View Single Post
Old 17-11-2004, 16:27   #9
leśniczyna
Member

leśniczyna's Avatar

Quote:
Originally Posted by Margo
Quote:
Originally Posted by Agnieszka
później już nigdzie tych ras w żadnej psiej encyklopedii nie znalazłam, a szukałam sporo.
Niestety w zasadzie wszystkie encyklopedie to przedruki wydan z "Europy Zachodniej". A one albo o wilczaku nie wspominaja, albo powielaja stary model: rozpisaja sie nad Saarloosem i jego zaletami, a potem jest jeszcze notka, ze istnieje taki Czechoslowacki Wilczak, ale to byla hodowlana pomylka.
No właśnie - pewnie znany jest Ci numer "Przyjaciel Pies", czerwiec, 1999, nr 6... tam pierwszy raz zobaczyłam Saarloosa i CzW i muszę powiedzieć, że wtedy nawet pomyślałam "Ale fajny ten Saarloos", choć nie podobał mi się jakoś wyjątkowo przez jego oczy - rozstawienie lub coś, czego nawet nie umiem nazwać, w każdym bądź razie Wilczaki mają inne (przynajjmniej tak sądzę po tych zdjęciach Saarloosów) i bardziej mi się podobają. Ale zmierzam do tego, że właśnie o Saarloosach były dwie strony + plakat, a o CzW tylko jedna stroneczka ... Acha, w tej gazecie pisze jeszcze (mam ją przed oczami, zostawiłam na pamiątkę ) "W ślady Saarloosa poszli hodowcy w innych krajach i tak narodziły się wilk włoski oraz czechosłowacki wilczur." Co to za wilk włoski?

Quote:
Originally Posted by Margo
Zreszta moze lepiej, ze nie pisza, bo ostatnio pojawily sie dwie nowe (wznowione) encyklopedie, ktore widzialam w Czechach, i obie to wielka wpadka. Pan Fogle w opisie wilczaka wydrukowal fotki Saarloosow. A druga encyklopedia (nie pamietam juz autora) drukuje takie fotki, ktore sa zwykla pomylka, bo raczej wilczaki na nich nie sa.
No tak... śmiać się, czy płakac?
Pozdrawiam
leśniczyna jest offline   Reply With Quote