Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Chipy - wreszcie! (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=17432)

Gia 22-03-2011 20:27

Manu właśnie podobno teraz hodowca ma wybór ;) czy tatuować, czy chipować ;)

Manu 22-03-2011 20:45

No i wtedy byłoby właśnie super :) - oby tak było rzeczywiście, szczególnie w naszym łódzkim oddziale... :roll:

Gia 22-03-2011 21:03

Manu, chyba nie mają wyjście, bo czy to nie jest nowy zapis w regulaminie hodowli psów rasowych? ;)

Manu 22-03-2011 21:11

Jeśli chodzi o nasz oddział to nie uwierzę, póki nie zobaczę ;-)

Wonderfull Wolf ES 22-03-2011 22:47

Quote:

Originally Posted by Manu (Bericht 367990)
Dziewczyny

Manu, dziękuję Ci za to :lol::lol::lol: jakby co to jestem Paweł:lol::lol:

Manu 23-03-2011 08:21

You welcome :twisted:

z Peronówki 23-03-2011 11:13

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 368014)
Manu, chyba nie mają wyjście, bo czy to nie jest nowy zapis w regulaminie hodowli psów rasowych? ;)

Tak - i oddzial musi sie dostosowac.... :) Nie moga odmowic....

aneta1 23-03-2011 13:54

Rozmawiałam na ten temat w moim oddziale i dowiedziałam się że jak ktoś chce chipy to owszem nie ma problemu ale musi przyjść do oddziału już z zachipowanymi szczeniakami Oni tylko mają czytnik i nie mają obowiązku chipować
No i teraz wypada by każdy hodowca miał w domu czytnik za ponad tysiaka , bo niby jak wyda odpowiednie szczeniaki właścicielom ;)
I wyobraźcie sobie chip który w hurtowni nie zdrożał ani grosika nagle u weta kosztuje 20-25zł więcej

To się nazywa nabijanie kieszeni :)))))))))))))))))))

Rybka 22-04-2011 12:57

Wprowadziłam Was w błąd za co przepraszam...
Napisałam, że od stycznia 2011 jedyną metodą znakowania zwierząt jest chip. To nieprawda. W tej chwili jest okres przejściowy i szczeniaki można jeszcze tatuować. Jadąc za granicę nikt nie ma prawa Was zatrzymać, jeżeli pies ma paszport wydany na tatoo, a ten jest czytelny i widoczny (podgolony).
Tak będzie do 3 lipca 2011.
Po tym czasie JEDYNĄ formą znakowania będą chipy, czyli szczeniak z tatuażem nie ma prawa wyjechać za granicę bez chipa i żaden wet nie ma prawa wydać paszportu bez chipa na sam tatuaż.

GRABA 14-05-2011 07:13

Quote:

Originally Posted by Bajka (Bericht 363163)
NO WRESZCIE!!DOCZEKALIŚMY SIĘ!:) My niestety jeszcze też się nie załapaliśmy i maluchy dostały i to i to, ale bardzo się cieszę z takiej zmiany przepisów! Tatuaż przecież i tak zarasta, z wiekiem się rozmywa i jego 'przydatność' jest co najmniej wątpliwa, o tym, jakie o przezycie dla malucha nie wspominając :x No a chip spełnia swoją rolę tak jak powinien. Bardzo się cieszę z takiej zmiany:)

a ja wczoraj dostałam "zimny prysznic", bo na tą konkretną sytuację, którą chcę przedstawić, to tatuaż miał wyższość nad chipem....
Wczoraj w naszym zk zgłoszono znajdę w postaci dobka....., podano nam tatuaż i momentalnie ustalana była ścieżka własności psa.

Mhmmm pomyślałam..... no tak - pies gubi się gdzieś tam z dala od cywilizacji. Ma tylko chip. Znajdują go ludki jakieś, które może zapakują psa (jak się da) do auta i pojadą do weta myślę na sprawdzenie czy znajdka ma chip. do auta. To wszystko może, bo czy gdzieś na wioskach właściciele "Czarusiów" będą wiedzieli, że jest obowiązek chipowania....

z Peronówki 18-05-2011 12:45

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 377716)
a ja wczoraj dostałam "zimny prysznic", bo na tą konkretną sytuację, którą chcę przedstawić, to tatuaż miał wyższość nad chipem....
Wczoraj w naszym zk zgłoszono znajdę w postaci dobka....., podano nam tatuaż i momentalnie ustalana była ścieżka własności psa.

Mhmmm pomyślałam..... no tak - pies gubi się gdzieś tam z dala od cywilizacji. Ma tylko chip. Znajdują go ludki jakieś, które może zapakują psa (jak się da) do auta i pojadą do weta myślę na sprawdzenie czy znajdka ma chip. do auta. To wszystko może, bo czy gdzieś na wioskach właściciele "Czarusiów" będą wiedzieli, że jest obowiązek chipowania....

To fakt, ale chip ma konkretny unikalny numer i zwykle nie ma z nim problemu...
A tatuaz z wiekiem staje sie mniej widoczny i zarasta - znajdowano juz psy, gdzie widac bylo, ze tatuaz byl robiony, ale nie udalo sie dojsc jaki byl jego numer....

Manu 18-05-2011 14:34

No dokładnie, na naszym czarnym Sleipnirze od dawna można tylko pomarzyć o odczytaniu tatuażu...

All times are GMT +2. The time now is 07:00.