![]() |
Dotaz na chov psa v bytě
Ahoj,
chci se zeptat, zda si může pořídit psa (zvláště čsv) člověk, který bydlí sám v bytě (má chalupu na víkendy) a chodí na 8 hodin denně do práce. Tak dlouho sám bez vyvenčení by pes asi doma nevydržel? Díky za rady. Zdraví Kája. |
Samozřejmě že může. Já mám v bytě čévéčka dvě a jsou v pohodě.
Musíš ovšem počítat s tím, že malé štěně ti bez venčení osm hodin v kuse nevydrží. Ideální by bylo, kdybys mohla domů o polední přestávce zaskočit a psíka vyvenčit, ale kdo z nás má tu šanci, že. Pak ti nezbývá než omezit pohyb psa v bytě po dobu tvé nepřítomnosti na místnost(i), kde se po něm dá snadno uklidit (chodba, kuchyně), případně ho dát do ohrádky. A když jsi s ním, tak ho učit dělat potřebu venku. Další věc je, pokud je ČSV v bytě, tak potřebuje alespoň jednu hodinovou procházku denně, plus několik "venčících". Malé štěně raději zezačátku několik kratších procházek, později prodlužovat. Osobně bych řekla, že kdo má ČSV v bytě, má s ním mnohem užší kontakt a pes bývá lépe socializovaný než pes "zahradní", jednoduše proto, že s ním majitel prostě ven musí a pes se tak setkává s jinými lidmi, psy, auty atd. Ale není to samozřejmě pravidlo, záleží nejvíce na majiteli! |
Ahoj,
my tedy máme psa na zahradě, ale když byl malý, byl přes den doma. A jde to. Jen doporučuji opravdu vymezit psovi prostor, ve kterém může být, protože je nutno počítat s tím, že na bytě (místnosti) bude velmi rychle poznat, že tam bydlí pes (hovořím z vlastní zkušenosti :wink: ). Místnost bude mít štěně prozkoumánu velmi rychle a začne se nudit (sebelepší hračka mu vydrží maximálně 15 minut v kuse, pak ho přestane bavit). Pokud bude v místnosti zavřeno 8 hodin v kuse, pustí se do "průzkumu" nábytku, dveří, vypínačů, tapet, koberců, apod. Až bude štěně větší, zvykne si přes den spát a těšit se na návrat páníčka, ale než na to přijde, nemá smysl malovat zdi a kupovat nový nábytek :D Možná má někdo jiné zkušenosti, ale náš Odin je pěkně živé štěně. Ghost |
Já bych se neomezoval jen na štěně. I dospělého psa po klidném roce v bytě najednou napadne otevřít šufle a sežrat jelenicové rukavice.
|
Pravda, my jsme si taky uzili, kdyz byla Ali mala. Nastesti ji nikdy nenapadlo kousat nabytek, ani kabely. Nedrapala ani nekousla zdi, koberce jsme nikdy radsi ani neporidili. Ve sve destrukci se Ali zamerila vyhradne na manzelovy boty, ruzne ponozky či jiné dostupné prádlo a vybirani odpadkoveho kose. I zakoupili jsme bytelny botnik, odpadkovy kos v dobe nasi nepritomnosti schovavame do koupelny, kliku v obyvaku jsme otocili, aby nesla psum otevrit .. a je klid. Supliky ani jedna z holek otvirat neumi, lednicku taky ne.
Celkova hmotna skoda na nasich vecech, nez z toho ta mala vyrostla, byly asi troje znicene boty, nespocet ponozek, nekolik rozkousanych rucniku, uterek, mechacek, rozbity hrnecek a podrapane dvere. Snad az na ty jedny zanovni boty celkem nic hrozneho. Ali jeste sem tam napadne probrat korenky na kuchynske lince a shodit rychlovarnou konvici (preventivne vylivam vodu), ale to je tak vsechno. |
Qeron šuplíky neotvírá , ale lednici umí i zavřít, pokud ho někdo nevyruší.
|
do bytu?
chcela by som vediet ci odporucate chovat Čsv v byte(samozrejme su dlhe prechadzky v lese, pri rieke...) s dalsim psom? mam uz cavaliera v puberte a chystam sa pomaly na dalsieho psa. zvazujem csv(osobne sympatie po vlastnej skusenosti v utulku) V akych podmienkach chovate vy? (na dvore/v byte, ake dlhe su prechadzky,...)
|
Re: do bytu?
Quote:
Pocitat musis s tim, ze CSV ti toho pravdepodobne v byte hodne znici, hlavne jako stene a pri vymene zubu. Myslim ze to s pejskem jako cavalir je neporovnatelne. Sice si spolu taky vyhrajou a zabavi se, ale hryzat bude a krast veci a nicit je taky. S tim musis pocitat a zaridit se podle toho. A samozrejme psa ucit, aby to nedelal a kousal to co ma. Vyzaduje to pevne nervy. V kazdem pripade jsem vzdycky pozorovala (a vidim to i na svych psech), ze CSV z bytu byvaji casto lepe socializovani, nez ti venkovni. Protoze se dostanou pravidelne ven, mezi lidi a do mesta a proste se to v te povaze odrazi. |
Podobne tema uz se resilo taky tady:
http://www.wolfdog.org/php/index.php...ewtopic&t=4212 a tady http://www.wolfdog.org/php/index.php...ewtopic&t=5093 |
to Mirkawolf1
dakujem za povzbudenie, ja som si vobec nevsimla taku temu:) aka chov. stanica mava kvalitne stence za rozumne peniaze(najlespie sr)? nie kvoli vystavam, len kvoli zdravotnemu stavu, pripadne akeho psa mam hladat v rodokmeni?
ja som uz zmierena so vsetkymi donicenymi vecami, boty odkladame, ponozky zut moze a koberec poputuje do smetiaka...no a skrecky...doziju a potom bude korytnacka, ta toho viac vydrzi;) |
Quote:
|
urcite nechcem ohovarat, skor by ma zaujimali osobne skusenosti s dobrymi jedincami/chovatelmi. no a psa chystam o rok o takomto case, tak na prelome konca sk. roka alebo na zaciatku prazdnin, cize casu mam este dost.
|
Ahoj,
tak sa prid urcite pozriet na tabor, aspon na pol dna. Okrem stredy, to by mal byt vylet (samozrejme, pokial sa nechces zucastnit vyletu). Ak chces vidiet psy pocas pozudzovania tak idealna je sobota doobedu, to bude zvod a bonitacia (mozno bude aj v piatok, ak bude prihlasenych vela psov). Tam budes mat moznost vidiet psikov z viacerych stanic (aj z tych, ktore by som ja nebrala), pozhovarat sa s majitelmi aj chovatelmi, s posudzovatelmi, s ludmi co maju prax aj s takymi, co maju prve CVcko v zivote a prisli sa co-to naucit... Ak ti nevyhovuje termin tabora, tak skus niektoru medzinarodnu vystavu, do Nitry, Banskej Bystrice a Bratislavy zvykne chodit dost ludi. |
času dost
Jen k tomu času na pořízení štěněte - sehnat štěně Čsv po kvalitních rodičích není tak jednoduché, feny hárají často jen jednou ročně, a to spíš na podzim, takže štěňat "na prázdniny" moc není. Doporučuji proto to hledání chovatelské stanice moc neodkládat a objet čévéčkářské akce plus připravit se na variantu, že si štěně z vybrané stanice pořídím klidně i na zimu.
|
Tak jak píše Jazzinka - na podzim je větší výběr, feny ČSV hárají většinou v létě a začátkem podzimu, jarních a letních vrhů je méně (i když jsou taky a na vycházky a učení venčení venku je to pro majitele o něco míň náročné než v zimě). Doporučuji určitě navštívit akce pořádané slovenským nebo českým klubem (od 15.7. do 29.7. je tábor moravské pobočky KCHČSV v Jevišovicích - cca 17 km severně od Znojma, od 5.8. do 13.8. tábor slovenského klubu v Trusalové - viz. Kalendář akcí). Štěně za "rozumné peníze" se myslím dá pořídit jak na Slovensku, tak v Čechách a na Moravě, vybrat si dobře chovatele se myslím vyplatí.
Karel S. |
Quote:
V naší databázi navíc je možné si vyhledat dostatek údajů, které také kvalitu chovu mohou naznačit. Pro někoho je nejdůležitější, jestli pes bude získávat ocenění na výstavách a je mu jedno, že chovatel chová své psy zavřené v kotcích a krmí je těmi nejlevnějšími granulemi, pro jiného není exteriér tím nejdůležitějším hlediskem a spíše se dívá na dobré podmínky života psů u chovatele a na povahy. Prostě univerzální recept neexistuje. V každém případě ale o solidnosti chovatele svědčí nejlépe to, jaký má kontakt a jak sleduje štěňata ze svých odchovů. Proto nejlepší je promluvit nikoliv přímo s chovatelem ale s majiteli psů z jeho chovu a to především s těmi, kteří již mají odrostlejší zvířata. |
Je pravda, co říká Pavel. Hodně záleží, pro co psa chceme. Ikdyž taky by se o tom dalo polemizovat, protože bez psa těžko poznáte atmosféru a chuť výstav či soutěže. Takže pokud nejste již zkušení majitelé(psovodi), hledáte si teprve spolu se psem to, co vás baví oba.
Ale výběr chovatelské stanice a štěněte bych nepodceňovala. Já jsem si například pořídila štěně s vrozenou vadou, o které jsem nevěděla. Na svodu mi řekli, že je to chyba chovatelské stanice, protože fena, která štěňata měla, byla moc stará. Tomuhle já nerozumím a těžko říct, jestli se dá vadný skus rozpoznat už u štěněte nebo nikoliv. Jestli ano, měla jsem být informována od chovatele, coz se nestalo. No teď už to neřeším, protože mám báječného psa, který mě miluje jako já jeho. Ale občas to zamrzí :cry: , že moje fenka nemůže mít štěňata, protože není uchovněná. marinette&Cherry :D |
ahojte :)
v decembri alebo v januari bude na odber vrh, v ktorom bude aj moja fenka cs :cheesy: v... vela studujem, snazim sa pochopit ich charakter a potreby uz takto dopredu a nic nechcem zanedbat alebo podcenit. problem je v tom byvam v 3 izbovom byte a byva so mnou este moja mama (mam 21 rokov)... ide mi vsak o to, ze akonahle niekomu spomeniem, ze bude byvat pes ako csv v byte, vsetci na mna zhrozene pozeraju, hovoria o tyrani zvierat a o tom, ze to nie je miesto pre takeho psa... chovatelka mi vsak povedala, ze pokial mi nevadi veeela chlpov a vsade a par rozbitych a znicenych veci, nevidi problem... mna vsak zamrzia tie pohorsene pohlady a reci ludi, ktory o csv nic nevedia a idu ma sudit. mne je to v podstate jedno, ja viem, do akeho prostredia davam psa, viem co potrebuje, viem sa o neho postarat... chcela by som teda vediet, ako vy riesite takychto ludi, co vas obvinuju, ze chovate csv v byte a tym ho "tyrate"... co im na to poviete? vopred dakujem aspon za jednu odpoved :) |
Ahoj Leila,
Quote:
Quote:
A ruku na srdce - pořizuješ si psa protože chceš mít čtyřnohého přítele nebo si psa pořizuješ kvůli tomu aby ses líbila svému okolí ? |
jasne ze bude o neho postarane a mylsim ze ovela lepsie ako o mnohych psov v zahradach a chovanych vonku. ono, mas pravdu, hovoria mi to hlavne ludia, ktori psa bud nemaju alebo maju a maju ho na zahrade. konkretne moj bratranec ma fenku NO na zahrade, je cely den sama, len hodinu-dve je s nou a potom ide on domov a fenka zostava opustena... takze o tyrani mozem skor hovorit ja v jeho pripade...
snazim sa nevsimat si takych ludi ale casto to cloveku uz lezie na nervy... |
chcem sa este opytat jednu vec.
moj krstny chova NO uz dlhe roky a stale berie steniatka od roznych chovatelov. tento posledny mu povedal, ze sa stava, ze stena uz potom neakceptuje a boji sa cloveka, ktory ho berie od matky a surodencov, a potom si ten clovek len velmi tazko ziska jeho priazen... a veru, stalo sa mu to, stena, co maju teraz ho vobec neakceptuje, jeho synov v poho, ale jeho vobec... tak sa chcem spytat, ci ste uz o niecom takom poculi a ci je to vobec pravda, alebo len velli ojedinela zalezitost... |
Quote:
Quote:
|
ne, ne, nepochopili sme sa... to moj krstny si brava NO a novy chovatel mu povedal, ze sa moze stat, ze cloveka, ktory bere stena z vrhu, moze byt v buducnosti stenatom neakceptovany alebo ze sa ho boji..
neviem on mi to tak hovoril, aj mne sa to zda byt blbost, pretoze je to presne ako vravis o hierarchii... |
Quote:
|
ano, myslim to ze fyzicky ho berie od feny... ja som si to nevymyslela, mne to tak povedali, takze chcela som vediet nazor chovatelov na toto, lebo mne sa to zda ako blbost, to by veeeelmi vela ludi nevychadzalo so svojim psom, keby to platilo...
|
No, viem si veelmi teoreticky predstavit, ze ak novy majitel pride, zoberie stena od surodencov a to stena to velmi zle nesie, ze je oddelene, tak ze si tu psychicku traumu spoji s tym clovekom a nedokaze k nemu potom prilnut. No a vieme ze pes omnoho lepsie spolupracuje s niekym, koho ma rad a naopak velmi zle spolupracuje s niekym, koho vylozene rad nema.
Hmmm... ked tak o tom rozmyslam, nie je naviazanie stenca na majitela len psim prejavom Helsinskeho syndromu? ;o) |
Quote:
Quote:
Pas necítí lásku nebo nenávist. Pes nemá někoho rád a jiného nikoliv. Tyto city jsou pouze a jen výsadou lidského rozumu. A´t se nám to líbí nebo ne, pes se chová jako každá šelma. To znamená, že se především řídí svými přirozenými instinkty a vzorci chování. A ve vztahu ve smečce je to především podřízenost a nadřízenost. Pro úplné laiky zcela extrémní příklad, pokud jsem skutečným vůdcem smečky a potrestám podřízeného psa tak, že řve bolestí, hned jan přestanu, přijde za mnou a začne se lísat a olizovat mne. Nen to láska, není to ani výraz toho, že by mne měl rád. Pouze mi dává najevo svou absolutní podřízenost. Bohužel lidé si psí chování polidšťují a z toho mnohdy plynou velice tragické omyly, které končí i napadením majitele nebo členů jeho rodiny. Pes je šelma, nikoliv dítě. Pes nemiluje svého pána, pouze je mu podřízen a pomáhá mu k posílení celé smečky. To je třeba si vždy uvědomovat. |
[quote = Pavel]Pas necítí lásku nebo nenávist. [/quote]
Pavel, viem ze nie je vhodne poludstovat psy, a viem, ze sa obcas nevyjadrujem uplne perfektne, ale jedno musis uznat - pes je schopny citit emocie. A do toho patri aj mat / nemat rad. Netvrdim, ze psy citia lasku a nenavist (hoci len na mojej ulici by som ti vedela ukazat, ktore psy moja sucka miluje a ktore nas evidentne nenavidia). Ale citia naklonnost a ta sa netyka len hierarchickeho postavenia. [quote = Pavel]prakticky je to úplný nesmysl[/quote] Psy maju pamat. Ked psovi ublizis, bude sa ti snazit vyhnut, alebo na teba bude vrcat (podla situacie a vlastnych schopnosti). Preto si viem teoreticky predstavit, ze ak pri odbere od matky stenatu ublizis (bars aj psychicky), moze sa ti stat ze s tebou nenadviaze ten spravny vztah. Velmi teoreticka je tato predstava preto, ze na to by museli nastat nie len zvlastne okolnosti pri odbere, ale aj stena by muselo mat zaroven nejaku konkretnu psychicku predispoziciu. Ale nezmyslom by som sa to nazvat neodvazila. |
mam dalsiu otazku :D
jedna holka mi na jednom fore stale tvrdi, ze zena by nemala mat fenu a muz psa samca, lebo ze v prirode plati zakon parovania a ze vo svorke existuje nie alfa vodca, ale alfa par - pes a fena. vraj to, ze si chcem, ja ako zena zadovazit fenu, je uplna blbost a vraj to nebude fungovat... uz som pocula vela, ale toto sa mi zda ako trochu pritiahnute za vlasy. tvrdi, ze toto je pisane v knihach o vlkoch. samozrejme, ze si zadovazim fenu, o tom niet pochyb, ale aj tak by ma zaujimalo, ci je daco pravdy na tom... |
V tom případě by chovatelství (rozuměj odchov štěnat) musel být čistě mužskou záležitostí, neb dle tohoto "pravidla" by žádné ženě nefungoval vztah s fenou.
...teda to je ale hovadina :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: |
Leilo,
doporučil bych Ti spíše, než si nechat dávat "odborné rady" od známých, zajít si na nějakou akci s ČsV a tam vyzpovídat chovatele a majitele. 5.8.2006 začíná týdenní tábor ČsV v Trusalovej. Pokud se o plemeno skutečně zajímáš, nelituj peněz a času a třeba 2 dny obětuj návštěvě tábora. Zcela jistě tam najdeš odpovědi na všechny otázky. |
Ahoj,
tak to s parovanim je naozaj hlupost. Preco? Pretoze pes v domacnosti nema byt partnerom sefa svorky, ma byt podriadenym celej svorke. Druha vec je, ze CVcka maju podobny "nazor" na hierarchicke usporiadanie svorky ako vlci - teda hierarchia nejde od sefa dole, ale od alfa samca ku samcom a od alfa samice k samiciam, pricom alfa samica je podriadena alfa samcovi, ale inak samice a samce medzi sebou nejako o poziciu nekompetuju. To je vidno najma na dominantnych sukach, ktore sa budu bit s inymi sukami, ale so samcami budu vychadzat v pohode. Dominantna samica CVcka v takomto pripade moze byt zenskou majitelkou tazsie zvladnutelna, pretoze sa moze snazit bojovat s nou o miesto alfa samice. To vsak je vec riesitelna a neznamena to, ze samice su vhodnejsie pre muzov, ale len to, ze clovek si musi byt isty, ze dokaze byt alfou aj pre silne dominantneho psa, bez ohladu na pohlavie. |
Pokud chcete poradit, chtělo by to třeba i napsat kde bydlíte a jakého máte psa ? A především pokud píšete do fóra, tak očekávat odpovědi na fóru. Proč odpovídat soukromě emailem ?
Fórum je tu od toho aby se i ostatní dozvěděli, rady které i jim mohou být užitečné. |
...
Ahojky, můžu se zeptat...pouštíte pejsky do všech místností bytu? A co postel, mají do ní přístup? Díky za odpověď.
|
Myslím, že lépe než slova, odpoví na Tvou otázku fotky :
http://dl.wolfdog.org/pics/gallery/k...h_PB237826.jpg http://dl.wolfdog.org/pics/gallery/d...chlup/th_5.jpg http://dl.wolfdog.org/pics/gallery/d...u_es/th_95.jpg http://dl.wolfdog.org/pics/gallery/d..._es/th_350.jpg :cheesy: :cheesy: |
Tak to nemá chybu :wink: :cheesy:
|
Ahoj,
u nás je to jinak. Odin do postele ani na gauč v žádném případě nesmí. To je naše místo a pes si musí najít své. Občas přijde, položí na gauč tlapku a dívá se na mě. Nedělá to ale proto, že by chtěl nahoru ke mě, ale proto, že chce podrbat nebo si hrát. Je samozřejmostí, že má Odin v obýváku svou deku (hned vedle pohovky), na které leží když tam jsme. Jinak smí do všech místností, ale stejně je vždycky tam, kde jsme my nebo leží v chodbě na dlaždicích tak, aby na nás viděl. Stačí, když jdu na zahradu nebo k počítači a Odin se automaticky stěhuje se mnou. To ale znáte všichni, protože jsou to prostě naše čevečka. Zdeněk |
U nás je to trochu jinak než u Pavla. Pejsek smí jen do kuchyně, ale to je naše společenská místnost, takže rozhodně není odstrčený. Do pokojů máme nízká (ne nepřekonatelná) dvířka, která celkem respektuje, ale občas ukáže, že je to čévéčko a tak otevře co se mu zamane :cheesy:
Máme malé děti a tak mám uklízení i tak dost. Ještě pucovat chlupy z koberce. I tak je máme všude a jiná jídla než chlupatá nejíme :? |
Jo jo, není nad chlupaté knedlíky :) ;)
|
Quote:
|
Jenom zpátky k původnímu tématu: myslím, že ten kdo chce chovat čsv nebo i jiné větší plemeno v bytě, by si měl být nade vší pochybnost jistý svým rozhodnutím si psa pořídit. Měl by to být jedině nadšenec, fanda ochotný obětovat téměř všechen svůj volný čas pejskovi včetně dovolených atd. atd.. Žít s čévéčkem v bytě není pro každého a né každý to zvládne. Rozhodně bych jako začínající majitel psa navštívil někoho kdo s ním žije v bytě abych vše viděl na vlastní oči. Ten kdo psa nemá a neměl si to nedokáže představit. Jedná se o velký závazek na mnoho let a jestli to má být spokojené soužití majitele i psa tak tomu zkrátka musí páníček obětovat mnoho, včetně naprosté změny životního stylu!!! Tím netvrdím, že to není možné, naopak jak psala Mirka: všichni můžou být v pohodě, ale pouze při splnění výše uvedeného!!! Ani u jedné z těchto otázek by neměl zapochybovat s odpovědí:
- mohu ztrávit se psem denně několik hodin venku? - mám byt ve kterém můžu žít se psem? - mám sousedy kterým nevadí pes? - budu s ním jezdit na všechny dovolené? - nevadí mi když vykoná své potřeby třeba v obýváku? - nevadí mi chlupy v oblečení, na podlaze, v jídle, prostě všude - nevadí mi zabahněný 40-ti kg čévěčko v kuchyni? - pravidelně s ním mohu navštěvovat cvičák min.1x týdně - není noc kdy bych nebyl se svým psem doma? - jsem připravený několik hodin denně vychovávat psa aby nic neničil? - můžu kdykoliv domů z práce? - mám alespoň základní znalosti o výchově psa? - mohu přeorganizovat svůj životní styl a stát se "pejskařem"? Rozdíl mezi chovem psa v bytě a na zahradě u domu je právě v otázkách, které se týkají jen bytu. Nepochybně je to v bytě náročnější. Ahoj Dan |
Jen na jedinou otázku mohu odpovědět ne. Nemohu kdykoli jít z práce. U mne je to tedy ale o něčem jiném. Mám pesany sebou v práci, kde se výborně proběhají. :)
|
Tak som sa aj ja pridala do rodiny ceveckarov :) dva tyzdne mam v byte fenku, od jej styroch mesiacov, mesiac predtym som s nou chodila na prechadzky a "bavcat sa", zvykali sme si na seba a zatial som sa pripravovala na jej prichod.. dovtedy bola v koterci s mamou a troma surodencami. Po tyzdnovej dovolenke zacala ostavat na dlhsie sama doma a tu je problem.. ked odchadzam tak nie ze knuci, ale az place, a uz sa susedia zacinaju ohanat policiou a tyranim zvierat.. ja ked sa vratim ci po dvoch hodinach alebo osmich, tak je ticho..
Chcem sa spytat, ako dlho si vasi hafani zvykali na to, ze su sami doma, pripadne ci mate nejaku radu, ako tym prejst.. este nemam "odmerane" ako dlho knuci, to si zistim zrejme tento tyzden, rozlozim karimatku na schodoch.. zatial som jej len zrusila pristup do chodby, lebo odtial sa to najviac ozyva, a este ked si otvorila kupelnu.. ma k dispozicii "obyvacku" (kde nie je nic) a spalnu, kde aj v noci spime. Mozem s nou chodit do prace, kde pobehuje po kancelarii, ale nie vzdy sa to da, ked potrebujem vybavovat nieco mimo, nechcem ju nechavat kolegom "na krku" - aj ked samozreme nie su proti.. a kazdopadne chcem aby si zvykla aj byt sama. Vdaka za akekolvek skusenosti. |
Ahoj,
to knucanie nejaky cas trva. Odporuca sa nelucit sa so psom pred odchodom a neradovat sa pri prichode (tazke dodrzat, akozto psa vyskakujuceho na hlavu cloveku je tazke ignorovat...) SKus vysvetliut susedom, ze proste pes si musi zvyknut, a ze ta to mrzi. Problem je totiz aj v tom, ze ked ty vies, ze bude plakat a susedov to bude stvat, budes nervozna, pes to citi a place este viac. Mne pri placi pomohli tri veci: Najprv som mala problem ze strasne plakala ked som sla prec od nej. Na letnom tabore bola priviazana vonku so starsim a zvyknutym kamosom a tiez si zvykla ze to je v pohode. Potom som mala problem s hukanim pred spanim - nechcela zostat v kotci, robila ramus a susedom to vadilo. Vymyslali sme vselico, ale najlepsie pomohlo ked som musela ist na sluzobku a nechat psisko v "hoteli". Tam nikomu nevadilo ze vecer knuci a za dva vecere aj knukat prestala. No a tretie - knucanie (uz nie plac) pri odchode do roboty - jeden den som ju potrebovala mat so sebou, lebo som chcela odist aj s nou hned z prace... Cely den sa tam bud nudila alebo spala, zistila ze panicka len cumi do bedne a stlaca akesi tlacitka, nechodia jej uz ziadne navstevy kazdych pat minut ako predtym, a zrazu bola uplne kludna ked som ju doma nechala (babka si myslela ze ju mam v robote so sebou, tak bola ticho). Teraz mi este stale knuka a vyskakuje ked pridem z prace (jedno kedy), tak uvidim, cim sa podari vyriesit toto. Knukanie ked po vecernej prechadzke idem prec riesim tak, ze jej dam nejaku zabavu - najlepsie velka hovadzia klbova kost - a psovi je zrazu fuk ze panicka ide kamsi za zabavou... |
sory, no vlcak musi!!! zyt v byte i met mlade v byte s ludmi. take stene a taki pes je vyborny pro vsechno, a ne pes z kojca.
To je moja mislenko i take bytovane ma moje stene a pro ini byt ja nigdy!!! nedam stene. vlcak to je pes z super hlava i jesli mit psa v kojcu to juz lepej mit inego psa a nie vlcaka. |
wolfin tvoj prispevok ma velmi potesil :wink: psa chcem totiz do bytu, nevravim ze je to ideal, ale zdielam tvoj nazor, ze kontakt so svorkou je uzsi a pes zvyknuty na veci co ho obklopuju a len tak ho nieco nerozhadze... v tomto maju kotcovi velku nevyhodu...
|
Tady bych trochu oponoval, co je to za blbost, že vlčák musí žít v bytě? Vlčák je vlčák a ne plyšák, netvrdím, že pes nemůže být v bytě spokojený-může ale jen za určitých předpokladů,které ne každý může splnit, ale že by musel žít v bytě aby měl bližší kontak ze smečkou tak to tedy rozhodně ne. Naopak a mohu posoudit ze zkušenosti oba případy. Pes který tráví přes den čas sám v kotci si velmi rychle na svoje místo zvykne, váží si vaší přítomnosti a o to více má chuť do práce. Když takového venkovního psa vezmeš domů je chvíli rád, ale po pěti minutách už otravuje že chce ven a radši leží u dveří aby měl přehled co se děje venku a pozoruje přes sklo cvrkot uvnitř. Ahoj Dan
|
Suhlasim s Artusom. Tiez mam psy vonku, jeden z nich je prave chory a musim ho mat vnutri. No kazdu polhodinu sa pyta von a radsej lezi pred dverami a sleduje okolie..A pritom je vyborne socializovany a myslim, ze mu nic nechyba..
Myslim, ze to zavisi od toho, ako si toho psa zvyknes :wink: |
Zdravim Vas vsetkych,
chcel by som sa opytat tych, ktori maju cevecko v byte ake dlhe prechadzky s nim denne robia a ako casto. Diki |
U nás je to poměrně hodně času, protože jsem doma. Ráno s vlčounem rozvedeme děti a pak jdeme tak na 1,5-2 hod do polí. Většinou potkáme nějakého psího kamaráda, což je super. Jen mě trochu mrzí, že jsou to samé feny. Po obědě jdeme zase pro děti, to je tak na půl hod., odpoledne další 2 hod a pak večerní venčení.
Jinak mohu porovnat žití psa venku a doma. Prošli jsme obojím. Se psem doma strávíte určitě víc času. Kamarádky pes je venku, Přes léto to jde, jsou hodně na zahradě, ale v zimě je to chudák. Ráno panička odchází do práce, čubu podrbe, odpo se vrací, podrbe a přinese večer krmení. Přes týden s ní jde 2x ven a v sobotu na cvičák. Říká, že nemá čas každý den chodit. Pes, který žije v bytě je na tom podle mne lépe, protože páníček si čas prostě udělat musí. A to nemluvím o takových atrakcích jako sezení pejska na židli, zkoumání vypouštěné vany apod. Myslím, že se psem žijícím doma si užijete mnohem víc legrace. Je to ale něco za něco. Nevím už kdo výše psal, že je nutno se smířit s hromádkami v obýváku apod. To tak možná u štěněte, ale dospělý pes vydrží. |
Quote:
S temi hromadkami doma to moc nechapu. Ano, do pul roku psa se to da pochopit, ale pak uz to neni normalni. Nase cuby vydrzi bez problemu devet hodin, pres noc i dele, klidne 11h. A rano se budou valet v pelechu a clovek aby je jeste premlouval, ze se jde ven.. |
2 saschia: dakujem pekne za rady. Trochu sa nam to skomplikovalo, lebo ochorela, a tak dalsi tyzden bola stale so mnou, ale som happy ze sa z toho dostala (nejaka crevna viroza, brr).. takze sme zacinali odznova.. vykaslala som sa na susedov, otvorila kupelnu, a hned to bolo lepsie.. veru ze ta kost pomaha.. ale zatial len v tom, ze zacne knucat, az ked som uz dalekooo :) kazdopadne sme stretli inu susedku, ktora ma tiez psa, stara pani, a ta rovno povedala (milym hlasom) "no co, uz tak velmi neplace, ze, uz si zvyka" .. (ale o tyzden sa stahujem, tak asi zase zacneme odznova :) )
2 markus: ja som to zaviedla takto - rano okolo 7-8 tak na 20 minut, dat jest, idem do prace, pridem okolo 6, rychlo vybehnut len na vencenie (kym sa nestihne vytesit aj s mlackou), tak sa ja pokojne najem, tak na dlllhu prechadku k vode, na pole, okolo dvoch hodin, zase najest, po veceri max. po 2 hodinach opat 20 minutovka a spat. inac musim povedat mala zvladla hygienu behom dvoch tyzdnov.. drzi kym sa da, ak jej ujde, tak je to moja chyba :) a este k chovu v byte.. nemam dom ani zahradu a koterec odmietam z principu (taky mimo domu) takze keby som nezohnala podnajom, kde mozem mat psa, tak ho nemam vobec :) |
Ta moje amlá je poklad,nebrečí když je sama doma,natšěstí zi zvykla že když je v douděš tak je klik,kouše své prasečí ouško a jen občes zakňourá,má na to právo ve svých 2 měsících :wink: je to můj brouček u nás to je s proccházkami tak že ráno vstanu (už v půl 6) venčíme do 6 pak jedu do školy,když je přítel doma tak venčí každé 2- 4 hodiny ( víc z něj nedostanu) prijdu domů kolem 2-5 jdeme ven na půl hodinky a pak se napapám odpočnu nechám se okousat a oblízat a pak ven tak na dvě hodinky když vydím že má affi plné packy tak vím že bude klid a ona bude hajat ..chodíme koukat na zajíce,krmit kachny v řece to je legrace a zaběhat s pejskama z okolí,pak zas za 2 hodinky další procházka a tak celý den a večer před stpaním procházka a šupnout na balkon k boudě,přivázat na úvaz a je klik,když je přivázaná tak ví že nemá cenu naříkat :cheesy: :klatsch
|
tak sa nam to knucanie pomaly zlepsuje.. veeelmi pomaly, ale ide to.. v novom byte ked nas susedia stretli na chodbe, tak sa pytali, ci to tento psik tak knuci, a ze asi je hladny :) po case mi susedky zacali hovorit, ze uz place menej, a jedna velmi stara pani to zaklincovala "veru, musi si zvyknut, no co uz, vydrzime.." bude to na najblizsie obdobie moj "trvaly" byt a je super mat za susedov takychto ludi.. vsetko dochodcovia :) + pani na materskej na tej istej chodbe oproti, ktorej som sa bala, ale jej otazka pri stretnuti bola "vy ste vnucka? ako sa ma babka?"
|
Dobrý den,
jsem taky velký nadšencem tohoto plemene, chci si ho pořídit už dobrých 8 let. Vždycky jsem si ale myslela, že mu ale nemůžu poskytnout takové podmínky co potřebuje (život v bytě na sídlišti s rodiči) ale hlavně bych si na něj troufla. Takže jsem to vždy nechala uložené někde v hlouboko v srdci a jen slintala, když jsem jakékoliv čévečko viděla. Ale protože se svého snu nechci vzdát mám na vás dotaz. Myslíte, že bych mohla mít toto plemeno za těchto podmínek: pracuji jako vet. sestra (takže nepravidelná prac. doba, ale bydlím na ordinací v podkrovním byte), o chování psů se zajímám odmala, nyní mám 2 psy (zlatý retriever 11let, borderka 1,5 roku) se kterýma podnikám vše na co si jen vzpomeneme. Ráda ale občas jedu na delší dovolenou (asi 3 týdny) a nevím jak čévéčko nese takové odloučení (samozřejmě u lidí které zná odmala). Borderku jsem vychovala v kleci, je to možné i u čévéčka? Tak co myslíte, může mít takový člověk čs. vlčáka? Budu moc ráda, kdybych našla někoho kdo si se mnou vymění pár emailů. ([email protected]) Moc díky bye Lucy |
pes v paneláku
Ahoj máte nekdo zkušenost z čsw w paneláku?
|
ano a myslim,ze nas neni malo....co konkretne potrebujes vedet?
|
Pokud má čsv dost pohybu a dost se mu páníček věnuje nemá problém ani s panelákem ani s tím zustávat doma nějakou dobu sám. Samozřejmě se to musí naučit a musí si tam zvyknout. Máme teď doma, v paneláku, 2 čsv holky.
Dokonce mám s čsv v bytě lepší zkušenost než s jinejma plemenama pže tolik neštěkaj. Naše holky naštěstí ani nevyjou. Ale nesmíte být moc materialisti, nějaká ta věc nebo dokonce vybavení občas přijde k úhoně. U štěněte je to samozřejmě častější. |
pozri si dalsie temy, je tu toho vela popisaneho.. v poslednom case tu ma dost ludi problem prave s csv v panelaku
to ze nebrese, popripade ani nevyje, je vec, na ktoru sa jednoducho nesmies spoliehat, lebo to nie je pravidlo potom je tu suboj pes v klietke vs. rozflakany byt a ine.. hladaj, najdes, nezakladaj zbytocne temy |
táto téma tu už je a je tu dokonca aj to, čo sa stane, keď si pes nezvykne na byt. dokonca aj prípad, kedy psíci musia z domu... ako píše Mackie - hľadaj a čítaj ;-)
|
Mackie na jednu stranu máš pravdu, ale obávám se, že právě v těch ostatních tématech jsou popsané hlavně problémy. Ale jde to i bez nich, samozřejmě se občas něco vyskytne a štěně asi vždy demoluje, ale na to to nemusi byt čsv.
Přikládám pár fotek od nás, samozřejmě po tom co člověk vysaje a posbírá rozházené veci,hračky, případně jejich kousky. Necháváme vzdy neco na zniceni, treba papirovou krabici, petku nebo casopis, klacek, kost. Ale nemáme z bytu kůlničku na dříví. Feny můžou do obou pokoju, kuchyne i předsine. Fenu mame jednu 5 -ti letou a druhou 10 mesicni. Nedemolujou nabytek ani netrhaj koberec nebo polstarky ani nekoušou zdi ani nevytrhavaj ze zdi vypinace jak si precteš jinde. Párkrát sundaly záclony, chtějí totiž koukat ven. Mozna mame steští.. A to ta prvni bylo stene z kotce a je hodne temperamentní.. http://www.vlcanda.estranky.cz/fotoa...azene/byt/4015http://www.vlcanda.estranky.cz/fotoa...azene/byt/4015http://www.vlcanda.estranky.cz/fotoa...azene/byt/4015 |
No fotky nějak vložit nejdou, ale tady by byly k vidění:
http://www.vlcanda.estranky.cz/fotoalbum/nezarazene/byt Dalo by se tam toho sežrat dost.. |
Janiz tak ako pises - mozno mate stastie
ale clovek sa nesmie spoliehat na to, ze to stastie mat bude, ci sa to tyka csv alebo ineho psa, a prave preto na to treba upozornit a dopredu pocitat s tym najhorsim ak sa pes nebude v tychto veciach prejavovat takto extremne, potom si moze clovek pogratulovat, ale ja to beriem len ako bonus, nie ako pravidlo mbubab takze na tvoju otazku - ano mame skusenosti, zle aj dobre, pozri si sekciu o povahe a spoluziti s vlciakom ;) |
Ahoj Všem
moc moc dík za všechny poskytnuté rady a informace+odkazy kde hledat ,hodně jste mi pomohli,ještě jednou díky přeji hezký den |
aj ja si myslím, že myslieť si pred kúpou, že zrovna môj vlčiak bude kľudný, nebude mať záujem o lovenie, hulákanie, demolovanie,... je naivné.
radšej sa pripraviť na to najhoršie a potom byť milo prekvapený ako sa prebudiť riadnou fackou, že čsv dokáže byť riadny divočák...:lol: |
Quote:
|
ja jsem ji ve starem bydlisti taky ze strachu,aby nedemolovala cely byt nechala jen v loznici a chodbe a to ji bylo asi maly,protoze se vyzivala na kousani matrace a skrabani steny vchodovych dveri. v novem byte jsem to riskla,muze skoro vsude a fakt kupodivu zatim{tuk,tuk,tuk} zadne vyrazne skody. mozna v tom bude ten zakopany pes:rock_3
|
Ahoj, já žiju v bytě s čsv (stáří 20měsíců) a dalšíma 2 psy. Musím ale říct, že je to horor. Teď už je to o hodně lepší, ale když bylo čsv malé bylo to hrozné. Všechno ničil, žral, jakmile jsem jen něco zapomněla uklidit, hned jsem byla potrestaná. Bohužel jsem neměla možnost ho zavřít v jedné místnosti, kde není nic ke zničení, takže to byl horor. Bohužel jak vyrostl z klece (asi v 5 měsících), musel být doma s náhubkem když byl sám. Doted mu ještě nevěřím,nebot mě vždy přesvědcí že mu ještě věřit nemůžu. A musím podotknout, že jsem se mu věnovala a věnuji velmi mnoho. Někdo tam psal 1 hodinovou procházku denně plus venčící? No to teda nehrozí, to bych tady z toho měla kulníčku na dříví a ostatní psi by lezli po stropě :-) Chodíme každé ráno tak na půl hodiny a cvičíme, pak jsou doma asi tak 8 hodin a pak zase ven tak na 1,5 - 3 hodiny AKTIVNÍ procházky (kolo, koloběžka, stopy, výcvik, zaměstnání) za každého počasí. Myslím že je to hodně o věku, s věkem to bude asi lepší ale zatím je to fakt záhul. Rohodně ale i kdych měla barák se zahradou, měla bych psy doma, ten vztah je nenahraditelný. Přeji všem moc štěstí. Bye Lu:lol:
|
Quote:
Spousta veci se uz se starim zlepsila a uz skoro nenici ale treba kvetniky, plastove zidlicky to nenecha ani ted na pokoji. Asi nejaka kvetnikova fobie nebo co. :p Dnes uz je to v pohode ale samotneho v mistnosti, nebo v aute bych ho nenechal. Lada |
asi mam extremne lineho psa,protoze 3 hodinovych aktivnich prochazek se nikdy nedozadovala.jasne,je rada,kdyz jdeme za psama,kdyz se vylita,ale stejne tak neprotestuje,kdyz se nikam nejde a jsme treba i dva dny doma,kdy se jen venci a je s nama.ale ona byla jako malinka celkem klidna,strasny bylo akorat to kousani jehlickama.:x
|
Co dát pod vlčáka?
Můj "problém" není zrovna závažného charakteru, ale dobrá rada by se hodila. Mám osmiměsíční příšeru, v bytě, momentálně žijeme v trošku provizorních podmínkách, tzn. že je na menším prostoru v dosahu spousta lákavých, ale potenciálně nebezpečných věcí, takže pokud je sama doma, zavírám jí do obrovské transportní přepravky (je na ni naučena od malička, chodí do ní i dobrovolně někdy spát - v noci jí nechávám otevřené dveře a ona bere přepravku jako svoje doupě, neni doma nijak exra dlouho sama, pohybu a zábavy se psy má taky dost, takže sres bych s klidným svědomím vyloučila). Ale smyslem života pro mojí bestii je kousání a odkousávání úplně všeho. Přepravku má vystlanou dekama, ale každou deku nejdýl do 3 dnů nasápe na maličké proužky tak, že se s ní nedá dělat nic jiného než vyhodit. A k tomu kousání ještě zvrhává hrnec s vodou (tedy misku), takže po každém návratu domu jen vyndám cáry hadrů a vytřu přepravku. Problém je, že už nevim, co jí do té přepravky dávat, neb mi dochází deky, hadry, zásoba starých povlaků, starých triček, ..Zkoušela sem jí dát suché seno, ale prolila ho vodou tak, že sem ho musela vyhodit a měnit seno 6x denně prostě nelze. V boudě má kost na kousání, ale deka je deka:evil: Máte někdo podobnou zkušenost a našli jste řešení, co pod bestii dát, aby neležela na plastu? Něco zubům a voděodolné. Děkuji za případné návrhy.
|
Ahoj moc ti neporadim, ale treba te potesi ze demolicniho psa nemas sama :)
Sam od malicka vyleval vodu, stal v misce obema packama, pinkal misku po kotci. Praktioval to tak ze se napil a pak okamzite misku vylil. Obcas to dela i ted nebo kdyz mu daji vodu treba v hospode tak ji ma tendenci vylejvat. A to okusovani a demolovani vseho to bych ti napsal dlouhej seznam co vsechno znicil. Specializoval se na plasty a drevo. Okusoval zidle, stoly, plastove zidlicky na zahrade je doted nemuzeme mit. Ale jak starne tak uz je to lepsi ale to neznamena ze to do nej obcas nevjede. S pozdravem Lada Quote:
|
Quote:
Mám 4 čsv a každý je jiný, každý jiným způsobem snáší uzavřený prostor (kotec) každý se jinak chová k "věcem" na zahradě, doma atd. Největší kotcový ničitel je Tajga, ta musí mít oplechovanou boudu a tvrdý těžko rozkousatelný koberec. K věcem mimo svůj kotec se ale chová slušně, což se třeba nedá říct o Kačce. Ta ničí zásadně vše nové co přinesem domů a nachází se mimo kotec, ale v kotci může mít jako podložku na ležení téměř cokoli a zůstane to nedotčeno. |
Teda tak to mám ještě docela hodný ČV...ona do věcí moc nekouše. Zato šíleně kouše do lidí. Už nevím, jak ji to odnaučit, zkoušela jsem snad všechno. Tedy všechno ne, bít ji a provozovat na ni jiné podobné kruťárny odmítám.
Ale je to blbý, protože je schopná jít na krev. U mě to ještě jde, ale u slabších osob (děda) je to příšerný. Ale je fakt, že i já už toho někdy mám dost, když se mi zavěsí za stehno, že tam mám jelita jak blázen. Zkoušela jsem (vše občas zabere a často prostě ne): Převést pozornost na hračku, na povely, na pamlsek, chytnout za čumák, seřvat, nevšímat si, odejít... V kotci zkoušela taky trhání, ale chvíli..nevšímala jsem si toho a ji to přestalo bavit...Možná je to krutý, ale co jí to zkusit jednou neuklidit? Třeba by si příště vylejvání vody rozmyslela..nebo ona v tom mokrým normálně leží? |
Quote:
|
Včera jsem přinesla z OBI novou kytku na okno (venkovní) a k ní v sadě růžový květináč. Ráno byly modré zvonky napadrť a květináč též ... Prostě to doma mít hezky nebudem :))) jedinou ozdobou zůstává Kačka.
|
Quote:
K vylévání vody - nepomůže když jí necháte v mokru. Udělá to opět a bude opět mokrá. Nepříjemné následky svého chování si pes v tomto případě nespojí. V přepravce bude morko a ona bude o to více chtít ven a ničit. |
Kousabost a ničení věcí je také často poděděná vlastnost po rodičích. Především by měl majitel tyhle problémy řešit s chovatelem svého štěněte, protože ten nejlépe zná matku a otce štěněte. Navíc by měl tyhle nejzákladnější informace (autorita majitele, trestání atd.) dát majiteli on.
|
Quote:
|
Quote:
Jak dlouho musí v bedně čekat? |
Quote:
|
Aha...no naše feňule je třeba dámička a do mokrýho si nelehá...:-D
Možná u feny teda nemám autoritu, ale nejsem si vědoma toho, že bych jí ustupovala nebo byla nedůsledná. Je fakt, že já s ní mám nejmenší problém, je to max třikrát do měsíce, kdy je hodně neodbytná i vůči mně. Ale slabší články rodiny, ty tedy trpí. A to už fena přezubila...a zdá se to spíš horší :-) Úplně nejšílenější to je, když se jdeme koupat. Jak je pak rozdováděná z vody a osvěžená, to by nás snad samou radostí zakousla na jednu hromadu. |
Quote:
|
A lepší se to u vás?
Jako mě tahle diskuze přivedla na úvahu ohledně rodičů feny a je fakt, že oba jsou jaksi labilní. Teda otce osobně neznám, ale v bonitačním kódu nemá ideální povahu. A matka je taková uječená. S tím výrazem máš pravdu...já se nedokážu moc mračit na ni. Tak na tom zkusím zapracovat. |
[quote=Bára;308192]A lepší se to u vás?
Naštěstí se to lepší (kousání), ale jelikož oba rodiče jsou hodně vítací typy, tak ta hyperaktivita (až ztřeštěnost) tam je možná částečně dědičná, to ale neumím posoudit, třeba je to jen její povahový rys, nechci spekulovat. Na dědičnost povahy jsou tu určitě lepší odborníci. Genetiku jsme sice brali, ale je to moc dávno |
No já doufám, že to nezakřiknu, ale moje téměř osmiměšíční čuba je zlatá. V kotci skoro nevyje, jen občas. Hrnec s vodou má přivázaný tkaničkou od bot a ta je stále netknutá. Boudu nekouše, když je volně na zahradě tak vyhrabe maximálně malou jamku třeba v záhonu, kde je zkypřená hlína. Květináče jí nezajímají, do bazénu neleze, misku granulí druhé feny ignoruje, do své se vrhá až po mém povelu. Kousání rukou jí zatím ještě drží, ale jen do stavu začervenalých stop, nikdy víc, a to hlavně když má radost z mého návratu atd. Když vyletí z vody, je rozjívená - asi jako každý pes - ale na důrazné NE přestane skákat a vletí zpátky:) Pravda je, že slabší články smečky, a kupodivu i můj otec, který je jinak Alfa rodiny, s ní mají někdy problém, musím ji odvolat a zaměstnat třeba pár povely z poslušnosti.
Tak a doufám, že dneškem počínaje nezačne všechny ty ptákoviny praktikovat;-) |
Quote:
|
Tak u nás je to podobně, nehrabe, neničí kytky, nekouše nám boty a koberce, voda je stále na svém místě, bouda, kotec, všechno ok....a pak DĚLÍCÍ čára a to kousání.
|
No v papírech má napsáno ČSV a je od Úhoště, tak asi jo:) já si ten relativní klid užívám, tak trochu čekám, kdy začne to devastační období, o kterým jsem od spousty čevečkářů slyšela.
Kousat kouše taky, ale kdyby to zůstalo jen u toho, jsem šťastná;-) |
Tyhle příspěvky dám přečíst Arye, třeba se poučí, že zahrada se neničí. Protože jezírko zdefastovala dokonale, kytičky ukousala u země a boudu ničí od jedné noci s Benkem. A poslušnost zapomíná podle nálady, v jednu chvíli mě na procházce nevidí, neslyší a o 10min nemohu ani do krámu pro zmrzku, protože hysterčí, že ji opouštím( měla vedle sebe moji kamarádku a jejího psa, ani to nepomohlo)..A celkově puberta s ní mlátí dokonale. Ale co by člověk od šedivce chtěl. Jestli je po rodičích musí Jiřinka posoudit sama.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Teda začínám být za tu svoji princeznu moooc ráda :-D To jsem netušila, že může být hůř.
S tím uvazováním taky ječí jak na lesy, ale to mi je zrovna putna, koupila jsem řetěz, uvážu ji a jdu do obchodu, ať se klidně pomine. Stejně je to v 99% proto, že jí jdu pro žrádlo. |
Doufám, že se mi podaří vložit video, co dělá ta moje příšerka, když se dostane k nějaké nádobě s vodou :) Doma to teda naštěstí nepraktikuje. Jinak nám se osvědčily kameninové misky - ty nepřevrhne a ani je nikam neodnese.
http://www.youtube.com/watch?v=sIQkS8Bz1B0 |
Quote:
|
Quote:
Dvakrát se mu podařilo utéct z koňského boxu. Jednou tam byl navolno a nejspíš (nic jiného nás nenapadlo) přeskočil ty vysoký mříže za pomoci odrazu od krmného žlabu v půlce výšky. Podruhé dostal koňský kovový úvaz a žlab byl vytažen ven. Leč na úvaze je panik karabina, která jaksi nevydržela zavřená a Beno se procedil (lepší slovo mě nenapadá) tou škvírou po vytaženém žlabu. Pokaždá samozřejmě řádně porychtoval dřevěné dveře do stáje aby mohl hezky běhat venku... O tom, že samozřejmě stáj má podle Bena vypadat úplně jinak nemluvím (deky, vodítka a uzdečky všude možně, bedny s čištěním vysypané, kartáče roznošené popř. poschovávané do sena a slámy, pytle s granulemi poupravené, všude poschovávanej tvrdej chleba pro koně, kočičí granule fuč... :evillaugh) No na nudu si stěžovat nemůžem... :) |
Quote:
|
To je pěkný :-D Takhle z dálky :-D
|
Mimochodem, zvykat psa co žije v bytě trvale s lidskou smečkou na kotec na zahradě je opravdu náročné a srdcervoucí. Výhled na stromy, ptáčky a kdo ví co nehraje žádnou roli. Pes je zvyklý sdílet malý prostor a cítit všude kolem sebe pach páníčků a to těmto závislákům jen tak něco nenahradí. Člověk může udělat všechna možná opatření, nikdy nepustit psa do postele, spát vždy v jiné místnosti než pán, po čas co jsou páníci v práci trávit dny v interiérovém kotci... venkovní kotec je něco docela jiného a válčíme s tím už několik měsíců. Díky bohu za sousedy, kteří nemají snahu ho zastřelit nebo otrávit, protože si o to svým chováním teď vyložene říká a to byl v bytě o samotě zcela bezproblémový - a stále je. Ale to je debata někam úplně jinam.
Každopádně hodně štěstí :) |
All times are GMT +2. The time now is 19:04. |