Quote:
Originally Posted by Camry
Ori, czy mogłabyś krótko opisać mi sposób w jaki oduczyłaś swego psa ganiania za królikiem? Moja Camry gania niestety koty, ma 2 miesiące.
|
Chetnie. U mnie byly w tym czasie jeszcze 2 psy oprocz szczeniaka wiec Amber wychowywany byl troche "inaczej", czyli z ograniczeniem swobody i kontaktu w domu. Nie bylo lazenia po nocy (pies spal zamkniety) wiec ten problem odpada sam, w dzien lazil za mna a z "drobnica" (krolik i szynszyla) kontak byl ZAWSZE kontrolowany. Zeby nie dac mu przyjemnosci w pogonieniu malego zwierza.
Nie bylo wiec "oduczania" - nigdy nie pozwolilam by sie tego nauczyl. Ale oduczyc tez sie da, spoko
W jednym pomieszczeniu szczeniak i inny zwierz (ktory generalnie go sie boi): pies zawsze na smyczy lub w klatce. Krolik sam podchodzi, wacha klatke, oswaja sie.
Potem odstawiam klatke i Amber siedzi PRZYWIAZANY w pokoju a krolik podchodzi do niego. Trwa to bardzo dlugo.
To tak jak z niszczeniem domu czy ogrodu. Powiedzial mi to jeden treser i to sie akurat super sprawdza.
Jesli nie dasz psu okazji do roku niszczyc, demolowac, psuc, kopac, to jak bedzie starszy to sam tego nie bedzie robil
to samo okazalo sie z malym zwierzem, pisalam juz o tym, potem krolik siedzial Amberkowi na plecach, szynszyla na lapach a ten spal
ale to wymaga troche przewartosciowania, no i... duzo stanowczosci