Thread: Lista hodowli
View Single Post
Old 06-03-2009, 17:23   #62
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by ewamirekbednarscy View Post
Kolejna dyskusja z serii nie wiadomo o co chodzi? Nie wiadomo, bo nie wszyscy mają taki sam dostęp do informacji o danym psie.
Przepraszam, ze bedzie krotko, ale mamy odwiedziny i przez poniedzialkiem nie bede maila czasu na dluzsze tlumaczenia....

Zacznijmy od tego o co toczy sie spor. Chodzi o wymiane danych. Hodowcy uzywajacy wolfdoga do reklamy hodowli i miotow "ZOOBOWIAZUJA" sie do przeslania danych o szczenietach i wlascicielach. Zostalo to dokladnie opisane w punktach, ktore zacytowalam. Czyli: szczeniaki w nowych domach -> email do Wolfdoga z danymi. 5 minut roboty i gotowe....

Tak byc powinno, ale niestety nie jest...

To samo w tym wypadku. Zarzuca sie nam zla wolne, ale gdyby nie nasza WLASNA praca w bazie bylaby jedyne CIRI i CREST (wylacznie dzieki ich wlascicielom). Oficjalnie o tym miocie nie dostalam nic, poza reklama miotu do umieszczenia.

To jest tez roznica np w przypadku innych wymienionych hodowli, ze od tamtych hodowcow te informacje otrzymalismy.
A co do brakow PKR w przypadku polskich psow - tak jak juz o tym pisalam - nie sa one podstawa do usuniecia hodowli....

Aby nie bylo takich sytuacji jak ta SPECJALNIE prosilam o sprawdzenie danych i przeslanie tych brakujacych. Zostal nawet zalozony oddzielny temat.
http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10221

Przyznaje, ze liczylam na dane miotu 'C', aby dane uzupelnic i aby miec pewnosc, ze publikujemy te prawidlowe i nie pojawi sie wkrotce temat "Wolfdog klamie i poublikuje falszywe infromacje"....

Oczywiscie mozna wymagac od NAS abysmy to MY sprawdzali czego brakuje, co powinno byc dodane i wysylac emaile z prosba o brakujace dane. ALE wlasnie na to nie mamy juz czasu i nie jest to NASZYM obowiazkiem. Nie MY jestesmy odpowiedzialni, za to aby dane byly w bazie, ani nie NAM powinno na tym zalezec.

I temat o "przesladowaniach" i "gnebieniach" nigdy by sie ni pojawil, gdyby hodowcy stosowali sie do zasad, na jakich wolfdog dziala od poczatku swojego istnienia.... Teraz jedynie bedzie zaraz widoczne, kto te dane przeslal, a kto zapomnial lub przeslac nie chcial....

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Ja mam podstawowy dostęp do bazy danych i widzę tyle samo, co większość. Mogę bazować na tym, co powiedzą mi inni i widocznie każdy dostaje jakąś inną informacje. Jeśli potrzebuje jakiś danych to o nie kogoś innego proszę.

Niestety tak sie nie da - obecnie spedzam po KILKA GODZIN DZIENNIE proszac szanownych hodowcow o dane. I mam obecnie tego dosyc, tym bardziej, ze zamiast "dziekuje" powstaja wlasnie takie tematy...
Mam serdecznie dosyc, ze hodowca nagle zapomina angielskiego, gdy prosimy go o dane. Duza czesc ma z nami DOSKONALY kontakt, gdy maja szczeniaki na sprzedaz, a od 3 lat prosimy sie o dane psow. Zerknij na francuska wersje - afere robi hodowczyni, ktora od kilku lat reklamowala na wolfdogu kilka miotow rocznie, a od 3 lat nie przeslala NIC. Teraz pisze, ze jej hodowla jest PRZESLADOWANA a w stosunku do niej wyciagane sa SANKCJE.
Wolfdog jest dla tego, kto chce go uzywac. I nie mozna NAM mowic (moderatorom czy adminom), ze to naszym OBOWIAZKIEM jest dbanie o to, aby jakis hodowca byl na liscie, skoro nie robi tego co obiecal.
Jesli prosi sie o przeslanie danych, a dane te przeslane nie sa to wybacz, ale nie do mnie nalezy PROSZENIE sie o te informacje i nie mam zamiaru zbierac ciegow, ze tych danych mi nie przeslano...
Gdybym rzeczywiscie byla wredna i SAMA nie wpisywala informacji to lista hodowli bylaby o wiele mniejsza...

Niestety z braku czasu musimy mocno zautomatyzowac strony. I to wlasnie hodowcy beda musieli sie bardziej starac O SIEBIE. Maja wglad w baze i dane. Wiedza co wysylali, a czego nie. Jesli nie wyslali nic to niestety dziwne jest zaskoczenie, ze sa jakies braki....

Quote:
Originally Posted by wilczakrew View Post
Sądziłem, ze, jeśli będą robione porządki w bazie danych i ma to być ustawione z automatu to z listy powinny zniknąć wszystkie hodowle przydomkowe i tak samo te niespełniające określonych warunków.
To filtrowanie dopiero jest wprowadzane - po ostatniej aktualizacji widze kolejne braki i beda one likwidowane. Jednak w chwili obecniej nie zniknela ani jedna hodowla, ktorej wlasciciel wysylalby nam wszystkie dane. Ale zniknie ich jeszcze wiecej, bo widac juz, ze nie poznikaly wszystkie ktore powinny. Nawet jesli w niektorych krajach lista skrocila sie o polowe...
Ale nad tym pracujemy i z czasem bedzie coraz lepiej...

PS: Grzesiek, uwierz mi, ze wpisanie danych miotu do emaila zabiera nie wiecej niz 10 minut. Jesli hodowla ma jeden miot w roku jest to 10 minut na ROK!!! Dla mnie, aby posprawdzac, popisac dane, przetlumaczyc, jeden email zabiera ponad pol godziny. Baza sprawdzana jest co jakis czas. Niektorzy hodowcy otrzymuja kilka emaili w roku. Przez kilka lat. Hodowli jest 800. Dzialajacych kolo 600. Latwo wyliczyc ile zabiera nam robienie czegos czego KOMPLETNIE robic bysmy nie musieli, gdyby tylko hodowcy poswiecili Wolfdogowi te 10 minut w roku!

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote