![]() |
péče o srst před výstavou
1 Attachment(s)
Oslovuji ČSV výstavní matadory s prosbou o radu: chystám se v zimě s kotcovým psem na výstavu (první). Letos na svodu jsem psa před akcí nevyčesávala, nebylo co, a že je špinavý (bílá nezáří), jsem neřešila. V lednu bude zřejmě blátivo a pes, který se s ostatními členy smečky válí v zápalu hry denně po zemi, bude hnědobéžový, nikoli šedobílý. Je tu někdo, kdo vystavuje kotcového špinavce? Mám ho vykoupat a na noc před výstavou nechat uschnout v teple? Poraďte. Myslím, že od bytových psů je rozdíl dost patrný (ale zase má výhodu nádherné bohaté srsti s límcem). Díky :-)
|
Quote:
|
Re:
Danielo,
díky - fén mě nenapadl, to je dobrá pomůcka - nechce se mi kotcového divocha tahat domů, abych ho nemusela pořád sekýrovat (slon v porcelánu, navíc teprve roční). Jestli fén zkusím, bude to asi dobrá podívaná :-) On Shadow bude oproti některým jiným psům vždycky vypadat trochu "špinavě", například při společném hraní s Dantem od vás vypadal Dante jako sněhová vločka a Shadow jako ušmudlaný ovčoun. :-) |
Juliano, Tvého pejska neznám tak těžko říct, ale ta různá intenzita bílé u různých psů je dána i geneticky. Takže ani pes žijící v bytě nemusí víc svítit než pes z blátivé zahrady. U nás stačilo vždy jen vyčesat.
Zkus ho vysušit a vyčesat. Pokud je hodně špinavý tak bych použila suchý šampon, ale fénem ani koupelí (mimo té dobrovolné v řece) bych ho netrápila. ;-) |
Quote:
Suchý šampon je krajní řešení. Srst po něm nevypadá tak pěkně jako po umytí. Co se Danteho a tvého psa týče. Dante má světlé znaky bílé, kdežto tvůj pes může mít vzhledem k barvě otce nádech do žluta, což samozřejmě není na závadu, ale je fakt že čistě bílého z něj v tom případě neuděláš ani šamponem ;) P.S. Názory na přípravu psa na výstavu jsou různé. Pro mě je to ale soutěž krásy a vykoupaní psy působí často efektněji. |
Quote:
|
No ten náš bahňák se taky věčně válí někde v bahně, celou procházku se rochní, zvlášť teď, když slezl sníh, stačí i jen obejít blok a má celý nahozený podvozek... ale stačí hodinka, dvě v kotci a už je zase čisťoučký:) Minule jsem ho na doporučení Daniely taky zkoušela trochu umýt na bílých částech, ale nějak jsem ani nepostřehla rozdíl:D Koupání bytostně nenávidí, ale když je potřeba, tak to musí zvládnout (beztak ho koupu každou chvíli, protože se furt válí v h...), aspoň si zvykne... fénovala jsem ho jednou a kupodivu mu to nijak zvlášť nevadilo, akorát ho nebavilo stát na místě a držet. Jestli bude v Brně takový sajrajt, jako je teď tady u nás, tak hlavně vezmu hadr s sebou, jinak bude černý, jen přejde parkoviště:)
|
Quote:
|
Quote:
Před bonitací jsem Bena neuhlídala a on se vyvável večer před ní na pomočůvkované louce, musela jsem vykoupat ráno před odjezdem a kdyby to z něj ještě nebylo cítit, tak by mě bonitační komise snad ani nevěřila že je čerstvě vykoupanej i tak přemýšleli jestli mu do kodu nedat otevřenou srst....takže za mě před výstavou nekoupat! Případně jen otřít vlhkou hadrou a vykartáčovat... |
Quote:
No tak já mám fenu, která skoro žádnou srst nemá, na výstavách dostávala od podzimu VD, protože nemá hustou podsadu, spíš to vypadá, že nemá žádnou, bylo nám to doporučena proto, aby to vypadalo, že má víc srsti... |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
sněhová vločka? To je hezké, to mě nenapadlo :) , je pravda, že s tím problém nemáme. Když se Dante při procházce někde víc zaneřádí tak ho u nejbližší vody vymáchám co to jde. Vypadá to tak, že on do vody vleze jen tak s vodou pod břicho, aby se neřeklo a zbytek očisty je mě, ve finále jsme mokrý oba, jen já mám lepší pocit... Dantemu je to fuk a za chvíly vypadá uplně stejně. Jinak běžná špína a bahno opadá a po vyčesání je vše OK. |
Quote:
|
Quote:
|
[quote=Kometa;416922]A jde vám to umýt?
Šikula. Asi máme míň kvalitní trus:oDD Je v kotci, takže smeju jen to nejhorší, stejně pak smrdíme obě. Nemám možnost jí vzít do sprchy a do šamponu. Ale asi už jsem otrlá. Rybinu neřeším už vůbec, ale fakt je, že občas v hospodě protestujou co je to tam za mokrého smrdutého psa:p |
Quote:
Spíš jsem se ale ptala na to, jestli vystavovatelé vlčáků řeší vyloženě špinavou srst (bláto, hlína apod. v podsadě), protože můj osmiletý tervueren nic takového nepotřeboval, je zlato-mahagonový a v tom se ztratí všecko. :-) |
Quote:
Jiný ho na výstavu připraví jak jen to nejlépe dokáže. Kdybys věděla, čeho jsou všeho lidé schopní ... hodně výstav už jsem odběhala ... Pokud používáme přrostředky povolené, což mytí bílých znaků dozajista je, nevidím žádný problém. Kdo chce jen česat ať jen češe, ale velké výstavy jsou skutečně o něčem jíném ;) |
Quote:
Mimochodem, jedete někdo 7.1. do Brna? Neměli byste místo v autě pro 1osobu a 1 roční štěně, naprosto bezproblémové? Přispěla bych na benzín. Pojedu z Berouna... |
Quote:
|
Quote:
Díky za názor, Danielo i ostatní, takhle jsem to nějak potřebovala vědět. :-) |
Quote:
Moje názory s mytím zní evidentně extrémně :lol: až extrémisticky ale já se výstavám opravdu věnuji a vím jaké divy se se psy někdy provádí aby byli skutečně NEJ :) Stačí jedna výstava v Itálii a člověk si připadá, že nastoupil s umouněným šmudlou :))))) |
Quote:
|
Quote:
Jinak někteří vystavovatelé myjí a češou celý týden před výstavou, a slyšela jsem o pudrování, domalovávání očí, zastřihávání chlupů na bříše a ocasu... někdo výstav znalý mě jistě pro inspiraci ostatních může doplnit. |
Quote:
|
Quote:
Někteří majitelé jsou skutečně schopní dělat divy, aby byl jejich pes ten nej :) P.S. Nemyslím, že by výstava byla pakárna. |
Quote:
ještě se vás zeptám na jednu věc: u většiny plemen je výstavní kondice v podstatě lehká nadváha (kromě labradorů, kde jde spíš o těžkou nadváhu). Jak je to u vlčáků? Můj pes je z běhání ve spřežení nasvalený a pružný, ale má tzv. sportovní kondici, tj. ani gram navíc. U plemen, které jsem vystavovala dříve, by byl označen za hubeného, ačkoli mu žebra nelezou, protože prostě výstavní kondice zahrnuje vrstvu tuku na bocích. Díky. Jinak si myslím, že pokud se někdo výstavám věnuje, tak by byl hloupý, kdyby si psy nepřipravoval, samozřejmě přirozeně, ne chemií. Ale je pravda, že zrovna čs.vlčák má oblíbenější místa na světě, než je kobercem potažený výstavní kruh. Na druhou stranu, když je se svým pánem, tak může být rád kdekoli. :-) |
Quote:
Já nevím, jak ostatní čévéčka, ale Dinga výstavy ohromě baví... jinak bychom tam ani nejezdili... sice trochu drahá zábava, no... ale potká tam spoustu kamarádů, sourozence... celý den si to tam užívá, jako málokde jinde:) Užívá si to i v kruhu, akorát trochu jinak, než bych si to představovala já:D Ale on je hrozný exhibicionista, takže ho to baví ve všech směrech:) |
jak to tak ctu,tak me napadlo,ze bych mozna ze zvedavosti jednu vystavu,az bude v Praze samozrejme ,zkusit. Kondici ma arwen pravdepodobne vystavni.Neni tlusta,to ne,ale zadny hubenour.8) A poradne ucesat by potrebovala jako prase drbani.Ma ale zajimavou barvu,tak by me i zajimalo,co by rekl rozhodci.Ale muzou se vubec vystavovat psi s DKK?
|
Quote:
Jasně že čsv raději běhají po lese, ale já jsem toho názoru, že výstava jednou za čas nikdy nikoho nezabila. Výstavy jsou často jediná šance jak si psa prohlédnout, zjistit jak se chová a případně přemýšlet o jeho využití pro chov. To samé platí o fenách. - Teď myslím samozřejmě chovatelsky ;) Na výstavách potkáte spoustu stejně postižených lidí a i když nechcete svého psa zrovna vystavit, můžete si přijít jen popovídat. |
Quote:
|
Někteří lidé to u svých pejsků opravdu řeší až moc. Myslím, že ČSV jsou prostě přírodňáci, takže pudrování srsti patří do baroka :-D.
Já čubu koupu jenom, když je z ní už opravdu hliněný vojáček, nebo když se v něčem vyválí, třeba jako dnes :-(. Ale máme to štěstí, že do vody se žene dobrovolně. Pokud nestihnu zavřít dveře do koupelny, je se mnou okamžitě ve vaně, nebo sprše. Jinak já srst udržuju jen kartáčováním, vyřadila jsem po sobě kartáč s přírodními štětinami a tím to jde jedna radost. Srst má ale jinak nějakou samočistící, nebo co. Stačí jí nechat uschnout v kotci a za hoďku to všechno opadá samo. Taky jí přidáváme do jídla pivovarské kvasnice, ty mám pocit, že také konají své. |
Julie, prosim nestrihaj a neprifarbuj ;)
Suhlasim s tym ze CVcka su samocistiace, ale z vlastnej skusenosti viem aj to, ze ten prach sa im v srsti usadi a pri dotyku ostava na prstoch. To nieje zrovna dobra vizitka vystavovatela, ak sa rozhodca rozhodne vyskusat kvalitu srsti rucne... Mam skusenost ze sprcha iba vodou (bez samponov) nerobi v kvalite srsti vyrazne zmeny, takze na odstranenie prachu by mohlo pomoct, na druhej strane za noc v kotci sa toho moze zas nieco nachytat, takze by som to este poistila vlhkou handrou pred vystavou. Na druhej strane s Freikou na take veci vacsinou aj tak zabudnem mysliet, som rada ked si spomeniem pribalit vystavny obojok a voditko nech nevyzerame jak burani... |
Quote:
správně jsi odhadla, že pudrování a salónní péče je přesně můj styl :) Asi ho trochu pročísnu a nebude-li mrznout, tak i opláchnu břicho, ale jinak ho nechám. Je to kotcoun, tak ho nebudu mučit. Co je nejlepší na předvedení, stahovák a nějaké měkké vodítko do ruky? Mám po koliích a belgičácích textilní výstavní vodítka, ale to by se asi rozlítlo na tisíc kousků okamžitě, během jednoho Shadyho skoku :-) Je to telátko. |
Ja pouzivam kratku stahovaciu retiazku zapnutu na nestahovanie (najblizsie k sperku ako existuje) a tenke cierne nylonove voditko. Ale to ma len v kruhu lebo mam strach ze sa vrhne na nejaku suku a retiazku pretrhne. Takze uz sa mi stalo aj ze do zaverecneho kruhu nastupila s obycajnym obojkom a voditkom, lebo panicka je sklerotik.
Hlavne si to obaja uzite! Slusny obojok a lusne neroztrhane voditko je myslim uplne v poriadku. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
Navíc kdo chce líp udat štěňata, holt frčky z výstav potřebuje. Na té jedné výstavě, co jsem byla, jsem tímto bohužel viděla i zvířata, která se spíš tvářila, že by v tu chvíli byla radši kdekoliv jinde, než že by si ten šrumec užívala. Pro chovatele jsou určitě výstavy nedocenitelné v poznávání jiných psů, jen je škoda, že k tomuto účelu nestačí svody a bonitace. |
Quote:
Podle mě je logické, že štěňata po takových psech se potom lépe udávají. Stejně tak obdivuju lidi, kteří se svými psy cvičí a snaží se prosadit zase v tom je jim blízké. Já nemám v povaze vynášet soudy o něčem co mě osobně nic neříká a jsem ráda za každého majitele, který je ochoten se svým psem dělat víc než jen chodit na procházky. |
Výstava je cenná socializační zkušenost. Pes se učí trpělivosti, má příležitost k mnoha kontaktům, musí se srovnat s davy lidí i psů. I když to psa nemusí bavit, je to prostě dobrá věc - a stačí se přijít jen podívat, pěkně si celou výstavu projít a protáhnout psa všemi těmi davy.
Pro majitele pejsků s řidší srstí, zkuste pangamin (pivovarské kvasnice), koupíte balíček v lékárně snad za 20Kč, dávkování jako u lidí (podle váhy) a kvalita srsti se určitě zlepší. |
Daniela, prosim ta pouzivas nejake specialne psie sampony? Dakujem
|
Quote:
|
Quote:
Ale vím, že tohle opravdu nezměním, a že -jestli bude možné Rakše dopřát štěňata- pokorně naklušeme zkusit znovu štěstí na nejbližší možné pakárně :D Já mám v povaze vynášet soudy o všem možném, ale nechtěla jsem tím nikoho urazit a omlouvám se, pokud se tak stalo. Co mě zajímá je diskuze, ne urážení. |
[quote=Czertice;417899]M Jen mi příjde škoda, že zrovna výstavní tituly díky poptávce mohou zásadně ovlivnit chov.
Propagace:rock_3 Můžeš mít sebenadějnější štěňata, ale když o nich nikdo neví, těžko se pohrnou zájemci. A to není jen o výstavách-třeba když půjdeš do soutěže typu Československo má talent něco předvést s Rakšou a zaujmete, štěňata ti taky řekla bych půjdou na odbyt líp, než když je budeš mít doma na dvorku a nikdo tě nebude znát;-). A k těm frčkám z výstav-taky znám Kateřinu Neumannovou, že vyhrála závod, ale kdo byl sedmnáctej si vážně nepamatuju:roll: |
Quote:
P.S. Štěňata po Neumannce bych fakt nechtěla, sorry:D |
Já to shrnu. Svůj první vrh jsem velice těžko prodávala a nemohla jsem si mezi zájemci příliš vybírat - což bohuže přineslo své ovoce :|
S Tajgou jsem mnoho výstav neabsolvovala a Carr byl v té době neznámý pes. Tenhle vrh se ale povedl a někteří psi z něj udělali mojí chovetelské stanici později velikou reklamu na výstavách. Při dalších vrzích byl výběr majitelů (neboli počet zájemců) už zcela o něčem jiném ... a v tom cítím to hlavní pozitivum. A Srdcerváč je pro mě můj nejlepší vrh ale vzhledem k tomu, co píšu výše, jsou paradoxně někteří psi z tohoto vrhu pro chov ztracení. Když vidím pěkného psa nebo fenu z "konkurenční" chovateslké stanice, vždycky majitele přemlouvám ať zvíře vystaví. Ale už to dělat nebudu. Ušetřím si pak čtení podobných poznámek (pakárna atd.) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Celkově čím více je konkrétní zvíře vidět (ať už na výstavách, nebo cvičácích či různých akcích), tím větší mají jeho potomci šanci na dobré umístění. Akce kde je více lidí, jsou v tomto směru chtě nechtě přínosnější..zdá se. |
Quote:
Jsou frčkami potvrzení krásní vlci to jediné, co má v budoucnu z čsv být? Nechat to v rukou hrstky rozhodčích? O tom jsem si chtěla přečíst názory. Změnit svět fakt nedovedu, ale povídat se o tom jistě dá:] |
Quote:
2.věta - v čr je chov řízený, takže ne. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
[quote=mája;417969]Ono totiž záleží, jaký zájemce si představuješ. Jestli chceš prodat pokud možno cizincům, tak ti holt nic jinýho než výstavy nezbývá
No nebo možná ještě účast na světovém mistrovství v nějaké disciplíně se psem - ale to jsme zase u výcviku (nejen poslušnost, mezinárodní soutěže jsou přece i pro záchranáře, stopaře, agility...) ale vážně jsem asi nepochopila dotaz, tak souhlasím toho nechat, protože mě upřímně nenapadá žádná akce na kterou by někdo jel za psem přes půl Evropy a nebyla to výstava, výcvikové závody, nebo nějaká psí akce typu sraz. |
Nejak sa nam to tu zvrhlo :(
Obavam sa ze vzhladom na navstevovanost vystav a ostatnych organizovanych psickarskych akcii beznou laickou verejnostou a tendenciam ludi venovat sa tomu v com maju sancu uspiet, budu tie vystavy asi vzdy najvacia propagacia plemena. Kym su rozhodcovia aspon ako-tak kompetentni tak to nevidim tragicky, samozrejme by som tiez bola radsej keby nase psy bolo vidno aj inde. Ale to je aj na vas beznych majiteloch, ci svojho psa vezmete kamkolvek vas to taha, alebo sa s nim schovate doma na zahrade alebo v lokalnom parku kde vas uz kazdy pozna. Kazdopadne, Julii a Shadowsovi blahozelam k vystavnemu uspechu a drzim paste v buducich snahach. A vzhladom na dalsiu temu tejto diskusie zelam tiez vela uspechov v dogtrekoch, mushingu, stopach a obranach! |
To jsou věci :-)
Téma trochu odbočilo, tak zpět k tématu:
Danielo, nakonec jsem Shadowse před výstavou přecejen osprchovala (bez šamponu, zato jsem ho pořádně vydrbala rukama), a světe div se, on byl o odstín světlejší :-D Dostal svého prvního CAJCe, tak to bylo zadostiučinění za to, jak strašně tam "trpěl" - je zvyklý na práci v zápřahu a sportovní kynologii, takže nechápal, na co tam celý den čekáme (před námi asi 200 bíglů), a proč mu ten chlap v kruhu sahá pod ocas, to ho hodně nakrklo. :-) Na přehlídku národních plemen šel už úplně gumový. Jsem přesvědčená, že pokud psi nežijí u fanatických vystavovatelů, kteří je tahají po halách v klecích a neznají les a hraní a vítr apod. (myslím opravdu ortodoxní vystavovatele, držící psy pouze a jen na výstavy bez ohledu na jejich potřeby a temperament), je výstava změna, zážitek a pro kynologicky zaměřeného majitele i takový "svátek". Moc by se mi líbilo, kdyby víc lidí s vlčáky cvičilo, protože na to mají, ale třeba to přijde... |
Quote:
|
Quote:
Gratuluju! |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
He a já myslela, že jen naše kočička je blázen. Taky pořádně nenasrstila, jen trochu zadek, protože to je jasný, kdo by seděl na studeným a trochu krk, ale jinak nic extra. A to je skoro celý den venku. |
Uši a zuby před výstavou
Když jsme u těch výstav a předvýstavní péče o psa - čistíte někdo uši psovi? A zuby? Jaké přípravky/kartáčky používáte a jaké s nimi máte zkušenosti? Necháváte někdo čistit psovi zuby laserem před výstavní sezónou?
|
Na výstavě se u čsv míra bělosti zubů neposuzuje, nebo jsem se s tím alespoň nesetkala. Kontroluje se, jestli má pes všechny zuby a jaký má zkus. Pokud zub chybí, je potřeba doklad od veterináře, že o něj pes přišel úrazem nebo zákrokem - že to není vrozená vada.
Psovi zuby čistím, protože máme doma velmi tvrdou vodu a hodně se mu na nich usazuje plak i přes každodenní hlodání kostí, klacků, žvýkání atd. Používám na to svůj starý vyřazený ultra měkký zubní kartáček cura prox a dětskou zubní pastu perličku (neobsahuje fluor a psovi je její chuť příjemná, na čištění se dokonce těší). ČSV je přírodní plemeno, tam nikdo neočekává, že bude mít oči nalíčené tužkou, vybělené břicho, zastřiženou špičku ocasu, nalakované drápy a vybělené zuby. Propána, vždyť plemeno více přírodní je opravdu těžké najít, kdo by ho chtěl znásilńovat takovými procedůrami?:evil: |
Quote:
I když máme přírodní plemeno, tak by mi stejně bylo hloupé ukázat např. na mezinárodní výstavě psa s hnědými zuby (stejně tak třeba vodítko špinavé, své oblečení chlupaté...). Obdivuji ty, kteří předvádí v obleku a zvládnou zůstat za celý den čistí. |
No, zubním kartáčkem už vzniklý plak do běla nevyčistíš. To bys musela na veterině a dávat psa do narkózy kvůli výstavy by mě ani ve snu nenapadlo. Víš jak náročná je narkóza na játra a jak celkově zatěžuje organismus? To bys svému psu kvůli takové malichernosti jako jsou bílé zuby na výstavě, kde bělost zubů není určující faktor, udělala? :shock: Stejně by mu za pár týdnů zase zhnědly, jestli k tomu bude mít sklony - záleží také na složení slyn.
No hrůza, co si lidi kvůli výstavě nevymyslí... :( |
Znám jednu paní chovatelku jorkšírů, která před výstavní sezonou nandá všech deset trhačů do auta a jede s nimi na veterinu čistit zuby pod narkózou...
Nevím, to by nám musel tady odpovědět někdo z rozhodčích posuzujících ČSV, jestli jeho úsudek a posudek ovlivní to, když krasavec v nejlepších letech na něj otevře při kontrole zubů tlamu a vyvalí se zápach a zuby jsou spíš hnědé než bílé...:shock: |
Když bude Karkule dostávat pravidelně kosti, bude mít zuby jak z alabastru. To neřeš, na výstavě se posuzují jiné věci než barva zubů :)
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 19:23. |