Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Wilczak poszukiwany... (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=2418)

Wojtek 26-06-2004 22:39

piesek - miot poszukiwany

chcial bym kupić maleńkąsuczkę wilczaka niezh mi ktoś pomoże bo nigdzie nie mogę znaleść miotów. help :heul :wolf

z Peronówki 26-06-2004 22:46

Tzn narazie ich nie widac, bo ich nie ma... :| Wiekszosc szczeniat narodzi sie pod koniec roku (pazdziernik, listopad, grudzien) - na pewno bedziemy sie planami chwalic na forum, a caly przeglad ofert mozna bedzie znalezc pod tym adresem (obecnie sa tam jedynie 'niedobitki' :wink: ):
http://www.wolfdog.org/pol/litters/

Wojtek 26-06-2004 22:51

A co to są niedobitki

Ori 26-06-2004 23:49

To takie co nawet kijem nie dobijesz :wink:
lepiej uwazaj :o

z Peronówki 27-06-2004 12:01

Quote:

Originally Posted by Wojtek
A co to są niedobitki

Tzn mioty, ktore urodzily sie w lecie. Jest ich strasznie malo i czesto nie ma wyboru. Np. obecnie mioty sa jedynie we Wloszech, Niemczech i innych "cieplych krajach". Dopiero na jesien bedzie "do wyboru, do koloru"... :cheesy:

Wojtek 27-06-2004 17:53

dzięki bardzo ale dajcie znać jak coś się ruszy

leśniczyna 04-12-2004 12:13

:) właśnie, mylą nas. może to przez ten sam region?:) ale myślę, że wszyscy już rozpoznają, kto Aga, a kto leśniczyna ;)
ach, ja po psinku za rok o tej porze jak się uda.. hmmm

Agnieszka 04-12-2004 19:04

A wybierałaś już sobie jakąs hodowlę, czy coś?

Narvana 04-12-2004 19:20

No wlasnie Przylaczam sie do pytania

leśniczyna 04-12-2004 22:29

najchętniej z Peronówki :) wolałabym raczej troszkę większego pieska, ale nie upieram się przy tym.

Agnieszka 05-12-2004 00:02

Quote:

Originally Posted by leśniczyna
najchętniej z Peronówki :) wolałabym raczej troszkę większego pieska, ale nie upieram się przy tym.

Trochę większy tzn.? :) Wiekiem czy rozmiarem?

kuba90 02-02-2005 20:18

czy macie kontakt z jakąś polską hodowlą. Dajcie znać jak tak

leśniczyna 02-02-2005 20:22

hmmmmmmm

Narvana 02-02-2005 20:42

Quote:

Originally Posted by kuba90

Kuba90 Ty jestes nowy no nie? 8)
Zobacz na profil Margo :)
Ma strone www i jest to hodowla z Peronówki :)
Albo ok :mrgreen: :
www.zperonowki.com/pol

z Peronówki 02-02-2005 20:44

Quote:

Originally Posted by kuba90

Tutaj znajdziesz kontakt do wszystkich:
http://www.wolfdog.org/php/modules.p...els&country=PL

Rona 02-02-2005 20:52

Quote:

Originally Posted by Wojtek
chcial bym kupić maleńkąsuczkę wilczaka niezh mi ktoś pomoże bo nigdzie nie mogę znaleść miotów. help :heul :wolf

Proponuję poczytać forum a zwłaszcza dział "Co wilczak potrafi" zanim zdecydujesz się na kupno maleńkiej suczki wilczaka :wink:

A jesli chodzi o hodowlę, to poszperaj na stronie. Znajdziesz tu spis hodowców z wielu krajów.... :D Ale uważaj na nich, bo większość hoduje niedobitki
Quote:

Originally Posted by Ori
co nawet kijem nie dobijesz :wink: :

:cheesy:

leśniczyna 02-02-2005 20:56

Quote:

Originally Posted by Rona
Proponuję poczytać forum a zwłaszcza dział "Co wilczak potrafi" zanim zdecydujesz się na kupno maleńkiej suczki wilczaka :wink:

hm... kiedyś to juzsłyszałam :mrgreen:

wojtekitek 27-06-2005 15:09

Witam,

Od kilku miesięcy poszukuję psa dla siebie. Zdecydowąłem sie wstępnie na Wilczaka Czechosłowackiego tylko mam problem ze znalezieniem hodowli w której byłby jeden szczeniak (samiec) do zakupu. Szukam psa który byłby dla mnei towarzyszem górskich wędrówek , rowerowych wyjzadó po bezdrożach.
Może ktoś z was pomoże w znaleziueniu psiaka dla mnie ?
Z góry dziękuje,
Wojtek ([email protected])

Agnieszka 27-06-2005 17:38

Hej!
Wojtek, a skąd jesteś?
Ze znalezieniem hodowli i szczenięcia raczej by problemu nie było. Tu problemem może być to, czy jesteś aby na pewno pewien, że chcesz właśnie wilczaka, a nie innego psa ;)). Tzn. warto, żebyś poczytał to forum i ogólnie tę stronkę - artykuły o wychowaniu wilczaka, szkokleniu i o tym, co wilczak może zrobić itd., bo można sobie "zakupić" masę problemów - przed kupieniem psa tej rasy. No, chyba że już jesteż z rasą obeznany. Nie mam zamaru zniechęcać, ale naprawdę warto ;-).
Pozdrawiam,
Agnieszka z Vargusiem

Canis_lupus_husky 27-06-2005 17:56

Ja co prawda nie mam wilczaka tylko haszczaka-ale jedno pies i drugie też ;) kupiłam go w maju 2004 a czytalam o tej rasie jak najwięcej ponad rok wcześniej (marzec, kwiecień 2003) i czytam do teraz jeśli trafię na treściwą stronkę o husky. Właściwie już znam na pamięć charakter, wady, zalety itp. chociaż mój psiak ciągle mnie czymś zaskakuje ;) i nie żałuje wyboru rasy. Załuję tylko tego, że kupilam psa bez rodowodu na giełdzie i napędzilam kasy rozmnażaczowi. Ale tego, że Arti jest u mie nie załuję i nie będę. Byłam pzygotowana na wiele jeśli chodzi o rasę... Tak więc Wojtku-po primo czytaj, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj-czytaj też wtedy kiedy już zagości u ciebie nowy lokator. Po drugie primo-wybierz porządną hodowlę, po trzecie primo-życzę powodzenia z przyszłym wilczakiem :)
Pozdr.

wojtekitek 27-06-2005 18:27

Dziękuje za wpisy.

Naczytałem siej uż sporo o wilczaku i ciągle odkrywam nowe (nie tylko polskie) tematy dotyczące rasy. Jestem z okolic Łodzi, ale po psa mógłbym dojechać gdziekolwiek , byleby w Polsce. Co do rasy : jestem przekonany do niej i tylko gdy nie znajdę wilczaka będe rozglądał sie za Owczarkiem Belgijskim(Groenendael).
Pomimo że jestem młody miałem do czynienia z wieloma rasami psów i myśle
że wilczak nie jest "zbyt głęboką wodą " dla mnie . NIestety liczy się również aspekt finansowy i to jest druga bolączka. Na rzecz psa zrezygnowałem dwóch wyjazdów (tatry ). No cóż - myslę że nie pożałuję :)
W zasadzie nie zależy mi na rodowodzie - z psem wolę spędzać czas biegając po bezdrożach niż na stesujących wystawach.

Pozdrawiam
Wojtek

Rona 27-06-2005 19:10

Quote:

Originally Posted by wojtekitek
W zasadzie nie zależy mi na rodowodzie - z psem wolę spędzać czas biegając po bezdrożach niż na stesujących wystawach.

Twoja wypowiedz jest argumentem na rzecz mojej tezy z wątku "Nieznane wilczaki" - przeciętny człowiek, nawet interesujący się psami,( tak jak Wojtek) - nie zdaje sobie sprawy co i kogo popiera decydując się na zakup psa bez rodowodu!!!
Wojtku, przeczytaj sobie jeszcze temat "Krzeszowice" z Forum i wyedukuj się starannie na temat psów bez rodowodu. To gorący temat na tym forum!

Radzę Ci też nie spieszyć się z zakupem, poznać hodowców, zasięgnąć rady znawców, poznać kryteria, którym musi odpowiadać dobry hodowca i dobra hodowla. W przypadku wilczaków wczesna socjalizacja jest bardzo ważna i pieski hodowane w kojcach mogą (choć pewnie nie muszą) potem byc bojaźliwe. Ważne jest też , żeby rodzice szczeniaka mieli dobry wynik prześwietlenia na dysplazję stawów biodrowych.
Pieska możesz kupić niekoniecznie w Polsce ale na Słowacji lub w Czechach - najwięcej rodzi się póżną jesienia, wtedy bedziesz miał większy wybór.
Psa kupuje się na wiele lat i pozorna oszczędność kilkuset zlotych może potem kosztować Cię znacznie więcej wydatków na lekarzy i leczenie. Te uwagi dotyczą każdej rasy, nie tylko CzW.
We wrzesniu jest zjazd wilczaków w Późnej. Może lepiej wstrzymaj się z kupnem do tego czasu, pojedź, pooglądaj, pogadaj z miłosnikami wilczaków - wtedy Twój zakup będzie bardziej świadomy i dojrzały.

wojtekitek 27-06-2005 19:16

Wiedziałem że temat rodowowu odbije sieechem . może faktycznie masz rację .

Z decyzją mi sie aż tak nie spieszy , ale prawda jest taka że 2 miesiące temu straciłem psa :( i coraz trudniej człowiekowi żyje sie w tej samotnosci . Codzienne spacery to juz nie to samo bez psiego towarzysza. A że jestem raczej totalnym samotnikiem to jawisz sobie pewnie jak trudno znieść obecny stan rzeczy. Wielkim marzeniem byłoby kupić Wilczaka jeszcze w te wakacje- starał siebęde jak tylko mogę. A jeśli chodzi o koszta to już dogadałem sie z rodzicami że pieniądze na psa sie znajdą- z konta na przeznaczonego na moje studia ,
Pozdrawiam Was ,
Wojtek

Canis_lupus_husky 27-06-2005 20:32

Jeśli twój psiak nie musi być szczeniakiem (z którymi jest masa kłopotów, mimo że są przesłodkie ;) ) to przejrzyj dział dorosłe psy ;) czy te psy są do sprzedania czy do oddania-nie bardzo się orientuję... Tylko wlaśnie jest to małe ale-nie są z Polski...

Quote:

Originally Posted by Wojtekiek
W zasadzie nie zależy mi na rodowodzie - z psem wolę spędzać czas biegaj±c po bezdrożach niż na stesuj±cych wystawach.

Mi też nie zależało na rodowodzie-psa kupiłam żeby chodzić z nim na długie spacery, żeby wypełnił puste miejsce w moim sercu zarezerwowane tylko dla psa, bo żadne inne zwierzę psa nie zastąpi... Arthas jest moim pierwszym psem-chociaż husky nie są raczej odpowiednie dla początkujących... Nie ma rodowodu, kupiony na targu, co prawda jest zdrowy, bez odchyłow i ma charakter pasujący do rasy-to jednak wyraźnie widać w nim domieszkę alaskan malamuta. Czyli mam kundelka ;) to przepiękny pies i teraz kiedy jest u mnie nie robi dla mnie różicy czy jest prawdziwym siberianem, czy kupiłam go za 100zl zy za 500... ale gdy pomyślę że mógłby mie np. dysplazję albo mieć totalne odchyły (np. mógłby być agresywny) i powiedzmy nie mogłby biegać czy trzebaby go było uśpić, to wiem, że mój drugi pies na pewno będzie albo z rodowodem, albo zaadoptowanym psiakiem w potrzebie (jedno drugiego oczywiście nie wyklucza ;) ) no i myślę że lepiej zapłacić za psa te parę (w przenośni) złotych więcej uczciwemu hodowcy, niż kilkaset za to rozmnażaczowi... I jestem przeciwna bezmyślnemu rozmnażaniu psów. Szkoda tylko że w tym przypadku ja nie mam nic do gadania... :( no cóż.
Pozdr.

Agnieszka 27-06-2005 21:02

Wojtek - oj, temat wilczaków bez rodowodu to wręcz burza na naszym forum... :mrgreen:. Ale naprawdę nie polecam. To jest psucie rasy bez żadnego więkrzego rezultatu i tyle. Pfuj :P.

Mieszkasz w ciekawym miejscu, bo akurat w okolicach Łodzi są w tej chwili trzy wilczaki. Wszytkie to suczki coprawda, no, ale wilczaki i to z typowo wilczakowym charakterem ;-). W Polsce mamy w tej chwili trzy-cztery funkcjonujące hodowle Czechosłowackich Wilczaków więc z nabyciem psa nie było by problemu. Być może miałbyś do niego nawet bliżej, niż myślisz ;). Ale warto żebyś wpadł na wspomiany wyżej zjazd w Późnej koło Zielonej Góry albo chociaż na jakąś wystawę i żebyś po prostu te psy pznał na żywo. Wszędzie będziesz na pewno mile widziany... ;)

Pozdrawiam

wojtekitek 29-06-2005 14:35

Agnieszko,
Trzy wilczaki w okolicach Łodzi ?
Jak możesz napisz mi na priva o tych psach. Gdzie dokłądniej , moze kontakt to włascicieli? :
[email protected]
GG: 2230804

Pozdrawiam Was
Wojtek

Agnieszka 29-06-2005 15:56

Napisze Ci na gg, jak nie dojdzie to na emiala, choć to wcale nie jest jakąs wielką tajemnicą znów ;-).
Hej

z Peronówki 29-06-2005 16:29

Quote:

Zdecydowąłem sie wstępnie na Wilczaka Czechosłowackiego tylko mam problem ze znalezieniem hodowli w której byłby jeden szczeniak (samiec) do zakupu. Szukam psa który byłby dla mnei towarzyszem górskich wędrówek , rowerowych wyjzadó po bezdrożach.
Może ktoś z was pomoże w znaleziueniu psiaka dla mnie ?

Wlasnie zerknelam skad piszesz... :) Czesc naszej rodziny mieszka w Kolumnie i zwykle spedzialismy u nich wakacje... ;) Obecnie tez wpadamy tam co jakis czas przy okazji wystaw - kolejne odwiedziny zaplanowane mamy na przyszly tydzien, choc osobiscie polecam odwiedziny wystawy w Warszawie, bo bedzie cala wataha wilczakow.... ;)

Co do wilczakow w Lodzi to mieszka tam Andariel Wolf, Irris i Harmonia....

Jesli natomiast szukasz psa dla siebie to niestety narazie nie ma wolnych szczeniakow, ale na jesien bedzie kilka miotow "do wyboru, do koloru" ;), wiec na 100% znajdziesz cos dla siebie.... Na pewno informacje o tym zostana opublikowane na forum... :) Wystarczy wiec tylko troche poczekac.... :D

wojtekitek 29-06-2005 19:55

Kolumna!?
Toż to dłuższy spacer ode mnie ..moze 5 km. W zasadzie często tam bywam , bo to jak dzielnica mego rodzinnego Łasku.
Jesli byście tam byli w przyszłym tyg to z chęcią bym poznał choć część wilczakowej grupy :D
Kontakt do mnei jest podany powyżej jakby co . Możemy również kontynuować dyskusję na forum. :) no problem :)

Pozdrawiam

z Peronówki 01-07-2005 22:05

Quote:

Jesli byście tam byli w przyszłym tyg to z chęcią bym poznał choć część wilczakowej grupy :D
Kontakt do mnei jest podany powyżej jakby co . Możemy również kontynuować dyskusję na forum. :) no problem :)

Tzn wszystko bedzie sie wyjasniac w przyszlym tygodniu. Narazie jedno jest pewne - bedziemy u rodziny. Pozostaje teraz pytanie: kiedy? Dam znac zaraz, jak bede wiedziala troche wiecej... :)

z Peronówki 07-07-2005 18:57

[quote="Margo"]
Quote:

Tzn wszystko bedzie sie wyjasniac w przyszlym tygodniu. Narazie jedno jest pewne - bedziemy u rodziny. Pozostaje teraz pytanie: kiedy? Dam znac zaraz, jak bede wiedziala troche wiecej... :)

Wrrrr.....teraz mamy jedynie latanie i zalatwianie. Jedno wiem: w Kolumnie bedziemy w poniedzialek, wiec jakby co to mozna dzwonic na 0601 812184, to moze spotkamy sie na jakis spacer... :)

DanielZ 11-07-2005 19:59

Wojtku jesli bedziesz chcial to mozemy sie spodkac Mieszkam pod łodzią i moge wpaść z suczyskami
pzdr
D&P&I

All times are GMT +2. The time now is 16:35.