Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   WYNIKI: HD i ED (Danger! Radioactive zone! - chwalimy sie) (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1464)

sssmok 27-03-2012 10:00

Dziekujemy :)
Sung tez ma juz zrobione przeswietlenie, czekamy na wpis :)

avgrunn 27-03-2012 11:07

Gratulacje !!! :p

A moglby mi ktos przyblizyc jak to wszystko wyglada, ile trwa badanie i czy od razu dostaje sie wpis do rodowodu? Jak bardzo przytomny lub nie jest pies po badaniu? Bo w wakacje planuje sie wybrac do Wroclawia na przeswietlenie z Urciem i musze sobie jakos czasowo wszystko zgrac.

Rybka 27-03-2012 12:44

Ja zdjęcie Narsilowi robiłam w Stargardzie, młody dostał głupiego jasia, zdjęcia na CD dostaliśmy od ręki. Badanie trwało może z pół godziny. Potem tylko wysłaliśmy poleconym razem z rodowodem i kasą do dr Siembiedy. Na drugi dzień oddzwonił i powiedział jak sprawa wygląda ze stawami a kilka dni później odesłał rodowód już z wpisem.
Bardzo sprawnie to wszystko poszło. A po głupim jasiu młody może z godzinę dochodził do siebie. ;-)

To pisałam ja, Martyna :)

jefta 27-03-2012 15:43

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 427202)
Gratulacje !!! :p

A moglby mi ktos przyblizyc jak to wszystko wyglada, ile trwa badanie i czy od razu dostaje sie wpis do rodowodu? Jak bardzo przytomny lub nie jest pies po badaniu? Bo w wakacje planuje sie wybrac do Wroclawia na przeswietlenie z Urciem i musze sobie jakos czasowo wszystko zgrac.

jesli robisz we Wrocku to wpis dostajesz od reki. trwa to ok 0.5 godziny. jesli pies jest grzeczny to dostaje tylko srodek na zwiotczenie miesni. Sexy byla w stanie chodzic caly czas. w pelni sprawna byla po 3-4 godzinach. Pies musi byc (poprawcie mnie jesli zle pamietam) 12 godzin bez jedzenia i 6 bez wody przed badaniem i tyle samo po.
przy badaniu musza byc dwie osoby trzymajace psa.

Agni 27-03-2012 16:22

Bardzo się cieszymy i gratulujemy braciszkowi :)

avgrunn 27-03-2012 18:15

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 427215)
jesli robisz we Wrocku to wpis dostajesz od reki. trwa to ok 0.5 godziny. jesli pies jest grzeczny to dostaje tylko srodek na zwiotczenie miesni. Sexy byla w stanie chodzic caly czas. w pelni sprawna byla po 3-4 godzinach. Pies musi byc (poprawcie mnie jesli zle pamietam) 12 godzin bez jedzenia i 6 bez wody przed badaniem i tyle samo po.
przy badaniu musza byc dwie osoby trzymajace psa.

Hmm, musze sie powaznie zastanowic czy robic przeswietlenie u nas w 3miescie i slac wszystko do Wroclawia czy jechac od razu tam.

Gaga 27-03-2012 18:50

Jeśli dane są aktualne, to równe dobrze możecie zostać na miejscu: Prof.dr hab. Antoni Kopczewski
Zaklad Higieny Weterynaryjnej
Ul. Kaprów 10 Gdańsk tel. 058 552 12 68

Nie ma obowiązku badać u dr. Siembiedy, nawet jeśli jest bardzo dobrym i uznanym radiologiem:)

avgrunn 27-03-2012 19:22

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 427234)
Jeśli dane są aktualne, to równe dobrze możecie zostać na miejscu: Prof.dr hab. Antoni Kopczewski
Zaklad Higieny Weterynaryjnej
Ul. Kaprów 10 Gdańsk tel. 058 552 12 68

Nie ma obowiązku badać u dr. Siembiedy, nawet jeśli jest bardzo dobrym i uznanym radiologiem:)

Dane chyba nieaktualne. Wiem, ze nie ma obowiazku u dr Siembiedy:), jednak chce miec pewnosc ze przeswietlenie bedzie prawidlowo opisane i nie bedzie niespodzianek.

Gaga 27-03-2012 19:27

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 427239)
Dane chyba nieaktualne.

Buuu...to przykro mi, ale macie w Trójmieście chyba jakiegoś uprawnionego weta?
Nie wiem gdzie jest aktualna lista, a przydałaby się :)

avgrunn 27-03-2012 19:35

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 427240)
Buuu...to przykro mi, ale macie w Trójmieście chyba jakiegoś uprawnionego weta?
Nie wiem gdzie jest aktualna lista, a przydałaby się :)

Tez nie wiem, na stronie lecznicy na Kaprow jest ze robia badania psow rodowodowych od 18miesiaca http://www.wet-kaprow.pl/dysplazja-s...owego-psa.html ale nie jest napisane dokladnie kto to opisuje, wiec chyba jednak wole sprawdzone miejsce, gdybym nie mogla jechac sama to bym chociaz wyslala przeswietlenie do Wroclawia.

Gaga 27-03-2012 19:41

"Oceny radiogramu dokonuje, co najmniej dwóch lekarzy, każdy z nich musi być członkiem Weterynaryjnej Rady Konsultacyjnej d/s Dysplazji
Ocena prześwietlenia wpisywana jest do rodowodu przez członka Rady Konsultacyjnej, który wykonał badanie" - czyli powinni przez telefon podać nazwisko takiego lekarza. Reszta się zgadza, od 18 miesiąca:)

Oczywiście to już czysto informacyjnie-nie namawiam na żadne miejsce:)

avgrunn 27-03-2012 19:45

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 427242)
"
Oczywiście to już czysto informacyjnie-nie namawiam na żadne miejsce:)

Ale przynajmniej inni z Trojmiasta beda wiedziec ze jest jakies miejsce gdzie mozna zrobic przeswietlenie :p - wybor to juz sprawa prywatna

jefta 27-03-2012 19:48

aktualna lista:
http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg_dys&l=pl
najblizej macie Olsztyn

sssmok 27-03-2012 19:54

Gorthan Sung'manitu Tanka - HD A, ED 0/0 8)
Czyli mamy juz komplet - wszystkie "eski" sa zdrowe :)

avgrunn 27-03-2012 19:56

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 427245)
aktualna lista:
http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=reg_dys&l=pl
najblizej macie Olsztyn

Dzieki za znalezienie listy, przyda sie wszystkim, mamy jeszcze kilka miesiecy i kilka spotkan wilczakowych to na zywo to obgadam, choc jednak sklaniam sie ku miastu Wroclaw, czy jechac czy slac to jednak tam.

avgrunn 27-03-2012 19:57

Quote:

Originally Posted by sssmok (Bericht 427246)
Gorthan Sung'manitu Tanka - HD A, ED 0/0 8)
Czyli mamy juz komplet - wszystkie "eski" sa zdrowe :)

To gratuluje juz wszystkim "eskom";)

sssmok 27-03-2012 20:45

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 427248)
To gratuluje juz wszystkim "eskom";)

Dzieki :D
Gdybym pila - to wlasnie bym opijala ;)

Strzydze robilam zdjecia w Olsztynie.
Profesor bardzo dokladny - wszystko pokazywal i tlumaczyl ;)
Ocenial i wpisywal na miejscu, po wykonaniu zdjecia.

jefta 27-03-2012 21:56

ja bym wolala pojechac do jakiegokolwiek uprawnionego weta niz wysylac. ale ja mam schize narkozowa i bym osiwiala gdyby sie okazalo ze fotka jest zle zrobiona i trzeba jeszcze raz psa usypiac.
ale mozna tez zadzwonic do prof. Siembiedy i zapytac z ktorej lecznicy na polnocy przychodza ladne fotki :)

Spider 27-03-2012 22:26

Wielkie gratulacje dla wszystkich "ESEK " bardzo się cieszę :psuper wyniki :p:p:p.Spiderka

anula 28-03-2012 00:34

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 427258)
ja bym wolala pojechac do jakiegokolwiek uprawnionego weta niz wysylac. ale ja mam schize narkozowa i bym osiwiala gdyby sie okazalo ze fotka jest zle zrobiona i trzeba jeszcze raz psa usypiac.
ale mozna tez zadzwonic do prof. Siembiedy i zapytac z ktorej lecznicy na polnocy przychodza ladne fotki :)

No, ja tez nie lubie usypiac psa nadaremno, nawet "gupi jaś" jest dla mnie zbyt inwazyjny. Wystarczyla mi opinia uprawnioego weta z rejonu (dr Blenau)
kazdy rejon Polski ma wyznaczonego weta uprawnionego do wpisywania w rodowodzie wynikow przeswietlenia, i jesli nie ma podejrzen o "ustawki", nie ma co sie bac takich wpisow...

All times are GMT +2. The time now is 08:35.