Thread: Juno Radov dvor
View Single Post
Old 29-01-2008, 04:37   #10
konek
Member

konek's Avatar

Send a message via Skype™ to konek

Skąd jesteście. Może warto spotkać się z właścicielami wilczaków i wilczakami w okolicy Waszego zamieszkania. Każdy kto ma wilczaka na pewno chętnie się z Wami spotka i porozmawia. Jeżeli weźmiecie dorosłego psa ważne jest chyba bardziej niż przy szczeniaku jakie macie warunki do tego aby z Wami zamieszkał, ważne jest np co on będzie robił, gdzie przebywał jak pójdziecie do pracy, jeżeli pies dotychczas sam w mieszkaniu nie był nauczony przebywać dam to odradzam. Poza tym dorosły samiec potrzebuje mądrej miłości, która wskaże mu miejsce w rodzinie i pozwoli zbudować zaufanie do Was. Ja zawsze mówię, że jak się ma jednego psa w domu, to się ma psa. Jeżeli ma się jednego wilczaka w domu to ma się w domu stado.
Są to wspaniałe i mądre, szalenie kochające psy i wymagają takich samych właścicieli. Biorąc wilczaka do domu nie miałam żadnego doświadczenia z psami. Teraz mam dwa wilczaki i nie zamieniłabym tej rasy na żadną inną. Sporo a nawet bardzo dużo też zależy od ułożenia psa przez dotychczasowych właścicieli.
Chociaż nie sądzę, że gdybym wzięła Maxa dorosłego umiałabym z nim postępować tak jak obecnie po latach wspólnego życia i obserwacji. Pomimo, że uważam go za bardzo posłusznego, spokojnego i czytelnego dla mnie i mojego otoczenia psa, to bałabym się o niego, o to czy będzie rozumiany i właściwie prowadzony, gdyby musiał trafić do nowych właścicieli. Chyba, że byliby to ludzie znający rasę i mający doświadczenia w życiu z wilczakiem i mogący go obdzielić mądrą miłością. Ta więź pomiędzy wilczakiem w tym szczególnie pomiędzy dorosłym samcem a właścicielami jest jedyna i niepowtarzalna i kształtowanie jej szczególnie od szczeniaka to wartość moim zdaniem trudna do nadrobienia. Obecnie czułabym się przygotowana na życie z dorosłym obcym wilczakiem ale niestety Max by go zjadł. Jak jesteście z Lublina lub okolic to zapraszam.
Pozdrawiam Bożena