Quote:
Originally Posted by Margo
Takže malá anketa :
- kdo PŘED pořízením štěněte viděl několik vrhů, otestoval si několik štěňat a koupil si to s nejlepší povahou? Je přece mnoho možností to tak udělat.
- pro koho byl při koupi štěněte jedinou prioritou výcvik a práce?
- kdo se svým štěnětem byl již někdy na cvičáku?
- kdo má už nějaké zkušenosti s výcvikem psů (stačí ZVV nebo IPO)?
No????? Kdo se ozve?
|
Ja si tu anketu klidne zodpovim, ale urcite te to Margo nepotesi
- pred porizenim Ciry jsem videla jeden vrh a to ten, ze ktereho jsem si vybrala Ciru. Stene jsem si lehce otestovala za ucelem vyberu nejzvedavejsiho, nejdrzejsiho a hlavne absolutne nebazliveho stenete. A takova Cira i je.
- Pri koupi stenete pro me vycvik nemel zadny vyznam. Samozrejme jsem planovala se psem chodit na cvicak, ale o skladani zkousek jsem neuvazovala a ani jsem nehledala "pracovni" spojeni. No a Cira ma dneska 2 zkousky, i kdyz jen ty mizerne

ZOP a ZZO.
- ano se svym stenetem jsem byla x-krat na cvicaku. Ne ze by to moc k necemu bylo, steneci kurzy v te dobe nebyly a tak jsem Ciru na cvicak zacala vodit az kdyz umela zaklady.
- jestli se ke zkusenostem z vycviku pocitaji jen slozene zkousky ZVV nebo IPO, tak zrejme nemam zadne zkusenosti? To se mi zda divne, ne kazdy prece musi slozit vysokou zkousku, aby prokazal ze umi sveho psa naucit zakladum poslusnosti.
Rozhodne souhlasim s tim, ze s cevecky je treba cvicit a ze kdyz jsou dobre vedeni, mohou docela dobre konkurovat ostatnim pracovnim plemenum. Vzdyt se podivejte na Iru z Litavske kotliny nebo Asterixe Eden severu, a je mnoho dalsich.
Nemam ale v umyslu nutit vsechny budouci majitele mych stenat, ze musi se svym psem slozit zkousku z vykonu. V soucasne situaci je podle me mnohem dulezitejsi, snazit se prodat stenata do rukou lidi, kteri maji zajem se psem alespon "NECO" delat, at uz je to agility, zachranarina, stopovani, coursing, canicross nebo klasicky vycvik. Snazit se vyhnout tomu, aby pes skoncil unudeny na zahradce u domu na vesnici, kde s nim jeho panicek nepujde ani na prochazku. Snazit se vybrat takove majitele, kteri budou ochotni privest stenata na svod a bonitaci, udrzovat s nimi kontakt a obcas se je snazit lehce popichnout k nejake psi aktivite. A samozrejme radit radit a radit, jak socializovat, jak cvicit ..
Nejvetsi problem totiz stale vidim hlavne v nedostatecne socializaci, plachych zviratech a neinformovanych majitelich cevecek, kteri si koupili psa ze hezky vypada, ale nemaji nejmensi tuseni, co s nim. A bohuzel vetsinou tento problem zacina u chovatele..
Mirka