View Single Post
Old 02-10-2009, 20:01   #14
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Aga View Post
Ale ja właśnie staram się dowiedzieć, czy MNIEJSZE wady są oficjalnie stopniowane: nieobniżające kodu (DOSK), obniżające do BDB, DB, itd.
Dlatego interesuje mnie, czy oceny przy wadach na stronie WILCZY DUCH to OFICJALNA wytyczna dla sędziów, czy może tylko sugestia?
Nie wiem o jaki artykul chodzi - nie moge go znalezc, ale chyba chodzi o tlumaczenie tabelki "mlodego" Rosika. To to?
http://www.wolfdog.org/pol/articles/1132.html

Mialam w rece dwa opracowania oceniania tabelki. Jedno czeskie (od Moniki)wackie (od Rosika). Generalnie zasada jest taka, ze wady do nr. 6 sa na "bdb". Czyli F2, I4, itd... Nr. 6 zwykle jest "db", ale niektore jeszcze moga byc "bdb". Powyzej 6 sa oceny "db" - E10, J12. 14 to zawsze dyskwa....
Tyle teoria...

Tabela miala za zasade stopniowac wady wilczakow, ale teraz stracila troche na aktualnosci i oba kluby wspolne przygotowuja nowa, bo brakuje paru wpisow, a pare pewnie sie wywali.

Inna sprawa jest ocenianie wady. Tzn F1, czyli wysoko osadzone to nadal ocena "dosk", ale w tym roku mielismy psa z "eksteremalnie" wysoko osadzonymi uszami - zamiast F1 dostal F14, czyli dyskwe.

"Stara" sprawa sa te nieszczesne kaciki - wedlug czeskich sedziow wiekszosc tamtejszych psow ma jedynie "lekko zaznaczone kaciki", ktore wpisuja do notek, a nie kodu. Na Slowackie "standardy" (prawie) wszystkie lapia sie na D12, czyli ocene "db". Jakie sa fotki sama widzisz, a w kodach... pewnie palcy jednej reki starczyloby na wyliczenie psow, ktore dostaly ta wade wpisana do kodu...

Wiec podsumowujac: karta jest jedynie wytyczna, co jest wazne, a co mniej wazne, jesli chodzi o wady. Trzeba je oceniac w zaleznosci od nasilenia, dodatkowo wady sie sumuja...
Karta ma pomoc, ale to nie wszystko...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote