View Single Post
Old 09-09-2009, 15:41   #126
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Margo View Post

No wlasnie tu jest pies pogrzebany.... Widzisz, dzieki PORZADNEJ bonitacji Irana wiem, ze pies ten ma 64 cm i swiadomie go uzylam... Bo wiem JAKI JEST i co niesie i jakie ma WADY. A rzeczywiscie nie uzyje zadnej z P1 czy P5 z Osiecznej, bo sa to psy o wiele slabsze wzgledem wzorca niz ten "P5"-tkowy Iran (czyt: maja wiecej wad, choc nie wpisanych)...
Te słowa dotyczą mojego psa bo w zasadzie jako jedyny samiec uzyskał w Osiecznej P1.
Ja wiem jakie wady ma Czambor i tak samo o nich dowiedziałem się w Jevisovicach jak i w Osiecznej. Bardzo chętnie na ten temat porozmawiam na forum publicznie. Na temat tego co jest przez kogo uważane za wadę czy zaletę i jakie wady są dyskwalifikujące.

Quote:
Masz racje, ze hodowcow sie nie zmyli - o tym pisala Gaga i o tym pisala Joanna. Dlatego ten "dobry" Iran ma wiecej miotow (i bedzie mial jeszcze wiecej) niz te "doskonale" psy z Osiecznej... Na hodowcow wplywu to nie ma zadnego... Przyznam, ze jedyne wyniki jakie dla mnie maja jakas wartosc to te robione przez Oskara i Daive - po prostu wiem, ze nie naciagaja psow, nie podrasowuja im wzrostu, formatow, czy indeksow. Ze jesli cos wpisza to ten pies to ma... Ze w realu nie okaze sie 5 cm mniejszy, oko czarne, a ucho jak u krolika... Jesli pies bedzie mial siodlo zamiast gornej lini to bedzie to w opisie lub poznamce. Ze jesli bedzie mial fatalne katowanie to je wpisza....
Fakt, pod tym wzgledem jest to wojna o zlote kalosze soltysa...
Widzisz Małgosiu ja mam zupełnie inne wyznaczniki poprawności. Z pewnością nie należy do nich Oskar czy Daiva. Wiem jak przeprowadzają bonitację oboje , wiem gdzie u Oskara miał kłąb Czambor i dlaczego na przeglądzie młodych miał zmierzone 70 cm. Wiem jak robi na Litwie Daiva test charakteru. Więc tutaj akurat dałaś bardzo nieodpowiedni przykład starannego wykonania swojej roli w komisji bonitacyjnej.
Możesz tym karmić kogoś kto tego nie widział ale nie mnie bo ja bardzo zwracam uwagę na szczegóły i nie boję się o tym mówić.

Quote:
ALE NIE O TO CHODZI....

Dlugo toczyles walke, ze bonitacje nie sa przeprowadzane profesjonalnie. Ze sa niedociagniecia, ze niektorzy sedziowie nie maja pojecia jak oceniac. Ze bonitacje (z powodu fuszerek) coraz mniej mowia o samych psach... A teraz sam bierzesz udzial w tym procederze - zamiast poprawiac sytuacje, zamiast dazyc do ostrzejszej (I PODOBNEJ) oceny wszystkich psow - stajesz murem za zapraszaniem sedziow takich, ktorzy daja jak najlepsze oceny i przymykaja oczy nawet na ewidentne bledy...
Niestety biorę udział w tym procederze aby go poznać z każdej możliwej strony.
Robię to po to aby potem wyciągnąć odpowiednie wnioski i nie bać się o nich powiedzieć.
Nie staje murem za nikim ale nie pozwolę abyś niszczyła czyjeś dobre imię tylko dlatego, ze jest to nie zgodne z Twoim zdaniem czy poglądem.
Widzisz na bonitacji ostatniej na Litwie są same P1, u Ciebie są same P3, a w Osiecznej był zakres P1-P3-P5. Nikt nie dał nikomu pięknych kodów za cudowny uśmiech. Myślę, ze każdy właściciel bardzo dokładnie usłyszał o wadach i zaletach swojego psa. Tak było w moim przypadku.

Quote:
Masz racje, ze bonitacja nie jest u nas potrzebna. Ale widze, ze nie masz pojecia po co sie ja robi... To nie egzamin, nie ladny papierek. Nie zaliczenie hodowlanki... Bonitacja ma na celu zbieranie informacji o populacji psow - mierzy sie i sprawdza osobniki - dane te ida do wspolnej bazy na podstawie ktorej planuja sie hodowle CzW. Teraz np bedzie zmieniany wzorzec rasy i zmiany powstana na podstawie danych uzyskanych z wynikow bonitacji. Jakie sa dane z takich pseudobonitacji? Wiesz ile jest pominietych psow z nieprawidlowa linia grzbietu, francuska postawa przednich konczyn? W Czechach nietypowe glowych nie sa NIGDY oznaczane (a jesli pies nie przypomina wilczaka to zawsze jest to CZYMS spowodowane - linia nosa, glowy, lukami brwiowymi, uszawieniem oczu)? Do ilu psich glow przyczepiono sie ww Osiecznej ze sa "inne" (skoro widtza to nawet poczatkujacy wlasciciele to jak mogla tego nie zauwazyc doswiadczona sedzina?)? Ile psow mialo wpisane otwarte kaciki? Gdzie wpisano nieprawidlowe proporcje glowy (bo ile bylo takich o zbyt krotkich kufach to widzi kazdy)? Ile ma wpisane przekatowanie konczyn - mimo, ze mieliscie tam min. jednego psa z katowanie KROLIKA?
Ja rozumiem, ze Słowacy planują zmianę wzorca rasy ale nie wiem czy jest to konieczne.
Nie widzę powodu dla, którego nagle psy powinny zmaleć, powinno im zjaśnieć oko, zmaleć ucho czy zmienić się ich indeksy.
Wzorzec rasy jest napisany dosć dokładnie i nie wymaga zmian, chyba, ze zaczyna się na podstawie danej rasy hodować coś co znacznie odbiega od pierwowzoru.
Nie wypowiem się co do innych psów z Osiecznej ale mogę Ci powiedzieć, ze doczepiono się przynajmniej do 2 samców. Nie opowiadaj mi, ze widzą to początkujący właściciele bo nie są w stanie tego zobaczyć. No chyba, ze każdego psa będą porównywać z jednym zgodnym ideałem jaki jest lansowany. Wtedy tak bo każdy będzie inny i do tego wzorca nie podobny i każdemu początkującemu właścicielowi można wmówić, ze to jest właśnie nieprawidłowe, złe i powinno się tego zakazać hodować.

Quote:

Myslisz, ze to krytyka samej bonitacji w Osiecznej? Nie. Ja twierdze, ze swiadomomie, specjalnie pod psy ktore odbiegaja od wzorca, zamowiono czeskiego sedziego, ktory tych wad nie wpisywal. A aby bylo pewne, ze sedziemu nikt nie bedzie w tym "wybielaniu psow" przeszkadzal to nie zaproszono zadnego poradcy chowu - gdyby pojawila sie tam np. Dana to kody bonitacyjne bylyby o wiele gorsze (poprzez wpisanie wad, ktore te psy rzeczywiscie posiadaja, a ktore zostaly w Osiecznej pominiete). Bonitacja nie byla przeprowadzona wedlug czeskiego regulaminu wlasnie dlatego, ze organizatorzy chcieli tego uniknac.... Bonitacja nie miala byc SOLIDNA - miala byc taka jaka miec chcieli...

I tego dotyczy moja krytyka, a jesli widzisz reakcje innych na tym forum - wyciagneli dokladnie te same wnioski..
Wybacz Małgosiu ale ponownie pijesz do mojego psa jak i innych właścicieli. Ja pierwszą bonitację zrobiłem w Jevisovicach i ta z Osiecznej jest dokładnie taka sam. Napiszesz mi teraz, ze w Czechach też źle ocenili mojego psa. Dla mnie to nie ma znaczenia jak go kto oceni ale wiem jak ocenia go Daiva i Oskar. Pierwsza wada za ciemne oko, kolejna za okrągłe oko, za duże ucho, za długi ogon, za cieżka głowa, zbyt wiszące fafle i najistotniejsza to niestandardowa sierść. Oczywiście jest to jak twierdzicie wynikiem genu długowłosego owczarka. Bo sierść jest za długa , za gęsta i nawet wilki takiej sierści nie mają. Oczywiście jest tez za wysoki i źle się porusza.
No i niestety się mylisz bo nikt nie ustalał z Moniką jak powinny być zbonitowane psy.
Ja się dowiedziałem, ze Czambor ma obwisłe kąciki warg i jest za słabo umięśniony. Jednak sędzina stwierdziła, ze nie SA to wady dyskwalifikujące. Dokładnie to samo usłyszałem w Jevisovicach.
Po tym co piszesz to ja nie chciał bym aby mój pies przechodził bonitację robioną przez Daive z Tobą w komisji jako doradca chowu. Obie straciłyście całkowicie wiarygodność w moich oczach.
Na przyszłość jeśli ponownie wysuniesz jakikolwiek zarzut to proszę abyś miała na niego solidne podstawy prawne i od razu zamieściła je na forum. W innym przypadku nie pisz o swoich fantazjach i krasnoludkach bo mnie to nie bawi.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote