Quote:
Ta "rasa" chyba juz tak ma - jedyny "urodzony morderca" w naszym stadzie to przygarniety mix ONa - Dora.
|
W obronie "biednych" ONow , to ja mialam foksa dla , ktorego nie bylo zadnej przeszkody, gdy...I tak wies pozbyla sie nie tylko kotow ale i kur.
Ale , ze o czeweczkach mowa:
Fany : dzien zaczyna od porannego pogonienia kota. A ze kocur rudy , to moze stad ta zlosliwosc. Uwielbia go gnebic zapedzajac w kat i podszczypujac lub co lepsze obejmuje mu glowe pyskiem.( potem przylapujemy ja na goracym uczynku z klebem siersci w paszczy)
Kot oczywiscie katatonia , no chyba ze smarkula przesadza , to wtedy pazurami w pysk! Co Fany tylko rajcuje...Ale generalnie , to kot jest u siebie i maja pakt o tolerancji. Jego poslanie jest na klatce psa, choc nieraz Fanys warknie , gdy ten probuje wskoczyc na gore. Gdy w klatce jest swieza kosc , to nie wolno mu sie zblizac. Odwrotnie kazdy sposob jest dobry by ukrasc kotu jedzenie. Z obserwacji dla niej kot to tez pies ( wychodzi w zabawach) tylko tenze nic nie rozumie gdy mruzy do niej oczy , a ta w gonitwe wokol stolu.
papuga: zbytnia ciekawskosc i wylewnosc w powitaniu , klatka fruwa wraz ptakiem : )
Gesi : sukces lowny w wieku 5 mies. przydusila jedna do ziemi , pozniej juz ptactwo siedzialo w kurniku.
Ptaki : urzadzamy dzikie polowania na stada "wron" nad rzeka , oczywiscie uciekaja na drzewo, ale to nie przeszkadza podskakiwac ,
Ogolnie duze zainteresowanie ptactwem , nawet golebie i wroble na ulicy (ruchliwej) w pelni koncentruja jej uwage - czai sie i szykuje do skoku - skacze ( czego nie robi nasz doberman i inne psy )
Natura: na polach jesli dosc blisko wystartowal puszcza sie za zajacami, potem wraca...sarny ja na razie tylko dziwia.
Myszki : ok , najlepsze te ukradzione dziezbie , wersja suszi
...
moj wniosek : instynkt jest , wyrazny, ale nie poglebiany da sie kontrolowac, odpowiednio cwiczony i torowany daje dobre efekty w cwiczeniach posluszenstwa , coursingu itp.
Gdybu jednak nasz "wilk" byl bardzo glodny , predyspozycje do przetrwania ma swietne
Sa tez pewne wilczaki , ktore lubia inne ruchome cele : )))
Fany ostatnio tez zaczepia biegaczy , rowerzystow , cyklistow i komarki. : )
Pozdrawiam
Kamila