Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Standard plemene a bonitace (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=114)
-   -   hodnotenie na bonitácii (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=14012)

skvost12345 12-04-2010 17:16

hodnotenie na bonitácii

Chcel by som sa touto formou opytat na jeden postreh, ktory som si vsimol. Ked si porovnam bonitacne kody napr. Cézara od Pavlisina As, Oh, P1/69 a Buxa z Krotkovského dvora As, Oh, R1, P3/69. Preco pri v podstate identickych bonitacnych kodoch je jeden pes P1 výborný, a druhý P3 len velmi dobrý? Vedel by mi niekto odpovedať?

nanno 12-04-2010 18:37

hodnoceni

No ja se taky k dotazu připojuju!zajimalo by mě to,v čem je tam rozdil?když DKK je uplně stejna.do budoucna planujeme taky bonitaci tak at vim v čem jsou rozdily.děkuji

Bára 12-04-2010 18:39

Mě by zase zajímalo, jak je to pak s chovem. Nedávno mě udivilo, že někdo choval i na feně, která má dysplazii C...Jsou nějaká pravidla, na kterých psech chovat a na kterých už nikoliv?

Dayen 12-04-2010 22:10

Quote:

Originally Posted by Bára (Bericht 293812)
Mě by zase zajímalo, jak je to pak s chovem. Nedávno mě udivilo, že někdo choval i na feně, která má dysplazii C...Jsou nějaká pravidla, na kterých psech chovat a na kterých už nikoliv?

Báro, na tohle je nejjednodušší, aby sis jako začátečník přečetla odbornou chovatelskou literaturu někde ve větší knihovně a nebo si ji koupila.
Kromě systému bonitace a řízení chovu je to u všech plemen víceméně stejné. Přidej k tomu i něco o chovu v málopočetné populaci.
Budeš tak mít mnohem lepší úvod do chovatelství než jen z internetu.

Dědičnost DKK je příliš složitá na to, aby bylo vhodné ji dvěma odstavci vysvětlovat na foru.

Elar 12-04-2010 22:12

Quote:

Originally Posted by skvost12345 (Bericht 293795)
Chcel by som sa touto formou opytat na jeden postreh, ktory som si vsimol. Ked si porovnam bonitacne kody napr. Cézara od Pavlisina As, Oh, P1/69 a Buxa z Krotkovského dvora As, Oh, R1, P3/69. Preco pri v podstate identickych bonitacnych kodoch je jeden pes P1 výborný, a druhý P3 len velmi dobrý? Vedel by mi niekto odpovedať?

Neviem isto, ale asi preto, lebo Buxo z Krotkovského dvora nemal dobrý index(výšky alebo formátu), ten sa do bonitačného kódu predtým nepísal. Teraz, keď index nevychádza podľa štandardu, tak sa aj do bonitačného kódu uvádza pod písmenom X. (Xf - index formátu, Xv - index výšky...)

Bára 12-04-2010 23:25

No pouze mě to jen tak, jakožto zájemce o plemeno, zaujalo.
Zatím jsem četla jednoduchou rovnici, že čím horší dysplazie u rodiče, tím větší šance na ni u štěňat...a na další knihy při studiu nezbývá kapacita, proto ta snaha o instantní odpověď :-)

Dayen 13-04-2010 00:36

Budiž, instantně Ti to tedy shrnu, i když mám raději odborné články.

Nezáleží POUZE na DKK jedince, ale i jeho rodičů, sourozenců, tetiček a strýčků, zkrátka rodiny. Z toho můžeš odhadnout dispozice. Čím více máš výsledků, tím lépe. A dědičnost je i přes několik generací.
Taky může být nulové zvíře, které má skoro všechny potomky positivní, a naopak zvíře s projevem DKK, které má potomky negativní. A nebo zvíře, co má s jedním partnerem positivní potomky, má s jiným potomky negativní.

To se dostaneme i k vlivu prostředí a odborníci se hádají, jak moc velký je a procentuelní rozptyl je udáván tak obrovský, že si vyber.
Tlusté zvíře, zvíře nesprávně krmené, s nedostatkem pohybu nebo přetěžované, to vše pravděpodobně hraje velkou roli.
Je prokázáno, že na výsledek má vliv i to, jak bylo zvíře v době vyhotovení RTG staré.

Přidám malou populaci, kterou ČSV ještě stále je a bude - takže si nemůžeš dovolit vyhodit "polovinu" genofondu za lehký nález, nemohla bys dál chovat.

A abych to zamotala ještě více, tak se u jiných plemen zkoušelo chovat generace a generace na DKK A zvířatech a stejně se dysplazie stále a stále objevovala a to i v těžké formě. Proto se obecně chov na pouze DKK A zvířatech nepraktikuje - nevedl k vymýcení DKK.

Proto u ČSV v ČR (i jiných plemen obecně) platí pravidlo, že jeden rodič je DKK A a druhý může být DKK B nebo C. Pes totiž nejsou jen kyčle, ale to není můj výrok.

Bára 13-04-2010 01:03

Děkuji za odpověď, prozkoumala jsem rodokmeny a je mi to maličko jasnější :-)

mellorn 13-04-2010 09:34

Jak pise Dayen,arwenka je presne ten pripad,kdy vsichni sourozenci vysli bez nalezu a ona ma 4/4.proste genetika a mozna trochu jeji nemoc ve stenecim veku a buhvicojeste.ale ja uz jsem s tim smirena....

Stela 13-04-2010 11:16

P3 - může mít i kvůli poznámkám, které jsou uvedené v bonitační kartě, ovšem které se neudávají do bonitačního kódu.

Marianka.W 13-04-2010 12:03

Quote:

Originally Posted by Dayen (Bericht 293891)
... odbornou chovatelskou literaturu někde ve větší knihovně ... ... i něco o chovu v málopočetné populaci...

Můžeš doporučit nějaký konkrétní titul?

Díky.

Bára 13-04-2010 12:54

Mellorn, o Arwen jsem četla v jiném tématu a moc vám držím palce, aby byla fenka co nejdéle v pořádku a aktivní

nanno 13-04-2010 16:01

bux

ohledně buxe,nema žadne poznamky v bonitačni kartě.a index vyšky a delky byl take podle standartu.

Monika 14-04-2010 21:56

Quote:

Originally Posted by skvost12345 (Bericht 293795)

Zde, na těchto stránkách, nemůžete dostat korektní odpověď.

Obraťte se prosím na rozhodčí, kteří jmenované psy bonitovali. Jedině oni Vám podají korektní vysvětlení.

Monika

skvost12345 16-04-2010 07:07

A vedel by mi niekto napísať, aké sú napríklad najčastejšie chyby, resp. vady psa, ktoré vedú najčastejšie k jeho vyradeniu z chovu? Dakujem

Pavel 16-04-2010 07:31

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 294370)
Zde, na těchto stránkách, nemůžete dostat korektní odpověď.

Obraťte se prosím na rozhodčí, kteří jmenované psy bonitovali. Jedině oni Vám podají korektní vysvětlení.

Jen na okraj - v ČR (ani v SR) nebonituje psy jeden rozhodčí, ale bonitační komise. Rozhodčí exteriéru je pouze jedním ze členů této komise. Pokud členové komise jsou zde registrovaní nevidím důvod, proč by nemohli odpovědět veřejně ? Ale asi by bylo lepší napsat kdy a kde byli dotyční psi bonitováni.

CDaniela 16-04-2010 09:37

Quote:

Originally Posted by skvost12345 (Bericht 294668)
A vedel by mi niekto napísať, aké sú napríklad najčastejšie chyby, resp. vady psa, ktoré vedú najčastejšie k jeho vyradeniu z chovu? Dakujem

Psi "zralí" na vyřazení se k bonitaci ve většině případů vůbec nedostaví. Mezi nejběžnější důvody k vyřazení z chovu patří DKK a u psů kryptorchismus. Další v pořadí je asi povaha. Vzhledem k tomu, že bonitaci povahy je možné opakovat, drtivá většina psů na podruhé projde. Problém může nastat i s výškou psa.

Janiz 16-04-2010 09:43

Také neplnochrupí psi nejdou do chovu, ale nevím jak je to častý nedostatek.

CDaniela 16-04-2010 10:01

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 294704)
Také neplnochrupí psi nejdou do chovu, ale nevím jak je to častý nedostatek.

Jj zuby také. Nejsem si ale úplně jistá kolik zubů může chybět (tuším jeden u feny)

Monika 16-04-2010 11:10

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 294671)
Jen na okraj - v ČR (ani v SR) nebonituje psy jeden rozhodčí, ale bonitační komise. Rozhodčí exteriéru je pouze jedním ze členů této komise. Pokud členové komise jsou zde registrovaní nevidím důvod, proč by nemohli odpovědět veřejně ? Ale asi by bylo lepší napsat kdy a kde byli dotyční psi bonitováni.

Za výsledek bonitace ručí a zápis do průkazu původu provádí jen rozhodčí.
Nikdo jiný nemá právo do průkazu původu zapisovat. Člen bonitační komise může být prakticky kdokoliv a jeho hlas je pouze poradní, na svou funkci neskládá zkoušky, nedokládá vzdělání a nemůže provádět zápis do p.p

Monika

Hanka 16-04-2010 12:24

Pavle já myslím, že lidé přítomní bonitace Buxe a Cézara si už nemůžou pamatovat, co se jim na nich (ne) líbilo. Vždyť už je to spousta let. Sice jsem na WD nepátrala kdo to byl, ale pochybuji, že by to tu četli a přispívali sem.

Pavel 16-04-2010 12:40

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 294727)
Za výsledek bonitace ručí a zápis do průkazu původu provádí jen rozhodčí.
Nikdo jiný nemá právo do průkazu původu zapisovat. Člen bonitační komise může být prakticky kdokoliv a jeho hlas je pouze poradní, na svou funkci neskládá zkoušky, nedokládá vzdělání a nemůže provádět zápis do p.p

Moniko, opět tady blbneš lidi. Posuzuje rozhodčí, ale bonitační kód stanovuje celá komise. Žádné "poradní hlasy" v bonitačním řádu nejsou a nikdy nebyly zmiňovány. Zápis do PP provádí podle bonitačního řádu bonitační komise. To, že je dnes ustálená praxe taková, že zapisuje rozhodčí neznamená, že nemůže zapisovat jakýkoliv jiný člen bonitační komise. Neznám žádný závazný předpis ani FCI ani ČMKU o tom, žeby do PP mohl provádět zápisy o bonitaci pouze rozhodčí. Ale ať si každý udělá obrázek sám.

"Bonitační komise Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace. Členové komise po celou dobu hodnocení psů úzce spolupracují a stanoví konečný kód a zařazení do chovu. Bonitační komise je povinna zapsat bonitační kód do průkazu původu a bonitační karty a jeho zařazení nebo vyřazení z chovu. Předat bonitační kartu majiteli psa a odůvodnit mu výsledek bonitace. V závažných případech odložit svoje rozhodnutí na další bonitaci."

Celé znění bonitačního řádu - http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75

Monika 16-04-2010 17:52

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 294743)
Moniko, opět tady blbneš lidi. Posuzuje rozhodčí, ale bonitační kód stanovuje celá komise. Žádné "poradní hlasy" v bonitačním řádu nejsou a nikdy nebyly zmiňovány. Zápis do PP provádí podle bonitačního řádu bonitační komise. To, že je dnes ustálená praxe taková, že zapisuje rozhodčí neznamená, že nemůže zapisovat jakýkoliv jiný člen bonitační komise. Neznám žádný závazný předpis ani FCI ani ČMKU o tom, žeby do PP mohl provádět zápisy o bonitaci pouze rozhodčí. Ale ať si každý udělá obrázek sám.

"Bonitační komise Posuzování psů na bonitaci mohou provádět posuzovatelé s potřebnou kvalifikací. Bonitační komise je nejméně tří členná. Tvoří ji: posuzovatel pro exteriér, poradce chovu a vedoucí bonitace. Členové komise po celou dobu hodnocení psů úzce spolupracují a stanoví konečný kód a zařazení do chovu. Bonitační komise je povinna zapsat bonitační kód do průkazu původu a bonitační karty a jeho zařazení nebo vyřazení z chovu. Předat bonitační kartu majiteli psa a odůvodnit mu výsledek bonitace. V závažných případech odložit svoje rozhodnutí na další bonitaci."

Celé znění bonitačního řádu - http://www.cswolfdog.cz/index.php?vi...tent&Itemid=75

Úplně jednoduše.
BEZ ROZHODČÍHO EXTERIÉRU ŽÁDNÁ BONITACE NEPROBĚHNE, NE OFICIÁLNĚ I KDYBY BYLA BONITAČNÍ KOMISE DESETIČLENÁ!

Monika

Pavel 16-04-2010 19:17

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 294855)
Úplně jednoduše.
BEZ ROZHODČÍHO EXTERIÉRU ŽÁDNÁ BONITACE NEPROBĚHNE, NE OFICIÁLNĚ I KDYBY BYLA BONITAČNÍ KOMISE DESETIČLENÁ!

To nikdo nepopírá. Přečti si ale cos napsala původně. Stejně tak neproběhne bonitace bez poradce chovu. O bonitačním kódu nerozhoduje rozhodčí a ani on není jediný, kdo do PP může zapisovat. Rozhodčí exteriéru má v komisi úplně stejné postavení, jako ostatní členové jen s tím rozdílem, že je to on, kdo psy posuzuje. Ale o výsledném hodnocení rozhoduje celá komise, nikoliv pouze on.

Monika 16-04-2010 19:52

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 294869)
To nikdo nepopírá. Přečti si ale cos napsala původně. Stejně tak neproběhne bonitace bez poradce chovu. O bonitačním kódu nerozhoduje rozhodčí a ani on není jediný, kdo do PP může zapisovat. Rozhodčí exteriéru má v komisi úplně stejné postavení, jako ostatní členové jen s tím rozdílem, že je to on, kdo psy posuzuje. Ale o výsledném hodnocení rozhoduje celá komise, nikoliv pouze on.

Pokud nedorazí poradce chovu, zastoupí ho jistě někdo jiný, pokud na bonitaci nedorazí rozhodčí, bonitace se zruší.

V zahraničí platí to samé, tam se vůbec na " komise " nehraje. Komisi tvoří jen zkušení chovatelé...

Tím končím, tato debata je o ničem. :roll:

Monika

Pavel 16-04-2010 20:03

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 294873)
Tím končím, tato debata je o ničem. :roll:

Jasně, vždy když jsi přistižena, že si vymýšlíš, tak skončíš debatu :)

Jinak poradce chovu, stejně tak jako rozhodčího nikdo zastoupit nemůže, protože jejich účast v bonitační komisi je striktně dána bonitačním řádem. Takže pokud v komisi není poradce chovu, je bonitace stejně neplatná, jako když v ní není rozhodčí.

Monika 16-04-2010 21:19

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 294875)
Jasně, vždy když jsi přistižena, že si vymýšlíš, tak skončíš debatu :)

Jinak poradce chovu, stejně tak jako rozhodčího nikdo zastoupit nemůže, protože jejich účast v bonitační komisi je striktně dána bonitačním řádem. Takže pokud v komisi není poradce chovu, je bonitace stejně neplatná, jako když v ní není rozhodčí.

Nechápu, přistižena? :roll:
Demagog zůstane demagogem :(
Jsem přesvědčená, že by poradce zastoupil jiný člen chovatelské komise. Poradců je více.
Rozhodčí je nazastupitelný a mluvila jsem i o bonitacích zahraničních!

...čistě hypoteticky se můžeš stát poradcem chovu i ty....to by byla teprve legrace, ale vyloučit to nelze. Rozhodčím se ze dne na den nestaneš, to je opravdu dlouhý proces a tak má logicky i tato funkce jinou váhu, práva a povinnosti.

.... no a ty tu klidně polemizuj, jak dlouho chceš a jak dlouho tě to bude bavit :rock_3

Monika

Pavel 16-04-2010 21:58

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 294885)
Demagog zůstane demagogem :(

To je jediné, co skutečně sedí ... :D

skvost12345 20-04-2010 19:13

Ak sa mozem niekoho spytat, je dovod na vyradenie z bonitacie, napr. dlhe usi?

Taktiez by ma zaujimalo, je plne v kompetencii chovatela, aby si vybral pre svoju fenku psa podla svojho vkusu?

leila 20-04-2010 19:20

dlhé uši myslím nie sú na hodnotenie P14, to by tu takých psov potom bolo veľmi veľa;) čo sa týka "podľa vlastného vkusu", ak sa krvne hodí, je zdravý, uchovnený,... môže navrhnúť poradcovi a on to zváži, či také spojenie má význam...

skvost12345 20-04-2010 19:22

a posledne slovo ma poradca alebo chovatel?

Stela 20-04-2010 19:23

Co se týká výběru psů pro feny - to ti neodpovím, jelikož existují určité skupiny a těm já pořádně nerozumím a nemělo by se krýt jakoliv, na to i odpoví poradce chovu či někdo z chovatelské komise, proč je ten či onen vhodný pro tu fenu a nebo proč tebou vybraný není vhodný atd.

Ale z bonitace tě nikdo nevyloučí - bonitační kód budeš mít tak jako tak. Myslím ,že tě spíše zajímá co je důvodem k nechovnosti - dlouhé uši či ocas to určitě nejsou. Vady (dlouhé uši, ocas atd) jsou popsány ve standartu doplňují se do kódu (př. F2 dlouhé uši, K1 dlouhý ocas...), ale důvodem k nechovonsoti by měli být vylučující vady ať exteriéru, povahy či zdraví. Pro P14 soulad se standartem nedosačující by pes měl mít vylučující vady, které jsou také popsány ve standartu. Ale nejsem nějaký odborník.

leila 20-04-2010 19:25

posledné slovo? ty ako chovateľ buď nakryješ fenu psom, čo ti odporučí, alebo niekým iným a ak urobíš zlú kombináciu - úzka plemenitba,... môže sa stať, že ti šteňatá nezapíšu... môžem vedieť konkrétny prípad? či sa bavíme hypoteticky?

skvost12345 20-04-2010 19:29

hypoteticky...

len ma zaujimalo, ci by si mohol chovatel vybrat z akéhokolvek psa, ktory samozrejme je riadne uchovneny...

Stela 20-04-2010 19:30

Vždycky je lepší se domluvit, pokud máš zájem o nějakého psa a bude se na tvoji fenu hodit, dá se podle mě na tom spojení s CHovatelskou komisí domluvit, pokud to nebude úplně na prd to spojení.

Stela 20-04-2010 19:31

to se podle mě řeší až ta situace nastane, někdo se trefí do té skupiny a pes je mu povolen a někdo se trefí úplně d jiné linie a psa mu nedoporučí či neppovolí nevím jak moc velké mají pravomoce.

leila 20-04-2010 19:34

poviem to inak, je lepšie riadiť sa niekým, kto má prehľad v líniách. pri takej základni psov, akú tu bohužiaľ máme, je dosť "od veci" množiť psov, ktorí nie sú prínosom. je to silné? neviem, je to môj názor a myslím, že viacerých chovateľov, ktorí sa snažia trochu plemeno posunúť ďalej. je tu kopa vrhov, ktoré sú priemerné, pekné, zdravé, všetko super, ale krvne nie veľmi zaujímavé, ale ak máš dobrú sučku a vedelo by sa pomôcť tej malej základni psov tým, že ju nakryje pes podľa výberu poradcu, prečo nie? a väčšinou ti dá na výber z 2 - 3, prípadne viac. a ak sa ti naozaj výzorovo nepáči ani jeden - čo sa môže kľudne stať, je lepšie dohovoriť sa s poradcom, ktorý možno nájde kompromis...

Bára 20-04-2010 21:43

Mě dnes zaujaly u ČV oči....jaké by měly být, žluté? Vždycky jsem si myslela, že takové hnědooranžové, jako jantar.

Co nechápu, to je třeba hodnocení očí Tajgy (Srdcerváči) jako světle hnědé...přitom mi připadá, že oči má jantarové a její potomci mají oči podobné a takové hodnocení nemají. To samé Drak Lupus Bohemia Genao - hnědé nebo ne?

Nebo nemám jen dobře vycvičený zrak? Kdy je ještě oko jantar a kdy už ne?:shock:

CDaniela 20-04-2010 22:02

Quote:

Originally Posted by Bára (Bericht 295580)
Mě dnes zaujaly u ČV oči....jaké by měly být, žluté? Vždycky jsem si myslela, že takové hnědooranžové, jako jantar.

Co nechápu, to je třeba hodnocení očí Tajgy (Srdcerváči) jako světle hnědé...přitom mi připadá, že oči má jantarové a její potomci mají oči podobné a takové hodnocení nemají. To samé Drak Lupus Bohemia Genao - hnědé nebo ne?

Nebo nemám jen dobře vycvičený zrak? Kdy je ještě oko jantar a kdy už ne?:shock:

Kdy je oko jantar a kdy už hnědé se dost těžko odhaduje. Názory se různí. Tajga měla při bonitaci oči dle mého spíše světle hnědé, než jantarové. Pochází z rodiny, kde po otci a dědovi je téměř pravidlem, že oči věkem tmavnou. Dnes má oči hnědé. Její potomci mají oči od žluté (Amelie, Aine Kaia, Bludička, Black Sabbath) po jantarovou (ti ostatní) hnědé, nebo světle hnědé nemá dle mého zatím žádný. Barva oka se u většiny čsv věkem mění - tmavne, a to nemusejí být ani příslušníky této konkrétní linie.
V současné době vládne trend co možná nejsvětlejších až citronově (nebo vodově) žlutých očí, což dle mého ale není "ta správná" standardem požadovaná jantarová barva oka. Uznávám ale, že je líbivá a psu dodá požadovaný vlčí výraz. Sama se snažím vybírat Tajze vždy ženichy s co možná nejsvětlejším okem (mimo i jiné ukazatele pochopitelně).

CDaniela 20-04-2010 22:16

Barvu oka také hodně ovlivňuje světlo. Na slunci se oko jakoby rozzáří a působí světlejším dojmem než ve stínu.

Pavel 21-04-2010 07:25

Quote:

Je to velice subjektivní hodnocení. Před lety, když jsem ještě byl ve výboru jsem navrhoval, aby se barva oka posuzovala podle vzorníku barev. Ten běžně používají tiskárny, grafická studia apod. Prostě by se vedle oka postupně dávaly kartičky s různým odstínem od žluté po hnědou a přesně by se tak mohlo určit, která barva to je. Můj návrh byl tehdy odmítnut tehdejší poradkyní chovu Ing. Soukupovou jako úplný nesmysl. Takže se dodnes posuzuje "od oka" a tím pádem naprosto rozdílně.

leila 21-04-2010 07:42

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295648)
Je to velice subjektivní hodnocení. Před lety, když jsem ještě byl ve výboru jsem navrhoval, aby se barva oka posuzovala podle vzorníku barev. Ten běžně používají tiskárny, grafická studia apod. Prostě by se vedle oka postupně dávaly kartičky s různým odstínem od žluté po hnědou a přesně by se tak mohlo určit, která barva to je. Můj návrh byl tehdy odmítnut tehdejší poradkyní chovu Ing. Soukupovou jako úplný nesmysl. Takže se dodnes posuzuje "od oka" a tím pádem naprosto rozdílně.

o tomto sme sa bavili pred dvoma rokmi v Hronci a Slováci vraj mali vzorkovník, niečo ako sú tie oči čo sa dávajú do preparovaných zvierat. z nich bola vytvorená stupnica odtieňov žltých až hnedých očí a podľa toho sa posudzovalo. vzorkovníka sa však dopátrať je už asi nemožné.

Monika 21-04-2010 09:53

Quote:

:lol::lol: Hanuško, Hanuško přestaň plácat nesmysly! :roll:

Poradců chovu bylo vždy více, p. Maková např. a hlavním poradcem chovu za " mne " byl pan Hartl a pak ho vystřídal Jindra Jedlička. " Klubovými " rozhodčími posuzující bonitace byli taktéž tito páni, včetně mne a Aničky Šimáčkové.

Nevzpomínám si na podrobnosti, ale pokud by měl tvůj nápad hlavu a patu a byl užitečný, byl by jistě výše zmiňovanými osobami, Klubem či konferencí přijat!

Ale jistě, já mohu samozřejmě i za sopečný mrak na Evropou! :lol:

Monika

Monika 21-04-2010 10:03

Barva oka je standardem popisována u ČSV jako jantar.
Barva jantaru se však pohybuje od žluté až po poměrně sytě medovou.

Dohady kolem posuzování barvy oka byly vždy, každopádně by oko mělo u ČSV vždy působit " světlým " dojmem.
Světle hnědé oko stále nesnižuje hodnocení.
Známku snižuje oko tmavě hnědé a černé.

Např. u SAV je oko standardem popsáno jako vysloveně žluté, což je jiná charakteristika, než u ČSV.
Krátký výklad standardu od pana Hartla je zde: http://zmolu.vlcak.cz/cs/csv/posuzovani_exterieru.aspx

Monika

alexa 21-04-2010 10:20

Quote:

Už to napsala Daniela - barva očí podle standardu je jantarová. Problém je, že jantar jako takový může být úplně světlý až do žluta, ale i skoro hnědý. Takže ta definice je dost nejasná - jaký jantar? Já (z legrace) tvrdím, že by mělo být napsáno raději barva plzeňské dvanáctky - ta je stálá a každému jasná ;-).

Jinak hodnocení barvy oka je velmi subjektivní záležitost a samozřejmě záleží i na světle, v jakém se posuzuje. Požadavky na žlutou až světle žlutou barvu jsou podle mého názoru typickým příkladem přehánění plemenných znaků.

Karel S.

Pavel 21-04-2010 10:33

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 295670)
Nevzpomínám si na podrobnosti, ale pokud by měl tvůj nápad hlavu a patu a byl užitečný, byl by jistě výše zmiňovanými osobami, Klubem či konferencí přijat!

Navrhoval jsem to tehdy na schůzi českého výboru, takže ani paní Maková ani Jindra Jedlička s tím neměli nic společného, natož konference.

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 295670)
Ale jistě, já mohu samozřejmě i za sopečný mrak na Evropou! :lol:

Ne, jistě, Ty nikdy za nic nemůžeš. Za žalobu a stížnosti na Klub, za šíření Mutar, za trestní oznámení, prostě za nic. To jen vždy náhodou lidé kolem Tebe to podávají, ale Ty nejsi nikdy pod ničím podepsaná, takže jistě za nic nemůžeš.

Marianka.W 21-04-2010 10:37

Quote:

Originally Posted by alexa (Bericht 295676)
Už to napsala Daniela - barva očí podle standardu je jantarová. Problém je, že jantar jako takový může být úplně světlý až do žluta, ale i skoro hnědý. Takže ta definice je dost nejasná - jaký jantar? Já (z legrace) tvrdím, že by mělo být napsáno raději barva plzeňské dvanáctky - ta je stálá a každému jasná ;-).

Taky si myslím, že by se definice barvy oka ve standardu měla upřesnit.

Když to zaženeme do extrému, tak já mám doma několik jantarů tmavě zelených...

Plzeňská dvanáctka je dobrá, ale po pravdě, při trendu jakým se vyvíjí kvalita piva poté, co pivovary skupují mamutí firmy, nevím, jestli je to výhledově spolehlivý ukazatel. :lol:

Jinak si v praxi neumím moc dobře představit, jak by se k oku psa přikládal nějaký vzorník. Stačí, když se má pes nechat změřit a bývá to slušný cirkus. A ještě, když mu budete něčím šermovat u očí...
:wolf

Pavel 21-04-2010 10:40

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 295682)
Jinak si v praxi neumím moc dobře představit, jak by se k oku psa přikládal nějaký vzorník. Stačí, když se má pes nechat změřit a bývá to slušný cirkus. A ještě, když mu budete něčím šermovat u očí...

Já si zas myslím, že pes který dělá cirkus u měření by měl být odložen, dokud ho majitel na bonitaci nepřipraví.

leila 21-04-2010 10:41

skôr si myslím, že nie prikladať vzorkovník, ale ten tam mať s tým, že toto je ten odtieň, ak by mal niekto námietky...

alexa 21-04-2010 10:50

Quote:

Originally Posted by skvost12345 (Bericht 295531)
Ak sa mozem niekoho spytat, je dovod na vyradenie z bonitacie, napr. dlhe usi?

Taktiez by ma zaujimalo, je plne v kompetencii chovatela, aby si vybral pre svoju fenku psa podla svojho vkusu?

Dlouhé uši (v bonitačním kódu označené F2) nejsou rozhodně důvodem k vyřazení z chovu (to bylo asi myšleno, nikoliv vyřazení z bonitace), pouze výsledné hodnocení nebude P1 výborný ale P3 velmi dobrý. Délka ucha by neměla být větší než max. 1/6 kohoutkové výšky - pokud je to víc, pak je to F2.

V ČR je chov řízený, pokud se nepletu na Slovensku také. Krycího psa chovateli pro jeho fenu navrhne chovatelská komise. Chovatel samozřejmě může výběr s chovatelskou komisí i konzultovat a svoje návrhy chovatelské komisi přednést. Pokud chovatelská komise s navrženým psem nesouhlasí, měla by chovateli zdůvodnit proč. Některá krytí jsou vyloženě zakázaná, a to s ohledem na zdraví nebo blízkou příbuznost. Je nutno brát v úvahu, že chovatelská komise krytí plánuje s určitým cílem a s ohledem na celkový stav a rozložení populace, tzn. v šírším kontextu celého plemene (ne jen jestli se mi ten pes líbí nebo ne). K čemu bude, že se např. narodí krásná štěňata, jejichž "krve" ale budeme mít v populaci tolik, že jejich uplatnění v dalším chovu bude značně omezené? Dál je také potřeba rozlišovat mezi hodnotou psa fenotypovou a genotypovou - velmi zjednodušeně řečeno, v exteriéru trošku horší pes mnohdy může dávat lepší štěňata než pes, který byl hodnocen lépe.... atd. atd. Bylo by to opravdu na dlouhé psaní.

Obecně se dá říct, že "zkušenější" chovatelé kteří už trošku ví "vocogo" (mají alespoň základní přehled o populaci a plánují i trošku dopředu) si vybírají psa a konzultují ho s chovatelskou komisí nebo výběr nechají na chovatelské komisi a pak se ptají na důvody výběru, předpokládané klady a zápory navrženého spojení atd. Pro začínající chovatele je ale lepší nechat výběr na chovatelské komisi. Pes který se Ti líbí může být pro Tvoji fenu třeba naprosto nevhodný. Výběr jen "podle vkusu" by nebylo zrovna to nejmoudřejší řešení...

Karel S.

Monika 21-04-2010 10:50

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295681)
Navrhoval jsem to tehdy na schůzi českého výboru, takže ani paní Maková ani Jindra Jedlička s tím neměli nic společného, natož konference.

Ne, jistě, Ty nikdy za nic nemůžeš. Za žalobu a stížnosti na Klub, za šíření Mutar, za trestní oznámení, prostě za nic. To jen vždy náhodou lidé kolem Tebe to podávají, ale Ty nejsi nikdy pod ničím podepsaná, takže jistě za nic nemůžeš.

Nech toho " kňourání " Je to fakt trapné.

Pokud jsi si chtěl něco prosadit, mohl jsi třeba rozdávat papírky se svým návrhem :lol::lol::lol: a mě " tu hroznou Soukupovou" jsi klidně mohl obejít. :lol::lol:
Členů výboru je 6!!! A poradci by mě přehlasovali, kdyby chtěli a slovo pana Hartla je a bylo víc, než mé.

Za žalobu na Klub jen těžko mohu, pokud jsem ji nepodepsala.
Za " zápis Mutar " jen těžko mohu, pokud můj podpis nestačil k jejich zapsání!
" Registry " nechovám, nejsem majitelem F1 a nikdo v ČR do registru nezapisuje, pokud ti není známo.

Za trestní oznámení mohu, neb Ty jsi mi e - schránku po léta vykrádal!

Já si teda připadám dospělá a za své činy odpovědná.
Myslíš si, že lidi jsou stádo ovcí? To znáš z vlastní zkušenosti??:lol:

Monika

Marianka.W 21-04-2010 10:51

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295683)
Já si zas myslím, že pes který dělá cirkus u měření by měl být odložen, dokud ho majitel na bonitaci nepřipraví.

S tím souhlasím, ale má to háček. Nebylo by totiž skoro koho bonitovat.

Quote:

Originally Posted by leila (Bericht 295685)
skôr si myslím, že nie prikladať vzorkovník, ale ten tam mať s tým, že toto je ten odtieň, ak by mal niekto námietky...

To by asi šlo. Poptám se u preparátorů zvířat, jestli nemají pár vyřazených očí...

sdivokoukrvi 21-04-2010 10:56

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295683)

To se taky dobře říká. Arya byla mockrát v roudnici na měření. Pravidelně ji něčím otravuju, ale při nácviku které ho se účastnila se za nic na světě nechtěla nechat změřit. Na svodu zas byla perfektní a ani se nehla. Jak mi tedy vsvětlíš že i přes nácviky je schopná se nenechat změřit?
A že si někd připadám jak debil, co všechno na ní zkouším. Už prudím i krejčovským metrem. Ale nechci nic zanedbat

Janiz 21-04-2010 11:35

Quote:

Jak mi tedy vsvětlíš že i přes nácviky je schopná se nenechat změřit?
Jednoduše, naši miláčci maj přece hold vlastní názor a když se jim někdo nebo něco znelíbí tak to daj najevo třeba tím že se nechtěj nechat změřit Naše "malá" mi ho taky předvedla, ale pro změnu při svodu. Docela mě samotnou tím zaskočila a rozhodně nemá cenu pak někomu vysvětlovat jak a kým a čím :) jsi jí trénovala na měření. Kor když psů je tam jinech fura a času málo.. Stejně ti nikdo neuvěří.

sdivokoukrvi 21-04-2010 11:47

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 295704)
Jednoduše, naši miláčci maj přece hold vlastní názor a když se jim někdo nebo něco znelíbí tak to daj najevo třeba tím že se nechtěj nechat změřit Naše "malá" mi ho taky předvedla, ale pro změnu při svodu. Docela mě samotnou tím zaskočila a rozhodně nemá cenu pak někomu vysvětlovat jak a kým a čím :) jsi jí trénovala na měření. Kor když psů je tam jinech fura a času málo.. Stejně ti nikdo neuvěří.

No právě na to narážím, jak někdo může říct o někom, že to netrénovali. Copak ti naši společníci nemaj vlastní hlavu. Proto se mi zdá ftipný, když někdo napíše, že pes dělal bordel= nebyl připravenej.

Janiz 21-04-2010 12:03

Quote:

Proto se mi zdá ftipný, když někdo napíše, že pes dělal bordel= nebyl připravenej.
To neřeš. Taky proto půjdeme na bonitaci co nejpozději, aby ta "hlava" zatím ustoupila co nejvíc do pozadí.. ;) A taky požádám o předvedení přítele protože ten je na ty řeči okolo pramálo citlivý, za to já si to beru až moc! Naštěstí už to absolvuju po druhé, takže mě to neodradí, ale po prvé málem odradilo. Ale hold si to vykládám asi nějak špatně, jak už mi pár lidí naznačilo.. ;-)

Marianka.W 21-04-2010 12:05

Quote:

Originally Posted by Alissea (Bericht 295706)
... pes dělal bordel= nebyl připravenej.

Zase na druhou stranu uznej, že není zrovna fajn pocit, když máš měřit třeba přední nohu (tzn. musíš se k němu sklonit) psovi, který má náhubek, drží ho čtyři lidi, škrtí se na řetězu, oči mu lezou z důlků a stejně se snaží nejen zdrhnout, ale hlavně při tom co nejvíc lidí kousnout. A přitom se jinak chová ke všem lidem i psům přátelsky, takže vyhodit ho od bonitace kvůli povaze by nebylo objektivně zrovna fér. Navíc když ho třeba potřebuješ kvůli krvi...

sdivokoukrvi 21-04-2010 12:09

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 295708)
To neřeš. Taky proto půjdeme na bonitaci co nejpozději, aby ta "hlava" zatím ustoupila co nejvíc do pozadí.. ;) A taky požádám o předvedení přítele protože ten je na ty řeči okolo pramálo citlivý, za to já si to beru až moc! Naštěstí už to absolvuju po druhé, takže mě to neodradí, ale po prvé málem odradilo. Ale hold si to vykládám asi nějak špatně, jak už mi pár lidí naznačilo.. ;-)

Jo taky takovýhle věci špatně nesu. V sobotu jdem na výstavu a mám z toho trauma, jak kdyby šlo o kdo ví co.:lol: Asi ji taky bude předvádět přítel. Ten takovýhle věci vůbec neřeší. Výstavy jsou podle něj zbytečný, stejně jako byl svod, nebo zkoušky.

Hanka 21-04-2010 12:12

Janiz, pokud má někdo hloupou poznámku, tak reaguj hned, i kdyby to byl samotný pánbůh. Je mi jasné, že občas to určitě někomu ulítne, jak třeba: tedy ten pes je tlustej jak prase. Což je třeba pravda, ale je lepší "lépe volit slova", protože to je něčí miláček a je samozřejmě nejkrásnější na světě :). A komise (rozhodčí, poradce,....)si to aspoň uvědomí v tu chvíli a příště se pohlídají.

sdivokoukrvi 21-04-2010 12:12

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 295709)
Zase na druhou stranu uznej, že není zrovna fajn pocit, když máš měřit třeba přední nohu (tzn. musíš se k němu sklonit) psovi, který má náhubek, drží ho čtyři lidi, škrtí se na řetězu, oči mu lezou z důlků a stejně se snaží nejen zdrhnout, ale hlavně při tom co nejvíc lidí kousnout. A přitom se jinak chová ke všem lidem i psům přátelsky, takže vyhodit ho od bonitace kvůli povaze by nebylo objektivně zrovna fér. Navíc když ho třeba potřebuješ kvůli krvi...

Jo vím na co narážíš, to není dobrý, taky se mi to zdálo šílený. Pes by to měl mít vyzkoušený předem, ale ani to neznamená, že to ten pes zvládne s úplným klidem. Sama Aryu občas prudím krejčovským metrem, ale nejsem si 100% jistá že se jednou bonitace povede bez problémů. Stejně tak mě v sobotu překvapilo že se nechala změřit bez jdinýho odporu a chovala se jako by se nic nedělo. Minule mi skákala do všech stran a to to bylo na tom samém místě, s tím samým měřidlem

Janiz 21-04-2010 12:25

No já si spíš vždycky snažím říkat že je to tím jak je toho při tom svodu hodně a je stres. Snažím se nebrat to nijak osobně, ale nejsem tak suverenní typ abych to dokázala uplně hodit za hlavu.

Zajímavý ale je, že na výstavách se mi to neděje. Nevím jestli jde o to jak je to řečeno nebo jestli výstavám nepřikládám takovou důležitost.. Může být.
I tak mě ale docela překvapuje když pes, který je zvyklý se předvádět a chodit po výstavách a je tam naprosto v pohodě(teď nemluvím o žádném z mých psů), má na bonitaci problém. V tom případě bych skoro netvrdila že je to chyba přípravy. I když nebyla jsem na místě komise.

alexa 21-04-2010 12:37

Spousta lidí se psy bonitaci nacvičuje, jenže to jsou v klidu, protože při nácviku "o nic nejde". Pak přijdou na "ostrou" bonitaci a jsou na sesypání, třepou se jak ratlík. Jak se má potom chovat pes?

Někdo bonitaci nenacvičuje a v pohodě ji dá. Ale někdo na to kašle, a pak přijde se psem který si "není jistý v kramflecích", sám je nervózní a to je pak teprve legrace. Snahou bonitační komise není psa vyhodit, ale zbonitovat ho. Snaží se kolikrát i všemožně pomoct, ale někdy to prostě nejde. Není možné zkoušet bonitovat psa celý den, jsou tam i další. A když tam přijde takových psů (a někdy i majitelů co psa nezvládají) nedej Bože pět šest po sobě, tak je to celkem náročný. První rána košem je v pohodě, ale ta třicátá už "tak trošku" bolí.

Moje rada je nacvičovat a až půjdete na bonitaci - keep smiling. Pes velmi dobře vnímá Vaše rozpoložení, takže buďte klidní, ale rázní. Nejdete na zkoušku nebo na pohovor k šéfovi. Všichni kteří s Vámi budou v kruhu včetně Vás mají v tu chvíli stejný cíl - zbonitovat psa.

Další samostatnou kapitolou jsou testy povahy. Vždy jde na ukázku napřed "nástřelák", ale mě to přijde, že lidi se na to asi nedívají. Jinak si nedokážu vysvětlit, že spousta jich dělá všechno úplně jinak, než bylo ukázáno. O tom že málokoho napadne svého psa povzbuzovat nemluvě, a když už, tak povzbuzují jak na pohřbu. Není potřeba se stydět, československým vlčákům je potřeba trošku "přehrávat" - radost musí být jasně radostná, zákazy důrazné, povzbuzení nesmí uspávat. A když někomu není něco jasné, stačí se předem zeptat. Nikdo nikoho "neukousne".

Karel S.

leila 21-04-2010 12:44

my sa na bonitáciu pripravujeme a chcem sa spýtať, či niekto nemá nejaký návrh, ako si doma spraviť posuvné meradlo... krajčírsky meter je dostupný, prikladať konárik namiesto merania alebo niečo iné k psovi je OK, len predsa to meradlo je trošku iná vec. konce sa točia a celé je to pre psa také divné... chcela by som to skúšať už aj takto - reálnejšie, pretože na toto je pes už zvyknutý.
ďalšia vec je, že konkrétne môj pes je suverén, ničoho sa nebojí. z výstav a zo zvodu, ktorý absolvoval v 15 mesiacoch viem, že moju nervozitu neskutočne preberá na seba. skúsiť chcem to, že by som sa schovala a držal by ho niekto druhý. bonitáciu odkladám aj kvôli tomu, že som si nie istá, že to zvládne. povahu na kolíku a streľbu ľavou zadnou, ale držať pri meraní... to neviem.

Hanka 21-04-2010 12:45

Mě taky překvapil. Zkoušely jsme nejdřív pomalu, po dobrém, dokonce s ním šel páníček trochu běhat ven, aby se pejsek "uštval" a potom šel na řadu jako poslední, ale nezabralo to. Taky ho znám jako pohodáře, na výstavách naprosto v pohodě, kamarádskej...... Možná je to proto, že tam chyběla panička, která s ním většinou chodila. Třeba si z páníčka nic moc nedělal. Těžko soudit, do hlavy mu nevidíme....

Janiz 21-04-2010 12:56

Jo, v podstatě souhlas s Karlem, Leilou i Hankou.
Jen k testu povah mám možná trochu jiný názor, myslím si, že ten by se nacvičovat v podstatě neměl, aby to mělo vypovídající hodnotu. A s tím povzbuzováním u testu povahy si taky nejsem jistá. Na obraně je to něco jiného, ale tohle by měl být test povahy a ne obrana.. I když možná namítnete že proto je tam pak i ta část bez pána.

Marianka.W 21-04-2010 14:12

Já osobně jsem toho názoru, že nacvičovat vůbec není na škodu. Ale chce to nacvičovat ne konkrétní situaci na konkrétním místě (nebo třeba psa u kolíku týden mlátit za každé couvnutí a tím ho donutit, aby na bonitaci neuhnul, ačkoliv má strach, že by se pos...), ale modelovat situaci s různými lidmi, na různých místech a za různého počasí. Podle mě je dobrý trénink třeba to, že uvážete psa u krámu. Kolem chodí hafo lidí, dělají na něj posuňky, mlaskají a kdovíco ještě, někdo ho třeba zkusí pohladit... Čím častěji se v podobné situaci octne, tím lépe ji pokaždé zvládne a stane se pro něj běžnější. A hlavně se mu tím ta povaha vylepšuje, takže pak není mistr světa jen na cvičáku u kolíku, ale i na václaváku, v metru nebo na nádraží, kde kvílí brzdy. Je to pořád o tom samém. Socializace a zvykání na nejrůznější prostředí a podněty. (Pravda, některým ani to bohužel nepomůže.)

mellorn 21-04-2010 14:46

o tom jsme se myslim bavili loni po bonitaci. ja jsem teda taky proto,aby reakce u koliku byla nenacvicena. socializace od stenete na vsechno mozne mi prijde jako neco trochu jineho,tam je to dulezite hodne.ale to nacvicovani u koliku mi prijde,jakoze se lidi snazi dostat co nejlepsi hodnoceni a o povaze to nic nevypovida.ale to je muj nazor. ja na bonitaci trenovat mereni nebudu,spis se budu snazit,abych byla v klidu ja a pak bude v klidu i arwen.taky bude o rok starsi,mozna i po vice haranich,no necham se prekvapit.

alexa 21-04-2010 15:08

Mluvil jsem o nacvičování měření, ne kolíku. Povzbuzování při kolíku ale na místě je. Když Tě na ulici někdo napadne, tak asi taky psa povzbudíš aby Tě bránil a nenecháš to čistě na něm. Páneček by měl navíc být pro psa oporou, a jak bylo výše správně napsáno, rozdíl mezi chováním s pánečkem a bez něj se na bonitaci posuzuje taky.

Dobře socializovaný pes, který aspoň trošku ví do čeho s měřením jde a je zvyklý na různé "ochmatávání" od různých lidí by neměl mít nějaký zásadnější problém, pokud nebude mít psychický problém při bonitaci jeho páník ;-). Vím že se to lehce řekne, ale nějaké té nervozity se člověk těžko zbavuje.

Nácvik měření samotného pomůže nejen psovi, ale taky majiteli - půjde na bonitaci trošku klidnější, zjistí předem jak psa při tom a onom chytit, jak ho narovnat atd. Psa který dobře drží, jeho jedinou starostí je případně olíznout posuzovateli nos a jeho majitel ví jak se k měření postavit je pak radost měřit, nehledě na to že je za dvě tři minuty hotovo. I teď v Roudnici jich pár takových bylo.

Karel

Pavel 21-04-2010 16:20

Quote:

Originally Posted by Alissea (Bericht 295706)
No právě na to narážím, jak někdo může říct o někom, že to netrénovali. Copak ti naši společníci nemaj vlastní hlavu. Proto se mi zdá ftipný, když někdo napíše, že pes dělal bordel= nebyl připravenej.

Možná jsi tak úplně nepochopila, v čem nácvik spočívá. Ten není o tom, že Ty změříš psa. Trénovat se musí s úplně cizím člověkem, který psa měří. A určitě to nejde natrénovat za jedno odpoledne. :D

sdivokoukrvi 21-04-2010 16:25

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295772)
Možná jsi tak úplně nepochopila, v čem nácvik spočívá. Ten není o tom, že Ty změříš psa. Trénovat se musí s úplně cizím člověkem, který psa měří. A určitě to nejde natrénovat za jedno odpoledne. :D

Já to i s cizejma lidma trénuju od malička(poprvé měřidlo viděla ve 4 měsících) a stejně je schopná vyšilovat, co je nácvik chápu moc dobře.
Dneska je jí nějakejch 13měsíců. Takže o nácviku za jedno odpoledne se nedá mluvit:)

Pavel 21-04-2010 16:28

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 295692)
Za žalobu na Klub jen těžko mohu, pokud jsem ji nepodepsala.
Za " zápis Mutar " jen těžko mohu, pokud můj podpis nestačil k jejich zapsání!
" Registry " nechovám, nejsem majitelem F1 a nikdo v ČR do registru nezapisuje, pokud ti není známo.

Ano, to už řekl jeden československý "klasik" - "nič som nepodpísal" :D

Quote:

Originally Posted by Monika (Bericht 295692)
Za trestní oznámení mohu, neb Ty jsi mi e - schránku po léta vykrádal!

Moniko, uklidni se, tohle nařčení se tu už 1000x řešilo a řešila ho na Tvůj popud i kriminálka a dospěla k opaku, než tvrdíš. Tak už s tím přestaň otravovat vzduch.

Faktem je, že můj návrh na hodnocení barvy očí podle vzorníku barev jsi tehdy na schůzi první odmítla Ty.

Pavel 21-04-2010 16:40

Quote:

Originally Posted by Alissea (Bericht 295774)
Já to i s cizejma lidma trénuju od malička(poprvé měřidlo viděla ve 4 měsících) a stejně je schopná vyšilovat, co je nácvik chápu moc dobře.
Dneska je jí nějakejch 13měsíců. Takže o nácviku za jedno odpoledne se nedá mluvit:)

Pak je tam problém o kterém píše Karel. Pes prostě cítí z Tebe problém a tak se taky tak chová. Je to i o důvěře psa k majiteli. Já jsem s mými psy nikdy ani měření, ani kolík netrénoval. Ale protože mi věří (Dany až trochu slepě :lol:), tak prostě stačilo v kruhu klidnáým hlasem říct "klid" a psi viděli, že přestože se kolem nich děje něco, co neznají, o nic se zřejmě nejedná, když já jsem klidný a uklidňuju je. Nebuď nervák a uvidíš, že se to zlepší :D

sdivokoukrvi 21-04-2010 16:48

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295779)
Nebuď nervák a uvidíš, že se to zlepší :D

u nás je to trochu naopak, sem-li nervní, čuba sklidní až mě často svým jednáním překvapí

Stela 21-04-2010 16:54

Terko a ostatní nic si z toho nedělejte.... Moje první fena párkrát měřidlo v Jevišovicích viděla a nic, střelbu taky zná a nic, lidi co byli u bonitace jí nevadili. Celý den na měření a střelbu koukala. Sotva jsme vešly na plac (a to jsem kupodivu ani nervózní nebyla), nechtěla se nechat změřit až po nějakém cukání a přidržení si i normálně stoupla - proto má i OH i když by možná dnes jelikož je rozumější měla OF. Také S2 reakce na střelbu se nám objevila v kódu, přitom se střelby nikdy nijak nebála až v tuto dobu a pak zase nic. Nic jiného jí nevytkly, ale nějak je mi to fuk, zapsaná je, chovná taky a štěňata jsem prodala bez ohledu na bonitační kód :o)) Takže to zas nemusíte tak hrotit nějak se to vyvine.
Ale je pravda, že má fena je dost vyrovnaná a sebevědomá i bez nácviku. Kolikrát jsem viděla zvířata co se u kolíku málem uškrtila, nebo utekla to je opravdu děs a hrůza. S takovými by se mělo pracovat a né s těmi co to v sobě mají :) Určitě bych se bonitace nebála.

Monika 21-04-2010 16:54

Pro Hanušku, ostatním se omlouvám.
Jen ty otravuješ vzduch, alespoň mně svým " uvědomělým politikařením, " které nemá s pejskařinou nic společného!

E - schránku si vykrádal, o tom není pochyb. Ve své mysli o tom nepochybuješ ty sám, Margo, Skoupý, Hubáčková a pan Hospodka se mi za to omluvil do telefonu a přiznal, že to věděl. Bohužel, jen do telefonu, na policii s tím nepůjde :0(
Nepochybuje o tom Valášek, Malášek a jiní, kteří můj počítač a e - poštu viděli, přeinstalovávali, maily zachytili.....
Je to dlouhá doba a těžko se podobný typ trestné činnosti dokazuje, bohužel.
Vymahatelnost práva v našem státě je kapitala sama o sobě a můj případ je zrnko v moři a já toto " bezpráví unesu. "

To, že případ policie odložila, není důkaz, že se tak nedělo!

Ty jsi schopen naprosto všeho, bez skrupulí, beze studu, morálky a ještě s úsměvěm :roll:

Tímto se omlouvám všem, kteří na podobné téma příspěvky číst nechtějí. Je to naposledy, co se vracím k této trapné " klubové epizodě."

Monika

Pavel 21-04-2010 18:56

Moniko, dej už s touhle starou historií pokoj. Je to už trochu vyčichlé a Tvé neustálé osočování a tvrzení o jakýchsi omluvách jsou stejně nesmyslné.
Co se týká pletichaření, tak si sáhni do svědomí a vzpomeň na poslední schůzi v Roudnici. Nebudu to tady rozebírat, ale jistě víš, o čem mluvím ...

CDaniela 21-04-2010 19:24

Pevel, Monika
možná by jste si mohli založit své vlastní téma, kde se budete dohadovat.

Janiz 21-04-2010 20:42

Jo, jo Pavle, ve vedlejším linku jsme probírali jestli na bonitaci bylo pěstí mezi oči nebo nebylo a víš jak to dopadlo, že?

Undertaker 22-04-2010 02:50

njn holt někdo si může dovolit jednat zcela mimo téma a druhej napíše něco o dvě slova vedle a už je to úplně špatně. Myslím, že moderátor je na forech od toho, aby lidem ukazoval cestu :?

Co se týká bonitace, tak už se o tom mluvilo tak nějak v zákulisí, ale osobně bych byl rád, kdyby těch bonitací bylo za rok víc už jen kvůli těm zvířatům. Takhle se na všechno spěchá a vede to kam? Právě tam, kam s tímhle zmiňovaným psem. Jsou ve stresu všichni a přijde mi pak ubohý když musí majitel řvát na svýho psa, protože ho držej 4lidi, aby ho za každou cenu zbonitovali. Pokud se má tudy ubírat náš chov, tak asi budu muset přehodnotit svoje stanovisko. Mně jde přecijen víc o ty zvířata než chovatelský a výcvikářský úspěchy. :?

Ještě k tomu co se dělo na schůzi... člověk, kterej psy a konkrétně ČVčka, který někdo zpackal, přirovnává ke sra*kám, je pro mě to samé jako člověk. Ikdyž pochybuju, že si z toho ona osoba bude něco dělat.

Janiz 22-04-2010 07:05

No jasně, je dobře že chodí relativně dost psů, ale kdyby to bylo častěji, psů by bylo míň a byl by možná i čas na to promluvit na psa a ukázat měřenému psu předem tu věc co mu chci strčit za krk, případně jinam, než na něj hned hupnout měřidlem.. :|

yzengrin 22-04-2010 07:49

Quote:

..nápad dobrý, ale nejsem si jista, zda by to fungovalo, vzhledem k tomu, že i ten vzorník barev má trochu jiné barvy venku na sluníčku, venku když je pod mrakem, někde v kanceláři nebo v kanceláři kde je rozsvícená zářivka.
My jsme takhle posuzovali "žlutost" náprsenky u sýkory koňadry, přímo v terénu. Postup byl takový, že pták otočený na záda se vyfotil s vedle položeným vzorníkem foťákem se zapnutým bleskem (nastavení foťáku bylo vždy stejné) a pak se tyto fotky teprve posuzovaly v příslušném sw v pc.
A ačkoli už v tom terénu jsme zvířata prohlíželi a měli k ruce barevný vzorník, tak názory na "žlutost" náprsenky byly dost subjektivní. A to si myslím, že peří není tak "proměnlivé" jako oko čsv, na které když pod správným úhlem svítí sluníčko, je krásně jantarové a o pár minut později hnědé.
Aspoň tak to působí na mne.

yzengrin 22-04-2010 08:02

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 295740)
.... ale modelovat situaci s různými lidmi, na různých místech a za různého počasí. Podle mě je dobrý trénink třeba to, že uvážete psa u krámu. Kolem chodí hafo lidí, dělají na něj posuňky, mlaskají a kdovíco ještě, někdo ho třeba zkusí pohladit... Čím častěji se v podobné situaci octne, tím lépe ji pokaždé zvládne a stane se pro něj běžnější. A hlavně se mu tím ta povaha vylepšuje, takže pak není mistr světa jen na cvičáku u kolíku, ale i na václaváku, v metru nebo na nádraží, kde kvílí brzdy. Je to pořád o tom samém. Socializace a zvykání na nejrůznější prostředí a podněty. (Pravda, některým ani to bohužel nepomůže.)

...konkrétně uvázání u krámu máme čím dál horší:-( Má to přesně opačný efekt, ačkoli se snažím, aby tohle "čekání" měla spojené v dobrém. Pravda, už tam sice nedělá piruety na jedné noze, nebourá okolní věci a neřve jak tur, ale jen jako turátko..ale za to když jdeme jen okolo obchodu, tak letí jak žížnivá čára, jen abychom tam náhodou nezastavili a ona tam nemusela čekat.

Janiz 22-04-2010 08:08

Quote:

ale za to když jdeme jen okolo obchodu, tak letí jak žížnivá čára, jen abychom tam náhodou nezastavili a ona tam nemusela čekat.
jo jo, to mi připomíná jak se ploužíme k autobusový zastávce a pak letíme od ní :lol: Taky mám dojem čím častěji jedeme, že tím víc..
Krám je bez problémů, když mám s sebou nepřekousatelný votítko nebo koš, aspoň pro malou.

Pavel 22-04-2010 08:16

Quote:

Originally Posted by yzengrin (Bericht 295890)
..nápad dobrý, ale nejsem si jista, zda by to fungovalo, vzhledem k tomu, že i ten vzorník barev má trochu jiné barvy venku na sluníčku, venku když je pod mrakem, někde v kanceláři nebo v kanceláři kde je rozsvícená zářivka.

No právě to je ten princip. Barva a intenzita osvětlení zkresluje a proto je nutné mít nějaký etalon barev. Zářivka zkreslí stejně tak barvu oka, jako kartičku s barevným odstínem. Proto je nutné posuzovat barvu tak, že etalon budu mít u sebe na místě, kde posuzuji, aby byl osvětlen stejně, jako to posuzované oko.

yzengrin 22-04-2010 09:09

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 295892)
jo jo, to mi připomíná jak se ploužíme k autobusový zastávce a pak letíme od ní :lol: Taky mám dojem čím častěji jedeme, že tím víc..
Krám je bez problémů, když mám s sebou nepřekousatelný votítko nebo koš, aspoň pro malou.

..jo, to máme stejný. Bez náhubku ani ránu, hlavně kvůli vodítku...ale aj kvůli lidem.

yzengrin 22-04-2010 09:11

Quote:

Originally Posted by Pavel (Bericht 295895)
No právě to je ten princip. Barva a intenzita osvětlení zkresluje a proto je nutné mít nějaký etalon barev. Zářivka zkreslí stejně tak barvu oka, jako kartičku s barevným odstínem. Proto je nutné posuzovat barvu tak, že etalon budu mít u sebe na místě, kde posuzuji, aby byl osvětlen stejně, jako to posuzované oko.

..no, a to je přesně "špatná" metodika..kdybychom to tak dělali u těch sýkor. Proto se foťák nastavil a fotilo se vždy s bleskem, čímž se zajistili vždy stejné podmínky. Nevím no, snad by to trochu pomohlo, ale ta subjektivita tam bude vždy. Podle příspěvků výše, by to nejspíš měly být odstíny jantaru..

Hanka 22-04-2010 09:27

A jantar žlutý nebo tmavě hnědý? :twisted::twisted: Dana Matušincová s sebou na bonitace nosí jantarový náhrdelník, aby měla mustr. Jenže tam jsou i jantary žluté a skoro černé. Tak babo raď..... Je to barva. Nedá se to spočítat nebo změřit,takže posouzení bude vždy subjektivní a proto bude na rozhodčím, poradci chovu a bonitační komisi. Těchto x lidí se musí shodnout. Proto je jich více, aby bylo posouzení aspoň jakž takž objektivní. Navíc barva oka může být během půl roku u jednoho a toho samého psa totálně změněná, ze žluté na světle hnědou.
Barevný vzorník by byl dobrý. Ale i tak jsem si zatím nikdy nevšimla, že by byl ohledně barvy oka při bonitaci nějaký opravdu zásadní spor. Vždycky se tam všichni zainteresovaní na konečném verdiktu shodnou.
Navíc- mě se taky honba za žlutým nebo žlutozeleným okem nelíbí...Na co....Stejně jim časem ztmavne.

Janiz 22-04-2010 09:33

Takže by klub mohl zakoupit pěkný pestrý jantarový náhrdelník který by vždy na daný den dostala zapůjčený jedna z členek komise. Stejně s tim přikládáním k oku si to taky nějak neumim představit.. a ta subjektivita tam bude vždy, pokud to nebude pomocí sw v Pc jak ty sýkorky. A s bleskem u očí stejně neuspějeme i kdybysme chtěli všem oči zablýsknout, což bysme stejně nechtěli.. takže jsem tam kde sme byli. Ale ty sýkorky jsou zajímavý! :)

yzengrin 22-04-2010 09:37

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 295910)
A jantar žlutý nebo tmavě hnědý? :twisted::twisted: Dana Matušincová s sebou na bonitace nosí jantarový náhrdelník, aby měla mustr. Jenže tam jsou i jantary žluté a skoro černé. Tak babo raď.....

...jo, právě proto, když si představím, že by se teda jelo podle nějakého vzorníku (to zní strašně!), tak by měl sestávat ze všech možných odstínů jantaru...od toho světlounkého, až po ten medový, jak tady psala tuším Monika. Ale spíš si tady tak přemýšlím nahlas, jak by to mohlo jít, podle návrhu Pavla..

Janiz 22-04-2010 09:37

No vida, tak to už klub nemusí pořizovat když ho Dana Má..:) jo jantar má velký berevný rozsah.

yzengrin 22-04-2010 09:39

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 295912)
Takže by klub mohl zakoupit pěkný pestrý jantarový náhrdelník který by vždy na daný den dostala zapůjčený jedna z členek komise. Stejně s tim přikládáním k oku si to taky nějak neumim představit.. a ta subjektivita tam bude vždy, pokud to nebude pomocí sw v Pc jak ty sýkorky. A s bleskem u očí stejně neuspějeme i kdybysme chtěli všem oči zablýsknout, což bysme stejně nechtěli.. takže jsem tam kde sme byli. Ale ty sýkorky jsou zajímavý! :)

..jo jo, přesně tak. S tím bleskem jsem to psala právě kvůli těm stejným podmínkám. S bleskem budou mít všichi čsv oko červený a bude po problému:lol:.
..Jo, se sýkorama byla sranda. I když ony by můj názor dozajista nesdílely.

Helenasotis 22-04-2010 09:44

Problém je ještě v tom, že duhovka není stejnobarevná v celé své ploše - u vnějších krajů bývá obvykle tmavší, ve středovém "kruhu" nejsvětlejší a v okolí zornice opět tmavší (obvykle - může to být samozřejmě i trochu jinak). Některá zvířata navíc mají v duhovce různé více či méně výrazné pigmentové skvrnky. Na vyznění barvy oka pak mají vliv nejen okolní světlo (které navíc ovlivní i zornici, která když je roztažená na určitou míru, tak se může skrýt její tmavší lemování), ale rovněž velikost a uložení očí a samotná barva psa!
Psi s užším, uzavřenějším okem a světlou srstí jsou v "nevýhodě". Naopak tmavší zvířata se sytě černou pigmentací víčka a okem, které je více otevřené a větší v poměru k hlavě jsou "zvýhodněna" - do jejich oka dopadá více světla, které je "prozáří" a barevný kontrast se srstí dá oku vyniknout.

Tohle všechno nasimulovat pomocí vzorníku by bylo hodně těžké.... Sice pravda, lepší by to bylo zkusit a pak z praxe vyvodit závěry, zda je to přínosem či ne, ale vzhledem k tomu, že výroba skleněných očí je neskutečně drahá (pan Hartl toto již zhruba před 2 roky zjišťoval), tak je to jako "experiment" trochu mimo :( Ploché barevné kartičky mi vzhledem k vlastnostem očí připadají naprosto k ničemu.

Možná by opravdu stačilo, aby se posuzovatelé (někteří) přestali držet zcestné představy, že oko musí být žluté a brali zřetel na to, že ani světle hnědé oko není žádnou tragédií a jak již bylo zmíněno výše, opravdu nesnižuje známku hodnocení. Ano, hranice mezi okem jantarovým a E1 je a bude tenká, ale oko tmavě hnědé (již brané jako vada) si myslím je přece jen rozlišitelné relativně snadno (na první pohled není rozpoznatelná zornice od duhovky).
Navíc - barva oka se u drtivé většiny ČSV věkem radikálně mění - možná by z chovatelského hlediska bylo zajímavější zaměřit se ne tak na nepatrné rozdíly v odstínech jako spíš na to, jak se mění barva oka v průběhu života jednotlivých zvířat (realizovatelnost v praxi si ale moc představit neumím ;) )

Helenasotis 22-04-2010 09:52

Quote:

Originally Posted by yzengrin (Bericht 295917)
.S bleskem budou mít všichi čsv oko červený a bude po problému:lol:.

No snad zelenžlutý, ne?? :D U psů se uplatní vrstva tapetum lucidum, takže sítnice by vidět být neměla (je "přesvícena " t.l.) - jestliže má pes na fotce s bleskem červené oči, tak jeho oko není v pořádku - postrádá t.l. nebo ji má slabou.

Navíc při focení s externím bleskem a za použití teleobjektivu dojde natolik k odchýlení paprsků světla z blesku a paprsků dopadajících do objektivu, že se tento efekt ani neuplatní ;)

Marianka.W 22-04-2010 10:55

Quote:

Originally Posted by yzengrin (Bericht 295891)
...konkrétně uvázání u krámu máme čím dál horší:-( Má to přesně opačný efekt, ačkoli se snažím, aby tohle "čekání" měla spojené v dobrém. Pravda, už tam sice nedělá piruety na jedné noze, nebourá okolní věci a neřve jak tur, ale jen jako turátko..ale za to když jdeme jen okolo obchodu, tak letí jak žížnivá čára, jen abychom tam náhodou nezastavili a ona tam nemusela čekat.

A zkusila jsi někdy "Pribináka za čekání" ? My to takhle praktikujeme už leta a docela to funguje.

sdivokoukrvi 22-04-2010 10:59

Quote:

Originally Posted by Marianka.W (Bericht 295940)
A zkusila jsi někdy "Pribináka za čekání" ? My to takhle praktikujeme už leta a docela to funguje.

to sme zkoušela taky a nefunguje to:cry: ta moje potvora ječí furt stejně

Hanka 22-04-2010 10:59

Ještě drobnost. Ve výhodě jsou samozřejmě pejsci, kteří jdou na bonitaci brzy. U tří,čtyř a víceletých psů může být oko tmavší a tím pádem mají většinou v bonitačním kódu tmavší oko napsané. Je to k nim potom logicky nespravedlivé, protože mnohý pejsek, který jde na bonitaci v 18 měsících a má světlé oko, může mít oko ve třech letech mnohem tmavší než čerstvě zbonitovaný tříletý pes, který má v bon. kódu tmavé oko napsané.
Prostě co se týče očí je to čím dřív tím líp.

CDaniela 22-04-2010 11:28

Quote:

Originally Posted by Hanka (Bericht 295945)
Ještě drobnost. Ve výhodě jsou samozřejmě pejsci, kteří jdou na bonitaci brzy. U tří,čtyř a víceletých psů může být oko tmavší a tím pádem mají většinou v bonitačním kódu tmavší oko napsané. Je to k nim potom logicky nespravedlivé, protože mnohý pejsek, který jde na bonitaci v 18 měsících a má světlé oko, může mít oko ve třech letech mnohem tmavší než čerstvě zbonitovaný tříletý pes, který má v bon. kódu tmavé oko napsané.
Prostě co se týče očí je to čím dřív tím líp.

Zářným příkladem že to může být i opačně je Carr Malý Bysterec.
Tady je tříletý
http://www.wolfdog.org/pics2/2006/8/30113.jpghttp://www.wolfdog.org/pics2/2006/8/30112.jpg

a tady šetiletý
http://www.wolfdog.org/pics2/2010/1/...39-5081242.jpg
Když jsem s nim kryla naší Tajgu, byl čtyřletý a měl oko světlé, až žluté.

Hanka 22-04-2010 11:45

Já ti nevím Danielo. Na tom táboře, ze kterého jsou Mirky fotky jsem byla taky.Cara jsem si tam důkladně prohlížela, protože jsem o něm přemýšlela jako o psovi pro moji fenu, protože tam měl žluté oko, měl krátký ocas a byl vysoký, ale pak jsem si to rozmyslela kvůli srsti. Nad těmi Mirčinými fotkami teď sedím a přemýšlím jak je to možné, protože jsem jej tam viděla taky. Opravdu na těch fotkách vypadá jako "tmavooký", ale vím, že nebyl. Když vidím další fotky z mladšího období, tak je měl taky žluté....
Nejsem až takový odborník na focení, nevím, jestli až taková změna může být jen nasvícením. Prostě nevím čím.....
Ten tábor byl propršený, každý den zatažená obloha. Už nevím, za jakého počasí ho Mirka fotila a může-li to být tím..............Ale ten rozdíl je opravdu velký.

Helenasotis 22-04-2010 12:04

Quote:

Originally Posted by CDaniela (Bericht 295957)
Zářným příkladem že to může být i opačně je Carr Malý Bysterec.
Tady je tříletý

a tady šetiletý

Když jsem s nim kryla naší Tajgu, byl čtyřletý a měl oko světlé, až žluté.

Danielo, teď se nechci dotknout ani Tebe, ani autorky prvních fotek Carra (Mirky), ale vycházet u barvy očí ČSV z fotek je snad ta nejošidnější věc :)

Fotky od Mirky jsou focené za špatného světla (bylo zataženo) a jsou dost podexponované (Mirka byla tenkrát tak hodná, že mi poskytla originály - v podstatě ty psy na Slovensku fotila na mou prosbu; Mirka určitě odpustí mou poznámku o podexpozici ;))

Z podstaty technologie fotky z kvalitního digitálního fotoaparátu (zrcadlovky) budou i správně exponované snímky zobrazovat oči ČSV tmavší, než v reálu. Naopak fotky analogové (kinofilm) zobrazovaly barvu očí ČSV světlejší, než ve skutečnosti (aby se neztrácela kresba, nesmí být digitál přeexponovaný, kinofilm naopak nesmí být podexponovaný - obě technologie mají tedy na expozici "opačné požadavky" a z toho vyplývá rozdíl v interpretaci odstínů).

V podstatě to potvrzuje i Hanka, která Carra přímo na místě tenkrát viděla.

Tedy pro všechny - FOTKY DOKÁŽÍ BARVU OKA (a nejen oka ;)) ZKRESLIT ÚPLNĚ NESKUTEČNĚ!

Helenasotis 22-04-2010 12:26

1 Attachment(s)
Osobně bych Carrovu fotku viděla ohledně postprocesu (následných úprav, které všechny fotky ze zrcadlovek bez výjimky potřebují) asi nějak takhle (není to ideální, z jpg se úplné zázraky vykřesat nedají):
http://www.cswolfdog.cz/galerie/albu...rec_Carr02.jpg

Ještě abych lépe osvětlila ten rozdíl mezi kinofilmem a digitálem:
- u digitálu - čím méně někam dopadá světla, tím jsou ta místa tmavší (oko je vždy více či méně stíněné víčky a řasami a foťák prostě nemá takový dynamický rozsah pro interpretací tónů a odstínů jako lidské oko, takže to, co se nám v reálu jeví - oprávněně - jako ještě poměrně světlé nebo ne až tak tmavé, digitál zobrazí tmavě a někdy až černě (tvrdé neprokreslené stíny).
- u analogu - čím někam dopadá méně světla, tím se to bude jevit světlejší.
Proto více či méně "zastíněné" oči na fotkách z analogu budou vždy působit mnohem světleji, než na srovnatelných fotkách z digitálu.

All times are GMT +2. The time now is 15:16.