Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Kluby CzW i prawo (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Klub Czechoslowackiego Wilczaka w Polsce (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=13298)

DanielZ 08-11-2011 10:09

Quote:

Originally Posted by Khan (Bericht 411214)
Ani klub, ani Związek Kynologiczny nie mogą nic wymóc na właścicielach psów

Niestety i Klub i ZKwP mogą .

DanielZ 08-11-2011 10:33

Obserwuję sobie w jakim to wszystko kierunku idzie i dochodzę do wniosku że jednak konkurencja jest potrzebna ba nawet wskazana taki mały wyścig zbrojeń . Od momentu pojawienia się KAW nagle zagotowało się na łączach .Ciekawe tylko czy na forumowch przepychankach(czarny i biały pijar) się zakończy czy ruszy się coś więcej. Ile klubów by nie powstało zawsze będzie +1 :)

Hanka 08-11-2011 11:03

Morandir,

" Pare slow, ktore wylaniaja sie z tego co piszesz:
- istnieja 2 glowne linie wilczakow: Czeska i Slowacka,
- "promujesz" Slowacka jako wlasciwa, zarzucajac Czeskiej wszystko co zle i wrzucajac do jednego worka osoby z nia kojarzone.
Pytanie czy sami Czesi i Slowacy tak to widza :) ""

Samozřejmě, že NE !!!

Khan 08-11-2011 11:08

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 411822)
Niestety i Klub i ZKwP mogą .

Tu mam na myśli właścicieli, którzy nie mają ambicji hodowlanych. Ich kontakt z ZKwP sprowadza się praktycznie do zera.

Puchatek 08-11-2011 13:12

Tak się zastanawiam...
Sytuacja w zasadzie jest patowa /i przepychanki trwają, a Ci którzy mieli wątpliwości, mają jeszcze większe/.
Tu Margo, tam Ela Wojtko.
Ja chciałabym, aby np. za pośrednictwem Khana /nie znam Khana, ale chyba -jak czytam- jest w dobrych relacjach z J.W./ druga opcja powiedziała o co im "kaman" z tym klubem.
Tzn., ja wiem, że właśnie trwa walka o "rząd dusz" /chociażby Ci nieaktywni członkowie ZKwP/ i "ważność" w rasie /forsowanie swojej opcji/.
Margo jest czytelna -nawet ja, Puchatek, wiem, o co chodzi /i jestem "za", bo na tej drodze bardziej widzę dbałość o rasę i ten wzorzec u wilczaka bardziej mi odpowiada/.
Ale tych "dziwnych dróżek" Eli, ni w ząb....
Jeszcze fakt, że stoi z Nią G.S.*, nadaje sprawie "upiornego" charakteru /to moje osobiste zdanie wyrobione na podstawie osobistych doświadczeń/.
Ale może warto zaproponować konfrontację: przecież, kim kierują uczciwe zamiary, nie ma nic do ukrycia i potrafi walczyć o swoje racje... i jest szansa na rozwianie wątpliwości u stojących na rozdrożu...
...
Wiem, że dla poniektórych moje słowa sprawiają wrażenie "misiowej" naiwności, ale kto spojrzy troszkę dalej będzie wiedział o co mi chodziło... :)

jefta 08-11-2011 13:44

A co moze mi wlasciciełowi narzucic ZKwP i klub? Skladki musze placic jesli chce do ktoregos nalezec reszta juz tylko dla hodowcow i wl. repow. A jakie sa realne szanse wywalczenia przez klub na ZK czegos poza HD?

dorotka_z 02-12-2011 20:27

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 411850)
A co moze mi wlasciciełowi narzucic ZKwP i klub? Skladki musze placic jesli chce do ktoregos nalezec reszta juz tylko dla hodowcow i wl. repow. A jakie sa realne szanse wywalczenia przez klub na ZK czegos poza HD?

A ja zapytam czy w ogóle "wywalczenie" HD jest w zasiegu takiego klubu?

olgam 29-12-2011 18:18

Może zadam troszkę nierozgarnięte pytanie, ale już się gubię... :oops: Czy oficjalny klub wilczaków już istnieje? A jeśli jeszcze nie to kiedy takie cudo będzie miało możliwość powstać? :rock_3

jefta 29-12-2011 19:37

Nie ma klubu wilczaka. Nalezymy do klubu pasterskich niepolskich. Kiedy? Jak zbierze sie 100 chetnych czlonkow. Gdziesz w temacie jest link do deklaracji.

jaskier 29-12-2011 19:48

Jefta zapomniała napisać, że w tej chwili sytuacja wygląda tak, że do utworzenia klubu dążą dwa, zwalczające się nawzajem i wykłócające się bez przerwy obozy. Każdy z nich ma własną deklarację. Jeden jest tu: wilczaki.eu, a drugi tu: czw.pl. Przyjemnej lektury.

olgam 29-12-2011 20:08

A nie można byłoby jakoś połączyć sił :rock_3 i w końcu stworzyć ten klub, bo z tego co czytałam to od dość długiego czasu czekamy na jego powstanie... :|

Gaga 29-12-2011 20:40

Quote:

Originally Posted by _Alexx_ (Bericht 417105)
A nie można byłoby jakoś połączyć sił :rock_3 i w końcu stworzyć ten klub, bo z tego co czytałam to od dość długiego czasu czekamy na jego powstanie... :|

Tylko po co, skoro samym inicjatorom na tym zupełnie nie zależy (poza zwalczaniem siebie nawzajem ? :twisted:

olgam 29-12-2011 21:35

Byłam na stronie czw.pl i wilczaki.eu jakoś nie widać "wojny" pomiędzy nimi... I zauważyłam, że na tej pierwszej stronie nikt od dość dawna nie pisał... Może to zawieszenie broni i szansa dla tych drugich na zabranie się do roboty...?;-) A z resztą czemu my nie możemy się za to wziąć... Bo rasa zarejestrowana jest już długo, a w Polsce jest obecna jeszcze dłużej, więc może przydałoby się coś zrobić... Może i jestem zbyt ambitna, ale wydaje mi się, że nie jestem jedyną, której na tym zależy :lol:

Gaga 29-12-2011 21:42

A biorąc pod uwagę, że (jak wspomniała Jefta) mamy klub pasterskich niepolskich, jaki jest wg. Ciebie cel powstania odrębnego klubu?
Doceniam ambicje i zapał, chcę poznać motywy ;)

olgam 29-12-2011 22:39

Chyba dla samego faktu istnienia i trochę z zazdrości :twisted: bo inne rasy mają swoje kluby. Poza tym to by było tylko dla "wilczakowej elity" 8) Poza tym bardziej oficjalne zloty czy spotkania... Bo chyba więcej celów niż to nie ma klub rasy prawda? ;-)

Rybka 06-02-2012 14:24

Czy ktoś z GI będzie na wystawach w Bydgoszczy i Rzeszowie?
Może pozbierajcie deklaracje, zapowiadają się spore stawki z dużą ilością nowych właścicieli.
A ja mam do pogadania z kimś z GI osobiście nt. klubu.
Względnie na priv/gg/telefon.
Ale chcę wiedzieć z kim mam się kontaktować? Kto deklaracje fizycznie zbiera?

Puchatek 06-02-2012 14:52

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 421696)
(...)z kim mam się kontaktować? Kto deklaracje fizycznie zbiera?

W Bydgoszczy na >nocnej< będzie Ssssmok.

sssmok 06-02-2012 15:20

Ja bede na nocnej. Od tygodnia juz czekaja swiezutkie i pachnace wydrukowane deklaracje. Niestety nie dojade na poranna wystawe, wiec jesli bedzie tam ktos , kto nie pojawi sie na nocnej a chce podpisac deklaracje - to byloby milo, gdyby ja wydrukowal, podpisal i przywiozl ze soba, a potem przekazal komus kto przekaze z kolei mi. Chyba, ze ktos moglby wydrukowac kilka sztuk i zebrac podpisy na porannej wystawie?

Nie wiem kto bedzie w Rzeszowie, ale moze znajdzie sie ktos kto mogly wydrukowac troche deklaracji i zabrac ze soba, pozbierac podpisy i mi pozniej odeslac. Ktos chetny?

Rybka 06-02-2012 16:09

Ja będę na rannej i nocnej towarzysko, więc mogę pozbierać deklaracje rano i przekazać Ci wieczorem.
Psa nie wystawiam, więc będę miała czas na zbieranie deklaracji i ew. porozmawianie o klubie (jakby ktoś miał pytania).
Poznacie mnie po psie w obroży w kwiatki i z głupim wyrazem pyska. Trochę przypomina wilka.

szasztin 06-02-2012 17:46

Rybka - pomogę Ci - tez będę na jednej i drugiej wystawie - bez psa - tylko z aparatem. Wydrukować deklaracje - czy ty to zrobisz???

Rybka 06-02-2012 17:47

Ja mogę kilka druknąć, Ty też druknij- na wypadek jakby któraś zapomniała :)

Galicja 06-02-2012 18:35

Ja będę w Rzeszowie, mogę wydrukować kilka deklaracji, choć w GI nie jestem.

Puchatek 06-02-2012 19:20

Quote:

Originally Posted by Galicja (Bericht 421724)
(...)w GI nie jestem.

Chyba w kwestii zbierania deklaracji, nie ma znaczenia, czy jest się w GI czy nie. :p
Każdy kto chce się zaangażować /będąc na jakiejś wystawie/ niech działa.

Tylko, aby do Waszej akcji nikt się nie „podpiął”(*) dając inne deklaracje.... 8)
Żeby się potem nie okazało, że ktoś nie jest w tym Klubie, w którym myślał, że jest.... :lol:

(*) -kiedyś była „afera”- do WOŚP podpiął się Caritas -podobno zebrali więcej niż zwykle, bo „babciom” było wszystko jedno: puszka jest puszka, a cel szczytny... :twisted:

szasztin 06-02-2012 20:37

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 421720)
Ja mogę kilka druknąć, Ty też druknij- na wypadek jakby któraś zapomniała :)

OK - " mówisz masz"

sssmok 06-02-2012 23:04

Super.
Ja dowioze zestaw na nocna. Jesli cos zostanie moge Wam dac - to moze znajdzie sie jeszcze ktos kto nie podpisal :)

Agnieszka 07-02-2012 09:54

Czy jest istotny czas podpisania tej deklaracji? Mnie na tej wystawie nie będzie, w najbliższym czasie za bardzo nie planuję też na żadną pojechać, a deklarację mimo wszystko chętnie bym podpisała. Planujecie je wysyłać?

sssmok 07-02-2012 10:39

Mozna podpisac kiedy sie chce i wyslac do mnie.
Wystarczy wydrukowac ze strony:
http://czw.pl/wstap-do-klubu/
Jest tam tez podany moj adres (Anna Gałązka 8))
Czesc ludzi wlasnie w ten sposob zrobilo i deklaracje sa juz u mnie :)

Zachecam, bo jak uda sie ruszyc z Klubem, to moze byc tylko lepiej :P

Agnieszka 07-02-2012 12:18

A to super, w takim razie podeślę, dzięki za odpowiedź :-)

Rybka 07-02-2012 12:43

Ja będę miała też kilka.
Ale w dalszym ciągu jest do obgadania jedna sprawa, która może nam bardzo pomóc w utworzeniu klubu. Ale muszę wiedzieć z kim mam się kontaktować.

Galicja 07-02-2012 14:11

http://www.wolfdog.org/forum/showpos...1&postcount=16

Galicja 12-02-2012 19:34

w Rzeszowie szału nie było.....

Shyboy 12-02-2012 21:01

A ile udało się zebrać?
W Bydgoszczy coś około 12.

Puchatek 28-04-2012 14:51

W świetle ostatnich wydarzeń "różnych" i mając przed sobą dłuuuuuuugi weekend, który zapewne będzie obfitował w >wilczakowe spotkania<, może byłoby dobrze pomyśleć o deklaracjach... :p
O wystawach oczywiście nie wspominam, bo przecież wszyscy o tym pamiętają...8)

...

z Peronówki 29-04-2012 22:50

Quote:

Originally Posted by Puchatek (Bericht 429579)
W świetle ostatnich wydarzeń "różnych" i mając przed sobą dłuuuuuuugi weekend, który zapewne będzie obfitował w >wilczakowe spotkania<, może byłoby dobrze pomyśleć o deklaracjach... :p

Oczywiscie deklaracje jada ze mna. W tym kilka nowych wypelnionych :)

szasztin 30-04-2012 09:01

No na majówce na pewno cos zbierzemy !!

Puchatek 01-05-2012 14:37

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 429667)
Oczywiscie deklaracje jada ze mna. W tym kilka nowych wypelnionych :)

No, to chwała Bogu!
Nadzieja jest....
Bo... żeby potem nie było >grzechu zaniechania<, który doprowadzi do zaistnienia Konfraterni* Adoracji Wilczaka pod wezwaniem santo Horologiorum Magister, gdzie jedynym obowiązującym wzorcem będzie dwu punktowa zasada:
1. podobny do psa X -może być wilczakiem
2. nie podobny do psa X -dyskwa >ze średnikiem< /do piątego pokolenia wstecz!/
...
Cholera... że też nie można podpisać dwóch deklaracji mając dwa wilczaki.... :evil:
Wg. takiej zasady, Klub już by był....:)
Chyba zaczynam majaczyć.... to od koszenia na słońcu....:roll:
Czas wyłączyć komputer, schować kosiarkę, poszukać zimnego piwa i zaszyć się gdzieś w cień koło "zewłoków"...
Notopa! :)
Niech Moc będzie z Wami i przekażcie sobie Znak.... jaki tam kto już lubi! ;-)

...
*-czy innej Klubo-Kawiarni...

szasztin 06-05-2012 16:30

Zbieramy powoli deklaracje i na pewno zbierzemy 100. Po majówce mamy kolejne kilka deklaracji! Margo tez ma kilka.

Nadchodzi czas spotkań, wystaw - NIECH każdy komu zależy na założeniu klubu wyśle swoją deklarację i choć 2 pozbierane wsród znajomych wilczakowców to za rok mamy KLUB!!!!
Trzeba TYLKO chcieć!!!

erendil 06-05-2012 17:08

Czy deklarację mogą podpisać osoby nie posiadające wilczaka? Ale rozumiem że muszą należeć do Związku Kynologicznego w Polsce tak?

szasztin 06-05-2012 17:15

Quote:

Originally Posted by erendil (Bericht 430021)
Czy deklarację mogą podpisać osoby nie posiadające wilczaka? Ale rozumiem że muszą należeć do Związku Kynologicznego w Polsce tak?

Nie trzeba posiadać wilczaka. Mozna mieć inną rasę ale trzeba należeć do ZK!

Puchatek 06-05-2012 19:44

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 430015)
(...)to za rok mamy KLUB!!!!
Trzeba TYLKO chcieć!!!

Szasztin, nie podcinaj mi skrzydeł.... Za rok??? :?

Ale deklaracje może się uda zebrać wcześniej, bo >chcieć< to >móc<...

...
Sssmoku, deklaracje wydrukowane słać do Ciebie na stary adres?
...

konek 06-05-2012 21:02

Smoku wysylam Ci jutro

sssmok 06-05-2012 22:56

Quote:

Originally Posted by Puchatek (Bericht 430037)
Szasztin, nie podcinaj mi skrzydeł.... Za rok??? :?

Ale deklaracje może się uda zebrać wcześniej, bo >chcieć< to >móc<...

...
Sssmoku, deklaracje wydrukowane słać do Ciebie na stary adres?
...

Na razie na stary - wkrotce podam na stronie nowy adres do wysylki ;)

szasztin 07-05-2012 07:48

Puchatku - zebranie deklaracji to jedno a weryfikacja ich przez ZK i inne perturbacje to drugie .
Ale dla chcącego nie ma nic trudnego!!! To prawda!!
Zatem do roboty!!!!

Puchatek 07-05-2012 09:07

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 430066)
zebranie deklaracji to jedno (...)

To więcej niż 90% sukcesu!!!
A że swoje trzeba będzie odczekać "urzędowo", to wiadomo.

Więc rzeczywiście: DO ROBOTY! :)
Zbyt wiele się obecnie dzieje na szkodę naszych ukochanych psów, by zwlekać.

sssmok 18-05-2012 14:42

Dziekuje za deklaracje z Lublina ;)
Teraz czekam na obiecane z samego dolu Polski :twisted:

Galicja 18-05-2012 15:10

NO!!! Wetlina, odzywać się tutaj !! ;)

sssmok 19-05-2012 14:36

Kolejne 10 deklaracji wplynelo z Wroclawia - dziekuje :D
Pora na Krakow i okolice.

z Peronówki 21-05-2012 10:06

A kto ma awersje do WD tego zapraszam na FB... ;)
http://www.facebook.com/events/38109...81121285267346

konek 21-05-2012 13:05

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 430715)
Kolejne 10 deklaracji wplynelo z Wroclawia - dziekuje :D
Pora na Krakow i okolice.

dotarła moja?
Pozdrawiam

Puchatek 21-05-2012 13:18

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 430818)
A kto ma awersje do WD tego zapraszam na FB... ;)
http://www.facebook.com/events/38109...81121285267346

Wwwwwow?! :shock:
A co? Dzieje się tam coś ciekawego?

orlos 21-05-2012 13:57

a mi na FB sie nic ciekawego nie pokazuje :( tylko moje wydarzenia :(

Lupusek 21-05-2012 15:47

Quote:

Originally Posted by orlos (Bericht 430863)
a mi na FB sie nic ciekawego nie pokazuje :( tylko moje wydarzenia :(

Pewnie ktoś z Twoich znajomych powinien Cię zaprosić do wydarzenia.

Puchatek 31-05-2012 07:55

No same imprezo-wyjazdy w najbliższym czasie się szykują :rock_3
To poknujemy tajnie i poufnie, jak "szczwana Czarna Żmija"....

Szanowni Organizatorzy!
Oczywiście pamiętacie o tym, że wejściówki na te balety tylko po okazaniu kopii wysłanej deklaracji do Klubu?
Nie dać się przekupywać piwem i innymi smakowitościami! ;-)
Nooooo, to się rozumiemy... :lol::lol::lol: I jesteśmy umówieni. :lol:

sssmok 02-06-2012 11:10

Quote:

Originally Posted by konek (Bericht 430845)
dotarła moja?
Pozdrawiam

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 430677)
Dziekuje za deklaracje z Lublina ;)
Teraz czekam na obiecane z samego dolu Polski :twisted:

No fakt - moglam napisac z okolic Lublina ;)
W kazdym razie dotarla - dziekuje :)

Shyboy 19-07-2012 12:00

I jaki mamy stan deklaracji na dzień dzisiejszy?
Sssmoku, mogę prosić nowy adres Twój, bo mam jeszcze kilka deklaracji w domu i chce już je wysłać.

z Peronówki 13-11-2012 03:45

sssmoku, jak bedziesz miala chwilke to napisz prosze jak to wyglada na dzien dzisiejszy... Warto by bylo przez zime dobic do tej 100-tki i zaczac dzialac konkretniej...

makota 13-11-2012 14:51

O tak, przydałoby się jakieś info w tym temacie, bo nasza deklaracja niecierpliwie czeka :)

sssmok 13-11-2012 21:57

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 443209)
sssmoku, jak bedziesz miala chwilke to napisz prosze jak to wyglada na dzien dzisiejszy... Warto by bylo przez zime dobic do tej 100-tki i zaczac dzialac konkretniej...

U mnie niewiele sie zmienilo - w domu mam 69 deklaracji.
Czekam na osoby, ktore obiecaly podeslac i nadal tego nie zrobily.

Nie wiem ile deklaracji jest u Ciebie.

Rybka 13-11-2012 22:26

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 443283)
Czekam na osoby, ktore obiecaly podeslac i nadal tego nie zrobily.

No to na przykład my :)
A napiszesz adres na priv?

Agnieszka 14-11-2012 14:34

Ja już nie pamiętam, czy Ciebie pytałam Smok, czy nie - moja dotarła?

krzyg 14-11-2012 16:08

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 443289)
No to na przykład my :)
A napiszesz adres na priv?

Adres wisi przecież na stronie GI: http://czw.pl/wstap-do-klubu/

Rybka 14-11-2012 16:59

Quote:

Originally Posted by krzyg (Bericht 443326)
Adres wisi przecież na stronie GI: http://czw.pl/wstap-do-klubu/

Kurna Krzyg, a ja czekam na Wasz nowy poprzeprowadzkowy :)
No to do Wawy poślem! Dzięki :)

krzyg 14-11-2012 21:12

Quote:

Originally Posted by Rybka (Bericht 443329)
Kurna Krzyg, a ja czekam na Wasz nowy poprzeprowadzkowy :)
No to do Wawy poślem! Dzięki :)

Do nas na wieś priorytet z Lublina (~60km) szedł ostatnio prawie dwa tygodnie. Nie wiem czy od Was doszedłby w tym roku ;)

erendil 09-01-2013 02:30

Już po nowym roku, może jest więcej deklaracji i można zakładać klub?

Puchatek 06-06-2013 21:31

Tak sobie myślę... mamy kolejnych Opiekunów, sezon "wystawienniczy" w pełni, dużo spotkań, zaraz Późna, za moment WAR, więc.... ;-)
Do pracy Rodacy!

Puchatek 20-06-2013 13:03

Na FB też znowu jesteśmy:
http://www.wolfdog.org/forum/showthr...ghlight=Galiba
:)

z Peronówki 21-06-2013 13:59

Napisalam u siebie, pisze tez tu - jak wiecie Ela i Grzes zamykaja pod koniec czerwca zbieranie deklaracji.... Wydaje mi sie, ze chca postapic wedlug tego scenariusza: po tym jak pogonilismy Grzesia, postanowil on jednak zostac prezesem klubu wilczaka w Polsce, a Ela zagwarantowac sobie miejsce w zarzadzie... W tym klubie beda wybory, wiec gwarancji nikt nie ma i nikt nikomu nie obieca stolkai... A Grzes ma wrecz gwarancje, ze chyba nikt normalnie myslacy na niego nie zaglosuje (za bardzo sobie nabruzdzil swoimi przekretami i klamstwami)... Stad ich pomysl na klub sarlooso-wilczakowy... Tu maja pewnosc, ze do zarzadu sie dostana, bo to przeciez wszystko ich ludzie... Jak wiece w Polsce moze byc tylko jeden klub rasy. I wedlug mnie licza wlasnie na to, ze rejestracja ich klubu zablokuje mozliwosc rejestracji tego klubu... Teraz zamykaja wlasnie mozliwosc zglaszania sie do nich. Iteraz pomyslcie: KTORY KLUB ZAMYKA MOZLIWOSC REJESTRACJI? Zaden. Chetnych przyjmuje sie przez caly czas. Dlaczego Ela i Grzes tak robia: chca sie zabezpieczyc przed mozliwoscia, ze jesli ZK uzna ich klub jako jedyny klyb wilczaka, to aby inni ludzie (czt nikt z nas) nie mogli brac udzialu w wyborach. Bo to mogloby zagozic ich stolkom... Pewnie odblokuja rejestracje po wyborach, bo przeciez nikt ich ze stolkow po fakcie nie zrzuci... Przez 4 lata beda GURU.... To wedlug mnie jedyna ich motywacja....

Stad moja prosba - jesli skladaliscie deklaracje do obu klubow POWAZNIE zastanowcie sie nad ich wycofaniem, nad napisaniem o tym do Elci.... Bo jesli plan Grzesia i Elci sie powiedzie to zostaniemy z klubem saarlosowo-wilczakowo-sznaucerkowym(?), ktory jest potrzebny psu na bude.... I z Grzesiem jako prezesem....

Khan 21-06-2013 14:23

Przejrzałem regulamin Klubu Ras i znalazłem paragraf 3, który tu cytuję;
"W obrębie danej rasy (grupy ras) może być powołany jeden lub więcej Klubów, które zrzeszają sympatyków rasy stanowią forum dyskusyjne dotyczące historii, hodowli i rozwoju rasy"
http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Reg...klubu_rasy.pdf
Co do meritum to oczywiście, trzeba się zdecydować czego się chce..

Puchatek 21-06-2013 14:53

Quote:

Originally Posted by Cwany Wilk (Bericht 455901)
Co do meritum to oczywiście, trzeba się zdecydować czego się chce..

To chyba już najwyższa pora....
Cwany Wilku, trochę mnie uspokoiłeś tym paragrafem, ale nadal nie mogę zrozumieć dlaczego coś jawnego jest tak cholernie skrywane przed światem i oczekuje się od ludzi, że pójdą ślepo w "enigmę". A w tej konfiguracji personalnej, w mocno zamordeistyczną "enigmę".....
....
"Palec pod budkę-bo za minutke-zamykam budkę" -to była zabawa z moich młodzieńczych lat... do tej pory nie bardzo wiem, o co w niej chodziło i po co mieliśmy w dłoń wołającego wsadzać te palce...... zawsze po fakcie organizator ogłaszał zasady i zwykle nas "robił w dudka"...... :evil:

Khan 21-06-2013 15:11

Bo, chyba tak naprawdę, to nie chodzi już o Klub, tylko kto komu. My i Wy. Jak Wy tak, to my Wam tak. I co Wy na to?

Puchatek 21-06-2013 15:44

Quote:

Originally Posted by Cwany Wilk (Bericht 455905)
I co Wy na to?

Ja mogę mówić tylko za siebie -za Burą, nie organizatora...
Panicznie boję się Grześka, panicznie boję się kłamstw/szachrajstw/machlojek/ściem, panicznie boję się, gdy widzę, że ktoś wyciąga do mnie rękę a w drugiej z tyłu trzyma nóż...
Zasadą demokracji jest, że gdy dana grupa ma większość, to proponuje mniejszości przyłączenie, bo o jedność chodzi... i ta większość przechodzi np. w sejmie....tak było w zeszłym roku. Mniejszość się "nafochała", upchnęła Grześka gdzieś za kotarę /że niby on w tym nie bierze udziału/ i przyoblekła "nową twarz". Ty masz swoje lata, ja mam swoje lata -takie "przepoczwarzania" widzimy dzień po dniu na przykładzie SLD.... jednak pod nową maską "europejczyków" nadal krwawe ręce komuny strzelającej do Rodaków...
Dziwisz się więc, że się boję? Ale mimo tego strachu, będę o tym mówiła głośno. A każdy niech to interpretuje jak chce....
...
Czego oczekujesz? Ale powiedz "otwartym tekstem".
...Mierzą mnie już sytuacje, gdy tak jak wczoraj, wszedł w temat na FB jakiś człowiek /-ma psa z JW / i praktycznie nic konstruktywnego oprócz rozpoczęcia pyskówki nie wniósł /ale coś "bełkotał", że nie poprze jednej i drugiej strony... śmiechu warte/.... Jak znam życie, opinia będzie taka, że pyskaczami we wczorajszej para-dyskusji będziemy my /-bo odpowiedzieliśmy człowiekowi cięto..../ -to będzie kolejne kłamstwo, ale przecież długo powtarzane stanie się w końcu bursztynową prawdą....nie pierwszą zresztą tego "formatu"....

anula 21-06-2013 19:55

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 455910)
J
Panicznie boję się Grześka, panicznie boję się kłamstw/szachrajstw/machlojek/ściem, panicznie boję się, gdy widzę, że ktoś wyciąga do mnie rękę a w drugiej z tyłu trzyma nóż...

No, w w strach Burej to ja raczej nie uwierze - poprosze o wlasciwy dobor sformułowań - wydaje mi się, że raczej chodzi o POGARDĘ...

Grin 21-06-2013 20:16

A ja jednak myślę, że Bura napisała dokładnie to co chciała i że nie ma to nic wspólnego z brakiem odwagi. ;)

z Peronówki 22-06-2013 14:26

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 455910)
...Mierzą mnie już sytuacje, gdy tak jak wczoraj, wszedł w temat na FB jakiś człowiek /-ma psa z JW / i praktycznie nic konstruktywnego oprócz rozpoczęcia pyskówki nie wniósł /ale coś "bełkotał", że nie poprze jednej i drugiej strony... śmiechu warte/.... Jak znam życie, opinia będzie taka, że pyskaczami we wczorajszej para-dyskusji będziemy my /-bo odpowiedzieliśmy człowiekowi cięto..../ -to będzie kolejne kłamstwo, ale przecież długo powtarzane stanie się w końcu bursztynową prawdą....nie pierwszą zresztą tego "formatu"....

To? Bura, on chociaz ma wilczaka... Dla mnie o wiele zabawniejsze sa gadki wlascicielki Saarloosa, ktora CzW nie ma, na forum nie siedzi, ale jak mantre recytuje "A nie, przepraszam klub pani Małgorzaty, administratora forum Wolfdog i użytkownika Z Peronówki". To tez "dziwnym trafem" wlascicielka Jantarowej watahy.... 8)

Tez mi powialo komuna... Kiedys w wojsku byly lekcje polityczne. O ile ze strzelania mozna sie bylo zwolnic to na nich trzeba bylo byc... Potem na egzaminach zolnierze mieli odpowiadac na pytania... Tez robili to w takim stylu: z metnym wzrokiem recytowali regulki, ktore wbito im do glow kompletnie nie zastanawiac sie nad ich sensem (a raczej jego brakiem)...
I ten obrazek staje mi w glowie, gdy czytam teksty czy to Doroty, czy Konrada, czy n-innych osob z tej grupy...

Allah Akbar!

DanielZ 23-06-2013 00:19

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 455897)
Napisalam u siebie, pisze tez tu - jak wiecie Ela i Grzes zamykaja pod koniec czerwca zbieranie deklaracji....

Śmieszy mnie ten fakt niezmiernie. Jeszcze nie tak dawno gdzieś z kontekstu mojej wypowiedz,i w czasie "negocjacji" z KAW, zostało wyrwane że będziemy wybiórczo przyjmować deklaracje za co KAW mnie napiętnował, a tu masz słowo ciałem się stało, tylko nie u nas :lol:

DanielZ 23-06-2013 00:28

Quote:

. I co Wy na to?

Ja na to - pieski szczekają karawana jedzie dalej . Pomału do celu i to nie żaden wyścig...

Khan 23-06-2013 09:17

Quote:

Bo, chyba tak naprawdę, to nie chodzi już o Klub, tylko kto komu. My i Wy. Jak Wy tak, to my Wam tak. I co Wy na to?

Chyba niezręcznie to sformułowałem. "I co Wy na to" nie jest pytaniem dla czytających, lecz elementem dialogu grupowego. "My teraz zamkniemy listę i co Wy na to"

z Peronówki 23-06-2013 10:46

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 455967)
Śmieszy mnie ten fakt niezmiernie.

Generalnie - biorac pod uwage to, ze klubow moze byc kilka - tamtem klub jest mi TOTALNIE obojetny i tez mnie to smieszy... Gdyby nie jeden fakt. To jest jednak KLUB.
Ktokolwiek kto slyszy jakies totalne bzdury wygadywane przez prywatna osobe nie zwraca na to uwagi...

Gdy jednak taka farsa jak np "Wzorzec wilczaka by Grzesiek G" (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=24875), czy teksty a la Ela, ze wilczak moze byc brazowy (jak Saarloos), czy wilczak ma miec zdechly wycofany charakter i bron Boze kite w gore, bo to "fuj.fuj" i "be.be" to ma to juz inny wydzwiek...

Zobacz przesladowanie normalnych psow na wystawach. Temu wlasnie przyczyniaja sie takie postepowania jak Jantarowej watahy i oficjalne pisanie, ze prawidlowy ogon jest be, a wycofany, anemiczny wilczak jest mega-cool. Skoro tyle zlego moga robic prywatne osoby, to mozna sobie wyobrazic, gdy podobna promocja anomalii zajmie sie klub. Paraklub, ale klub...

Puchatek 23-06-2013 11:38

Quote:

Originally Posted by Cwany Wilk (Bericht 455976)
Chyba niezręcznie to sformułowałem. (...) "My teraz zamkniemy listę i co Wy na to"

Niezręcznie. Teraz zrozumiałam.
Cwany Wilku.... "i co Wy na to"? Jak napisał Daniel: "karawana idzie dalej".
Są dwie opcje, a w każdym razie tak mi się wydaje.....
1. Pani Wojtko ma już wymaganą liczbę Osób i idzie rejestrować Klub -i "z Bogiem". Szanuję demokrację.
2. Pani Wojtko nie ma wymaganej liczby Osób, ale ma Chętnych, którzy złożyli deklaracje do obu proponowanych Klubów /wiem, że jest Ich trochę.../ i ma to być "chwyt" by błyskawicznie podjęli decyzję -w tę albo w tę. Patrząc na niedopowiedzenia/brak jawności /mnóstwo!/ w prezentowaniu założeń "Jej" Klubu mogę spodziewać się, że zaraz po rejestracji na Walnym dojdzie do zapisu, że nie wolno brać udziału w więcej niż jednym Klubie danej rasy. I teraz... patrząc przez pryzmat zachowań ludzkich.... wielu zostanie w tym Klubie, bo... nie umieją się "postawić", nie chcą wojen, są zbyt układni by umieć wejść w konfrontację personalną z Grzesiem i podważyć jego słowa /każdy, kto choćby nie przytakuje mu już jest wrogiem, a gdyby ktoś wystąpił oficjalnie przeciwko "jego" Klubowi -będzie zniszczony, a Jego pies "rozstrzelany"/. Więc jest prawdopodobne, że liczą na tchórzostwo Uczestników.
Gdyby jednak znaleźli się odważni i wystąpili z Klubu, Klub ma rok /bodajże/, by dobrać ludzi do odpowiedniej ilości, by Związek Klubu nie rozwiązał. Patrząc na sposób prowadzonych podchodów /już mają miejsce -padłam widząc, jak p.Wojtko teraz robi "rekonesansy" względem "naszych" i pieje np. nad rosnącymi Im plonami w warzywniakach... znowu jest słodka.... znowu Jej na czymś zależy.../, w przeciągu roku uzbiera kolejnych ze wszystkich możliwych ras....
...
Takie jest moje zdanie. Możliwości kompromisu nie widzę. Pozostaje mi trzymać się od Niej, Polskiego Dworu i Grzegorza jak najdalej.... może nie działam racjonalnie czy dla dobra ogółu, ale krzyczącego "instynktu samozachowawczego" we mnie nie będę lekceważyć....

......................
Grin, jak Ty mnie już dobrze znasz..... 8)
O pogardzie słów kilka maznę radośnie w odpowiednim do tego miejscu... z przykładami....
Pogarda, to bardzo interesujące "zjawisko"......... ;-)

sssmok 25-06-2013 00:35

Ja tylko dodam w temacie klubu, ze do setki brakuje nam okolo 20 deklaracji. Teraz mamy sezon, wiec dobrze byloby wreszcie dociagnac do tej upragnionej liczby 8)

Puchatek 27-08-2013 11:22

Cytuję Margo z FB:
"OK, przed nami spotkanie w Poznej (https://www.facebook.com/events/399722313475191). Przyjezdzaja kolejne osoby chetne do zapisania sie do klubu - aktywni psiarze - glownie wilczakowcy.
Ktos ma ochote zajac sie zbieraniem deklaracji? Formularze wydrukuje - chodzi tylko o to, aby przemaszerowac sie z dlugopisem...."

Nie omieszkałam się "dorzucić":
"Z boleścią wielką muszę powiedzieć, że nie mogę zrobić Wam nalotu..... Smutno mi bardzo, bo po samomianowaniu się WolfDogowym >Ministrem Propagandy<, kwestia Klubu jest mi bardzo bliska. Wierzę jednak, że są wśród nas Pasjonaci, którym powołanie Klubu naszej rasy leży na sercu i podejmą się działań na jego rzecz. Kilka spacerków to nie wysiłek, zawsze można przysiąść, odsapnąć, uzupełnić poziom cieczy w organizmie, spalić dymka..... Jesteśmy już tak blisko końca, ten trud jest wart pokonania! /No chyba, że zdarzy się cud i ktoś mnie zapakuje do bagażnika w obie strony..../"

Czekamy na Ochotników!!!
Kto może się zobowiązać?
:)

sssmok 04-09-2013 13:21

Wszystkie deklaracje jakie udalo sie zebrac, trafily w trakcie spotkania w Poznej do Margo. Mam nadzieje, ze po spotkaniu bedzie juz komplet :)

Czekam na info.

z Peronówki 08-02-2014 15:01

Przybywa nam w Polsce wlascicieli wilczakow.... Przypominamy wiec o zbiorce deklaracji....
Dlaczego warto? Bo dzieki temu lepiej wszyscy bedziemy mogli lepiej zatroszczyc sie o nasza rase... Wreszcie bedziemy mogli np. wystosowac do ZK prosbe, aby badania HD i ED byly obowiazkowe. Mozliwa bedzie organizacja szkolen, zawodow i wystaw (oczywiscie obecnie wiele dzieje sie w swiecie wilczakowym, ale jak dotad byly to indywidualne dzialania zwiazanych z powstajacym klubem wlascicieli i hodowcow - teraz bedziemy mogli nabrac wiatru w zagle 8)).

(jesli nie jestescie pewni, czy wyslaliscie swoja deklaracje, lub czy Wasza deklaracja dotarla - kontaktujcie Daniela Ziemnickiego: http://www.wolfdog.org/forum/member.php?u=218)

DanielZ 01-03-2014 00:32

Jesteśmy na finiszu zbierania minimalnej wymaganej ilości deklaracji do utworzenia klubu ale minimum nas nie interesuje, chcemy więcej. Chcemy by wszyscy właściciele CSV przystąpili do klubu i mogli go współtworzyć.
Jeśli jesteś właścicielem psa rasy Ceskoslovenský Vlcak, a nie złożyłeś deklaracji nic straconego , możesz to zrobić na www.czw.pl .
Być może masz jeszcze wątpliwości w podpisaniu deklaracji, napisz do nas , odpowiemy na wszystkie pytania na forum lub e-mailem. Kontakt znajdziesz na www.czw.pl .

Puchatek 01-03-2014 13:12

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 460004)
Jeśli jesteś właścicielem psa rasy Ceskoslovenský Vlcak

Nasz apel skierowany jest do Właścicieli wilczaków -tylko Im, tak na prawdę, zależy na rasie. Nie było by problemem znaleźć pasjonatów i fanów spoza rasy (*), ale tylko my znamy specyfikę naszych psów i chcemy -po zalegalizowaniu Klubu w ZKwP -w Klubie aktywnie uczestniczyć.
...
(*) -skutecznie odradzam moim Znajomym z innych ras udział w przyszłym Klubie Ceskoslovensky-ego Vlcak-a: nie o to chodzi, by mieć Ich głos, ale by to był głos "świadomy". :)

.....
Dochodzą do mnie informacje od "Nowych" Opiekunów, że chętnie by wstąpili do Klubu, ale trwająca "wojna" Ich powstrzymuje. W wolnej chwili odświeżę temat, by było wiadomo, co się w rasie dzieje i dlaczego.
W kwestiach merytorycznych -pytajcie. Przedsięwzięcie ma być WSPÓLNE i ŚWIADOME. :)

DanielZ 01-03-2014 16:23

Quote:

Originally Posted by Bura (Bericht 460007)
....
Dochodzą do mnie informacje od "Nowych" Opiekunów, że chętnie by wstąpili do Klubu, ale trwająca "wojna" Ich powstrzymuje.

Skoro mają wątpliwości z powodu "wojny" to może własnie ich przystąpienie do klubu spowoduje zakończenie wojny.

GRABA 17-03-2014 22:04

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 460009)
Skoro mają wątpliwości z powodu "wojny" to może własnie ich przystąpienie do klubu spowoduje zakończenie wojny.

hmmmmm - ja nie bardzo wiem o jaką wojnę chodzi.......... <skoro stare wilki mają z tym problem, to dla nowych Danielku warto rozjaśnić bardziej:)>

Puchatek 18-03-2014 16:51

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 460160)
dla nowych Danielku warto rozjaśnić bardziej:)

Daniel, Ty rozjaśnisz czy ja? :twisted::lol:
Chociaż ja najchętniej posłuchałabym Witka "po śląsku" :lol: /chętnie bym zrobiła wolne tłumaczenie... :lol::lol::lol: /

DanielZ 20-03-2014 18:12

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 460160)
hmmmmm - ja nie bardzo wiem o jaką wojnę chodzi.......... <skoro stare wilki mają z tym problem, to dla nowych Danielku warto rozjaśnić bardziej:)>

Nie bardzo widzę sens rozjaśniania wszystkim o jaką wojnę chodzi. Ile czasu można babrać się w tym samym szambie.
Quote:

Napisał Bura http://www.wolfdog.org/forum/images/...s/viewpost.gif
....
Dochodzą do mnie informacje od "Nowych" Opiekunów, że chętnie by wstąpili do Klubu, ale trwająca "wojna" Ich powstrzymuje.

Quote:

Skoro mają wątpliwości z powodu "wojny" to może właśnie ich przystąpienie do klubu spowoduje zakończenie wojny.

To dla tych którzy mają wątpliwości z powodu rzekomej wojny.
Dla tych którzy o niej nie wiedzą - poco mącić widoki pięknego świata :) ...

z Peronówki 14-05-2014 12:45

Przypominamy, ze stale jeszcze zbieramy deklaracje do powstajacego Klubu Ceskolovenskeho Vlciaka. Zbiorke zakonczymy na spotkaniu w Poznej (31.08.2014). Pamietajcie - im wiecej bedzie deklaracji tym lepiej... Kazda osoba sie liczy, kazda jest wazna...

DanielZ 16-05-2014 18:30

Dla przypomnienia:
Czym jest GI ?
Grupy Inicjatywnej powstała w celu założenia Klubu Ceskoslovenskego Vlcaka (Czechosłowackiego Wilczaka) w Polsce.
Jakie zadania są GI?
- zebraniem min 100 deklaracji i przedstawienie ich przed Zarządem Głównym.
- po zatwierdzeniu klubu przez ZG zorganizowanie zebrania ( zgodnie z "REGULAMIN KLUBU RASY") na którym to zostaną wyłonione władze klubu.
Co dalej z GI?
Po wyłonieniu władz klubu GI zostaje rozwiązana.
Czy członkowie GI automatycznie przechodzą do władz przyszłego klubu?
Nie. Członkowie GI nie przechodzą automatycznie do władz klubu.
Władze klubu są wybierane demokratycznie na pierwszym zebraniu wyborczym przez wszystkich którzy złożyli deklarację przystąpienia do klubu.
Po co będą składki klubowe?
Zgodnie z regulaminem "REGULAMIN KLUBU RASY § 5" składki są wymogiem koniecznym do istnienia klubu. Pieniądze ze składek będą wykorzystywane m.in. do zorganizowania wystawy , biegów , wydawania biuletynów i innych spraw klubowych zatwierdzonych przez przyszłe władze klubu.
Jaka będzie wysokość składek?
Wysokość składki będzie ustalana przez przyszłe władze klubu.

Jeśli pojawią wam się jeszcze jakieś pytania , piszcie.

z Peronówki 19-09-2014 12:38

OGLOSZENIE PARAFIALNE dla uczestnikow wystawy w Lodzi:

Na wystawie beda zbierane deklaracje, ktore umozliwia stworzenie Klubu CzW w Polsce. 100 juz jest, ale liczy sie KAZDE kolejne! Wiec jesli jestescie czlonkami ZKwP to prosimy o wsparcie.... Deklaracje mozna sciagnac ze strony Grupy Inicjatywnej: http://czw.pl/wstap-do-klubu/
Word – http://czw.pl/dokumentacja_klubowa/d...cja_i_list.doc
PDF – http://czw.pl/dokumentacja_klubowa/d...cja_i_list.pdf

Pamietajcie, ze klub ten nie ma nic wspolnego z tworzonym przez KAW Klubem Saarloosa i Wilczaka! Deklaracja zlozona w rece pani Eli nie jest deklaracja do Klubu CzW. Pamietajcie tez, skladajac deklaracje to jednego klubu nie podpisujecie lojalki! To nie jedyna sluszna partia komunistyczna - mozecie wybrac jeden lub zapisac sie do obu! I nikt Wam tego nie wypomni. W kazdym razie nikt od nas...

Deklaracje mozna oddawac Danielowi (https://www.facebook.com/daniel.k.ziemnicki). Na wystawie bede miala druki, jak ktos sie zdecyduje w ostatniej chwili (latwo mnie poznac - taka czarna ze stadem wilczakow ;) )

Puchatek 19-09-2014 16:08

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 461840)
Pamietajcie, ze klub ten nie ma nic wspolnego z tworzonym przez KAW Klubem Saarloosa i Wilczaka! Deklaracja zlozona w rece pani Eli nie jest deklaracja do Klubu CzW. Pamietajcie tez, skladajac deklaracje to jednego klubu nie podpisujecie lojalki!

:) Bardzo istotne, więc powtórzę:
Zapisy są do KLUBU CESKOSLOVENSKEGO VLCAKA
Zależy nam na uczestnictwie -przede wszystkim- właścicieli wilczaków czechosłowackich -tylko oni są -bardziej lub mniej- zainteresowani rasą, a nie są "numerami" przy tworzeniu "czyjegoś" klubu.
Nie wymagamy "lojalki" -uczestnictwo może być w kilku klubach, jeśli inne kluby też nie oczekują "wyłączności".

Podejrzewam, że łódzka wystawa będzie wydarzeniem też towarzyskim, więc weźcie ze sobą prowiant i kocyki, by po wystawie na spokojnie w większym Gronie porozmawiać o tworzonym Klubie. ;-)

z Peronówki 12-02-2015 23:59

Drodzy wlasciciele, przyszli wlasciciele i fani wilczakow...... Do poczatku kwietnia chcemy zakonczyc zbieranie deklaracji i wyslac prosbe o rejestracje klubu do Zarzadu Glownego... Dlatego BARDZO prosilabym kazdego, kto jest czlonkiem Zwiazku Kynologicznego, a kto jeszcze nie wyslal deklaracji o jej wypelnienie i przeslanie jej do Daniela - tutaj znajduja sie szczegolowe informacje: http://czw.pl/wstap-do-klubu/

Pamietajcie, ze w klubie nie ma ustawek, przyznanych miejsc, nie jest to klub pani X czy pana Y - KAZDY ma takie same prawo decydowania o rasie. KAZDY glos jest wazny - bez wzgledu na przydomek hodowlany posiadanego psa! Liczy sie kazda deklaracja!
Klub otwiera przed nami nowe mozliwosci....na ktorych zyskaja przede wszystkim "zwykli" wlasciciele CzW....

Puchatek 22-03-2015 00:16

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 460004)
Jeśli jesteś właścicielem psa rasy Ceskoslovenský Vlcak, a nie złożyłeś deklaracji nic straconego , możesz to zrobić na www.czw.pl .

Dawno nie agitowałam, więc czynię to niniejszym. ;)

A pytania można zadawać także tu na forum.

DanielZ 23-07-2015 12:51

100- deklaracji już mamy. Ostateczny termin zbierania deklaracji dla jeszcze niezdecydowanych 28.08.2015 przy okazji "XIV. Spotkanie właścicieli CzW & XII. Memoriał Hokiego"
Po 28.08.2015 deklaracje nie będą już przyjmowane.
Po przeliczeniu i sprawdzeniu zostaną złożone do ZKwP.

Bajka 23-07-2015 13:34

Bardzo fajnie! :)

Puchatek 13-08-2015 21:49

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 463343)
Po przeliczeniu i sprawdzeniu zostaną złożone do ZKwP.

Deklaracja jest nieważna, jeśli nie mamy na bieżąco opłaconej składki. Jeśli Ktoś ma zaległości względem ZK, nie chce już płacić składek -proszę, poinformujcie nas /GI/.

.......

Jeżeli nadal wśród nas są Osoby niezdecydowane, ponieważ nie wiedzą na czym Klub ma "polegać", proszę o zadawanie pytań. Do 1.09. już niedaleko, ale jeszcze się zdąży rozwiać wątpliwości i wysłać deklaracje. ;-)

DanielZ 31-08-2015 12:40

Termin zbierania deklaracji przedłużamy do 20.09.2015 do wystawy klubowej.

Puchatek 17-05-2016 22:50

Do Daniela Ziemnickiego -proszę o wysłanie mojej deklaracji do Margo Peron.
Z góry dziękuję.

All times are GMT +2. The time now is 01:02.