Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Dogtrekking z wilczakiem (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11695)

Gia 28-01-2010 13:10

W regulaminie jest napisane, że nie można startować z psem młodszym niż rok albo 9 miesięcy - nie pamiętam dokładnie :)

Quote:

Originally Posted by jacekjg (Bericht 272765)
Ewa chyba skorzystamy z zaproszenia bo Przesieka to bardzo blisko i chętnie spróbujemy.Pozdrawiam Mariola.

Koniecznie!!!! :)

Skrzat&Bow 28-01-2010 15:21

Quote:

Originally Posted by Gia (Bericht 272811)
W regulaminie jest napisane, że nie można startować z psem młodszym niż rok albo 9 miesięcy - nie pamiętam dokładnie :)

ok, w sumie to mogloby mu to zaszkodzic. no to poczekamy:)

Grin 29-01-2010 12:51

A ja mam pytanie: co pies (i przewodnik) musi umieć, żeby się bawić w coś takiego? :)

Witek 29-01-2010 12:52

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 273286)
A ja mam pytanie: co pies (i przewodnik) musi umieć, żeby się bawić w coś takiego? :)

Chodzić :D

Gia 29-01-2010 12:58

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 273286)

Nic nie musi umieć, poznaliśmy sporo nawet starszych osób, które traktują to jako spacer z psem :) Na trasie nie wolno spuszczać psa ze smyczy, większość startujących ma już uprzęże, ale widziałam też kogoś ze smyczą. Łatwiej komuś, czyj pies na komendę ciągnie, bo pomaga wejść pod górę. Idziesz wg mapy do punktu kontrolnego, tam podbijasz albo przepisujesz hasło do karty startowej i idziesz dalej ;) Są ludzie, którzy cała trasę biegną, a są tacy, co idą zwyczajnym krokiem. Mój Przemek biega, ale to nie znaczy, że wszyscy muszą. Najwolniejsi szli bodajże 8 godzin ;) to, aby dotrzeć do mety.

Kondycja przeciętnego, niewysportowanego człowieka wystarczy :)

Grin 29-01-2010 13:41

Dzięki Gia. :)
To powiedz jeszcze proszę (tak już przez czystą ciekawość pytam), co decyduje o zwycięstwie w takiej konkurencji?; czas pokonania trasy, zaliczenie wszystkich punktów kontrolnych, czy coś w tym stylu?
Aha! I czy regulamin nie zabrania tego, gdybyśmy chcieli trasę pokonać w składzie 2 "człowieki" i jeden pies?

Gia 29-01-2010 14:02

Dyscpliny dzielą się na dystanse: zazwyczaj jest ok 20 i ok 50 km - do wyboru. Jest kategoria Kobiet, Mężczyzn i Rodzinna (w rodzinnej może iść 2 osoby i 1 pies, lub 2 osoby i 4 psy, ile kto ma psów ;) w każdym razie więcej osób).

edit: Jeśli startuje się w tej konkurencji, to bieg można ukończyć tylko w pełnym składzie. Startują 2 osoby, to 2 osoby muszą dojść na metę ;)

Żeby bieg był zaliczony, trzeba zaliczyć wszystkie punkty kontrolne i być na mecie jak najszybciej. Tradycyjny wyścig ;)

Przemek startuje w konkurencji SHORT mężczyzn. Dodatkowo mamy drużynę K-Lee Family - czyli wszyscy nasi znajomi którzy będą startować wpisują w zgłoszeniu że należą do drużyny K-Lee Family. Wynik liczy się indywidualnie, a dodatkowo w konkurencji drużynowej zliczane są wszystkie punkty osób startujących w danej drużynie :)

szasztin 29-01-2010 14:21

Fajna sprawa - ale czemu tak daleko:(.
Nam zostają tradycyjne marsze na orientację na Kaszubach - najblizszy 20 marca 2010 - Nocne Manewry 2010. Podam wkrótce szczegóły - może ktos sie skusi:)

Grin 29-01-2010 14:44

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 273316)
Nam zostają tradycyjne marsze na orientację na Kaszubach

Ha! O tych marszach na orientację opowiadał nam już nie raz nasz zaprzyjaźniony leśniczy, u którego spędziliśmy wiele letnich urlopów - na Kaszubach właśnie. On w nich uczestniczy od dobrych paru lat, a ostatnio zaraziła się tym także jedna z jego córek. Może się nawet spotkaliście. ;) :p
Fajna sprawa, choć ponoć potrafi dać nieźle kondycyjnie w kość. :)

szasztin 29-01-2010 15:37

Dają w kość:) Tym bardziej ze odbywają się w nocy. A nocą las wygląda zuuuupełnie inaczej. Całe szczęście że Sławek na świetną orientację:)
A na Manewry 2010 zapraszam.

Grin 29-01-2010 15:47

Dzięki za zaproszenie, ale data nie ta. :)
Szczerze mówiąc zastanawiamy się cały czas, czy na zimowy urlop wybrać opcję nart biegowych na Kaszubach właśnie, czy zjazdowych gdzieś w górach. :D
Ale tak czy inaczej chodzi o drugą połowę lutego, kiedy córa będzie miała ferie. :)

szasztin 29-01-2010 15:54

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 273350)
Szczerze mówiąc zastanawiamy się cały czas, czy na zimowy urlop wybrać opcję nart biegowych na Kaszubach właśnie, czy zjazdowych gdzieś w górach. :D
Ale tak czy inaczej chodzi o drugą połowę lutego, kiedy córa będzie miała ferie. :)

Narty biegowe na Kaszubach - to właśnie teraz - pogoda jest idealna: śnieg, słońce i mrozik. Co do lutego to nie wiem :) śnieg może zniknać.

Góry i narty to też dobry pomysł - zwłaszcza w lutym! Miłego urlopowania!

jacekjg 29-01-2010 16:24

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 273350)

Proponuję biegowe i zjazdowe.Jakuszyce i Szklarska Poręba ,śnieg gwarantowany nie wiem tylko jak z noclegami bo ferie więc może być problem ale polecam .Pozdrawiam Mariola

Grin 29-01-2010 16:58

Quote:

Originally Posted by szasztin (Bericht 273351)
Narty biegowe na Kaszubach - to właśnie teraz - pogoda jest idealna: śnieg, słońce i mrozik. Co do lutego to nie wiem :) śnieg może zniknać.

Miejmy nadzieję, że nie zniknie, bo my niestety nie zawsze możemy dysponować swoim czasem, jak nam się podoba. :)

PS
Mariola - dzięki za radę. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś godne polecenia miejsce przyjazne psom, to chętnie bym je poznała. :)

jefta 30-01-2010 17:14

Ja polecam połączenie Jakuszyc z Harrachovem. Fantastycznie przygotowane trasy zarówno biegowe jak i zjazdowe (bieganie po wyratrakowanej trasie to bajka). Śnieg pewny jak w Alpach. Jak jest dużo śniegu to są na trasach takie śnieżne bandy, że pies może biec tylko do przodu, więc łatwiej nauczyć ciągnięcia. Byłam dwa lata temu na wielkanoc i było super. Szklarska nas zawiodła-ceny, trasy, wiaaaatr lodowaty jak to na Szrenicy, ale zjazdówki uratował Harrachov.

pieskun 30-01-2010 19:46

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 273369)
Miejmy nadzieję, że nie zniknie, bo my niestety nie zawsze możemy dysponować swoim czasem, jak nam się podoba. :)

PS
Mariola - dzięki za radę. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś godne polecenia miejsce przyjazne psom, to chętnie bym je poznała. :)

Miejsce przyjazne psom - Mazury oczywiście! Śnieg leży długo, podobnie jak w górach, obecnie warunki narciarskie są idealne, szczególnie na skitoury (teren raczej pofałdowany). Są i leśne trasy, bardziej płaskie, dobre na biegówki, nie wspominając o zamarzniętych jeziorach, które doskonale się przemierza właśnie na biegówkach. My jesteśmy na miejscu, także jeśli ktoś miałby ochotę "potrenować" dłuższe spacerki z pieskiem, to zapraszamy.

Szasztin, czekam na szczegóły dot. Nocnych Manewrów - nazwa brzmi zachęcająco.

Mam nadzieję, że Jakuszyce uda nam się sprawdzić jeszcze w tym roku w marcu; czy ktoś z Was będzie na Biegu Piastów?

(to miał być post Alakra - chyba Pieskun nie wylogował się z mojego kompa :twisted:)

jefta 30-01-2010 20:03

Quote:

Originally Posted by pieskun (Bericht 273578)
Mam nadzieję, że Jakuszyce uda nam się sprawdzić jeszcze w tym roku w marcu; czy ktoś z Was będzie na Biegu Piastów?

a wiesz coś może o technicznych szczegółach tego biegu? Chodzi mi o start wspólny i tłumy na trasie... czy da się tam w ogóle biec niedoszkolonym z psem w zakresie wyprzedzania, trzymania prostej itd...?

Grin 30-01-2010 20:37

Dzięki jefta za namiar na Jakuszyce; a masz może jakąś wiedzę na temat niezbyt drogich noclegów z psem? :)

Alakra - również dzięki, weźmiemy pod uwagę zaproszenie :twisted:

Lupusek 30-01-2010 20:52

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 273584)
a wiesz coś może o technicznych szczegółach tego biegu? Chodzi mi o start wspólny i tłumy na trasie... czy da się tam w ogóle biec niedoszkolonym z psem w zakresie wyprzedzania, trzymania prostej itd...?

Jedziemy pierwszy raz, więc nie wiem, jak cała impreza się odbywa. W razie tłumów zawsze można wysunąć się na prowadzenie, ...albo trzymać tyły ;-)

Z tego co wiem, nie ma oddzielnego startu dla uczestników z psami, a szkoda.

jefta 30-01-2010 21:11

Quote:

Originally Posted by Grin (Bericht 273595)
Dzięki jefta za namiar na Jakuszyce; a masz może jakąś wiedzę na temat niezbyt drogich noclegów z psem? :)

niestety nie mam nic do polecenia, bo mieszkaliśmy daleko (były inne plany niż jakuszyce), byliśmy pierwsi po otwarciu i było znacznie taniej niz teraz, zbyt rodzinna atmosfera jak dla mnie http://www.dwadeby.pl/main.php

All times are GMT +2. The time now is 02:12.