Thread: Kolec w oku
View Single Post
Old 06-04-2009, 12:18   #32
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Grzegorz, siatkówka nie może być uszkodzona, ponieważ znajduje się na samym dnie oka i kolec musiałby przejść przez całą gałkę oczną, włączne z komorą tylną i ciałem szklistym. No i Czambor już nie ujrzałby już nic tym okiem. Siatkówka to taka światłoczuła siateczka z czopkami i pręcikami- taki "odbiornik" dla oka, gdzie "wyświetlane" jest to co się widzi.
Tobie pewnie chodzi o rogówkę, która "osłania" oko i jest to gruba, twarda warstwa, która została uszkodzona przez kolec co spowodowało jej obrzęk- dlatego ma kolor niebieskawy. Za nią znajduje się przednia komora oka z tęczówką (ta tarczka brązowa, na podstawie której mówimy jakiego koloru jest oko) i dziurą pośrodku- czyli żrenicą, przez którą wpada światło. Więc nie możesz powiedzieć o zaniku źrenicy bo to nic innego jak dziurka w tęczówce. Może być na maksa zwężona i jest wtedy mikrokropeczką albo rozszerzona- wtedy otwiera się na wielkość niemal całej tęczówki.
Jeżeli psiak mruży oczęta na słońcu oznacza to, że jest wrażliwy na światło, czyli siatkówka działa, źrenica przepuszcza światło i wszystko jest ok
Jeżeli martwisz się zadzwoń do dr Garncarza, powiedz dokładnie co widzisz... Trudno jest ocenić cokolwiek nie widząc tego, dlatego ja nie powiem Ci nic na temat Czmborowego oka- mogę tylko wytłumaczyć jak oczko powinno działać i jak jest zbudowane.
Pozdrawiam i głowa do góry, będzie dobrze! A jak coś Cię niepokoi dzwoń do doktora, na pewno Ci wyjaśni co i jak