Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Będzinska parodia wystawowa... ;) (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24723)

z Peronówki 23-01-2013 14:02

Quote:

Originally Posted by makota (Bericht 448871)
Ja też nie rozumiem tego argumentu wystaw - również nie widze sensu w jeżdżeniu na trylion wystaw rocznie (chyba, że ktoś to serio lubi...) i nie wiem co to ma wspólnego z doświadczeniem hodowlanym :lol:

No wlasnie kompletnie nic... Szczegolnie w tej rasie.... Tu na serio nie ma praktycznie zadnego znaczenia jakie tytuly maja psy - oczywiscie jest pewna grupa hodowcow-lemingow, ktorzy kryja "czempionami" bez wzgledu na ich jakosc i wartosc hodowlana, ale jak sie dokladniej przyjrzec to ludzie uzywaja psow, ktore im sie podobaja.... W tej rasie nikt nie chce szczeniakow championa 15 krajow i Zw Swiata, ale za to jest kolejka na rok do przodu na maluchy suki, ktora ma min. hodowlane...
Bo wystawy sa SPORTEM. W chwili obecnej w Polsce sportem EKSREMALNYM... ;) I nikt myslacy nie bedzie tylko na podstawie ich wynikow ocenial psa!

Smieszy mnie tu jednak co innego... Tak sie sklada ze to wlasnie ta pani hodowczyni przez lata pilnie sledzila co wazniejsze wystawy w tej rasie... I gdy byly klubowki czy europejskie w Slowacji pedzila na Wegry, wiedzac, ze to latwe tytuliki, bo na wystawie beda pustki, a czolowka rasy bedzie w SK.... :lol: Sa powody dla jakich jej psy maja Championaty Wegier (ktorymi tak sie chlybi zapominajac dodac, ze nie miala konkurencji w klasach), a zaden nigdy nie dal rady zrobic Championatu Czech, czy Slowacji...

makota 23-01-2013 15:53

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 448872)
No wlasnie kompletnie nic... Szczegolnie w tej rasie.... Tu na serio nie ma praktycznie zadnego znaczenia jakie tytuly maja psy - oczywiscie jest pewna grupa hodowcow-lemingow, ktorzy kryja "czempionami" bez wzgledu na ich jakosc i wartosc hodowlana, ale jak sie dokladniej przyjrzec to ludzie uzywaja psow, ktore im sie podobaja.... W tej rasie nikt nie chce szczeniakow championa 15 krajow i Zw Swiata, ale za to jest kolejka na rok do przodu na maluchy suki, ktora ma min. hodowlane...
Bo wystawy sa SPORTEM. W chwili obecnej w Polsce sportem EKSREMALNYM... ;) I nikt myslacy nie bedzie tylko na podstawie ich wynikow ocenial psa!

Smieszy mnie tu jednak co innego... Tak sie sklada ze to wlasnie ta pani hodowczyni przez lata pilnie sledzila co wazniejsze wystawy w tej rasie... I gdy byly klubowki czy europejskie w Slowacji pedzila na Wegry, wiedzac, ze to latwe tytuliki, bo na wystawie beda pustki, a czolowka rasy bedzie w SK.... :lol: Sa powody dla jakich jej psy maja Championaty Wegier (ktorymi tak sie chlybi zapominajac dodac, ze nie miala konkurencji w klasach), a zaden nigdy nie dal rady zrobic Championatu Czech, czy Slowacji...

Co lepsze - to o czym piszesz jest naprawdę łatwo zauważalne i wcale nie potrzeba wysiłku, żeby to zauważyć... ja się naprawdę zbytnio nie interesuję wystawami, a mimo wszystko widzę jaki mechanizm tu działa ;) Tym bardziej dziwi mnie więc fakt, że niektórzy po prostu nie chcą tego zauważyć.... i co więcej próbują wciskać swoją wersję wydarzeń innym.

wolfin 23-01-2013 16:05

ale ja to mowie od zawsze- KAZDY pies ( nie wazne jaki) moze byc multi CH - dla tego jest potrzebny- rodowod, wlasciciel z kasa oraz czas :) nic wieciej nie trzeba.

erendil 23-04-2013 12:06

Ja tylko dodam,że właśnie po tej wystawie w Częstochowie p. Redlicki jest na tej liście sędziów do których moim zdaniem nie warto jechać z ładnym wilczakiem, i nie chodzi o dobrą ocenę Vapi tylko o opisy. Z tego co pamiętam to obniża oceny za "zbyt jasne oko, rozmazany stop, niewymiarowe małe oko" itp.

avgrunn 23-04-2013 12:48

Ja tez mam na swojej liscie kilku do ktorych jechac nie warto ;)

A Vapi ma ocene dobra?

erendil 25-04-2013 00:04

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 453538)
Ja tez mam na swojej liscie kilku do ktorych jechac nie warto ;)

A Vapi ma ocenę dobra?

Tak Vapi ma ocenę dobrą w sensie,że nie bdb (5) a db (4) :P Ten sędzia w wadach pisze to co jest wilczaka zaletą :/

Jessicaa 27-04-2013 09:11

Quote:

Originally Posted by erendil (Bericht 453534)
Z tego co pamiętam to obniża oceny za "zbyt jasne oko, rozmazany stop, niewymiarowe małe oko" itp.

Ja bym chyba nie wytrzymala przy takim sedziowaniu.. Po prostu spytalabym go wprost, czy szanowny Pan czytal wzorzec... W takim razie kazdy moze byc sedzia, czy ma w tym doswiadczenie czy nie.. -_-'

Gaga 27-04-2013 13:47

Zgłoszenie na wystawę jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją regulaminu, a tam jest wyraźnie opisany temat "nie wytrzymywania".:roll:
A jakoś nie słyszałam, żeby ktoś korzystał z prawa złożenia skargi. A taka forma istnieje.

wolfin 28-04-2013 11:33

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 453665)
Zgłoszenie na wystawę jest równoznaczne z zapoznaniem się i akceptacją regulaminu, a tam jest wyraźnie opisany temat "nie wytrzymywania".:roll:
A jakoś nie słyszałam, żeby ktoś korzystał z prawa złożenia skargi. A taka forma istnieje.

nie wiem jaki regulamin jest w PL a u nas wedlug FCI napisane ze skarge mozna dac jesli zla organizacia albo sedzia chamowat :) no opinia sedziego nie jest dotykalna

All times are GMT +2. The time now is 12:56.