![]() |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
:lol::lol: Hanuško, Hanuško přestaň plácat nesmysly! :roll: Poradců chovu bylo vždy více, p. Maková např. a hlavním poradcem chovu za " mne " byl pan Hartl a pak ho vystřídal Jindra Jedlička. " Klubovými " rozhodčími posuzující bonitace byli taktéž tito páni, včetně mne a Aničky Šimáčkové. Nevzpomínám si na podrobnosti, ale pokud by měl tvůj nápad hlavu a patu a byl užitečný, byl by jistě výše zmiňovanými osobami, Klubem či konferencí přijat! Ale jistě, já mohu samozřejmě i za sopečný mrak na Evropou! :lol: Monika |
Barva oka je standardem popisována u ČSV jako jantar.
Barva jantaru se však pohybuje od žluté až po poměrně sytě medovou. Dohady kolem posuzování barvy oka byly vždy, každopádně by oko mělo u ČSV vždy působit " světlým " dojmem. Světle hnědé oko stále nesnižuje hodnocení. Známku snižuje oko tmavě hnědé a černé. Např. u SAV je oko standardem popsáno jako vysloveně žluté, což je jiná charakteristika, než u ČSV. Krátký výklad standardu od pana Hartla je zde: http://zmolu.vlcak.cz/cs/csv/posuzovani_exterieru.aspx Monika |
Quote:
Jinak hodnocení barvy oka je velmi subjektivní záležitost a samozřejmě záleží i na světle, v jakém se posuzuje. Požadavky na žlutou až světle žlutou barvu jsou podle mého názoru typickým příkladem přehánění plemenných znaků. Karel S. |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Když to zaženeme do extrému, tak já mám doma několik jantarů tmavě zelených... Plzeňská dvanáctka je dobrá, ale po pravdě, při trendu jakým se vyvíjí kvalita piva poté, co pivovary skupují mamutí firmy, nevím, jestli je to výhledově spolehlivý ukazatel. :lol: Jinak si v praxi neumím moc dobře představit, jak by se k oku psa přikládal nějaký vzorník. Stačí, když se má pes nechat změřit a bývá to slušný cirkus. A ještě, když mu budete něčím šermovat u očí... :wolf |
Quote:
|
skôr si myslím, že nie prikladať vzorkovník, ale ten tam mať s tým, že toto je ten odtieň, ak by mal niekto námietky...
|
Quote:
V ČR je chov řízený, pokud se nepletu na Slovensku také. Krycího psa chovateli pro jeho fenu navrhne chovatelská komise. Chovatel samozřejmě může výběr s chovatelskou komisí i konzultovat a svoje návrhy chovatelské komisi přednést. Pokud chovatelská komise s navrženým psem nesouhlasí, měla by chovateli zdůvodnit proč. Některá krytí jsou vyloženě zakázaná, a to s ohledem na zdraví nebo blízkou příbuznost. Je nutno brát v úvahu, že chovatelská komise krytí plánuje s určitým cílem a s ohledem na celkový stav a rozložení populace, tzn. v šírším kontextu celého plemene (ne jen jestli se mi ten pes líbí nebo ne). K čemu bude, že se např. narodí krásná štěňata, jejichž "krve" ale budeme mít v populaci tolik, že jejich uplatnění v dalším chovu bude značně omezené? Dál je také potřeba rozlišovat mezi hodnotou psa fenotypovou a genotypovou - velmi zjednodušeně řečeno, v exteriéru trošku horší pes mnohdy může dávat lepší štěňata než pes, který byl hodnocen lépe.... atd. atd. Bylo by to opravdu na dlouhé psaní. Obecně se dá říct, že "zkušenější" chovatelé kteří už trošku ví "vocogo" (mají alespoň základní přehled o populaci a plánují i trošku dopředu) si vybírají psa a konzultují ho s chovatelskou komisí nebo výběr nechají na chovatelské komisi a pak se ptají na důvody výběru, předpokládané klady a zápory navrženého spojení atd. Pro začínající chovatele je ale lepší nechat výběr na chovatelské komisi. Pes který se Ti líbí může být pro Tvoji fenu třeba naprosto nevhodný. Výběr jen "podle vkusu" by nebylo zrovna to nejmoudřejší řešení... Karel S. |
Quote:
Pokud jsi si chtěl něco prosadit, mohl jsi třeba rozdávat papírky se svým návrhem :lol::lol::lol: a mě " tu hroznou Soukupovou" jsi klidně mohl obejít. :lol::lol: Členů výboru je 6!!! A poradci by mě přehlasovali, kdyby chtěli a slovo pana Hartla je a bylo víc, než mé. Za žalobu na Klub jen těžko mohu, pokud jsem ji nepodepsala. Za " zápis Mutar " jen těžko mohu, pokud můj podpis nestačil k jejich zapsání! " Registry " nechovám, nejsem majitelem F1 a nikdo v ČR do registru nezapisuje, pokud ti není známo. Za trestní oznámení mohu, neb Ty jsi mi e - schránku po léta vykrádal! Já si teda připadám dospělá a za své činy odpovědná. Myslíš si, že lidi jsou stádo ovcí? To znáš z vlastní zkušenosti??:lol: Monika |
Quote:
Quote:
|
Quote:
A že si někd připadám jak debil, co všechno na ní zkouším. Už prudím i krejčovským metrem. Ale nechci nic zanedbat |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
:wolf |
Quote:
|
Janiz, pokud má někdo hloupou poznámku, tak reaguj hned, i kdyby to byl samotný pánbůh. Je mi jasné, že občas to určitě někomu ulítne, jak třeba: tedy ten pes je tlustej jak prase. Což je třeba pravda, ale je lepší "lépe volit slova", protože to je něčí miláček a je samozřejmě nejkrásnější na světě :). A komise (rozhodčí, poradce,....)si to aspoň uvědomí v tu chvíli a příště se pohlídají.
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 19:06. |