![]() |
Výsledky klubové konference KCHČSV v ČR - bonitace
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
:rock_3 |
Quote:
Jinak už jsou updatované i kontakty na výbory. :wolf |
Quote:
pre to neni to realna reakcia povahi a ... :) :rock_3 |
Civil těžko bude riskovat, že ho pes při náznaku útoku sejme. Já bych do toho teda nešla.
:wolf |
Quote:
|
Ano, Daivo, protože psi, které jsem viděla na videu i na živo podle konceptu, který si tak žádáš Ty, se na útok bohužel ani náhodou nevzmohli... A navíc "útok" na psa se prováděl na bezpečnou vzdálenost skoro 5 metrů. Tak do toho bych šla pak taky :D (raději bych nechtěla vidět, co by se těm psům stalo, kdyby na ně bylo doopravdy zaútočeno). A ještě na druhou stanu. Sebevědomý, vyrovnaný pes - typický Of - bude ze způsobu provádění povahového testu, který Ty tak prosazuješ, mít akorát tak srandu. Proč by se měl vlastně vzrušovat nějakým směšným človíčkem, který kolem něj jde vycházkovým tempem a z 5 metrů na něj udělá "ty, ty, ty" klacíkem v ruce? U takového testu musí skutečně vyrovnaní a sebevědomí psi dopadnout jako "flegmatici", protože naprosto logicky nezaznamenají sebemenší popud k tomu, aby se vzrušili :(
Daivo, já Tě beru ;), ale v něčem máš podle poněkud zcestné názory, nezlob se ;) |
Helenka videla bonitaciu na LT? myslim ze nie :) atak neni z 5 metrov ( moze to mate na cz, ked uz tak to chovoris, nevim)
ja niezlobim sa :) prostu nie vierim v ten to test ako test naturalnej povahy :) a teras ked je to napisano ze IDE figurant a civil :) robi sie veeelmi veselo no to treba dodat ze v povaze pies MA UKOUSNUT clovieka - bude v tedy NORMALNY test povahy :) u nas je jedna viec, psy u nas NENI trenovane na figuranta a na bonitacju, co je udelano na cz :) to kedy mami verit ze ten to pies ma realno Of ked je vytrenovany :) ked uz tak je to udelat ako maju v ZTP :) to bude normalny test povahy u pracovnich psov :) a teras... je len specialka vytrenovanych psov, i nic to dobreho nie daje ani psu ani informacii pro psy :) videla czeskich psov z Of ktery max maju len Od :) nebo .. aj horse hodnotene :) no to je moje myslenki :) ja to ne cely klub :) ktery vi lepej :) |
Quote:
Doufám, že sem svou myšlenku, sesmolila aspoň trochu srozumitelně. |
Daivo jak to chceš udělat líp? To chceš vlčáky před figurantem do bonitace schovávat? To, že to má někdo nacvičený jsou výmluvy... cvičit to může každej a pokud máš fakt jistýho psa, tak to prakticky ani nepotřebuješ. To, že se pes seznámí s civilem by mohlo eliminovat třeba hysterickou reakci na figuranta u psa, se kterým se cvičilo špatně.
|
Quote:
Jestli tomu rozumím dobře, tak se jedná hlavně o reakce psů na figuranta kterého oni dobře znají, jelikož u toho samého cvičí..Nejde tedy o to, psa před figurantem do bonitace schovávat, ale o to že pes se může chovat jinak k figurantovi jemu známému oproti figurantovi, kterého uvidí prvně v životě. |
Tak ten můj není zvyklej na jednoho figuranta, viděl jich víc různých a na všechny reakce prakticky stejná. Ale je fakt, že jsem ještě neviděl psa, kterej by byl s figurantem kamarád a civilní člověk by pro něj byl problém. Ale stát se to může a tenhle test by na to měl upozornit. Stejně tak ale třeba skupinka... je tam někdo, koho pes zná a je to vcelku v suchu. Pokud na to ten pes má.
|
Quote:
Tak či tak je to asi jedno, jestli už se tato úprava bonitace nějak odsouhlasila. Myslím si, že povahu psa zná opravdu jenom jeho majitel (i když už mi nejeden člověk tvrdil, jakou má Sofa povahu..nemluvím o zkušených chovatelích/majitelích - tam to beru jinak) a bonitace je dost o štěstí. Ale to je jen můj názor. |
Já myslim, že pes není stroj a i sebevědomej pes bude reagovat na jednoho civilistu tak a na druhýho jinak. Jde hlavně o to, aby reakce byla přiměřená. Navíc by měl mít pes možnost opřít se o reakci majitele, tzn. civilista přjde, pozdraví, ty odpovíš, podáte si ruce a pak teprv seznámení se psem. Akkon třeba nemá moc rád, když mu někdo nesedne a aniž by vůbec mluvil se mnou, začne sahat na něj... vůbec nejlíp seshora na hlavu a korunovat to nejlíp stažením ruky zpátky a zkusit to znovu.
|
Daivo, viděla jsem bonitaci v Hronci :) (a i mám některé psy nafocené - raději jsem šla ale pak pryč....) Rovněž jsem viděla video z bonitace přímo Tvé feny... Nechci to raději moc komentovat, ale zadaná povaha Oh mi vyrazila dech (což neznamená, že to byla jediná povahová známka, která mi kdy vyrazila dech).
Jinak navázání kontaktu s civilem má eliminovat zkreslení reakce psa díky figurantskému obleku (a co si budeme povídat i díky jistému stylu pohybů, který figuranti v obleku mají a který prostě JE jiný, než způsob pohybu normálního "civila"). Jinak já osobně naprosto nesouhlasím s tím, aby pes prováděl útok (byť jednou za život na bonitaci) na osobu v civilním oblečení. Důvodů k tomu jsou desítky. A rovněž zastávám ten názor, že pracovní plemeno má mít takovou bonitaci, která prověří i jeho schopnost se na daný test povahy připravit a tedy se pes na tuto bonitaci má připravovat (neb to je plemeno, se kterým má být možná práce a spolupráce včetně učení nového). To, jestli se kouše nebo nekouše do rukávu, už v tomto případě nevidím jako zásadní rozdíl. V Roudnici jsou k vidění bonitace prováděné vždy opravdu dost tvrdým způsobem (zaplať pánbu za ně) - figurant na psy vyvíjí skutečný nátlak a tohle rozhodně pes se slabou povahou bez ztráty kytičky neustojí... Druhou věcí je, že na bonitaci by se mělo chodit s opravdu povahově vyzrálým psem - což je kolem tří let (bohužel, tak pozdě...) A vím, proč to říkám - sama jsem udělala tu chybu, že jsem bonitaci zbytečně uspěchala. Prověřování vrozených vloh je věc pěkná, v praxi však velmi těžko realizovatelná (každý pes je krom genetiky ovlivněn ještě podmínkami, ve kterých vyrůstal a žije), takže potom jsou nějaké řeči o "natural testech" a "natural povahách" s prominutím bláboly, nezlob se Daivo. Už jsem Ti to psala jinde - jestli chceš fakt "natural" projev, tak psa zavři do bonitace do kůlny, nechoď s ním mezi lidi (aby si náhodou na ně nezvykl a neprojevil pak tak naučenou reakci při navazování kontaktu) a neuč ho žádné manipulaci, ať se "natural" projeví při kontrole zubů a měření... Zašla jsem do absurdity, ale bohužel - stejně absurdní je Tvůj názor... Ale no flame ;) |
Quote:
Stejně tak první část u kolíku - kontakt s civilem je přirozenější než kontakt s figurantem a to hlavně pro psy, kteří jsou trénavaní na obranu. Jak píše Helena, kdyby na mé psy hrozil civil s klacíkem z několika metrů asi by jen valili oči co ten strejda chce. |
Helenko ked uz tak to hovoris :) nie budu viacej pisat, uz aj tak czeskie znaju lepej co je co a ako ma vypadat a cevecko a jeho povaha ( hmmm no pre co v takim to mnoho liudi maju zabavu ked pozera na czesku bonitaciu? a?)
no ja to pekne chtela pri etom videt ako czeskie vlcaki udelajut kousanie na figuranta, uz malo chybi vam na to :) v tedy to bolo normalny test a nie to co teras mate :) no Helenka, ja aj dalej budu verit v slovacki test a nie v czeski :) mi to civil figurant je blbost a vyzdy tak to bude, sory , no... kazdy pes umi reagovat na figuranta ako treba, a udelaj to z civilem. no aki uz vidim :) ja tu nie mam hlasu :) no nic mi to nie chybi :) ja vim to co ja vim a vidim :) daniela to v takim to prypadi ten test JE pre NIC :) len zabava pro psy nic viacej :) |
p.s. Daniela dakujem za ten to post velmi dobre pokazuje aka je bonitacja na cz :) mi to i bylo potrebne. dik :)
|
Výsledky klubové konference KCHČSV v ČR - bonitace
Quote:
Přijď a zkus, není nic jednoduššího, uvidíme, jestli se budou tví psi bavit. Viděla jsem bonitace v Itálii a Slovensku a obě byly zase z mého pohledu O NIČEM v porovnání s tou českou. Chválit československého vlčáka za útok proti civilní osobě je hodně nebezpečné a já doufám že k tomu u nás nikdy nedojde. |
Quote:
|
OK Daivo, rádi Tě v Roudnici i s Tvými psy uvidíme ;)
Mimochodem, když jsme u těch bonitací - to vážně tímto způsobem odebíráte míry na oficiálních bonitacích??? :shock: :shock: šířka hlavy: http://www.wolfdog.org/drupal/cs/gallery/pic/135530/ ...a šířku hrudníku: http://www.wolfdog.org/drupal/cs/gallery/pic/135535/ (btw - nevím, kdo to na té fotce odebírá ty míry a kdo to celé měl na starost, ale tušíte, co je to hrudník?) Když tohle vidím, tak se vlastně už nedivím těm názorům na jediné správné provádění povahového testu... :rolleyes: |
ja mam slovenske bonitacje a take to budem delat :) pre to ze tam umi psy merit, a ked pes ma chybi to je zapisane, i pes z 51 % nebude mit P1 :)
Helenko :) myslim ze ja a moja komisia vi anatomiu psa lepej niz inne :) |
Proti půdovním bonitacím jsem měla taky námitky. Moje fena má Oh (jsem za to vděčná) ale defacto kvůli tomu, že figuranta zná (obrany s ní nedělám, jen na táboře) a od začátku od něj čekala "útok". Tudíš se s ním nešla kamarádit. Lidé v civilu jí nevadí, spojuje si oblek s kousáním. A také hlavní problém podle mě byl, že figurant opět navazoval se psem kontakt po prvním útoku, když byl bez majitle. Sice z bezpečnější vzdálenosti, ale i tak. Což si moje fena taky nenechala líbit.
Myslím a velice to schvaluji, že tato verze povah bude neobjektivnější a nejlepší, jelikož se pes půjde přátelit s "normálním" člověkem, a pak na něj zaútočí figurant, poté odchází majitel a na psa se útočí opět (už žádné seznamování jako předtím, moje fena už mu podruhé nevěřila a štěkala). Což si myslím, že bude opravdu nejlepší. Delegátům děkuji za schválení !!! :klatsch:klatsch:thumbs:thumbs:cool3 |
Quote:
To by se muselo bonitovat uprostřed davu a v dopravních prostředcích. Tam se podle mě povaha ukáže spíš. Kolik psů žije na vesnici, kde je 100% a ani cvičák či figurant je nevyvede z míry a při výletu po centru Prahy lezou strachy po zdech.( To je nadnesené, ale mají ocas mezi nohama a nervně se rozhlížejí kolem sebe, a při neobvyklým zvuku šílej) |
Quote:
Daivo, myslíš že je dobré nechat psa útočit na civilní osobu? Případně ho za projevenou agresi chválit? |
Quote:
|
Quote:
|
to je krasne :) ok koncim to :) ked uz na cz mate taki regulamin to ok :) pro mne to nerobi problemu
Helenko jest jedno :) uz teras vim pre co take velke te ceskie psy - ked oni su tak to mereni http://www.wolfdog.org/pics2/2009/10...27-3629927.jpg a mate pekne mocne hlavy ked rozhodca boji sa do psa prijst :) http://www.wolfdog.org/pics2/2009/4/...523-937617.jpg i dobry format u psa http://www.wolfdog.org/pics2/2009/4/...40-8393562.jpg http://www.wolfdog.org/pics2/2009/4/...25-4917745.jpg a tu je komisia ktera dobre vi anatomiu psa i z teho ma dyplom magistra :) (i sama meri sveho psa) Helenko sama vidis - fotki je jedno :) a realita je inna :) |
wolfin dostanu to vysvětlení v čem je bonitace na slovensku lepší? Ráda bych se dozvěděla něco nového.:) a nemluvímo měření, ale o povaze.
|
pytaj teho slovackieho kluba ja som z Litvy :)
a jeste- pre co czeski klub nie libi kedy rozhoduje bonitacje rozhodcy z SK? ja citam to co piset niektere web stranki o tym- slovak ked udela bonitacje to je zle - a pre co? |
Quote:
|
Daivo, děláš si legraci nebo to, co uvádíš myslíš fakt vážně? :shock:
Já jsem se Tě ptala, jestli tímto způsobem opravdu měříte? Neodpověděla jsi mi, bohužel - místo toho jen fotky zachycené v naprosto pitomém okamžiku (CHS Norský vlk promine - to není nic proti fotce - jen proti způsobu, jakým byla v této diskuzi použita) a s ironickým komentářem. Quote:
Já bych to brala, že to jako má být demonstrace toho, jak může být fotka zavádějící, to bych ale nesměla vědět, jak na anglickém fóru a bohužel i na živo na různých akcích dehonestuješ a pomlouváš české bonitace a psy... (bohužel to neděláš sama, to je pravda...) Já nechci přecházet do osobní roviny, ale prosííím - zkus trochu sebereflexe... Moc, moc díky... Helena |
Quote:
Slovenští rozhodčí posuzovali české bonitace opakovaně - a podle mě kvalitně. Nikdo proti jejich posuzování nic nemá - proč tu zkoušíš něco takového lidem podsouvat? (Jestli jsi našla na nějakých soukromých stránkách kafrání nějakého šťourala, je mi docela líto, že z toho odvozuješ oficiální postoj českého Klubu ke slovenským rozhodčím). Jinak ono to není vždy technicky možné zajistit, aby k nám slovenští rozhodčí stále jezdili posuzovat. (A ani nevím, proč by české bonitace měli posuzovat permanentně - ale na prostřídání? Proč ne? Jen to není pro Klub zrovna levná záležitost...) |
Quote:
Nevím co pořád řešíš? Co je to za nesmysl aby byl kontakt - útok - kontakt - útok ?? když na trebe někdo zaútočí půjdeš se s ním znova kamarádit ?? Proč by jsi to dělala, když jsi v něj ztratila důvěru. |
Quote:
Helenko, dobra uz dobra, odpadam uz... czescy vsehno vi lepej :) ;) |
Quote:
|
Quote:
|
Vsem pekne dakuje za diskusje, byla velmi dobra a potrebna zeby lepej vedet aki regulamin je na cz a sk :)
pekne dakujem a prajem dobreho weekendu :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Moje fenka se k cizím chová stylem, že obvykle oparně natáhne hlavu, olízne nabídlou ruku, ale sahnout na sebe nebo něco takového ani omylem, drží si pořádný odstup. Tak mě zajímá, jak se toho hodnotí?
|
Daivo, prosím - ještě jednou a naposledy:
ŽÁDNÝ SEBEVĚDOMÝ, VYROVNANÝ A SPRÁVNĚ SOCIALIZOVANÝ PES, KTERÝ JE NAVÍC CVIČEN V OBRANĚ (což by nemělo být u pracovního plemene důvodem k údivu), NEBUDE REAGOVAT NA ČLOVÍČKA V CIVILU, KTERÝ SE K NĚMU PŘIBLÍŽÍ VYCHÁZKOVÝM TEMPEM NA NĚKOLIK METRŮ A MLČKY UDĚLÁ TY, TY, TY VZTYČENÝM KLACÍKEM. ŽÁDNÉMU NORMÁLNÍMU PSOVI TOTIŽ NĚCO TAKOVÉHO NEBUDE STÁT ZA NÁMAHU A PLÝTVÁNÍ ENERGIÍ. Dokážeš toto, prosím, pochopit???? Jinými slovy - motivační intenzita takového testu je příliš slabá, než aby spustila odpovídající chování u normálního, vyrovnaného psa. Nějaké chování spustí pouze u psa s nízkým prahem dráždivosti, kterému bude stačit i tento malý podnět, aby se projevil aktivně (útokem nebo útěkem) ale třeba i úlekem a přitisknutím se k zemi (tedy strachovým útlumem). Mimochodem představ si tuto situaci v praktickém životě - jestliže se má podle Tebou prosazovaného povahového testu pes projevit aktivním útokem (tedy na známku Of), bude pak téměř s jistotou startovat na každého kdo kolem něj projde a udělá jakýkoli prudší pohyb rukou (nedejbože aby měl třeba hůl nebo složený deštník), když ho nechám o samotě před obchodem. Obě situace jsou totiž svou motivační intenzitou velmi srovnatelné... Takového psa si ale fakt nepředstavuji jako povahový ideál plemene a nikomu bych ho nepřála (velmi dobře vím co říkám). Bohužel - chcete po těch psech něco absolutně nelogického. A místo toho, abyste s nimi trochu cvičili a pracovali jako s plemenem zařazeným do sekce pracovní, tak si budete vymýšlet milion důvodů, proč je toto jediný správný způsob a všechno ostatní je špatně (zvláštní, že to tvrdíš ale jen Ty a pár dalších lidí, kteří ani ze Slovenska nejsou - od Slováků samotných jsem slyšela hodně jiné názory, včetně obdivu k náročnosti našeho povahového testu...) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ale bohužel, to co popisuješ chce především řádně dohánět socializaci. Takové chování není dobré - fenka se lidí pravděpodobně bojí. Tedy mezi lidi, mezi lidi, mezi lidi - krmit, krmit, krmit... :) (To začala až u Tebe nebo už sis ji takto nedůvěřivou vzala? Neublížil jí nikdo?) |
Quote:
|
Quote:
|
Taky máme jeden takový "přírodní" případ doma.
Mimochodem, při výcviku na Vltavě s Ivo Eichlerem a Jirkou Matějkou nás napadlo, že by možná nebylo špatné provádět měření při bonitacích na stolech. Pes při vyzvednutí obvykle trochu znejistí a moc neblbne. Pro posuzovatele s mírama i rozhodčího exteriéru ideální stav. Vizuálně je pes mnohem přehlednější a manipulativnější než při pohledu z hůry a měření přesnější. A taky to šetří ohnutá záda komise:twisted:. Sledovali jsme při tom asi 30 čsv a opravdu by to stálo za úvahu. |
Quote:
|
Děkuju za názory. To vím, že to není problém jen bonitace :-)
No taková je od prvních dní, co ji mám. Ona obecně nestojí o dotyky a mazlivá je jen, když se jí chce. Já si s ní samozřejmě můžu dělat cokoliv, ale cizí lidi přes krmení a pamlsky nic moc. Zdá se mi zdvořilá (takové to "tak teda pozdravím,když to chcete"), ale hlavně nesahat. Na druhou stranu, když na ní někdo okamžitě nechce makat, ale spíš si s ní chce hrát, tak to si ho zamiluje. To se mi stalo s pár lidma na čundru, kdy k nim pokaždé pak běhala a opusinkovala by je. |
Quote:
|
To proto, že jsi na tom víkendu nebyla;-). Tohle byl ten hlavní důvod proč jsme tam ty stoly zkoušeli. Když to zvládlo bez problémů i naše Duo panika (Ema a Maške) tak nevím co by to muselo být za pošuka aby mu to nešlo.
Zajímalo by mě co na to znalci a "příslušníci" bonitační komise. Třeba mi unikají nějaké závažné důvody proč by to nešlo. Mimo lpění na tradicích;). Ne vážně. Kanyla do přední nohy je něco jiného než očkování. Všimni si, že spoustě psů nejsou moc příjemné manipulace na přední tlapě, natož když jim tam chceš vrazit tlustou jehlu. Náš medvěd do té doby obdivovaný veterináři pro veselé návštěvy ordinací, se při tom změnil v běsnící monstrum. Taky jsme na něm klečeli ve čtyřech a celkem jsem platil za 3 kanyly:lol:. Jinak mám z bonitace svých psů na trávníku docela smíšené pocity. Měřidla pořád padaly. Výška skákala plus mínus 4cm atd. |
Tak mě obluda stoly zná. Furt na těch zahradních spí a skvěle se na nich vyčesává.
|
Adriane, já myslím že pes připravený na bonitaci nemůže mít problém při měření na zemi.
|
Ne vážně. Kanyla do přední nohy je něco jiného než očkování. Všimni si, že spoustě psů nejsou moc příjemné manipulace na přední tlapě, natož když jim tam chceš vrazit tlustou jehlu. Náš medvěd do té doby obdivovaný veterináři pro veselé návštěvy ordinací, se při tom změnil v běsnící monstrum. Taky jsme na něm klečeli ve čtyřech a celkem jsem platil za 3 kanyly:lol:.
No u nás je teda nejhorší výkon na veterině prozatím kontrola uší. Očkování bez problémů-to jí jen vrazí jehlu pod kůži, kanyla taky celkem bez keců, ale ty uši, to je pohroma, protože to s ní pan doktor chtěl něco dělat a moje čévéčko nemá rádo manipulace - vrčela jak drak a válela se na zádech (to píšu jen jako ilustraci, že každému vadí něco jiného a proto prosím "chytré", aby se zdrželi komentářů o špatné socializaci a nutnosti nácviku). |
Milá Daivo,
info fotografii,kterou jsi uvedla:http://www.wolfdog.org/pics2/2009/4/...25-4917745.jpg Zkušební měření probíhalo po bonitaci a jednalo se o učení štěněte na novou situaci.K oficiálnímu měření nedocházelo,protože dané fence bylo necelých 5 měsíců.Jak je vidět,tak opravdu si budeš muset trochu ověřit realitu dříve nežli se zbytečně spleteš. |
Quote:
aj uvidimsa u Margo :) |
Quote:
Každý se někdy splete.:rock_3 U Margo se určitě uvidíme.Eva |
Quote:
|
Quote:
|
http://www.wolfdog.org/pics2/2009/10...27-3629927.jpg
Jen poznámka pro Daivu a Helenu: Ono jde o to, co fotka má zachycovat nebo nemá. Samozřejmě, že zde NEMÁ zachycovat techniku měření (to by se hodilo nafotit jinde, za jiných například světelných podmínek, víc zblízka a hlavně bych to vlastně nechala na profesionálech! ;-)), ale přítomnost psa a jeho reakce na manipulaci, v tomto případě přípravu na měření (měřidlo ani nestojí na zemi). Takže za tímto účelem není zachycená v pitomém okamžiku. ;) Mimochodem pěknej výraz.:lol: |
Janiz: Já myslím, že jsi mi rozuměla, jak ten výraz byl myšlen ;) - ono bylo především absolutně pitomé použití (spíše zneužití) této fotky v této diskuzi :) (fotka je samozřejmě přesně o tom, o čem jsi psala - zachycuje jeden konkrétní zlomek okamžiku z bonitace daného psa).
Škoda, že mi Daiva doteď neodpověděla, zda fotky, na které jsem odkazovala opravdu zobrazují způsobe odebírání měr na proběhnuvší bonitaci v Litvě... Jinak k měření psů na stole - no, nevím co napsat, aby ze mě zase nevylítly nějaké nepřiměřené emoce... :) Pavel velice dobře vystihl jednu část problému. Další, co mě (z desítek důvodů proti) napadá, tak třeba kdo bude měřit psy s výškou 70 a více cm? Odebírat jejich výšku pomalu v úrovni očí bude fakt super... A co teprve míry na hlavě.... Za další - a co jako, když ten pes odmítne na stůl vyskočit? Bude mít bonitační komise neustále po ruce 2 stěhováky, kteří psy budou na stůl dávat?? A jak se třeba zajistí, aby stůl stál perfektně rovně a nekinklal se nebo nebyl z kopce (viz například placy v Dobříši a v Hořovicích, kde opravdu nelze najít kousíček rovného místa)? Mnohem jednodušší je srovnat dřevěnou desku, na které se měřívá, než stůl na 4 nohách. A tak bych mohla pokračovat... Ivoše mám ráda, je fajn, je s ním sranda, ale občas tedy taky dokáže vymyslet parádní krávovinu, sorry... ;) |
Jasně že jsem výrazu rozumněla a proto taky píšu že je pěknej!
Spíš jsem musela reagovat protože fotka byla v Daivy příspěvku použita pitomně :lol: - myšleno opravdu naprosto nevhodně! Stejně jako některé další, ty ale byly bez podpisu.. |
Quote:
|
Quote:
Nápad s měřením na stole vznikl v souvislosti s tím, že na stole je pes hezky přehledný a (podle toho, co jsme tam viděli) docela dobře se s ním manipuluje. :wolf |
Jenže právě Ivoš by měl vědět, že na bonitaci nechodí jen psi perfektně vychovaní a vycvičení :(
|
My jsme ale s Ivošem bonitace vůbec neřešili.
|
Quote:
|
Aha, tak to je menší nedorozumění. Eichler a Matějka se vztahují k akci výcvik na Vltavě, ale přímo u toho nápadu nebyli. Ale to je jedno. Jen jsem chtěla objasnit, že tu "krávovinu" nemá na svědomí Ivo.
|
Proboha co to je za měření????????????????????
http://www.wolfdog.org/drupal/cs/gallery/subcat/5/180/ To se naměřeným údajům opravdu nedivím! |
k mereni na stole
Proc merit na stole? Stul je zbytecne vysoky. Myslim, ze by stacil nejaky sokl, vysoky cca 40 cm, ktery by splnoval to, ze pes nebude dominovat, pri tom ale bude zpohodlnovat mereni a navic bude stat na tvrde podlozce.
|
Já jsem tedy zastáncem starých metod. Měření na zemi je pro psa nejpřirozenější. Dominanci by měl majitel umět tlumit i na zemi a když ne, musí holt trénovat ...
|
Quote:
|
S ti take souhlasim, jen jsem nahodil kompromis ;)
|
S Daivou jsem vše řešila osobně.Přijede na českou bonitaci a na místě uvidí jak měření tak zkoušku povahy našich psů.
V zápisu z konference jsou ale i další důležitá sdělení jak pro majitele tak pro současné i budoucí chovatele a každý by se měl s ním seznámit. Naše bonitace není jednoduchá a o to víc si musíme vážit našich psů kteří jí prošli. |
aha, daiva, pojď se mnou :twisted:
|
ja jsem uplny novacek, jeste cevecko nevlastnim ale informuji se dopredu a byla jsem u me v zivote prvni bonitace. Zde provadel zlou osobu clovek v civilu, pochopitelne jiny clovek, nez ten co ke psu sel poprve jako hodny clovek. Pripadalo mi to spravne, vysvetluji si to tim, ze pokud mne napadne nekdo v parku, asi si take pred tim neoblece vystroj figuranta a ja bych si moc prala, aby v takove situaci, byl schopny muj pes mne ochranit, takze zautocit. Mimoto bylo povoleno pri bonitaci a zlem cloveku psa psovodem motivovat. Drive jsem mela dobermanku, cvicenou k obrane, ktera take neutocila na lidi, jen pokud se hrozive priritili s klackem, ci pokud ji byl dan povel...Takze to je asi takovy muj nazor k tomuto tematu, ale pochopitelne si rada od zkusenych necham vysvetlit a poradit, proc a jak ma byt co jinak...Dekuji Gabriela
|
Dovolím si drobnou poznámku ke dvěma věcem: jedna technická - já být figurantem, tak ke psovi bez obleku nejdu ;-) Jasně, že si to pes spojí a figuranta si pamatuje jako někoho, do koho si může kousnout.
A druhá věc - ze zkušenosti nejen mé - čévéčko je silně hierarchicky založené - to všichni víme - a mělo by tě považovat za alfu. No a alfa je ten nejvyšší, nejschopnější a nejsilnější, takže si má své problémy řešit sám. Tudíž tě v tom milé čévéčko nechá a bude naopak předpokládat, že ty ochráníš jeho. Dokonce už jsem slyšela i o případech, kdy se čévéčko přidalo na stranu silnějšího - útočníka. To jen tak, abys nebyla zklamaná, až tě čévéčko nebude samo od sebe ochraňovat na ulici. Jestli to po něm chceš, budeš ho to muset naučit. To ale nemá nic společného s bonitací (lépe řečeno nemělo by mít). Tam se hodnotí vrozená povaha psa, ne to, co má naučené ze cvičáku. Ovšem, je to trochu utopistická představa, protože to bychom žádné čévéčko nesměli pustit na cvičák dřív než v 18 měsících a to už by bylo trochu pozdě. Takže čévéčka, co chodí na cvičák a dělají tam obranu mají trochu "výhodu". :wolf Jo a ještě drobnost. Když tvoje čévéčko při obraně tvé osoby útočníka pokouše, trestaná budeš ty. Ať žijí naše zákony. Tak na to pozor. ;-) |
no asi mas pravdu, jen to vidim trochu jinak od te doby, kdy jsem skoro znasilnena byla, kdyby mi tenkrat nepomohl jeden clovek. Takze si to klidne rada odsedim ve vezeni, kdyz pes nejakeho psychopata, ktery me s timto umyslem napadne, pokouse...
U Bonitace v Nemecku jsem se figuranta bez obleku ptala, co tam tak dlouho resi u toho stromu a uvazani, ted uz vim co tam resil, chtel se hodne presvedcit, ze retez a uvaz opravdu zabrani jeho pokousani a musim jeste dodat, ze psy nedrazdil nijak extremne, bylo to opravdu male bububu a klacik v ruce...myslim ze i proto, ze nemecti ceveckari nejsou zrovna tak hodne na obrany, snad ani jeden ze psu prihlasenych obrany nedela a presto se nasli 3, kteri to zvladli moc pekne. K tomu vsemu si taky myslim, ze pes asi pozna i na me same, kdy se jedna o opravdove nebezpeci. Moje matka ma doma ustraseneho pudla a kdyz jednou matku ohrozil holi jeji byvaly muz, pudlik vyskocil 1,5 do vysky a prokousl mu ruku. Nedovedu si to vysvetlit jinak, nez ze opravdu citil opravdovost situace 8 adrenalin a opravdovy strach matky a proto takto jednal presto, ze muze matky znal a vlastne s nim byl jinak cely zivot kamarad.... |
To je nezávidění hodná zkušenost..
Naštěstí má na druhou stranu čévéčko tu vlastnost, že už jen jeho přítomnost po boku mnoho lidí od "blbostí" odradí. |
Quote:
|
Quote:
|
Majo to si myslim take...:-) Proto mi pripadala v Nemecku bonitace s civilem uplne v poradku i presto, ze psy zde k obrane vedeni nejsou. Nebyl tam zadny, ktery by stahl ocas a chtel uteci, nekteri jen cukli ale pak se hned otocili s vyrazem zvedavosti zpatky, jeden z nich byl uplne v klidu ( asi to nevyhodnotil jako opravdovou hrozbu ) a jeden z nich opravdu po civilu vystartoval. Rozhodci upozornila majitele, ze psa mohou motivovat, coz ale nikdo nedelal.
Ja mam ted doma obycejnou labinku, ktera miluje lidi ale naucila jsem ji stekat na povel a pokud jsme nekde na vandru a vecer se priblizi cizi clovek, hrozi jako prava obranarka a myslim ze i ona by byla schopna pomoct, kdyby slo o krk... Kazdopadne chci o vikendu zkusit stejny postup, jaky jsem videla u bonitace a zjistit, tak jakou povahu by pak dostala labinka :-), protoze verim, ze pokud ji povzbudim, neschova se za mne a presto doma nemame problemy i kdyz jsem jeste porad v prvni lekci vycviku ( nerusive prostredi ) protoze jsem ji adoptovala a ona do 2,5 let zila v anarchii, bez vycviku a byla jen rozmazlovana...takze jeste mame co delat, ale vztah uz mame urcite, protoze fenka miluje pracovat a nenavidi nudu... |
Já jsem se naštěstí nikdy nedostala do tak vyhrocené situace. Ale párkrát jsem měla tu čest a smůlu poznat vlčí mazanost. Tím samozřejmě nechci říct, že by všechna čévéčka byla stejná. Především ale vlčák chrání sám sebe, někdy v to zahrne i psovoda.
|
Taky mám zkušenost, že mě Arya normálně nehlídá. Když jdu po ulici a někdo mě obtěžuje, stoupne si ke mě a čeká až to vyřeším. Pokud si ten někdo, troufne vůbec přiblížit.
Ale asi před 3 měsící jsme byli s Aryou na výletě za mým tátou a jeho kamarády, kteří byli rybařit. No a jak už to bývá, měli nějaký alkohol v sobě a já si z nich dělala srandu, no a strejdu nenapadlo nic lepšího než na mě při obědě vylítnout, chytnout pod krkem a zařvat u toho. Jenže Arya ho viděla poprvé v životě, a došla k závěru že mě ohrožuje, takže mě začla bránit. Což mě více než překvapilo, nic mu neudělala, ale docela rychle se vynořila z pod stolu a s hnusným vrčením si mi stoupla na klín, takže měla zuby kousek od jeho obličeje, takže mě strejda pustil a ona šla zas spát. Od téhle zkušenosti si říkám, že kdyby něco tak snad vní tu oporu mít budu |
To je asi případ od případu, ale rozhodně bych souhlasil s Janou. Pokud u dnešních ČVček pes ještě pomůže útočníkovi, tak tam rozhodně zdravě postavenej vztah nebude.
Ona právě ta reakce psa na útok je u každýho jiná. Dovedu si představit, že třeba Mašké je ten typ co počká na tvoji reakci, u mě Beruna je to samý, ale Akkon je jinej. Nejen že by bránil sebe, psovoda, ale tak nějak má smysl pro klid a pohodu a má tendenci si to i vynucovat. Ovšem taky podle nálady. Už sem zažil pár případů, kdy někde někdo někoho mlátil, tak jsem šel zjistit proč a pomoct slabšímu. Většinou stačilo tam se psem přijít a zeptat se co se stalo a útočník nejen že toho nechal, ale radši rychle zmizel. No a když sem šel takhle naposled mezi partu teenagerů, kteří stáli okolo a koukali jak jejich dvoumetrovej kápo mydlí kluka o dvě hlavy menšího, tak mě Akkon poprvé dobře vypek. Bez jakýhokoliv zájmu si čuchal po zemi a čekal až si to vyřídim :) |
no vidis, myslim ze jsou dost inteligentni na to, aby poznali, kdy si pomuzes sama ( nejake obtezovani jeste neni takova velka hrozba ), nebo kdy uz ti jde nekdo po krku, ze pomoc potrebujes...myslim ze pes to proste pozna...pozna kdy jsem jeste silna sama a kdy uz potrebuji pomoct. Jako mala holka mam zazitek s fenou NO, ktera treba jednou na piskovisti udelala tohle : bratranec se proti me naprahl lopatkou a ona, protoze vedela, ze deti jsou pohoda, ho nekousla do ruky ale ladne mu skocila po te lopatce a odnesla ji. pochopitelne jsem to pozdeji, kdyz mi bylo asi 10 zneuzivala o velikonocich, to si nikdo ani netroufl me vysupat..Dodam ale, ze mela perfektni vycvik, bratr ji tenkrat dostal od znameho. Fena byla cvicena na stopu a obranu a me sice nebrala jako alfu, ale presto poslouchala znamenite, takze si rodice mohli dovolit nechavat ji se mnou chodit na prochazku bez dospelych. Mozna to bylo riskantni, asi bych to jako rodic v dnesni dobe nedovolila, ale tenkrat to tak proste na venkove tak bylo a musim rict, ze meli stesti, fena nikdy nic neprovedla, naopak me vytahla i z vody, kdyz jsem zkousela led atd. proste spoustu zazitku z detstvi, na ktere nikdy nezapomenu...byla vlkoseda a asi proto jsem se pri seznameni s ceveckem okamzite musela zamilovat do teto rasy...
|
Undertaker ...v pripade Akkona, ale prece neslo o jeho smecku, co by se teda staral, kdyz neslo o krk, teda o tvou hlavu ?
|
Jenže tohle zrovna dovedu do situace kdy mi o ni jít může:)... a když on udělá, že tam není, tak to jenom nahrává tomu, abych dostal po čenichu i já. Jak by se choval potom už je věc druhá. Ale právě jeho smysl pro klid pořádek a pohodu v těchhle situacích vždycky vyhrával až na tu poslední zkušenost. Jednou se stalo, že útočník neunesl, že mu kazím zábavu, udělal dva kroky směrem ke mně, ale ikdyž můj pes prakticky necení, tak stačilo zvednout ocas a vyloudit jenom klidný zabručení a bylo vyřešeno.
Jinak ne že by děti vyloženě nesnášl nebo je dokonce pokousal, případně nekdy udělalo nějaký něco jemu, ale když třeba pobíhaj po vlaku, křičej u toho, vztekaj se... prostě dělaj něco co je nepříjemný i mně a řikám si, že ty rodiče prostě nechápu, tak si na ně třeba štěkne nebo něco, ale dá prostě najevo, že tohle se mu nelíbí. Stejně to dělá i s aktivníma opilcema, nebo právě když někdo někoho někde mlátí. Vždycky mi to přišlo adekvátní situaci, ale když přede mnou stoují dvoumetrovej připitej puberťák taktéž naštvanej, že sem mu zkazil zábavu, tak mi jeho čumák vraženej do země a nepřítomnej pohled nepřišel zrovna vhod ;-) |
pro upřesnění
Quote:
Ta odpovědnost za pokousání připadá v úvahu jen v případě krádeže, tedy když dotyčný poškozuje "jen" tvůj majetek, ale ty poškodíš jeho zdraví, které je vnímáno jako vyšší hodnota. |
Quote:
|
Quote:
Ale především vždycky jde o to, že nutná obrana nesmí být "zcela zjevně nepřiměřená". Neboli pokud týpek s černým páskem pošle do bezvědomí někoho, kdo mu nadával a třeba ho kopnul do holeně, bude to exces z nutné obrany. Pokud na něj ale půjdou dva chlápci (nebo jeden třeba s nožem) a on je sejme, bude to velmi pravděpodobně v pohodě. Stejně tak se psem: Pokud do metrákovýho chlápka strčí ožralá ženská a jeho čévéčko jí skočí po krku, bude to hodnoceno jinak, než když křehkou dívku o půlnoci v parku někdo přepadne (nebo jí třeba i jen poklepe na rameno, že chce cigáro, a ona to bude vnímat jako přepadení). Takže bych se fakt soustředila primárně na to, aby pes útočníka nepronásledoval nebo nějak zle nedodrbal, když už leží na zemi. Možná je lepší obrany dělat a mít spolehlivou pouštěčku než je nedělat a pak v krizi řešit, jak udržet psa. A ještě dvě poznámky: a) i kdyby to dopadlo zle, pravděpodobně by z toho byla jen podmínka b) čévéčko je celkem solidní odstrašovací prostředek a útočník si obvykle rozmyslí, jak moc chce testovat jeho schopnosti |
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 19:04. |