![]() |
Shey po zeszłotygodniowej podróży na wschodnie kresy przywlókł sobie babeszkę :(
|
Buuuuu :( Trzymam kciuki za ekspresowy powrót do zdrówka!!!!!
|
Sheytański jest w możliwie najlepszych rekach, więc będzie dobrze! Trzymamy kciuki z całych sił za szybki powrót do zdrowia.
|
Trzymajcie sie!!!!!
|
Dacie radę, chociaż wiadomo - psiaka żal, bo się męczy, a właścicieli - bo się denerwują.
|
Zdrowia jak najszybciej!!!!! trzymamy kciuki!!!
|
Szybkiego powrotu do zdrowia,Shey to twardziel wiec napewno szybko sie wylize z choróbska,mocno trzymamy kciuki
|
Będzie dobrze! Oby tylko jak najszybciej...
|
Quote:
|
Słuchajcie, a co radzicie jako zabezpieczenie dla szczeniaka?
Kupić spoty advantix wg wagi czy może spray i ilosć psiknięć dostosować do aktualnej wagi? A może lepiej obrożę, tylko boję się, ze szybko wyrośnie... Myślałam jeszcze, żeby zakroplić spot i dodatkowo przed spacerami psikać na psa odstraszaczem fiprex czy absorbine. Niestety mieszkam w okolicy raczej kleszczowej... |
Shey złapał kleszcze 10 dni po advantixie, przed spacerem został wypsikany dodatkowo szprajem. Kleszcz i tak się wbił i zaraził.
|
Cholerne kleszczuchy :gunsfiring:gunsfiring:snipersmilie
zostawcie biednego Sheya:evil_2 |
Quote:
|
Ja stosowałam długo obróżki preventic, potem kiltix - można je dociąć i zostawić zapas, więc jak szczenior rośnie to będziesz obróżkę powiększać.
Teraz używamy tylko advantixa raz na miesiąc, ale moja sztuka jest na szczęście z tych, co kleszczom nie smakuje ;) Co nie zmienia faktu, że na zimne dmucham. Czasem nawet jak porządnie zabezpieczasz, to i tak nie unikniesz... więc po każdym spacerze macanko i sprawdzanie. Mam nadzieję, że Shey już czuje się lepiej :) |
Tak Ewa, Shey już bryka i jest zdrowiuśki.
Co nie zmienia faktu, że ręce mi opadły jak po Advantixie i sprayu przyniósł na sobie jednego kleszcza z wkładką babeszkową. Ale na szczęście takie tylko na wschodzie rozdają, u nas cisza i spokój. Tego złapaliśmy przy okazji odwiedzin u Gagi :) |
Szczepionka przeciwko Babeszi Nobivac Piro .Podobno już jest dostępna na polskim rynku.
Zabezpiecza psy na 6-miesięcy i można ją podawać od 6-miesiąca życia . |
No to ufff :)
Do Wrocławia już babeszja dotarła... Ale trzymamy się od niej z daleka ;) |
Quote:
W naszym przypadku obroza advantix i kiltix nie zdaje egzaminu, poniewaz nie powinno sie ich moczyc. Same krople nie skutkowały (mieliśmy babeszję mimo kropli...) Skuteczne na razie okazało się jedynie połączenie obroży Preventic firmy Virbac (uwaga na przeciwwskazania) z kroplami Fypryst (w skladzie ma fipronil). Na szczepienia raczej się nie zdecyduję, ponieważ one tylko łagodzą przebieg choroby, a nie zapobiegają. Ale to mój wybór, nie będę nkogo przekonywać. Zabezpieczanie jest dość kosztowne (obroza ok. 45 pln na 4 miesiace, fypryst tyle samo - ten sam okres) ale drozej kosztuje leczenie. Wiec inwestuje. Szczepionka ok 150 czy 160 pln na pol roku. Ale w skladzie ma imizol, co do ktorego podchodze jak do jeża. No i tylko łagodzi, nie zapobiega. Bądź tu mądra :? |
Dobra, próbuję sobie wszystko poukładać. Zrobiłam małe podsumowanie. Poza szczepionkami mamy do wyboru odstraszacze i preparaty, które wchłaniają się do krwi.
Do odstraszaczy można zaliczyć zieloną absorbinę (SuperShield Green), czarną absorbine UltraShield® Brand Residual Insecticide & Repellent lub spray sabunol. Tutaj sprawa jest dosyć prosta. Preparaty mjaa odstraszać potencjalnie zainteresowane insekty. Skuteczność podobno słaba (może za wyjątkiem czarnej absorbine). Jezeli chodzi o preparaty wchłaniające sie do krwi wybór jest większy: Fypryst sybstancja czynna - fipronil - od kleszczy chroni ponoć 2 tygodnie, nie znalazłam informacji czy można stosować u szczeniąt Advantix substancje czynne: imidakloprid i permetryna - działa na kleszcze 4 tygodnie, nie stosować u szczeniąt poniżej 7 tygodnia życia; nie stosować u kotów Frontline - substancja czynna fipronil, można stosować u szczeniąt w wieku od 8 tygodnia życia i kociąt w wieku od 8 tygodnia życia Mamy jeszcze obroże, substancje czynne wchlaniają się w znikomym stopniu, działają na sierści zwierzęcia. BAYER Kiltix - substancje czynne - propoksur, należący do pochodnych kwasu karbaminowego oraz syntetyczny pyretroid - flumetrynę Bayer Bolfo - substancja czynna propoksur VIRBAC Preventic - substancja czynna Amitraza - wygląda na to, ze została już wycofana z rynku Teraz zastanawiam sie np dlaczego Frontline i Fypryst podają różny okres ochrony, skoro bazują na tej samej substancji czynnej? Czy można bezpiecznie łączyć obroże lub spraye jak np czarna absorbine i krople (spot-on)? |
Fypryst można stosować u psów powyżej 8 tygodnia i ważących więcej niż 2 kg. Czas ochrony to 4 tygodnie przeciwko kleszczom.
Można łączyć spot-on ze sprayem. |
All times are GMT +2. The time now is 01:53. |