![]() |
Kalendarz na 2013r
Padł pomysł: kalendarz z wilczakami. Trochę już rozkminiamy szczegóły na fb, ale ponieważ co wiele głów to nie jedna, zarzucamy temat pod obrady
Czasu mało, ale może się uda..... Wstępne zasady: kalendarz ścienny 12-stokartkowy /jako, że nadal mamy 12 m-cy/, Rybka podrzuciła inspiracją z kalendarza z 2009r, chcemy zebrać po 10zdjęć naszych psów, by charytatywnie Sssmok nam to poskładał wybierając najlepsze zdjęcia... Ponieważ jest końcówka roku, zaraz święta, więc chcemy kosztA ciąć, bo i tak jest na co wydawać bilety płatnicze. 8) .... Ja to bym chciała na przykład, by na każdej stronie było dużo różnych zdjęć tak umieszczonych, że jak rok się skończy, to odetnie się sprawnie daty i zostaną same wilczaki. A wtedy je w antyramę i piękny przekrój rasy można zarzucić na ścianę :p |
Ja chętnie.
Proponuję, żeby Sssmok założyła maila, na którego będzie można foty słać :) |
Fajny pomysl :)
|
pomysł rewelacyjny:)Vuko jest za:):):)
|
ha! Właśnie zaczęłam się zastanawiać nad wilkowym kalędarzem żałując, że widziałam nigdzie wilczakowego...A tu proszę. Jak najbardziej jestem za:)
|
Adres: [email protected].
|
Czyli po 10 fot swojego wilczaka??? Do kiedy słać???
|
I jaki rozmiar zdjęć?
|
10 zdjęć niech będzie limitem. Jak ktoś ma np. 3-4 ulubione niech tyle pośle. Rozmiar- jak największy, myślę że poniżej 2 MB nie ma co schodzić. Z drugiej strony to kolaż, więc z RAWami nie ma co wyskakiwać.
Ale to Sssmoka "działka", więc poczekajmy co ona na to :) |
Gdy Sssmok tu wpadnie, to się wypowie. Ja się zastanawiałam nad terminem i tą ilością zdjęć.
1. Dzisiaj jest 23.10..... może by te zdjęcia słać max. do 1.11.? ... Będą 4 dni wolne... Sssmok też musi mieć chwilę by przejrzeć na spokojnie wszystko i zrobić koncepcję /odrywanie się co chwila, to nie robota.../ 2. Czy z tych 10-ciu zdjęć będzie wybrane jedno? Czy to będzie zależało od ilości Chętnych na kalendarz? Bo jeśli będzie mało chętnych, to zapewne zdjęcia danego wilczaka znajdzie się kilka razy w różnych miesiącach, a jeśli będzie wielu chętnych to trzeba będzie wybrać po jednym-dwóch.... I jeśli jest podział na miesiące, to może niech każdy z nas-chętnych na wszelki wypadek śląc zdjęcia plenerowe zaznaczy, który miesiąc go najbardziej interesuje, by pasowało z tłem. Bo zdjęcia we wnętrzach, to nie problem. :) Piszę chaotycznie, bo się kompletnie na tym nie znam /i jeszcze parę godzin będę się budzić przy tej pogodzie/, ale może mnie jednak Ktoś zrozumie... ;) ... Te wielkości zdjęć i nomenklaturę fachową, to poproszę w "ludzkim języku"..... bo tak nie bardzo wiem, czy to "RAW", to jakaś inwektywa cy co...... |
Wg mnie RAWy odpadają z prostego powodu; nikt nie może wymagać od Ssmoka, żeby nam obrabiał nasze zdjęcia (pomijając sam rozmiar RAWów) i tak już będzie miała wystarczająco dużo roboty z przeglądaniem, wyborem i składaniem otrzymanego materiału.
Co do rozmiarów zdjęć - wszystko zależy, jaki duży będzie docelowy wydruk, ale zakładam, że fotki w kalendarzu nie będą rozmiarów plakatu, tylko raczej niewielkie, zatem z rozmiarami (i wagą plików) też wg mnie nie ma co przesadzać. Ale ostatecznie niech się wypowie Ssmok. |
Puchatku- RAW to taki format zdjęć, który robi się fajnymi aparatami. Zdjęcie w formacie RAW "waży" bardzo dużo i z takiej fotki możesz spokojnie wydrukować ogromny plakat ze wszystkimi detalami :)
Ja na przykład taki plakat na którym Marti miętoli Sheya druknęłam jej pod choinkę :) Wzeszłych latach osoba, która składała kalendarz sama dobrała zdjęcia- miały podobną kolorystykę, w grudniu wszystkie wilczaki były na tle śniegu, w maju na trawce... Wszystko zależy chyba od zdjęć, jakie do Sssmoka wyślemy. Pamiętam, że w 2009 roku na jednym "miesiącu" było po 6-7 fotek. Zdjęcia były w ramce jak z polaroida, na dole był podpis co to za bury. Bardzo fajnie to wyglądało. Wilczaków było sporo, więc rzadko się powtarzały. |
*jpg, w miare duza rozdzielczosc, max. 5mb, moga byc obrobione, bez ramek, dluzszy bok min. 1000px.
Jesli macie zdjecia innych psow jak np. szasztin, to wysylajcie rozne - byle byly dobrej jakosci. |
Ja ogarne foty w weekend i postaram sie co fajniejsze puscić Ani . Nie tylko Imbusowe!
|
a dałoby radę limit zwiększyć do 13 :) ??
|
A czy "Lisiak Czechosłowacki" tez może się znaleźć w kalendarzu ;) ?? ;P
|
Quote:
|
Quote:
... Chociaż...... gdyby tam się znalazł pewien przedstawiciel saalków, to ja bym nie miała nic "na przeciwko" takiej wisience na torcie..... oczywiście wiadomo, o którego Pana Psa "mnie się rozchodzi".......;-) Ale jeśli go nie będzie, to se jego zdjęcie druknę i dokleję... ... Wonderfull Wolf ES -zrobisz precedens ze swoimi super zdjęciami, zrobią to następni..... a kilku super fotografów wśród nas jest.... :p Wszystko zależy od: ilości chętnych na kalendarz, ilości zdjęć, ilości przedstawicieli burych na zdjęciach. Dla mnie osobiście, im więcej zdjęć tym fajniej, ale decyzję o wyborze zostawiamy Sssmoczycy... ;-) ... I jeszcze chyba istotna kwestia formalna -dając zdjęcia nie swoich psów wskazana chyba by była pisemna zgoda opiekuna psa na umieszczanie takich zdjęć. "Strzyżonego Pan Bóg strzyże"..... ... CZY KTOŚ MA PÓŁ-"CHARYTATYWNĄ" DRUKARNIĘ? Potrzebujemy Człeka o wielkim i litościwym sercu, który by z nas nie zdarł......... ... Rybka -dzięki! :) |
Świetnie, że pomysł ożył. Prześlę zdjęcia Loko. A czy - sentymentalnie - Vargusia też mogę dać?
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
... Gaga: Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha ! I jeszcze raz: HAHA! HA! :lol::shiny:lol: |
:) No to będzie fantastyczny prezent rodzicom na święta. Ich dwa ukochane wilki.
|
Dopiero dotarlam do domu i odpisuje:
- moze byc kilka fotek ponad limit, byle nie za duzo - moze byc kazdy pies, byle byl wilczakiem :P - prosze o podpisywanie zdjec pelnym imieniem psa i jako spacje _, wzor: blabla_z_peronowki, xxx_atropa_ etc., bedzie mi latwiej nie pomieszac zdjec - wiekszosc psow rozpoznaje, ale... - mamy znajoma drukarnie, ale czekamy w tej chwili na wycene - maja sie odezwac Moja propozycja foty na okladke: http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphoto...75224317_n.jpg |
Braciszek na okładce! TAK!
|
Quote:
Ja juz wyslalam ale nie podpisalam :| |
Okładka super :) To Liskamm??
Ja nie wiem, czy uda mi się wysłać jakieś fotki... do kied zbieranie? Sama nie mam aparatu... część ludzi ma fotki moich dziewczyn, a ja straciłam cały trwardy dysk i czekam na odzyskanie danych :( |
Ja już wysłałam, "ciut" ponad 10;) Wybrałam "ładne", ale dochodzę do wniosku, że to wcale nie są moje ulubione:| Moje ulubione to takie, gdzie Ulvi robi zeza, rozkłada uszy na boki albo marszczy kulfon. Może kiedyś powstanie edycja kalendarza z głupimi minami :stupido
|
Quote:
|
Quote:
http://img201.imageshack.us/img201/9610/dsc4625.jpg Ale wtedy by się rozeszło, że Lupusek hoduje potwory;-) |
A nie hoduje ??
http://img5.imageshack.us/img5/378/6...3014735142.jpg Okladka super :p Gia tak, to Liskamm Bura w takim razie poproszę o pozwolenia na piśmie, bo planuje Ozziego wysłać :) |
Quote:
|
Hahahaha jakie te wilczaki brzydkie:D Słodkie głupki, takie kocham najbardziej:D
|
Quote:
Boskie :rofl3 Avgrunn: Urcia rozpoznam 8) Fakt moglam o podpisywaniu wczesniej napisac, ale musialam wyjechac. Jakby co bede pytac. Mam w sumie dwie oferty na zrobienie kalendarza - musze sie dowiedziec do kiedy chca miec projekt i wtedy bede wiedziec do kiedy maja byc fotki. |
Quote:
A tak serio to jak uważacie! Zależy czy chcecie żeby to był kalendarz czysto czeweczkowy. Jakby co Szasztin ma sporo fajnych zdjęc Bowa. |
Cudne te Wasze wodne potwory :-))
Propozycja okładki - bomba! Moje ulubione, "the best" zdjęcie Liskamma/Magdy! No to ja też przekopię swoje katalogi, może coś ciekawego znajdę. Choć moim zdaniem tu jest kilku naprawdę dobrych fotografów i ich zdjęcia powinny dominować w naszym kalendarzu. |
Quote:
Najfajniejsze są "łapane" w ułamku sekundy: w kąpieli /błotnej też/, skaczące, "latające" /;-)/, "agillitujące", egzaminowane, bonitowane, ogryzające, poduszki rozszarpujące, pochrapujące -właśnie takie jakie wilczaki są na co dzień :twisted: ... Magda -pytasz? Gdyby nie Ty w zasadzie nie mielibyśmy pięknych zdjęć -jeśli masz Liszka dużo zdjęć do wysłanie, to ślij w moim imieniu i z "mojej" puli. ;-) ... A ja się oficjalnie pytam, czy mogę wysłać zdjęcia rodziców Laili: Harki i Irana oraz Qilina? |
Mozna jakiego sie chce wilczaka :)
Jak na razie dotarlu fotki: Fenrira, Uro (tylko 3), Ulvara, Varga, Lokiego (tylko 1 - Magda W. proszona o wiecej :rock_3), Vuko, Łowcy i Nergala. Czekam na reszte :) Dosylajcie tez fotki innych psow jak macie, tylko podpisujcie imieniem rodowodowym. Ja np. mam sporo zdjec psow - nie moich ;) |
hmm a mam w wyslanych wszystkie foty, w kazdym razie wyslalam jeszcze raz
|
Super że zdjęcia Vuko dotarły,może Kasi uda się jeszcze jakieś dorzucić,bo tak naprawdę to Kasia ma najlepsze zdjęcia i dużżżżżżżżo,pozdrawiam:)
|
Quote:
|
Ja wysle jakies Garudy i Luny
|
a na jakiego maila to wysłać, bo próbowałem na gorthan.kennel i dostałem zwrotkę?
|
Quote:
|
Quote:
ALe i tak skrzynka robi zwrotkę, pewnie przepełniona :) |
Się dowiedziałem, sobie przeczytałem.....
Pomysł genialny, jesteśmy jak najbardziej za zamiawiamy już hurtowo ;) Lunek też będzie ;) tylko jakimś cudem wybiorę 10 zdjęć ze natłoku wszystkich :D |
Quote:
Psia mać! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: ...... Wilu -koniecznie zdjęcie Lunko-synusia w ramionach 8) |
Hie hie, może jesiennie z zeszłego roku? :D
https://lh3.googleusercontent.com/-Q...1/DSC_4103.JPG |
:roflmao:roflmao:roflmao:roflmao:roflmao
:twisted: Niezorientowani w rasie patrząc na wyraz twarzy Lunka pomyślą: "biedny upośledzony pies"..... :lol: Zorientowani będą wiedzieli, że wilczak miną potrafi sprawne zmanipulować zakochanego do obłędu Opiekuna...... :twisted: |
Quote:
Na początku zwrotki powinien być taki komunikat: 552-5.2.3 Your message exceeded Google's message size limits. Please visit 552-5.2.3 http://support.google.com/mail/bin/a...py?answer=8770 to review 552 5.2.3 our size guidelines. Odrzucane są wiadomości większe niż 25MB, ale trzeba pamiętać, że załączniki w mailach puchną o około 33%. Dlatego do jednej wiadomości można załączyć pliki o łącznej wielkości poniżej 19MB. |
Postaram się jeszcze dziś wysłać swoje zdjęcia, muszę jeszcze przejrzeć cały 2010 i 11 - a trochę tego jest ;) Na razie mam Liskamma, Loko, Uruka, Ozziego i Peri, a na pewno dojdą też Cayo i Morta.
|
Proszę o informacje, kto i ile chciałby zamówić kalendarzy, gdyby cena była "do łyknięcia" -już pora porozmawiać z drukarniami.
A-ha.... dostałam inf. od Sssmoka, że format kalendarza to A4. |
no my bysmy tak ze trzy na pewno wzieli :)
|
Nie da się zrobić w większym formacie, chociaż A3?
Ja bym wzięła min. 2 szt. |
ja też 2 szt :)
|
My 1 lub 2 sztuki w zależności od ceny:)
|
ja najpewniej 1 sztukę
|
A mozna gdzies obejrzec wczesniej design? :oops:
|
1 szt poproszę :)
|
My pewnie 2 lub więcej, w zależności od ceny :)
A4 o troszkę malutki? Nie za wiele z daleka zobaczę :twisted: |
Ja bym chciała 2, a jeśli byłaby taka możliwość to format zdecydowanie większy niż A4.
|
1 szt...i format większy niż a4..... :P
|
Mi starczy 1 kalendarz, i tez chcę duży;)
|
kalendarz sztuk 1 proszę ;)
|
Sssmoku, dlaczego A4? :)
Takie małe karteluszki w antyramie fajne są dla pastelowych pejzaży, "sierca-skowycznych" "chopinowskich" "kmin"........ Ale wilczaki?:shock: To Liszka, zalegając na kanapie, będę musiała obglądywać w cynglach...... :roll: ....... Mnie też 1 kalendarz styka. :) |
Wiekszy niz A4 i z 4 szt a moze i wiecej.
Ogólnie mówiac - to zajevbisty prezent dla rodzimy i innych znajomych lubiących Twojego wilka. |
Ja tez bym wzięła 2 i najlepiej większe niż A4 :)
|
My 2 sztuki
|
Ja 3 sztuki i fajnie jakby były duuuże :)
|
Ja bym jednak chciała zobaczyć projekt, zanim się zdecyduję.
Moim zdaniem format A4 jest OK na kalendarz z jednym psem; gdy na każdej stronie może być jedno duże zdjęcie. Nie mam pojęcia, jak się może sprawdzić przy takiej "zbieraninie zdjęć", dlatego chciałabym to najpierw zobaczyć, żeby wyrobić sobie zdanie. |
Dla nas 2 albo więcej i większy format:)
|
dla nas 3 napewno jak więcej to potwierdze,większy format
|
Dla mnie 2.
|
Dla mnie 3 niezależnie od formatu ale lepsze byłyby większe :)
|
Quote:
|
Layout bedzie za pare dni. Sorry, ale ostatnie 2 tygodnie spedzilam najpierw w szpitalu, a potem na kryciu i dopiero teraz moge zaczac cos robic.
Moze byc i A3. A4 rzucilam, bo takie byly poiprzednie kalendarze. |
Ja pisze sie na 1. :)
|
....... ...
|
Po weekendzie beda propozycje layoutu.
Nasza znajoma pracownia moze wykonac kalendarze A3: 50szt za ~22-23 PLN za sztukę (do ~27 PLN zaleznie od drukarni) 25szt za ~30 PLN Czas wykonania to okolo 2 tygodnie. Pytanie czy ktos sprawdzal inne pracownie i jakie byly ceny. Te wydaja mi sie przystepne no i mamy niedaleko. |
Mnie się to wydaje przystępną ceną, nie wiem, jak innym. :)
|
Koszt ~30 zł. jest jak najbardziej ok:)
|
Nam pasuje :)
|
mi również, super
|
Nam toże 30 pasuje:)
|
Jak zwykle z opóźnieniem :P
Ja prawdopodobnie min 3-4 sztuki =] Format A3 jak najbardziej wskazany :D w oczekiwaniu na layout ;) cena dobra :D |
cena ok :)
|
Cena OK - czekamy na projekt.
|
Cena nam też pasuje:)
|
Pierwszy szlif - STYCZEN:
http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphoto...19629457_n.jpg Pytanie czy taki styl Wam pasuje. Byl juz czarny i chyba granatowy, wiec teraz czas na cos jasniejszego. Na razie sama gorna czesc ze zdjeciami, bo czekam na plansze od drukarni. Wersja zmniejszona i nieostra, ale mozna sie zorientowac. Mialo byc troche inaczej, ale tablet mi padl :bigcry2 |
Wersja bezsniegowa:
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphoto...84778724_n.jpg |
I jeszcze okladka:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphoto...69029191_n.jpg |
Okładka perfect, styczeń bezśniegowy 8)
|
Piękny Liszkam na pięknej okładce. Jak dla mnie druga wersja ciekawsza. Prezent na Święta będzie idealny!
|
Okładka OK - styczeń bezsniegowy ale z łapkami.
|
Mnie sie bardziej ze sniegiem podoba, bo jest ciekawsze a nie takie puste, no ale wiekszosc decyduje :)
|
Quote:
|
Dodaje jeszcze dwie wersje mniej kontrastowe:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphoto...82285653_n.jpg http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphoto...03813164_n.jpg Napisy moga wydawac sie male, ale jednak to bedzie duzy kalendarz, a poza tym najwazniejsze sa psy ;) Jeszcze makro: http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphoto...12465256_n.jpg Jesli wszystkim bedzie sie podobal ogolny wyglad to zaczne robic nastepne miesiace, zdjecia mam juz posegregowane i podobierane. Mam nadzieje, ze uda mi sie wszystkich "upchnac". |
Okładka super i wersja bezśniegowa jak dla mnie ładniejsza i z łapkami obowiązkowo:)
|
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 05:18. |