Quote:
Originally Posted by Simona
Jen jsem tím chtěla naznačit, že přílišná přísnost, byť dobře míněná, se může při tak malém plemeni za pár let pořádně vymstít. Nehledě už vůbec k tomu, jakou "skvělou" pověst si ohledně DKK čeští ČSV u nás i ve světě budují. A kolik majitelů psů to odrazuje, aby se své miláčky pokusili uchovnit. Provažují to za předem zbytečné.
Simona
|
Tohle můžu jen potvrdit. Už několikrát si mi stěžovala majitelka Arta, Nadia Clement, že ji ostatní majitelé a chovatelé ČSV ve Francii podezírají, že zfalšovala výsledky DKK svých psů. Má v současnosti dva zrentgenované vlčáky, Elzu Křivoklátský Atos a Arta Vlčí sen, oba s výsledky 0/0 (rtg ve Francii, pochopitelně). Přesto se potýká s pomluvami, že takové výsledky DKK nemohou být pravdivé, protože jsou to psi z Čech a všichni psi v Čechách mají dysplazii!
Obdobné problémy hlásí i Michele Camurati z Itálie, kde rovněž pes z českého z chovu má výsledek rtg 0/0.
Všichni dohromady, Italové, Francouzi, Němec i Holanďané se pak děsí, co že to v Čechách vyvádíme, předvádět vlčí křížence na výstavách a zařazovat je do chovu. V zahraničí to prý povede (a čím delší dobu tady jsem, tím tomu věřím víc) jedině k tomu, že kluby zakážou dovoz českých vlčáků do ciziny. Tím se popularita ČSV v zahraničí rozhodně nezvedne.
Můžeme si sice namlouvat, že nám do toho, co si vyvádějí v cizině, nic není, jenže se taky může stát, že bude nakonec víc ČSV v zahraničí než v Čechách. A možná i kvalitnějších. Stačí se podívat do Itálie nebo na Slovensko, ne jen na vlastní dvorek. My si pak tak akorát budeme moct honit triko, že jsme země původu, ale vlčáka z Čech nikdo nebude chtít.
Mirka