj sobie chociaz wilczaki i Saarlosy. Wilczaki stworzone w Czechach za Zelazna Kurtyna to rasa spelniajaca swoje zalozenia, rasa udana. Demokratyczne Saarloosy stworzone w Holandii w demokratyczny sposob to zwyczajna pomylka hodowlana.
Owczarki - te hodowane w DDRze byly pieknymi, zdrowymi psami z doskonala psychika. Po upadku komunizmu postawiono jednak na owczarki "demokratyczne" - zdegenerowane, przekatowane, szczekliwe "cus" z Niemiec Zachodnich....
Niektore systemy sa ZLE, ale jesli chodzi o psy to potrafily zrobic kawal dobrej roboty...
Quote:
Mnie tylko do szału doprowadzają ludzie, którzy do podłych celów wykorzystują cudowne istoty, jakimi są psy! A Evita Peron jest jedną z tych osób, których szczerze nie znoszę /ale to inna bajka/...
|
"Historię układają zwycięzcy" i "zwycięzców się nie sądzi", prawda? Sa systemy chore, ktore nie podlegaja dyskusji. Co do reszty.... Skad mozemy wiedziec, czy dzieci irackie za 50 lat nie beda sie uczyly w szkole o polskich okupantach z owczarkami niemieckimi w dloni...
Zerknijmy tez na eugenike - kojarzy sie z Niemcami i czystkami etnicznymi, ale czyz jej prowadzaniem nie zajmowali sie sami Amerykanie i to o wiele wczesniej niz na ten sam pomysl wpadli Niemcy? Czy najdluzej tego systemu "hodowli ludzi" nie prowadzila tak demokratyczna Szwecja...? Czy eugenika nie jest obecne najbardziej promowanym, bo tez najlepiej sie sprawdzajacym systemem hodowli psow?

(nie mam zamiaru dyskutowac o POLITYCE, ale o odbieraniu faktow historycznych). Ale czy ma to wplyw na RASY, czy to jaki jest np. owczarek? To jedna z ras idealnych. Ma wiele zastosowan - stad zobaczymy je w rekach wszystkich "wyznan". Pytanie - czy wieksze zlo tej rasie wyrzadzili Hitlerowcy uzywajac ich podczas wojny i prowadzac scisla selekcje, czy np hodowcy amerykanscy degenerujac ta rase o wiele bardziej niz zrobili to nawet demokratyczni hodowcy z demokratycznych Niemiec?